No Fun At All har alltid varit en av mina favoritpunkgrupper i Sverige. Jag höll på att missa hela deras

konsert på Liseberg tillsammans med Offspring men tog igen en del med bra kort, nya skivan och en trevlig intervju med Mikael Danielsson. Juli-2018

 

Hur kommer det sig att det tog tio år från förra skivan att få ut nya Grit?

-När vi släppte "Low Rider" 2009 så trodde nog jag också att det skulle bli sista NFAA-plattan. Det var lite trögjobbat och engagemanget var väl inte det bästa. Sen började jag att skriva nytt material som jag spelade in på min hemstudio och för något år sedan presenterade jag ideén om en ny platta. Ingemar och Kjelle gick igång på det men Krill och Steven hade tappat suget så dom valde att hoppa av. Då tog vi in Fredrik Eriksson på gitarr och Stefan Bratt på bas, och då tog det ny fart. 

 

Har ni spelat hela tiden under dessa år?

-Förutom mellan 2001-2004 så har vi spelat mer eller mindre frekvent varje år.

Skivbolaget skivan är släppt på, hur kommer det sig att det blev det?

-Plattan är släppt på amerikanska bolaget Birdattack Rec, Vi träffade ägaren Garrett Wadford på Punk Rock Holiday för två år sedan och han verkade vara en schysst och dedikerad snubbe. Då var det inget snack om en ny platta men sen beslöt vi att höra av oss till honom och kolla läget, och han var på direkt.

Är ni nöjda själva med skivan, hade ni mer material att spela in?

-Jag är jävligt nöjd med plattan, ljuder svinfint i mina öron. Grymt kul att jobba med Matte Färm också under inspelningen. Jag gallrar låtar hemma istället för att repa in en massa låtar, bättre att sätta fokus på ett mindre antal.

Du har gjort texten till en låt Runner´s high, föga överraskande att det var du som skrev den eftersom jag har följt dina maratonäventyr via Facebook? Hur kom den idén upp?

 -Tycker att det var hög tid för en text om världens coolaste pryl, löpning.

 

Annars är det Ingemar som gör texterna eller hur är det? Kommer han med en text och du gör musiken till den eller är det tvärt om?

-Jag skriver musiken först och melodierna först sedan skyfflar jag över det till Ingemar för textskrivande, sedan bollar vi det fram tillbaka ihop.

 

Är det svårare eller lättare att göra musik idag än när ni började? Känns det inte ibland som varje ackord redan är spelat, varenda melodi redan spelad?

-Nog fan är det svårare nu, det måste jag säga. I början av 90-talet bara sprutade man ur sig ideér och låtar i strid ström. Och så är det väl inte riktigt idag, men det blir inge sämre för det! Tar bara lite längre tid. Ackordsföljden E C G D tröttnar man aldrig på.

 

Vilka av era gamla låtar är din favorit?

-Jag skulle säga "Out Of Bounds"

 

Vilken av era låtar är det publiken oftast vill höra?

-Det är väl "Master Celebrator" som folk går igång mest på tillsammans med "Beat e´m Down". Ibland tjatar folk friskt om få höra Gang Green-covern "Alcohol", men den har vi inte kört med nya sättningen.

i

Finns det någon av era låtar som ni är riktigt trött på?

-Nej faktiskt inte.

Hur har era nya låtar tagits emot live?

-Skulle säga att det varit bra respons men som vanligt tar det ju ett tag innan det sätter sig lika djupt som dom gamla låtarna.

 

Vad betyder punk för dig idag om du jämför när du var yngre?

-Det betyder väl fortfarande att gå sin egen väg och tro stenhårt på sig själv.

 

Vad är det bästa med att springa för det är ju något som du gör en hel del?

-Det får mig att må sjukt jävla bra. Springer alltid ute, skulle aldrig få för mig att ställa mig på ett löpband oavsett väderlek. Gillar att sätta upp mål och ge mig fan på att klara av det. Grymt kul att springa marathon utomlands också, kan inte tänka mig bättre sätt att upptäcka städer på. 14 marathon på kontot det snackar man inte bort.

