NimbWits är en riktigt bra danskt band som kommer från askan av exempelvis Artillery. Carsten och gruppen var så trevliga och de svarade på en massa frågor från mig. Detta skedde i februari 2015

 

 Snälla berätta lite historia om gruppen?

-Martin: Tja, idén för bandet kom medan Carsten var ute och turnerade med Artillery. Jag var roadie på den tiden och Carsten och jag brukade hänga ut efter showerna (festa hela natten). Några av dessa sena nätter, Carsten berättade hur han saknade punkscenen och hur han kände sig begränsad på något sätt att spela samma låtar spelning efterspelning. Sånger som han hade spelat sedan början av åttiotalet. Så småningom Carsten valde att lämna Artillery och gå för idén att bilda ett punkband. Han frågade mig om jag var med på det. Och naturligtvis var jag, Yeah! Han frågade några gamla vänner, strax efter, vi träffade Søren Crawack som skulle bli den andra gitarristen och Ibzen han visste sedan länge att han skulle bli vår frontman. Søren hade skrivit ett par låtar, som han skickade till oss och på den första repetitionen spelade vi "Killer Mind". Vi behövde fortfarande en basist och Ibzen kände den här killen, han hade varit i ett band med honom för 20 år sedan. Lars blev en omedelbar medlem på sin första repetition med sin enorma bas energi. Vi hade redan fåttt vår första spelning på Metal Magic festival den sommaren, så vi hade bråttom att skriva nya låtar till en fullängdare. Detta visade sig inte vara något problem eftersom varje medlem i NimbWits tycktes sprudla av idéer. Kort efter så insåg Søren att han var för upptagen med sitt enorma thrash metal band Impalers (kolla in dem), och även det faktum att han var tvungen att resa 300-400 km till repetition varje vecka, gjorde att han valde att slutaoch skildes med The NimbWits. Vi gick in Wolf Rider Studios strax efter (en gitarrist kort) och spelade in vår EP "Punks not dead, just older and uglier". Carsten (igen) kände en kille från då (igen) som spelade gitarr. Gert kom in på  repetitionen med sin Gibson och var den perfekta matchningen. Självklart var vi tvungna att spela in det nu växande antalet låtar och en liten etikett "Schizofren Inc." trodde på oss och gick med på att skriva på med oss. The NimbWits hade nu funnit sin slutliga form och hög och fruktansvärd musik kommer ständigt strömmande från detta nära band av vänner från och med nu ...

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Har ni varit i några andra punkband innan? Har det varit många lineup förändringar genom åren?

-Ibsen: Jag har spelat i punkband sedan 1979. (Ligkapellet, Bad Mads, The Dregs, Hanx) Jag är 50 år gammal nu och har spelat Punkrock sedan 1979. Jag bor tillsammans med min flickvän Annette och våra 2 katter. Jag arbetar som skrivare och mina intressen är: Musik, skräckfilmer och MMA. Jag kommer att låta de andra tala för sig själva:) ... något hemskt om de andra .Hmmmmm Well Carsten pruttar mycket när vi repeterar haha.

 

Jag kan höra mycket gammal UK82 och Misfits i er musik? Favoriter från förr?

-Lars: Favorit UK82 band: Discharge, Exploited och GBH

Favoriter från förr: Sex Pistols, The Clash, SLF, Ramones, Dead Kennedys, Ebba Grön ....

All-time favoriter är band som: Bad Religion, Nofx, Pennywise, Social Distortion ...

 

The NimbWits är ni nöjda med namnet? Hur kom det kom upp? Har det någon djupare mening ? Vilket är det bästa bandnamnet du vet ?

-Carsten: Yeah! Jag är ganska  nöjd med vårt bandnamn, men innan vi fick namnet för bandet, skrev vi om hjälp på vår Facebook-sida ... "Du vet! Vi behöver din hjälp att hitta ett namn för vårt band: Vad tycker du att vi ska kalla vårt band "och vi fick en hel del olika förslag från människor runt om i världen, men en dag efter flera öl under vår repetition, kom Martin  med tanken: "Låt oss kalla vårt band The NimbWits" och vi var alla överens om att det lät häftigt och att det passar bandmedlemmarna perfekt, utan någon djupare mening. Personligen tycker jag att det finns många häftiga bandnamn. Jag tror namn som: Bad Bad Religion – No use For A Name – Sex Pistols – No Fun At All, är ganska coola namn och jag skulle kunna nämna flera häftiga namn.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Gert: Att spela live är  spännande, att frigöra musikalisk energi med ett gäng bästa vänner på scen är bara jävla galet trevligt. I The NimbWits gör vi låtar som bygger på att spela live - vilket innebär att riff är redo att skjutas hårt - så att vi kan utföra vår hög energi strategi. Vi vill ge alla en bra show och om vi kan få människor involverade i vår musik under spelningarna, har vi åstadkommit mycket. I The  NimbWits gillar vi alla att spela live - och vi bryr oss inte om mycket annat än att göra en show som kickar röv, och ge våra fans en bra tid av "gubbjävel punk" medan vi är där .             

