Nobelkommitten är en grupp som jag föll pladask för och deras punk spelas som den gjordes förr. Martin är så snäll så att han svara på ett gäng frågor från mig och han gjorde det snabbt. April-2010

Berätta historien om gruppen?

-Daniel och Martin flyttade ner til lMalmö i Januari 2007, här fanns redan Jesper o Johan. Första repet var på var/sommaren -07 men da utan Jesper eftersom han hade fått armarna avslagna i ett liten beef på Malmös gator. Vi kände direkt att vi var på rätt väg och Janurai -09 spelade vi in skivan "Innan livet exploderar" som i April -10 släpptes på Heptown records. De e väl det hela lite snabbt sammanfattat.


Grupper bredvid, före?

-Daniel - The Part Timers och A Good Deed(innan) just nu bara ett som är i startgroparna. Jesper spelar även i Royal Steakout, Johan i Hundhuvet och innan det i Katastrof o The Conshitas. Martin spelar i A Good Deed och innan det så pinades trummorna i The Confession och lite annat skit.


Namnet är udda men ni har säkert berättat historien många gånger men jag vill höra ändå? -Daniel och Martin bodde ihop vid Nobeltorget i Malmö under en period när vi grundade bandet och bade Johan och Jesper bodde längs med Nobelvägen. Där såddes fröet till namnet, sen hade vi en låt som hette Dynamit och där var de hela klart.


Många grupper idag tar mycket intryck av gammal svensk punk och gör den på ett modernare vis, hur kommer detta sig?

-Jag tror att man helt enkelt går tillbaka till sina rötter. Håller grejerna i 20 - 30 år så bör man absolut bli inspirerad av de. 


Hur upptäckte ni den gamla punken(jag är 47 och var med då men jag vet inte hur gamla ni är)? 

-Fick den hemifrån i princip. Vi är 26-27 ar gamla men ramlade tidigt in på punken. Alla av oss har alltid gillat den gamla svenska punken även om vi alla har gjort svängar i Hardcore, Trall, Skate eller/Oi träsket.


Några favoritband från den tiden?

Strindbergs. Asta kask, Dag Vag, Ebba Grön förstas. Och absolut Imperiet men de var ju lite senare

Jämförs ni med många band?

.Många skriver Ebba Grön och Strindbergs. Och även Tysta Mari.


Jag tycker i och för sig att ni är en blandning av gammal 77-78-punk och oimusik, vad anser ni om det?

-Det är ingen omöjlighet, som jag sa ovan sa har vi alla vart runt en del :) 


Texterna verkar vara viktiga för er? Skulle ni kunna tänka er att spela musik utan budskap?

-Nej

 
Hör musik och politik ihop?

-Oftast iallafall, en låt utan något budskap känns en gnutta halvfärdig.


Bästa politiska gruppen?

-Operation (och Propagandhi) 
 

Har ni gjort något tidigare som jag få höra?

-Nej inte med Nobelkommitten 


Heptown Records, hur kommer det sig?

-Dom kontaktade oss och var intresserade, vi var precis i greppet att släppa själva men vi blev självklart begeistrade när frågan kom. Känns mycket bra sa här långt.


Hur ser ni på CD-skivor, är det bara promotion eller säljer ni något av dem?

-Skivor är fortfarande viktigt anser vi, när jag själv gillar ett band så vill jag ha en skiva, ett fysiskt objekt i handen för att verkligen känna att jag supportar och för att på riktigt ha skivan. Ja, försäljningen har gått ok än sa länge.


Var står du i nedladdningsdebatten?

-50/50 måste ja säga. Självklart sa hoppas man ju att allt ska kunna vara gratis men som musiker måste man ju självklart få in någon krona. Likadant med filmer och så, nuförtiden laddar jag i princip inte hem något, dock en del Spotify. 


Bra eller dåligt för ett band av er storlek med nedladdning? -Övervägande bra tror jag. 


Hur tycker du punken lever i Sverige idag?

-Den är väldigt viril känns det som, framförallt då punk på svenska. Känns suveränt faktiskt! 


Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är ett sätt att se på saker o ting, vi klär oss inte speciellt punk på något sätt men känner oss som punkare. Det handlar väl fortfarande om att du kan göra allt själv och så är det med det. 


Vad tror du den stora skillnaden är på att vara punkare idag om man jämför med för över 30 år sedan?

-Det är mer socialt accepterat eftersom det är mer inarbetat.  Dock är dom stora slagen som va då, som ungdomshus fortfarande precis lika aktuella.


Hur tycker du det är att bo i Sverige idag?

-Det blir sämre o sämre. Attacker mot LAS o arbetsrätten, utförsäljning av statliga bolag, domarna i Laval målet, kapningen av Arbetsmiljöverket. Det blir absolut inte bättre på något sätt, attackerna på dom arbetslösa blir ju bara värre o värre, dom sjukskrivna får det svårare och svårare Vi far hoppas att vinden kan vända inom en snar framtid, även om det inte ser hoppfullt ut.


Vad tror du om valet i höst? Tänker du/ni rösta? 

-De kan gå hur som, vi får bara hoppas att inga extremhöger partier tar mer plats, eller att vi får en debatt liknande den i Danmark för några ar sedan. Ja, vi kommer rösta. 


Finns det några bra band i Sverige idag?

-Väldig många, ingen nämnd ingen glömd.


Vilken typ av publik drar ni?

-Vi attraherar nog i första hand punkare o en del skinnhuven. Men vi hopas självklart att en del pop människor kan vara intresserade eftersom vi är intresserade av dom:)


Fem favoritskivor just nu?

-Murder city devils - I name and blood, Bruket - En annan klass, Billy Bragg - Allt, Imperiet  - 2:a Augusti, Hakan Hellström - Känn ingen sorg...


En skiva som du verkligen vill framhäva som har blivit sorgligt bortglömd?

-Smalltown - Implosion


En skiva som du gillar men inte "borde" gilla?

-Lady Gaga - the fame monster


Framtidsplaner för bandet?

-Spela så mycket det går och släppa en uppföljare inom 2 år.


För dig själv?

-Kunna sluta jobba
 

Visdomsord?

-Spring iväg  - Gör vad du vill 
 

Nåt att tillägga?

-Tänk på din arbetssituation, låt ingen sätta sig på dig och gå ihop med dina arbetskamrater eller studiekamrater. Och framförallt hoppas jag vi ses på någon spelning framöver. Piiiiiiiiiiiiiiiiiiis!