 

Vad gör du när du inte spelar musik eller springer …jobbar med alltså. Vad gör de andra i bandet?

-Jag jobbar som utredande kontaktperson inom rättspsykiatrin och har så gjort senaste 13 åren. Ingemar är elektriker och har sin el-firma som han driver med sin bror, Kjelle jobbar på nån firma som återvinner metallskrot typ, Bratt  jobbar på klädaffär och Fredrik sitter på  något kontor och administrerar prylar till lyftkranar tror jag. 

 

Har någon i NFAA band bredvid?

-Det är väl främst Fredrik som spelar i lite andra konstellationer, han har sin solopryl och sen kör han med Knivderby och Fas 3.

 

Finns det några bra band i Sverige idag? Utlandet?

-Bästa svenska plattan just nu är Chicagojazzen - Ständut Black som kom förra året, riktigt skevt och fint. Gillar Melody´s Echo Chamber - Bon Voyage som kom i år också, det är typ Dungen med en fransk sångerska. Viagra Boys är jävligt grymma och nya EP:n bådar gott inför den stundande fullängdaren. Har torskat in på Dwarves efter att jag såg dom live för två veckor sedan, sjukt bra. Och såklart en massa annat.

Fem viktigaste skivorna i ditt liv?

-I stort ett bara dinosaurier, men så är det nog

Bad Religion - Suffer

Black Sabbath - Paranoid

AC/DC- Let There Be Rock

Kiss- Destroyer

Ramones - Rocket to Russia

 

Köper du skivor ännu? Isåfall föredrar du vinyl eller CD?

-Jorå för fan jag springer fortfarande i skivbutiker. Jag kör både vinyl och CD, ny musik blir oftast på CD och typ gamla jazzplattor blir på vinyl. Sen skulle jag ju kanske hellre ha hela min skivsamling helt på vinyl, men köpte inte vinyl alls på många år.

 

Vad tror du om valet i höst? Blir det en hemsk upplevelse? Vad är den viktigaste frågan?

-Det blir en jävla rysare med dom obehagliga strömningar i landet som är nu, men förhoppningsvis tänker folk igenom sitt val ett extra varv. Den viktigaste frågan är att SD inte ska få inflytande.

 

Tycker du att man ska rösta? Finns det något parti du absolut inte kan tänka dig att rösta på?

-Det tycker jag verkligen! Det finns ett helt gäng jag inte skulle tänka mig att rösta på.

 

Blir det mycket intervjuer? Blir det tjatigt med att svara på frågor?

-Ibland blir det väl lite upprepningar som kan vara segt men jag svarar så gärna så.

 

Läser du recensioner på era skivor? Vilken är den konstigaste ni någonsin fått?

-Det brukar jag faktiskt göra , och det kan ju vara lite jobbigt när man blir totalsågad, men lyckligtvis händer det inte så ofta. På Grit har det nästan uteslutande varit bra recensioner så det får man tacka för.  Konstigaste vet jag faktiskt inte.

Vad är det lustigaste som hänt under er karriär på scen, eller i bussen, i publiken etc? Snälla berätta något roligt som hänt?

-På Ressurection Fest dök det plötsligt upp en massa barn på scen som diggade järnet under en låt och sen drog dom. Det var lite lustigt.

 

No Fun At All har aldrig sjungit på svenska eller? Aldrig haft några tankar på det?

-Jag tror vi gör oss bäst på engelska.

 

Blir det mycket spelningar nu eller?

-Nu är det 6 st spelningar till i sommar och i höst sak vi spela i USA, Kanada, Mexico, Australien och Sverige. Och en kort europa-sväng innan jul. Så ganska mycket

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Det känns som man går in i en bubbla av ren energi och eufori i dom bästa stunderna och det är ju där man vill hamna.

 

Vad är annars framtidsplanerna med bandet?

-Nu är det turnera som är högst på agendan. Men låtförfattandet är igång också på hemmaplan.

 

För dig själv?

-Sluta äta för mycket catering.

 

Visdomsord?

-Smärtan är oundviklig. Lidandet är frivilligt.

 

Nåt att tillägga?

-Tack och bock för en trevlig intervju! Syns i mosh-piten!