NISSE HELLBERG

en tiger i tanken?

Nisse Hellberg sjunger ju och spelar gitarr annars i Wilmer X men han släpper sin fjärde soloskiva nu ”En tiger i tanken” och då var det kanske dags för min första intervju med ikonen Nisse…….2/10-07

 

Fjärde soloskivan nu...hur känns det?

     -Jag fick en inspirationskick av det positiva mottagandet av "Snackbar blues" och hade plötsligt massor med låtar att spela in. Dessutom ville skivbolaget ha en ny platta omgående så det känns givetvis kanon.

 

Lite annorlunda sound tycker jag....jag får lite Elvisfeeling när jag hör en del av låtarna?

-Jag är alltid inspirerad av The King!

 

Jag hör till och med gamla Kommissarrie Roy och Torsson....vad tycker du om det?

-Eh ...det är ju band som alltid funnits i min omgivning på nåt sätt men jag hör inte riktigt de direkta parallellerna på denna plattan.

 

Det blir väl mer Wilmer X? För jag såg er förra året och tycker nästan att ni är bättre än någonsin?

-Kul att du tycker så. Just nu känns min solokarriär mer intressant men man vet aldrig. Jag går som sagt på inspiration. Och lust.

 

Vad är skillnaden med att spela solo om du jämför med att spela med Wilmer X? Vad är roligare och vad är tråkigare?

-Det finns många skillnader men även många likheter. Det finns inte plats att gå in på allt här men EN skillnad är givetvis att det handlar om olika individer som sätter sin personliga prägel på musiken. En likhet är att processen med att göra plattorna för mej är nästan exakt likadan. Jag skriver (nästan) allt, gör alla demos själv och är den som tillsammans med producenten i praktiken "gör" skivorna. 

 

Hur tycker du annars att rock/poplivet lever i Sverige just nu? Finns det några bra grupper?

-Jag tycker det finns mycket bra. Det vimlar av bra grejor i olika sk. sub-genrer som rockabilly, blues, jazz mm. Bland de mer eteblerade artisterna finns det inte så mycket i exakt min stil men som jag ändå uppskattar. Hellacopters, Timbuktu, Moneybrother t ex. Det finns givetvis fler.

 

Hur ser du på nedladdningen? Är det något ett band kan vinna på i längden?

-Det har säkert kommit för att stanna och för yngre artister är det en självklarhet, kanske det enda sättet att nå ut. Det tråkiga är att om ingen är beredd att betala för musik blir det omöjligt för musikerna att leva på sin verksamhet. Jag tror att detta håller på att hända nu. Tillbaka till föreställningen att musiker bör vara tacksamma bara för att få spela alltså.

 

Tror du era fans håller på med sådant? Kan du förstå om man laddar ner när man har alla album och kanske är ute efter några udda låtar med er eller annan grupp och på detta sätt kan hitta dem utan att lägga en förmögenhet för att finna den? Har du letat efter något sådant själv?

-Jag tycker man hör från alla typer av människor att de laddar ner. Mest unga kanske men även äldre och välbeställda. Givetvis har jag själv laddat ner enstaka låtar. Det har varit gamla svåråtkomliga saker men säkert olagligt ändå. Jag begrep inte riktigt var gränserna gick. Nu betalar jag om jag vill ha någon ny låt men det händer sällan. Jag tillhör dem som vill ha nåt fysiskt att hålla i.

 

Köper du själv mycket skivor?

-Det får man nog säga, ja.

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första: "Djungelboken. Senaste. Lefty Frizzell 4-cd box. Dyraste: Jag har många men inga speciellt dyra skivor. Nån av mina Stones-plattor kanske är värd ett par tusen.

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-En piratpressad Stones-platta jag köpte på Ebay i tron att den var äkta. Jag blev totalblåst och skäms varje gång jag tittar på den.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Oj ...det var tunga saker att lista. Jag står över den om livet.. Jag kan inte ge absoluta svar utan det får bli vad jag kommer att tänka på nu.

