Johan Norström & Turister i Tillvaron

 

Min första intervju via MSN är gjord. Min son brukar sitta med detta men nu lockades jag till att göra en intervju med Johan Norström på detta vis. En och en halvtimme gick fort när vi konverserade om ditt och datt. Detta ägde rum den 14 mars klockan 14- 15.30 ungefär.

 

Berätta lite om dig själv?

-Ja, vad kan man säga? Jag är 21 år, jobbar på en rockklubb. Har spelat i olika band och konstellationer sedan jag var 16, började skriva egna låtar 99 ungefär.

 

Vad är det för band du har varit med i?

Vad är det för rockklubb?

-Mitt första band var ett hardcoreband som hette Thurisaz, där jag sjöng. Vi höll på rätt länge men la ner när medlemmarna började spreta väldigt mycket musikaliskt sett. Dessutom sjunger jag i ett döds/thrashband som heter Terrortory.

      Rockklubben heter Pinkerton, väldigt välbehövt ställe i den här stan - då utbudet av uteliv är oerhört      trist i längden.

 

Vad är det du bor? Finns det några andra bra band där?

-Jag bor i Skellefteå, och här finns det fantastiskt många riktigt bra band faktiskt. För att nämna de större som sprungit ur staden så har vi Wannadies, Sahara Hotnights, Vintersorg med flera. Sen finns det ett gäng som inte slagit igenom riktigt än, som Black Bonzo, Élodie, Brown Orange och en massa fler. Stan har ett väldigt aktivt musikliv.

 

Du verkar vara inne en del på metal, hur kommer det sig att du började med visgrejen?

-Jo, jag är väldigt mycket inne på metal, det är sant. Men det är på något sätt mer inspirerande att skriva på svenska. Jag såg Lars Winnerbäck för första gången 96 eller 97 och blev väldigt imponerad av det faktum att texterna sattes i första rummet. Texter har alltid varit viktigt för mig.

 

Winnerbäck har jag ju förstått att du gillar liksom många andra, jag intervjuade honom i slutet av 90-talet och det var en trevlig prick. Han började ju i punksvängen som så många andra i denna genren, punk är inget för dig eller?

-Jo, jag kommer också därifrån. DLK var det första band jag verkligen lyssnade på, och Definitivt 50 spänn samlingarna har jag lyssnat på oräkneliga gånger. Däremot har jag inte spelat så mycket ren punk. Jag spelar i och för sig i ett projekt som heter "Tjock och liten hockey" men det är mer en fyllegrej än ett verkligt band.

Men vi strävar ju litegrann i bandet efter en slags ruffig, halvpunkig känsla i låtarna.

Det är väldigt tralligt och löjligt. Hehe..

 

Punk är aldrig löjligt....Jag jämförde din musik med Clash i Mellan svart och vitt, kommentar på detta?

-Ja, det är sant. Det finns en rätt stor likhet mellan den låten och The Clash. Dessutom finns det en basgång på verserna som kommer ur en Arch Enemylåt egentligen, lite omgjort men väldigt likt.

 

Vad jämförs du annars med? Förstår att recensenter alltid jämför med andra?

-Recensenter och musikkritiker har ju en tendens att vara rätt trångsynta så det blir förstås mycket Winnerbäck och Sundström. "Skellefteås svar på Winnerbäck" har jag fått höra oerhört ofta och man blir så less! Det finns en hel värld som de har missat, verkar det som. Folket däremot - de har koll och fler referenspunkter. Jag har hört en massa underliga liknelser, Charta 77, DLK för att nämna några.

 

 

Vad säger folk då?

-För det första verkar de fatta att jag är en egen artist och inte en ny vemsomhelst och lyssnar väl snarare på låtarna än på den generella bilden av Johan Norström.

Sen, som sagt, Charta 77 och DLK. Springsteen har vi fått höra - och det är ju inte helt fel.

 

Texterna är viktiga säger du...vad får dig att skriva en bra text?

-Det är väldigt olika, men i grund och botten kommer det ur funderingar och grubblerier. Jag fantiserar ihop en massa 'om' och 'men' i mitt huvud om olika saker och ibland så blir det en text av det. Olika händelser kan också inspirera mig till att skriva texter. Människor. Det mesta, faktiskt.

 

Kommer det att komma en text om det som hände i Spanien i fredags nu, eller du kanske har skrivit något om det redan?