          

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Martin: Bästa stället att spela är alltid en plats med en dedikerad publik. Det är så jävla häftigt att vara en del av en frenetisk publik som dansar runt, sjunger och skriker även om du ibland få ett mikrofonstativ krossat i ansiktet. Det spelar ingen roll om det finns 10personer eller 1000, så länge det finns en atmosfär. Värsta platsen skulle naturligtvis vara tvärtom. Passiv skara som inte bryr sig ett skit om ditt band och bara väntar på nästa band, antar jag. Vi har inte riktigt upplevt det. Vanligtvis är alla galna efter de tre första låtarna.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Danmark just nu?

-Ibsen: Punkrock har egentligen aldrig varit populär i Danmark och är fortfarande inte ... antar att den är det svarta fåret av musik här :)

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Lars: Melodisk, aggressiv, punkrock

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Carsten: Punk betyder mycket för mig, och det har gjort det ganska mycketi hela mitt liv. Jag spelade punkrock 1979-1980 innan jag bildade Artillery och spelade Thrash Metal med Artillery i 30 år, men under hela perioden, lyssnade jag fortfarande på punkrock, som är min favorit genre och jag gick också på många punkrockkonserter under denna period och gör faktiskt fortfarande . Numera har jag alltför många åtaganden för att leva den vilda punk livsstilen, men jag levde den punk livsstilen när jag var yngre .. Tyvärr tror jag att många av de unga människor idag tycks titta på punkrock som en musikgenre mer än en faktisk livsstil, även om jag fortfarande träffar vissa gatu punkare då och då, men det är inte på samma nivå som den var i slutet av 70-talet och början av 80-talet.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Gert: Nja - nedladdningar och Mp3 är här för att stanna - så ingen behöver gnälla om det. Det gör på något sätt att det är svårt att sälja musik och få pengarna tillbaka för kostnaden för att göra grejer. Men den lätt nå ut till människor på sociala medier, och det korta sättet att ge en länk till vår musik är faktiskt en fin sak, eftersom det är ett snabbt och enkelt sätt att utbyta musikfiler och komma i kontakt med dem som visar intresse i våra grejer. Det är förresten samma frågor för alla band idag - så ingen behöver gråta för detta - snarare än ser det ger också goda möjligheter för oss att visa upp oss själva.

 

Hur är det att bo i Danmark nu? Politiskt?

-Martin: Hmm. Lite dött vatten. Alla politiker tar hand om sig själva, och ingen gör verkligen något som betyder något. Inte riktigt en stor skillnad mellan partierna och ingen ambition att göra något åt det. Att leva i Danmark, jag antar det är bra men också tråkigt och du kan enkelt lura i dig att tro att det inte finns några problem i världen.

Det är världensom dragits över ögonen för att förblinda dig från sanningen. Citat: Laurence Fishbourne, i Matrix

 

Finns det några bra band från Danmark nu? Är punkscenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Ibsen: Nej det är inte en stor punkscen här, har aldrig varit riktigt heller men fortfarande har vi några riktigt bra band som: The No Go Girls, Shit Lord, Last Seen Laughing, X-Teenage Rebels, Dead Actions, Clean Boys, The Hey Ho*s och många andra ... kolla in den här gratis cd för nedladdning för mer info:http://lortoglagkage2013.bandcamp.com/album/lort-og-lagkage-dansk-punk-compilation-2013-2

 

Vad vet du om Sverige?

 -Lars: Surströmming, Pripps, Pytt i panna, Systembolaget och du gillar räksallad på dina hotdogs. Sverige har den största exporten av musik i världen och ni har en av de bästa musikscenerna i alla kategorier. Jag var ett stort fan av Ebba Gron och jag har sett dem live i Sverige. Ni har en massa bra band som Backyard Babies, Hellacopters, Crucified Barbara, Hardcore Superstars, Millencolin och listan kan göras lång ......

Den första tjejen jag knullade var från Helsingborg ....

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Carsten: Jodå !! Sverige har alltid haft, många coola band och jag tror att svenskarna alltid har accepterat punkrock mer än danskarna någonsin gjort. Jag kan nämna många coola band från Sverige. Svenska band som jag gillar är band som: No Fun At All - Millencolin - Satanic Surfers - Europa - Backyard Babies - Clawfinger - The Haunted - Bathory bland andra, och det finns många andra coola band, men jag kan inte komma ihåg dem alla. Fan!  Sverige har alltid haft många coola band. Jag hoppas att jag en dag får chansen att spela några spelningar i Sverige med några lokala punkband och umgås med dem och ha ett stort punkrock party.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?