Skivor: Rolling Stones "Exile On Main Street". Bo Diddley "Bo Diddley". Jimmy Reed "I'm Jimmy Reed". T.Rex "Electric Warrior". AC/DC "Powerage"

Konserter: Rolling Stones, Globen, 2005,   Peps, Dad's Dancehall 1978,    Cramps, KB, Malmö 2006,    John Fogerty, Baltiska hallen, Malmö, 1997   Rockpile, AF, Lund 1982 (?)

 

Lonely Boys....var det bara en engångsföreteelse till boken........De ensamma pojkarna hette den väl?

-En engångsföreteelse utgår jag från.

 

Vad gillade du boken?

-Minns inte mer än att jag gillade första delen väldigt mycket.

 

Ni kom ju fram som grupp i kölvattnet av punken...vad är din relation till punken?

-Den var helt klart en jättestor anledning till att vi kom igång. En vitaminkick helt enkelt. På den tiden gjorde man stor skillnad på Punk och New Wave som var ett vidare begrepp. Där ingick t ex Elvis Costello, Nick Lowe, Graham Parker och liknande som vi lyssnade på väldigt mycket.

 

Finns det några bra punkband idag eller anser du att det inte finns några punkband idag?

-Ska erkänna att jag har dålig koll. Jag är däremot allergisk mot viss amerikansk prefabricerad, genomspekulativ tonårs-"punk".

 

Vad tycker du annars om att leva i Sverige idag? Politiskt?

-Jag kan inte tänka mej att leva i ett annat land än Sverige även om jag retar mej på mycket. Jag är hyfsat intresserad av politik men tycker kanske inte att det här är rätt sammanhang att lägga ut texten i.

 

Har du någon eller ni någon gång spelat för något politiskt förbund eller liknande eller har politik och musik inget med varandra att göra?

-Politik har ju med det mesta att göra på nåt sätt. Däremot skulle jag aldrig komma på tanken att agera megafon för nåt parti. Vi ställde upp för nåt långt ut på vänsterkanten i vår ungdom men det tillhör de grejor jag ångrar.

 

Det känns ju lite grand som vartenda ackord och varenda ord redan är använt i mycket musik....tycker du att det är lättare eller svårare att göra musik idag än vad det var i början av din karriär? Eller gör du musik mer på löpande band idag?

-Löpande band? Nej, knappast. Det är svårt att ständigt komma på nya infallsvinklar textmässigt men det uppvägs till viss del av att jag tycker jag blir bättre på det hantverksmässiga i låtskriveriet.

 

Du jobbar inte med något annat väl? Gör de andra det i Wilmer X?

-Alla utom jag har fasta jobb. Wilmer X har sedan många år varit ett "projekt" vi gått in i med jämna mellanrum.

 

Vilka är det du spelar ihop med på nya skivan(fick ju bara en promoskiva och inte mycket annat info på den)?

-Samma som på "Snackbar blues".

 

Blir det mycket intervjuer eller? Är det tråkigt eller gillar du det eller anser du bara att det är din plikt att svara på allt?

-Självklart vill jag berätta om vad jag håller på med. Om man kan kalla det "kul" är en annan femma.

 

Tycker du annars du har en bra dialog med dina/era fans?

-Ja, det tycker jag. Jag träffar ständigt på fans som ger mej perspektiv på vad jag håller på med.

 

Märker du att det kommer nya och yngre fans hela tiden eller är det bara de gamla som kommer och tittar  på er/dig?

-Med "Snackbar blues" har det tillkommit många både yngre och äldre. Jag har säkert tappat några också som hellre vill ha Wilmer X.

 

Skall du ut och turnera nu som soloartist eller hur är det? När blir nästa Wilmer-turné och album?

-Jag har spelat över 70 gig senaste året och kommer att ta det lite lugnt nu. Vi får se.

 

Visdomsord?

-Brukar vara rätt förnumstiga, va?

 

Nåt att tillägga?

-Hoppas nya plattan faller i smaken. Jag är i alla fall väldigt nöjd.