-Nä, det tror jag faktiskt inte. Jag har aldrig varit särskilt bra på att uttrycka mig kring sånt. Det enda som kom ur 11 septemberattentatet exempelvis var "Det Brinner", trots att jag försökte. Jag har en massa dåliga textrader som ligger och skräpar som handlar om 11 september, och det kommer säkert komma textrader om det som hände i Spanien - men jag är dålig på att knyta ihop det.

 

Men politik och musik hör ihop?

-Ja, i viss mån. Musik hör ihop med livet, och där kommer kopplingen till politik, via livet. Anser jag.

 

Vem skriver de bästa politiska texterna då?

-Svårt att säga. Hade jag fått frågan för två-tre år sedan hade jag utan att tveka svarat Dennis Lyxzén, men jag tycker nog inte det längre. Det är för rakt, för mycket pang på rödbetan. Jag gillar det subtila, vad gäller politik. Stefan Sundström gör det jävligt bra, men är han bäst? Jag vet inte riktigt.

 

Jag fick ju demon singlar 02-04, har du gjort något annat man skulle kunna få lyssna på?

-Eh, nja. Vi ska snart lägga upp lite äldre material på hemsidan. Men tidigare har vi bara spelat in hemma på datorn och det har inte blivit så bra ljudkvalitet i slutändan. Men några lugna låtar som inte har så mycket arrangemang kommer att dyka upp för nedladdning inom kort.

 

Låter mycket bra. …….Dina Turister i Tillvaron(ditt kompband) vad är det för några?

-Turister i Tillvaron består av ett gäng olika karaktärer. Olof Almqvist (gitarr), Petter Lindström (piano, orgel), Michael Bergvall (bas), Tommy Nilsson (trummor), Veronica Wiander (fiol) och vår egen lilla scentomte Andreas Eriksson som spelar det mesta. Han brukar oftast plocka upp det som är ledigt. Några av dem spelade tidigare i ett powermetalband som hette Armos Knight.

 

Skickar du ut mycket av skivan, till bolag, tidningar osv? Borde du inte få ett kontrakt eller är det inte något du suktar efter?

-Vi har varit väldigt dåliga på att skicka runt demos faktiskt. Jag vet inte vad det beror på. Jag älskar ju att spela musik, så det vore ju en dröm att kunna leva på det och ett kontrakt skulle nog hjälpa till med det. I alla fall till den grad att man kan skapa sig ett namn lite enklare, eftersom vi är så dåliga på att marknadsföra oss själva.

 

Hjälper Ljuv Musik till något för att få fram din musik, eller blir det mest inbördes beundran där?

-Nja, jag vet inte. De gamla rävarna där verkar inte ha så mycket till övers för det jag gör. Däremot har jag fått fin kritik från de yngre - Peter Olofsson och Olov Hamilton till exempel. Jag har i och för sig fått lite spelningar och så tack vare Ljuv Musik och även bra kontakter, men det mesta har jag ändå lyckats med utanför eller innan jag började vara på Ljuv Musik.

Det som hjälpt mig mest är nog mina spelningar på Laponia Visfestival i Arvidsjaur. Där har jag träffat många trevliga människor.

 

Varför tror du inte de gamla rävarna har så mycket till över för det du gör?

-Jag vet inte faktiskt. Det är kanske bara en känsla jag fått.

 

Tråkigt....men vad händer nu om Ljuv Musik läggs ner, dör visgenren lite tror du?

-Nej inte alls. Kontakterna finns kvar ändå. Det kanske bara är bra - kanske leder det till en nytändning. Ljuv Musik har väl varit någon slags trygghet kan jag tänka mig, och saknaden av den tryggheten kan nog trigga mer människor att styra upp liknande saker.

 

Vad är det för typ av människor som kommer och lyssnar på dig, förutom kompisar och så?

-Det är väldigt, väldigt olika. Jag försökte definiera vår målgrupp för någon månad sedan och kom fram till att de som lyssnar på oss egentligen är från 10 år och uppåt.

 

Hur långt uppåt?

-60-70, kanske. Därefter tar jazzen vid, gissar jag.

 

Kanske det...men jag hoppas inte att jag skall digga jazz när jag är 60-70.

-Detsamma! Jazz är trist!

 

Nu skall jag vara schysst och ge dig en fråga som jag ger alla jag intervjuar. Ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Ska det vara schysst? Det är ju jättesvårt... Ehhm. Fem favoritskivor.. Lars Winnerbäck - Söndermarken, Arch Enemy - Stigmata, Opeth - Blackwater Park, The Black League - Utopia A.D och samtliga DLK skivor.