-Gert: För vissa av våra låtar våra texter bara kommer tillsammans med musiken i skrivprocessen - där ord och riff monteras ihop när musiken och idéerna tar form. Inflytandet är mycket oförutsägbart och det kan vara som någon litet skämt eller historia som skulle kunna hamna i ett ämne för att göra de kommande texterna. The NimbWits kanske inte är stora poeter av naturen - men vi sjunger om saker vi tror på - eller vill kommentera om. Och eller om vi inte har några anständiga betydelser eller kommentarer - då sjunger vi bara om sprit och roligt, som förresten är våra favoritämnen.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

 -Martin: Jag tror inte det. Vi är typ av ett inga regler band. Allt går så länge vi är överens. Våra låtar är allt från politiska uttalanden, moralisk indignation till kvinnor och dricka hela natten. Därför är det mer eller mindre speglar av vad som finns på vårt sinne vid den tidpunkten.

 

Politik och musik, går det hand i hand?

-Ibsen: Visst kan det göra det men det behöver inte vara så, men jag gillar när du har en politisk ståndpunkt och är inte räda för att sjunga om det ... ändå finns det massor av bra band som inte sjunger om politik.

 

Bästa politiska band / artist?

-Lars: Crass, Conflict, Subhumans, Anti Flag, The Clash, Dead Kennedys

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, jag menar folk som lyssnar på musik?

 -Carsten: Det var en svår fråga. Jag tror att svaret måste vara både en ja och ett nej. I mitt fall, både punk livsstil och metall livsstil, har varit en stor del av mitt sätt att leva, speciellt när jag var yngre och att allt började efter att jag började lyssna på först Punkrock och senare i livet till Heavy Metal . Båda musikstilarna har förändrat mitt liv på den punkten. Jag har hört talas om band som Metallica - Judas Priest och Ozzy Osbourne som har gått igenom stämningar eftersom det fanns några ungdomar som begått självmord på grund av meddelandena i texterna. I dessa fall, jag tror att självmord var något som har förändrat saker dramatiskt i negativ riktning för de stackars människorna. Musik och text är naturligtvis också något som använts när du är på en dejt med någon för att skapa en god stämning, men om det faktiskt förändra livet för vissa människor, jag tror inte det. Därför tror jag att svaret är både ja och nej, beroende på vilken person du är. Kanske en barndom och uppväxt spelar en roll i vem du är eller vad du blir.

 

Varför inte sjunger ni inte på danska istället för på engelska ??

-Gert: Tja en låt är på danska - så det är möjligt för oss att använda vårt eget språk. Men eftersom engelska är det universella språket är det naturligtvis en fråga om att göra saker som så många som möjligt kan förstå vad vi gör. Men alla dörrar är öppna - och kanske tyska eller svenska texter kommer en dag.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor med era grejer? Varför eller varför inte? Bra skivbolag? Något nytt på gång?

-Martin: Vi är alla från den gamla skolan och det är något speciellt med att hålla ett album i handen, se omslaget och läsa insidan på skivan. Jag tror att många av våra fans uppskattar det . Självklart har vi också att omfamna alla digitala medier och det finns ingenting emot att göra båda. Vårt skivbolag har varit väldigt coolt från början att med att göra en sats av CD samt erbjuder vår musik för streaming och nedladdning. Efter många förfrågningar, vi nu funderar på att göra en sats av vårt album på vinyl. Vi har varit mycket nöjda att arbeta med Schizofren Inc. Jacob (The Boss) är en cool kille som har gjort en hel del saker som fått saker att hända för oss. Vi arbetar nu med nya låtar till vår nästa album, så håll utkik efter The NimbWits.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och eller under någon viss spelning?

-Ibsen: Jo det har varit en hel Spinal Tap stunder. Jag antar (de flesta band har haft dem) när vi spelade en spelning (med bandet Hanx) och jag stormade från scenen in i folkmassan, men glömde att tråden från mikrofonen inte var så lång så när jag nådde änden av tråden, smällde jag jag ryggen i golvet ... ont som fan..ha ha ha !! Dumma mig :)

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

-Lars: Alla slags människor, unga och gamla, rika eller fattiga, punks eller inte ....

Alla ni andra som inte har sett oss live ännu

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Carsten: Att nämna mina topp fem skivor är mer eller mindre omöjligt, men jag kan rangordna de fem skivor som jag har lyssnat på mest under mitt liv. 1. Brats - 1980 2. Ramones - Det är Alive 3. Sex Pistols - Strunta i Bollocks 4. Metallica - Kill 'Em All 5. Exodus - Bonded By Blood.

