Äntligen fick jag min intervju..

Äntligen så fick jag min intervju med mitt favoritband. Jag har föröskt många gånger men aldrig fått något svar. Denna är gjord i mitten av februari och det är Justin som tog sig tid att göra den.  

 

Ni har varit igång lång tid , mycket har hänt och många medlemmar har varit med I gruppen. Hur många olika medlemmar har ni haft I gruppen nu

-Det är tretton och jag tror att det inkluderar alla.

 

Ni startade gruppen I Bradford, bor ni fortfarande där, hur är det att bo där om ni jämför med London?

-Ja, gruppen har fortfarande sin bas här, men Nelson och Dave bor hundratals miles härifrån. Bradford är en tuff stad, fattig, billig men inte ful. Vilka fel det än har så är den bättre än att bo i London. Men det är klart att bo här tar oss bort ifrån mediabruset men ibland är det tvunget att offra det för att inte bli galen. 

 

Jag tycker att er bästa CD/LP är Thunder and consolation, vilka skiva tycker du är er bästa?

-Jag har personligen tre favoriter: Thunder, The Love Of Hopeless Causes och Eight men jag tycker att varje album har sina kvalitéer och jag vet att andra människors favoriter varierar en hel del. Det har varit viktigt för oss att inte göra samma skiva två gånger

 

Jag kommer ihåg en gång när jag såg er I Sverige på ett litet ställe som heter Gamle Port , kommer ni ihåg det, fyra våningar upp och en liten restaurant, jag tror det var mars 1990? 

-Nej, jag kommer inte ihåg det speciellt men jag kommer ihåg att vi gjorde en turné I Sverige I början av 1990 för att introducera Nelson och Adrian Portas(gitarrist 90-93) I bandet. Det var en väldigt glad och trevlig turné som jag minns den

 

Vilken är den största publiken ni har spelat inför, och den minsta, var och när?

-Den största måste ha varit på en festival I Karlsruhe 1999 – ungefär 80.000 människor och vi har spelat inför 60.000 några gånger. Den minsta konserten som jag kommer ihåg måste har varit 8 människor i Graz(Österrike) 1985. Men för att vara ärlig så betyder det inte så mycket något av dessa två ytterligheter. 

 

Vilka är de största känslorna du har när ni spela live?

-När det är en av de där speciella kvällarna, är det som att röra vid Gud. Någonting händer i rummet mellan bandet och publik som frambringar psykisk verklighet. Det är just de tillfällena som betyder allt för mig.

 

Vad är det konstigaste som har hänt er under en konsert, med dig själv eller på scenen?

-Det mest dramatiska var när jag fick elektricitet genom på scen I Schweiz 1992 och jag var kliniskt död I 2-3 minuter. 

 

Du(Justin) har gjort några soloskivor, varför och kommer det att komma fler

-Ja, troligen men inte i det närmaste. Det är verkligen hög tid för ett NMA album först.

 

Har ni några nya låtar på gång?

-Ja

 

Var står du när vi snackar om Mp3 och laddar du ner något själv?

-Jag har gjort det några gånger men jag håller inte riktigt med om principen så jag gör det inte. Nu har jag sagt det men jag accepterar att det är fakta att det finns nu. 

 

Ni har gjort några covers live, jag tycker mig komma ihåg en Monkeeslåt, finns det någon chan satt få tag på den på en skiva?

-Vi har gjort många, men jag kommer inte ihåg att vi har gjort en Monkees låt. Vi spelar aldrig in några covers , vi gör de bara live för att det är roligt och ett sätt att hitta dem är att försöka få tag på en bootleg.(jag har inte problem med bootlegs) 

 

Varför är det roligt att spela covers, spelar ni några just nu+

-För några år sedan spelade vi alltid en version av The Lovin’ Spoonful’s “Summer In The City”. Som muskier är det roligt att spela låtar man gillar..

 

Era skivomslag har alltid varit snygga, är det viktigt och tror du att det hjälper er att sälja mer?

-Jag tycker våra omslag är vackra. De har alla gjorts av Joolz, som är en väldigt originell artist och har så många olika idéer. Om det hjälper oss att sälja skivor? Jag vet inte. Ja, kanske.  .

 

Finns det någon specifik grupp i världen som gör snygga omslag?

-Jag kommer inte på någon som har samma stadga som vi har. Precis som bandet, Joolz är väldigt noga med sin originalitet, att inte upprepa sig själv, men på samma gång vill hon hålla fast vid det hon gjort och med vad hon tycker att det är viktigt med assymetri. 

 

Går politik och musik hand i hand?

-Politik-menar vi innehållet i makt- vem har den, vem har den inte, hur folk lever med den och utan den- är en del av livet och kommer alltid att vara en orsak till varför folk gör musik

 

Det bästa politiska bandet i världen?

