No Limits är ett band som kommer från Slovenien och punk / hardcore är numera en världsomspännande rörelse och det visar sig med No Limits som verkligen spelar bra punk / hardcore ...den här intervjun gjordes i januari-2015.

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?
-Jag bildade bandet tillsammans med Matjaz (trummisen) i slutet av 1990, då han återvände från militärtjänst (som var obligatoriskt vid tidpunkten i Jugoslavien). Vi hade två gitarrister i början, Valko och Bostjan (Matjaz yngre bror) och Pasko på bas, som var Matjaz bandkompis i tidigare band som han spelade i. Vi spelade vår första spelning 30 APRIL 1991 ... i slutet av året slutade Valkom och vi fortsätte som ett fyramannaband. År 1993 släppte vi en demo »Our Little Wooden House«. Hösten 1994 slutade Pasko och Evgen tog hans plats. Året efter hade vi en orolig tid, orsakad av att först var Bostjan tvungen att göra ett års militärtjänst och inte långt senare var även Evgen tvungen att göra sitt år, så att vi inte har en massa repningar och konserter dessa år. År 1998 hade vi möjlighet att spela med Ratos de Porão i vår hemstad, så jag tänkte för mig själv att vi bör ha någon merch (och vi inte hade inte någon vid tiden förutom ett demoband som gjordes efter efterfrågan, jag spelade in dem på band i mitt hem och gjorde omslag) och jag beslutade att lägga ut ett live band. Jag bestämde också att eftersom vi hade några låtar som vi inte spelade längre och jag ville inte att de skulle försvinna. Så jag samlar en massa liveinspelningar som vi gjort 1992-1997 och lade dem på ett band, det resultatet blev en timme långt »Jurassic Punk«. Istället för betalning för att spela med RDP, erbjöd klubben oss att spela in tre låtar gratis (dessa låtar var tänkta att hamna på en samlingsskiva, som klubben aldrig släppte). Vi spelade in dessa tre låtar och i slutet av årtusendet ordnade jag en gratis inspelning på stadens radiostation. Efter dessa inspelningar lämnade Evgen och vi var utan en basist en tid och Pasko kom tillbaka och hjälpte oss att spela in resten av låtarna för första officiella studio cd »www.borba.non-stop« som kom ut i mars 2003. Under 2005 lämnade Bostjanoch det var verkligen ett hårt slag för oss, för han gjorde mestadels alla riff i våra låtar. Vi hittade en ung gitarrist Konki, som studerade i vår stad så han anslöt sig till oss och stannade lite längre än ett år. År 2006 kom Bostjan tillbaka och under några månader var vi ett femmannaband igen. Så slutade Pasko igen och Evgen kom tillbaka igen. Vi fortsatte till slutet av 2009 då Evgen beslutade sig för att sluta igen. Vi startade 2010 med en ny basist som hette Dexter. På den tiden hade vi redan mer än tio låtar som vi ville spela in, vi gjorde en annan med Dexter och sedan vi började spela in. År 2013 släppte vi ett nytt album »Hardcore« som innehåller låtar från det andra decenniet av bandet, »www.borba.non-stop« innehåller låtar från det första årtiondet. Och så här är vi nu 2015.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Har ni varit i några andra punkband innan?
-Enco (Uttala Enzo) Jag är sångaren och den äldsta i bandet;) Jag ska fylla 47 år ... Jag arbetar som ljudtekniker och i år har jag också fått göra två radioprogram om metal, punk, hardcore musik , jag har gjort det i12 år, innan dess hade jag också en liten del på en TV-show, jag har också gjort ett kortlivat kortlivad fanzine »Verbal Razors« jag arbetade också deltid i en hi-fi, skivaffär fi ett år. Jag är inte gift men jag är har varit i ett förhållande i 20 år och jag har en son som blir 5 om en vecka. Mitt största intresse är musik, jag gillar filmer och nyligen jag upptäckte jag en värld av videospel (som jag aldrig spelat tidigare) och jag älskar att spela actio och äventyrsspel på min PS3 ... det är kanske en dålig sak? Och kanske för mycket drickande, det är min värsta ovana nummer ett;)
Matjaz är trummis,han fyller snart46. Han är har också varit i ett förhållande i mer än 20 år, hans partner Jana, hon var grundarna och den drivande kraften i Fregatura (ett kvinnlig punkband härifrån, de existerar inte längre ). Har två söner. Han arbetar som officer. Innan No Limits så spelade han i Salem, det första slovenska thrash metal-bandet. Han är också en ordförande i en segelklubb i Izola (hemstaden) och det är förmodligen hans värsta ovanor, för han tillbringar för mycket tid i klubben och han har hela tiden massor av saker som får igenom hans sinne.
Bostjan - gitarrist och riffbefälhavaren blir 41. Han är fortfarande singel, brukade att spela fotboll, arbetar i hamnen i Koper för ett privat företag, kan inte exakt säga hans jobb, men det har att göra något med kontroll av provkroppar för de varor som kommer i hamnen. Som för mig, är hans sämsta ovana att dricka;) När han var 15 spelade han i det kortlivade bandet Radical Vomitator. Trion var det första noisebandet i Slovenien.
Dexter (hans riktiga namn är Marko) är yngst i bandet, han kommer att fylla 32. Han är i ett förhållande sedan 15 år, tror jag, inga barn. Han är basist för Human Host Body som är hans första band. Han anslöt sig till oss, för att jag frågade honom, vid den tiden hade han redan spelat i 6 år med HHB. Han arbetar med sin far, de är fiskare. Hans värsta ovana ... alltför många band samtidigt, nu spelar han även i ett stoner band: Omega Son.