Fem favoritkonserter:

Arch Enemy - Gates of Metal 03, Lars Winnerbäck - Idunteatern i Umeå nu senast.. När nu det var, Soulshield i tältet på trästock. Alla som var där vet att den måste vara med, och vilket år jag menar. Dark Tranquillity på klubben i Stockholm 200...2? Stefan Sundström på Pinkerton när han just hade släppt "Sundström spelar Allan".

Fem viktigaste sakerna i livet, musik, film, öl, mat och toalettbesök.

Och snus! Ack att jag glömde. Bort med maten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Är det så att ett toalettbesök kommer snart kanske?

-Inte för tillfället, nej.

 

Bra, då fortsätter vi en stund till........Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första skivan jag köpte, Queens första skiva. Som jag inte tror heter någonting. Senaste var Winnerbäcks live-DVD, om den räknas? Dyrast... Jag tror inte jag köpt någon som varit särskilt dyr faktiskt. Pinsamt nog.

 

Var Winnerbäcks DVD något att ha(min sambo älskar Winnerbäck och det vore en bra present)?

-Jo jag gillar den skarpt. Trodde inte att den skulle vara så väldigt bra, det känns som att man måste vara där för att känna magin - men jag kände den i soffan också. Mycket bra present!

 

Vilken är den pinsammaste skivan i samlingen?

-Ja.. Vänta ska jag springa och kolla. Går fort.

One More Time - Highlands. Jag har i och för sig tappat bort den, lämpligt nog, men den finns någonstans.

 

Har det hänt att du köpt en skiva bara för att omslaget varit snyggt eller fräckt och sedan kommit på att den skivan inte var mycket att ha?

-Jajamänsan. Det händer ofta när jag har pengar och är på spelningar dit någon har dragit sitt distro.

 

Vilken är största missen?

-Dead Beat heter gruppen, jag vet inte vad skivan heter men det är en 10" vinyl.

Amerikansk dålig hardcore.

 

Nu över till dig igen, vad tror du att du gör om tio år?

-Förhoppningsvis sitter jag och är lite bakis på ett hotellrum i Trollhättan och väntar på att turnébussen ska åka vidare. Jag spelar nog kort.

 

Varför just Trollhättan?

-Varför inte Trollhättan? Det spelar ingen större roll vart hotellrummet ligger, bara det övriga stämmer.

 

Men det är musiken som kommer att gälla, familj och barn har du det då?

-Jag har flickvän nu, men i nuläget sätter jag musiken i första rummet. Hon är införstådd i situationen, men det kan ändå uppstå lite friktion, kan man säga...

 

Nu tillbaks till musiken, hur skulle du beskriva din musik med tre ord?

-Ärlig, rolig och bra. Falsk blygsamhet klär mig inte.

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt med intervjuer?

-Det här är faktiskt första, och hittills är det kul!

 

Första, det var det jävligaste, först som vanligt. Vilken är frågan du vill ha men inte har fått, ställ den och besvara den?

-Eller vänta, jag har gjort en tidigare. Men jag har förträngt den - hon som gjorde intervjun var ett stort skämt..

Ehm... Ja. Svårt.

Fråga: Om du måste välja mellan visrocken och dödsmetallen, vilket skulle du ta?

Svar: Jag skulle säga visrock men fortsätta med dödsmetall i smyg.

Usch vilken dålig fråga.

 

Varför var hon ett skämt hon som intervjuade dig men som du har glömt?

-Hon ställde klichéeartade frågor, och var inte särskilt uppmärksam på svaren. Blandade ihop människor i bandet. Pinsamt var det.

 

Varifrån kom hon, var det en seriös tidning eller vad var det?

-Det var en seriös tidning, men det blir inga namn här inte!

 

Du har ju en hemsida, är det viktigt för en okänd musiker(hittils) som dig att ha det och är det många som hittar in dit?

-Jag tror att det är otroligt viktigt. Man vill ju att folk ska lyssna - och det finns väldigt många som surfar på internet, har jag hört. Jag har faktiskt ingen aning om hur många som hittar dit. Men att döma av gästboken är det nog inte så många.

 

Har du någon favoritsida på nätet?

-Näe, inte egentligen. www.addictinggames.com är i och för sig fantastisk.

 

På vilket sätt?

-Addicting Games. Det är perfekt. Jag älskar små meningslösa spel. Har ett svårslaget rekord på 87 sekunder i MS Röj.