-Jag tror inte att jag kan välja ut ett speciellt band. Det har varit många som har gjort bra ”politiska” låtar men det är en massa olika artister som har spelat in dem.

 

Ni har ett stort följe av folk som åker med er var ni än spelar, är det alltid samma människor? Hur har de råd med det? 

-Det har vi men det är inte samma människor hela tiden. Folk följer ett band i några månader eller kanske i ett år. Det är ett sätt att resa och möta folk som älskar samma band- så de har med en gång något gemensamt och får se stora delar av världen. Sedan får folk jobb eller familj och ungar och flyttar till en annan del av livet. 

 

Hur mycket säljer NMA idag?

-Jag har ingen aning.

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt?

-Sven Goran Erikson? Ikea? Nej, allvarligt,träd, sjöar, alkohol och nykterhet. 

 

 

Har du hört några bra svenska band?

-Det finns många bra band från Sverige.

 

Hur är det att leva i England i dag, med Blair och så?

-Det är ett överbefolkat och  bistert land. Som tyvärr importerar de värsta sakerna från den amerikanska kulturen och ingen av de bättre sakerna. Blair har slösat bort så mycket av sina möjligheter. Han är driven av sin lust att vara “rätt” och han är ingen demokrat. Han är verkligen Mrs Thatchers perfekta lärjunge

 

Vad är det bästa respektive det sämsta med att bo där?

-Ömentaliteten och arrogansen är det värsta. Tack Gud för engelsk humor och vi kan(och måste) skratta åt oss själva. Men landskapet är ofta mycket vackert och vi har miltals med kust. Men Atlantkusten i Cornwall är kanske min favoritplats på jorden.

 

I början var ni ju punkigare, vad betyder ordet punk för dig nuförtiden, är det bara ett ord eller?

-För 25 år sedan betydde det ett motstånd av originalitet och ingen rädsla för något. Jag tycker det är skamligt att det har blivit så att det betyder att det är en speciell musikstil som ofta är gjord dålig med lite eller ful eller retro. 

 

 

 

Vad tycker du om dagens punk?

-Jag är inte så intresserad av redan använda idéer.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Tack Gode gud så kan jag inte och behöver inte göra det.  .

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Självklart ändrar sig dessa saker hela tiden...men just nu..

Favoritskivor: Quadrophenia (The Who), Marquee Moon (Television), Tabula Rasa (Arvo Part), Hounds Of Love (Kate Bush), Motown Chartbusters (volumes 1-10) (men det är ju såklart 10 skivor).

Favoritkonserter: The Ruts (1979), Queens Of The Stoneage (2002), Melrose (199?), Bruce Springsteen (solo akustisk - 2000?), Nirvana (1991)

De viktigaste sakerna: Kärlek, Skönhet, Humor, Tillit och ljus 

 

Första,senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första: Kinks - Till The End Of The Day, Senaste: Killing Joke, Dyraste – ett ovanligt Temptations album från 1968. 

 

Har ni bra kontakt med era fans? På vilket sätt?

-Den normala humana vägen.

 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt?

-Ibland.

 

Vilken är frågan du aldrig får men vill ha, stall den och besvara den?

-Det finns ingen frågan jag egentligen vill ha. Alla svaren finns i musiken. 

 

Ifall ni kunde välja fem band som ni skulle spela ihop med på en konsert, döda och levande , vilka skulle ni välja?

-Aretha Franklin, Jimi Hendrix, Otis Redding, Miles Davis, Elvis Presley

 

Bryr ni er om recensioner?

-Nej och ja. Som alla artister, jag kommer bara ihåg de dåliga

 

Vilka litar du på mest, de dåliga eller de bra?

-Jag litar inte på någon.

 

Vilken är den mest konstiga ni har fått?

-De som där det visar sig ganska snabbt att journalisten inte varit där. En beskrev mitt långa hår i en recension en månad efter att jag hade rakat av allt

 

Vilka band har ni blivit jämförda med(det måste vara svårt att jämföra er med något annat band)?    (

-De har sagt att vi är Punk, sedan Post-Punk, sedan ett Goth band, sedan ett Folk-Rock band, sedan ett politiskt band, sedan efter det ett neohippieband, sedan ett rock band, sedan det nya Clash, sedan det nya U2, allt. Inget har varit i närheten.

 

Framtidsplaner för bandet

-Ett nytt NMA album – äntligen. Men i vår skall vi spela våra första konserter någonsin i Sydafrika och mer turnerande i Amerika

 

För dig själv?

-Ett nytt NMA album, och mer resande och mer turnerande, mer musik och mer sökande

 

Visdomsord?

-Jag har inga.

 

Nåt att tillägga?

-Hoppas att vi kommer tillbaks till Sverige inom snar framtid!

 

Äntligen fick jag min intervju med mitt favoritband. Jag har försökt många gånger men jag har aldrig fått något svar. Den här intervjun blev gjord i mitten av februari och det är Justin som tog sig tid att svara på detta