Ni har lyssnat mycket på äldre saker som gammal amerikansk hardcore? Har jag rätt? Favoriter från förr?
-Jag lyssnar mycket musik, jag menar verkligen mycket. Och pratar inte bara om hardcore och punk. I själva verket började jag med metall och sedan upptäckte jag hardcore. Men när vi snackar om hardcore, så ja, jag föredrar old school. I själva verket var den första gången jag hörde hardcore musik, var på ett italiensk radioprogram på 80-talet och de spelade Bad Brains, Bad Religion, Minor Threat, Unity, Toxic Reasons ... Mina favoriter i amerikansk hardcore är Dead Kennedys, Minor Threat, DRI, Suicidal Tendencies, Gang Green, Agnostic Front, SOIA, Gorilla Biscuits, Bad Brains, Cro Mags, Crumbsuckers, Voodoo Glow Skulls, ... jag svarar bara med amerikanska hardcoreband, eftersom jag trodde att det är vad frågan stod för, jag älskar också europeiskn oldschool hardcore som Inferno, Bloody Riot, GBH, The Exploited, Oi Polloi, Dissafect, Negazione ...

No Limits, är ni nöjda med namnet? Hur kom det kom upp? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?
-Verkligen. Men jag upptäckte att det finns många band runt om i världen med det namnet. Hur som helst så kommer vi inte att ändra det, för vi har haft det sedan 1991. Precis i början hette vi Mental Affliction, men på grund av missförstånd från många människor (Metal insted Mental) så beslutade vi att ändra det i slutet av 1991. Vi hade en omröstning och namnet No Limits vann. Namnet passar så perfekt, för vi spelade en blandning av thrash metal, hardcore, rap, punk, funk .... Jag vet inte ett bästa bandnamn, har aldrig tänkt på det;)
 

Vad är det bästa med att spela live?
-Definitivt att träffa en massa olika människor, platser, kultur ... så finns det faktiskt en energi som alltid är betydligt högre än i studion. Dessutom finns det ingen fejkande, då kan människor se vem du egentligen är.

Och var är bäst att spela?
-För mig, de bästa platserna är där allting går smidigt och som överenskommits tidigare. Där det finns en massa trevliga människor som tycker om musiken. Där PA är bra och jag kan höra vad jag sjunger på scenen (god monitorering) där vi kan sälja merch för att täcka utgifterna. Om det finns någon god mat, dryck och ren sovplats, är det ännu bättre.

Hur är det att spela den här sortens musik i Slovenien?
-Vet inte... normalt? Jag menar det är inga pengar inblandade, inga berömmelse ... vi har spelat så många år tillsammans men vi har inget av nämnda. Scenen är liten, men jag är glad att det finns en scen ... naturligtvis skulle jag vilja att den var större ... men det är situationen och vi är i det just nu.

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?
-Snabb, Aggressiv och Direkt.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-Båda. För vissa är bara ett ord och mode, för andra betyder det allt. Vissa är i den bara för att visa upp sig, en del bara för att dricka och göra skit, för en del är en livsstil som du sade. For mig personligen ... för det första skulle jag inte säga att jag är en punk. Jag lyssnar på punk men även andra stilar, jag är för jämställdhet men inte för anarki ... Jag tror punk har utvecklats från sina rötter i 70-talet. Jag vet inte om jag har rätt svar för din fråga. Punk är en musikstil. En punk livsstil ... om med att du menar squating, inte jobba, inte betala skatt, protest på varje manifestation ...då lever jag inte denna livsstil.