Mina fem favoritkonserter? Det är också svårt att svara på. Jag har varit på så många under åren men de 3 jag har sett med Ramones - Den första Metallica spelningen jag såg - Lost kids-spelningen där jag möter Ibsen för första gången - Iron Maiden första gången jag såg dem och ett gäng andra Punk och metall spelningar finns  också på min lista.

Mina fem viktigaste saker i livet är mycket enkel: Min familj - mitt band - en god hälsa - att lyssna på musik och naturligtvis mina vänner. Utan dessa fem saker i mitt liv, kan jag lika gärna hoppa framför ett tåg och döda mig själv för då skulle inte livet vara värt att leva ändå. Det är själviskt men jag försöker övertala mig själv att vi kan ha en värld av fred är att fan dumt ... så länge det finns två personer i världen finns det en chans att det kan finnas en konflikt, men fred på jorden skulle jävla vara trevligt och på min nummer ett lista med hopp ..

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

-Gert: Nej - inte alls - det är bara smickrande att få en chans att presentera oss själva i intervjuer. Med lanseringen av vårt album som över tid kommer att nå fler människor - det ordentligt och förhoppningsvis kommer att vara några som tycker vår musik och tycker vår  bandberättelse är intressant och skulle vilja höra mer. Och för dem som vågar - vi kommer att vara där!

 

Om du fick välja fem band från det förflutna och historia och idag och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem har du blivit valde?

-Martin: Eh, det är svårt. Det finns så många bra inspirationer i mitt liv från alla genrer av musik. Men att spela en konsert med The NimbWits jag antar att det kunde ha varit coolt att göra förödelse med denna line-up: The Runaways, The Sex Pistols, The Offspring, The Clash, Cocksparrer. Men jag är säker de andra killarna från bandet skulle plocka en helt annan line-up:-)

 

Är punk ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevlig person utanför punkmusiken ?

-Ibsen: Ja det är det men det är inte bara punk som gör det utan alla typer av hög energi musik kan göra det med dig.

 

Vilken är den mest udda frågan ni har fått i en intervju?

-Lars: Denna fråga .. ha ha

 

Vilken är frågan du vill ha men aldrig får. Ställ den och besvara den?

-Carsten: Den fråga som jag vill ha, men aldrig får - "Hallå! Detta är Fat Mike från NOFX. Vill ni supprotaoss på vår nästa världsturné? "Mitt svar skulle låta något liknande," Yeah man! Det skulle vara en så stor glädje och en gång i livet upplevelse för vårt band och vi lovar er att vi kommer att sparka loss rejält och få igång festen. "

 

Framtidsplaner för bandet?

-Gert: Bra för det första - hålla på att hålla på bandet som vi har en bra sak på gång borde vara självklart.

Vi är fem personligheter som delar våra passion för musik, och fram till nu, har vi kunnat stötta varandra i hög grad i låtskrivandet. Nästa gäng låtar som kommer fram kommer inte vara mindre spännande att göra, så mycket outtnyttjad potential i NimbWits bara väntar på att släppas. Vi blir inte yngre, så en ordentlig uppföljning av vårt debutalbum "To Punk and not to be" - skulle vara synd att missa. Därefter kommer vi att försöka köpa den berömda nöjesparken Tivoli i hjärtat av Köpenhamn - riva platsen och ändra den till ett paradis för rökare och öldrickare, och ibland komma förbi och köra några höga energi "gubbjävel punk" låtar- Cheers !

 

För dig själv?

-Martin: Hmm. Jag tänker verkligen inte långt framåt. Det visar sig aldrig att bli på det sätt du förväntade ändå. Men jag skulle vilja se mig själv fortsätta och utvecklas med bandet och förhoppningsvis få det stora genombrottet som behövs för att spela en stor festivalscen dag.

 

Visdomsord?

-Ibsen: Tja, om du inte ens kan behandla djur trevligt, då kan man inte riktigt vara en mycket bra person..Inte i min bok i alla fall ... annat än att ... Fuck yeah !! ... Fortsätta dricka och supporta din lokala musikscen :-)

 

Nåt att tillägga?

-Lars: Skål för alla ni som stödjer oss och vi kommer att älska att spela i Sverige.

Tack för att du gjorde denna intervju

Punk är i hjärtat

 

The NimbWits line up:

Henrik Ibsen: Vocals

Martin Bjørknov: Guitar/Vocals

Gert Christensen: Guitar/Vocals

Lars Uhd Marcussen: Bass/Vocals

Carsten Kjær Nielsen: Drums