 

Är du spelmissbrukare, andra favoritspel förutom småspelen?

-NHL 2004, Fifa 2004, Civ 3 och nytillkomna CM 01-02 spelar jag väldigt ofta.

 

03-04 menar du väl?

-Nepp, 01-02. Nytillkommet till den grad att jag nyss börjat spela det. Alla jag känner som spelar CM spelar 01-02 så det föll sig som naturligt.

 

Vilka lag använder du dig av? Favoritlag i fotboll, som du ser är mitt GAIS?

-Jag gillar inte riktigt svensk fotboll faktiskt, tycker att det är en rätt trist publiksport på den nivån, men när jag spelar är det med PSG, i NHL har jag gjort ett eget lag faktiskt - Springfield Isotopes där jag värvat spelare efter hjärtat.

 

Så hockey är din grej, SAIK och så?

-Jaaa. SAIK. Matchen har ju börjat nu tror jag, måste slå på text-tv.

 

Vilka möter de idag, klarar de sig till Elitserien?

-Det är avgörande match mot växjö, i playoff 2. Jag tror inte de klarar sig till elitserien i år dock, men nästa.

Ah, den börjar 16.00.

 

Lycka till med det. Nu en annan fråga om musiken igen, spelar du några covers?

-Jo, jag skriver låtar i perioder och när det inte skrivs så blir det covers. Jag översätter rätt mycket, Leonard Cohen - Halleluja, Nick Cave - As I sat sadly by her side för att nämna de som vi spelar mest just nu.

 

Jag skulle gärna höra Nick Cave låten. Men du spelar inga Bellman, Cornelis och den typen av covers?

-Nej, det har det inte blivit. Jag vill inte sätta in mig själv i visfacket och har medvetet valt bort dylika artister.

 

Det kanske är smart.  Var står du i debatten när det gäller nedladdning av mp3or? Blir bolagen utfattiga av detta?

-Det klassiska skivbolaget blir väl det, och det har jag ingenting emot. Pengarna tjänas idag på konserter och reklam, ändå. Jag anser att det är bättre att någon lyssnar överhuvudtaget än att man ska tvinga folk betala hutlösa summor runt 200:- för en skiva.

 

Laddar du mycket själv?

-Just nu gör jag det. Jag tjänar så lite pengar, så jag har som inget val. Men så fort jag får en stabil inkomst börjar jag köpa skivor igen.

 

Om du kunde välja fem artister/grupper genom musikhistorien(de kan vara döda) att spela en jättestor konsert med , vilka fem skulle du välja?

-Queen, Bruce Springsteen, Bob Dylan, At the Gates och Metallica (med Cliff Burton)

 

Var spelar du helst när du spelar ute, på en fritidsgård, en pub eller på en stor konsertarena?

-Ställen avsedda för syftet - som exempelvis Pinkerton, en rockklubb. Konsertarena skulle jag gärna pröva på dock..

 

Blir det mycket så att folk på en pub är fulla och skriker efter Cornelislåtar och så där?

-Det gissar jag, jag har aldrig spelat på en pub riktigt sådär, men jag kan tänka mig att det är så.

 

 

Nu närmar vi oss slutet  denna intervjun , hur tycker du det är att bo i Sverige? Vad är det bästa respektive det sämsta med vårt land?

-Det är svårt att säga. Det är väldigt enkelt att bo i Sverige, känns det som. Jag har ingenting att jämföra med, men det är känslan jag fått. Bäst är det faktum att vi är bra på många sporter trots att det bor så lite människor här. Sämst är det lillebrorskomplex som verkar finnas överallt. Skellefteå ser upp till Umeå, Umeå ser upp till Stockholm, Stockholm ser upp till USA... Sjukt.

 

Vilka är dina framtidsplaner som musiker?

-Spela hela tiden. Leva på musiken jag spelar. Ta över världen. Såna grejer.

 

Och som människa, är det samma saker?

-Haha, ja. Särskilt det där med att ta över världen! Nej, mer överleva och ha roligt.

 

Visdomsord?

-Ah, jag har ju till och med ett motto som kommer väl till pass här: Att våga är bara att tappa fotfästet en stund, att inte våga är att förlora sig själv. Kirkegaard tror jag sa det.

 

Nåt att tillägga?

-Besök hemsidan, ladda hem alla låtar, älska dem, fixa oss spelningar. Vi kommer!