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?
-På ett sätt är der bra och på ett annat sätt den är den ett hårt slag mot musiker. Det är ok om du laddar ner musik och sedan upptäcker nya band, kanske går på några spelningar, köper lite merch, stödjer scenen etc. Men om du bara laddar ner och sitter hemma, dra åt helvete.

Hur är det att bo i Slovenien nu? Politiskt?
-Tja som ni kanske vet så har vi har varit en del av Jugoslavien under många år. Sommaren 1991 fick vi vårt oberonde och det var bra av många skäl som jag inte kommer att förklara nu. Men tyvärr lovade de (politikerna) en sak och i stället ränade de landet. Vi gick från ett bra socialt medvetet land till ett kapitalistiskt skadad skitland. Jag älskar Slovenien, naturen, litenheten, de hårt arbetande människorna etc. men politikerna och pampar, de hugger folk i ryggen de jävlarna, hycklarna de är så gott som döda.

Finns det några bra band från Slovenien nu? Är punkscenen stor? Hur är det i din hemstad?
-Ja, Det finns massor av bra band i Slovenien, tyvärr ingen stort band utanför gärnserna. Men ja, det finns skivor som kommer ut varje år, som är bättre och bättre och ibland till och med bättre än vissa stora internationella band. Slovenien är litet, så även scenen är liten. Min hemstad producerade en räcka av riktigt bra band i år, alla mycket olika och det är vad jag gillar mest. Vi har en ungdomsklubb MKC där jag började mitt alternativa liv som ungdomg, men det går igenom tuffa tider just nu, stadshuset vill vräka dem... vi får se hur det kommer att sluta. Vi har också ett par bra barer där du kan höra lite bra musik.

 

Vad vet du om Sverige?
-Att det är kallt där? Ha ha, inte mycket. Vår trummis åkte med familjen på semester i tre veckor dit 2013. Han sade att det är vackert, jag kan hålla med för jag såg bilder han visade mig. Vi började också bygga upp en turné i ert land runt april 2013 men tyvärr hade vi bara två datum, i norr, bekräftade. Det är en lång väg till Sverige och vi behövde minst sex eller åtta spelningar för att på något sätt täcka kostnaderna, så tyvärr förvsann drömmen. Men vi skulle verkligen vilja spela där någon gång ... kanske några bra människor kommer att läsa detta och hjälpa oss att förverkliga denna turné.

Har du hört några bra band från Sverige?
-På 70-talet lyssnade jag på Abba, jag älskade dem, på 80-talet upptäckte jag Bathory och jag beundrade Quarthon för hans innovitet (om det inte vore för dem och Venom och Celtic Frost, skulle det inte finnas black metal som vi känner den i dag) på 90-talet upptäckte jag Clawfinger, Mob 47, Driller Killer, Refused, Millencolin, Entombed och i det nya millenniet Opeth, Arch Enemy och The Smackdown.

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?
-Jag har skrivit alla texter utom Ne Morem, som vi skrev tillsammans. Mina stora influenser är dagliga livet, politik och skit som gör för människor, den mänskliga naturen, sanningen.

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?
-Aldrig tänkt på det. Vi är No Limits, så jag vet inte om det finns några gränser i texterna.

Politik och musik, går det hand i hand?
-Oh Ja, titta runt. Var ska vi leva, vad som händer runt, skiten som händer runt om i världen, hur behandlar vi vår planet ... är vi nöjda med det? JAG TROR INTE DET. Tja politiskt är det den främsta orsaken till det, inte för att utesluta mänsklig girighet. Så ja, de två går hand i hand. Speciellt i hardcore, som enligt min mening är det bästa reflektion av världen i musiken.

Bästa politiska band / artist?

-Oi Polloi, Dead Kennedys, Ratos De Porao, Public Enemy…

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, jag menar folk som lyssnar på musik?
-Självklart kan det göra det. Jag är 100% säker. Om jag inte skulle börja lyssna på thrash metal, hardcore och punk på 80-talet skulle jag definitivt inte vara samma person idag.

Ni sjunger både på engelska och på slovenska språket., Varför båda ?? Vilket är mest lätt att göra texter på? Det känns som era slovenska saker är vildare, har jag rätt?
-Tja, det är trevligt om någon utanför Slovenien förstår vad du sjunger om, så engelska är det vanligaste språket och det är uppenbart att vi hade det sättet. Men ibland kommer vissa texter bara ut på slovenska, naturligt. Mestadels är det de mest direkta sådana, argaset. Slovenska språket är svårare, hårdare och rått, bra för punk och hardcore, inte så bra för metall.

Ingen etikett? Är det viktigt för dig att få era dina skivor fysiskt också ?? Något nytt på gång?
-Vi försökte förut att hitta någon som ville släppa våra band ut och senare cd ... men vi är inte den typen av människor som desperat kommer att göra något för att få ett kontrakt, eller skicka hundratals till bolag och tigga om kontrakt... nej jag sa bara, ok vi ska göra det här sjävla och det var så det slutade. Ok, det skulle vara coolt att hitta några bra distributörer, som kan distribuera vår musik runt om i världen, men det är allt. Vi vill inte vara bundna till vissa kontrakt etc. Vi har kontroll över vår musik, texter, design, ljud, spelningar, uppträdande ... vi är vi, inte en produkt av något bolag. Naturligtvis är det viktigt att få ut en fysisk skiva, åtminstone så har vi ett bevis på att vi gjort något i alla dessa år ... Jag ångrar att vi inte gett ut fler skivor. DIY!

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och eller under en viss spelning?
-Det sjukaste jag minns var i Kocevje 1993. Stället var packat och när vi avslutade showen, ville folket ha mer, så vi gjorde lite mer. Men de ville fortfarande ha mer, då kom polisen och stoppade showen men så fort de lämnade så började vi igen ... med några fler låtar, vi visste inte vad vi skulle spela mer, så vi frågade publiken och visade dem en spellista, så de började skrika numren på de låtarna, vi spelade minst fem eller sex fler låtar från listan, efter siffrorna folket skrek ... oh och det var den här killen som cyklade en cykel naken med kalsongerna på huvudet naturligtvis;) Ganska galna saker

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?
-Vår publik är avfall, en massa olika människor kommer till våra spelningar, du skulle inte tro det. Men inte så många jag skulle vilja;) Jag saknar mycket unga människor, unga tonåringar, för det är då du utvecklar din karaktär och musik har mycket att göra med det.

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Van Halen – Women and Children First, Slayer – Reign in Blood, Anthrax – Among the Living, Kud Idijoti – Glupost je Neunistiva, S.O.D. – Speak English or Die

Iron Maiden i Ljubljana 1986, Murphy's Law i Izola 1994, Ratos De Porao i Koper 1998, tidiga Metal Camp i Tolmin, tidiga Beach Bum rock festival nära Venedig och vår spelning i Kocevje 1993.
Familj, musik, ärlighet, natur, vänner.

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??
-Nej, Egentligen har vi ganska ont om intervjuer, så det är mer roligt än irriterande;)

Fråga de frågor ni aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den?
-Alla fraser i låten »No More Lies« börjar med bokstaven »E«. Var det avsiktligt, med flit?
Nej, det bara blev så, men i mitten av skrivandet så märkte jag det och då tyckte jag det skulle vara coolt om allt började med samma bokstav. Bokstaven »E« som jämlikhet(Equality), vet du. Och så uppmärksammade jag detta och fortsatte med flit.
 

Framtidsplaner för bandet?
-Bara spela runt omkring. Nästa show är nästa månad i Trieste (Italien) med Raw Power. Förra året var vi tvungna att avbryta vår show på Exit Fest, så jag hoppas att vi ska göra det här året, om de fortfarande vill att vi ska komma;)

För dig själv?
-Kanske, Komma i bättre form, skriva några nya texter, göra några nya tatueringar, lägga ut lite ny design för t-shirts, lugna ner mig lite ( jag är väldigt nervös).

Visdomsord?
-Det som går runt kommer runt? Lek intemed naturen?
För en bra visdom tror jag att jag får vänta ytterligare 20 år eller mer;)

Nåt att tillägga?
-Hoppas att komma till Sverige en dag och även en del andra länder. Hoppas situationen i världen förändras till det bättre, jag är verkligen trött att se hela mitt liv innehålla bara taskiga saker. Stötta din scen, vi är inte många, det är ytterligare ett skäl för att hålla ihop. Öppna ditt sinne och lyssna på så många saker som möjligt, tillämpa det även på andra saker i ditt liv. Tack för intervjun, det har varit ett nöje.
 

.