NIKE

-en gudinna?

Nike har ju spelat med Tant Strul Usch och varit naken på skivomslag gånger två, verkar arg och röd och nu släpper hon sin nya skiva ”Det Står skrivet” och det känns som om det är rätt läge att fråga henne några frågor….oktober-2102

 

Du får berätta lite om dig själv....jag vet att du är ett år äldre än mig(vi nämner inga åldrar) . Jag vet att du har varit med i Usch, Tant Strul , vad mer bör man veta om dig?

-Jag har ridit kapplöpningshästar på Täby Galopp och gått i Waldorfskola. Jag älskar antroposofer och kaniner. Annars är jag en fri konstnärs-själ som lirar riktigt bra trummor och har operaskolad rock´n´roll-röst å sjunger starkt som fan. Jag drivs av andra krafter än marknadskrafter och längtar efter att kunna köpa ett eget hus. Jag har arbetat som teatermusiker och sjungit Offenbach på Dramaten som Strindbergs älskarinna Dagny Juel. Jag löptränar ofta och gillar träd. Jag har två grymma tonårsdöttrar som jag gör musikvideos tillsammans med.

 

Nu skall du släppa din soloskiva ihop med Röda orkestern, berätta? Bolag, musiker osv?

-Nike & Röda Orkestern är ett musikaliskt projekt med en politisk ambition att vara med och förändra världen. Jag ser hur Sverige och världen står inför stora förändringar, som i många fall är stora försämringar. Stora problem som ökade klassklyftor, förnedrande behandling av de utsatta i samhället, klimatet, världsekonomin, jämlikheten osv. Jag känner att jag måste göra något, kan inte bara sitta stilla framför nyheterna och klaga. Jag måste använda min röst, min musik för att vara med och förändra. Nyckeln till det är, som ett första steg, att vi får en ny regering i det här landet. Med en humanare rättvisare politik. Det är det vi samlats runt, vi som gjort den här plattan.

Hösten 2009 kontaktade jag ett antal skönlitterära författare och bad dom skriva varsin sångtext till N&RO. Uppdraget de fick var att det skulle vara en text som skildrar vår samtid ur ett politiskt existentiellt perspektiv. Annars fria händer att välja tema, stämning, rytm osv. Jag var nyfiken på vad andra människor har för reaktion och syn på tiden vi lever i nu. Jag bidrog med några texter själv. Sen tonsatte och sammanställde jag materialet, satte ihop bandet och vi började spela live 2010. Det är en unik samling sånger vi har, som jag hoppas kan belysa från olika håll vårt Sverige av idag. Både för människor att styrkas av i kampen i nutiden, men också som en samtids-skildring av hur det är att leva här 2012. Så på så sätt är N&RO både ett musikaliskt och politiskt projekt. Men jag är ju musiker, inte politiker.

Nike & Röda Orkestern: Lotta Partapuoli: gitarr, Johannes Nordell: trummor, Mia Kempff: bas, Nike Markelius: sång o gitarr.

 På skivan medverkar också Fläskkvartetten på 4 låtar, Malena Jönsson: klaviatur o dragspel, Emil Jonason: klarinett, Lotta Nilsson, Karin Renberg o Maria Blom: körsång.

 Den ges ut av legendariska skivbolaget MNW, som med denna släpper sin första platta på 7 år.

Författare: Inger Edelfeldt, Katarina Mazetti, Carsten Palmaer, Eva Fuchs, Mian Lodalen, Mimmi Malmer, Nils Claeson, Amanda Ooms.

 

Dum fråga men det känns som om du är av åsikten att politik och musik hör ihop eller varje fall kan göra det?

-Musiken kraft är enorm och kan bidra till opinionsbildning!

 

Är musik ett bra sätt att få folk att lyssna på politiska åsikter?

-Ja fast kanske mest för att styrkas i kampen för ett bättre samhälle. I alla fall om man, som vi, skildrar hur utsatta människor har det. Hur konsekvenserna blir för vanligt folk när en borgerlig regering förstör den välfärd vi så nogsamt byggt upp i vårt land, sen Palmes tid. Skönt för folk att nån för deras talan. Att se att dom inte är ensamma.

 

Är du lika arg som du alltid har varit och hur tar argheten sig ut nu om du jämför när du var en ung punkare?

-Jag har samma punkhjärta nu som då. Såklart. Men det är inte bara argt, det finns mycket att glädjas över i livet också. Men nu kan jag använda vreden kanske mer riktat och med mer verktyg i självsäkerhetslådan. Men det är med samma självklarhet jag startar ett rockband nu, som 50åring, för att föra ut mina budskap, som när jag var 16 och gjorde samma sak. Jag är mycket stolt över mitt ursprung och det punken gav oss av oräddhet och total tillit till den egna förmågan att genomföra saker.

 

Bästa politiska gruppen/artisten?

-Nike & Röda Orkestern såklart! Annars Ebba Grön, Stefan Sundström och Patti Smith. 

 

Hur får du inspiration till dina texter.....det kanske är lättare med en högerregering att få saker att skriva om?

-Haha ja det var ju helt klart den som blev startskottet denna gång. Tidigare har det varit t.ex. fantasier om att sitta i Charons båt på väg över Styx på väg till en dejt med Döden själv… Hehe... Nej men har ju sjungit mycket om kärlek och känslor som så många och det är väl härligt men har sin tid. Nu känns det rätt för mig att stå med de här texterna i munnen. Så skönt att det inte handlar om mig och mina kärlekshistorier. Härligt att sjunga och sprida andras ord. F.ö. finns det en hel del att vara kritiskt över inom socialdemokratin också.

 

Vad tycker du är bäst respektive sämst med Sverige idag?

-Sämst är fördelningspolitiken och kärnkraften. Bäst är Facebook haha! Nej jag skojade bara.. Bäst är att vi trots allt har en demokrati. Att det finns en kämpaglöd inom vänstern.

 

Har du gjort all musik själv på skivan?

-Jag har skrivit all musik utom till Ingers två, hon var den enda som tonsatte själv. Av 14 låtar har jag skrivit texten till 5.

 

På en video har du med dina döttrar....de verkar ha anammat lite av samma stil som mamma....är det viktigt att kunna göra saker på detta vis som ni gör ihop som mor och barn?

- Det är vi tre som producerar N&ROs videor. Vi gör bildmanus, filmar och redigerar tillsammans. Vi har just gjort klart vår sjunde.

 

Jag kommer ihåg skivan du gjorde ihop med Gurra en gång i tiden när ni visade er nakna(köpte den på CD precis)...jag kommer inte riktigt ihåg hur det var...men blev det en massa rabalder om detta...att ni visade er nakna osv?

-Ja eller hur. Snyggaste skivomslaget genom tiderna! Jomen rabaldret handlade väl om att det liksom tog lite fokus från innehållet på skivan. Dvs musiken. Var ju lite synd, för den är jäkligt bra.

 

Hur såg punkarna på den tiden på det...att man exploaterar kroppar eller vad var kommentarerna?

-Ingen aning? Vilka punkare menar du? För mig var det ingen exploatering utan en konstnärlig idé, en vacker bild som fullbordade helheten. Jag var naken på en skiva till sen. "Solitär" som gavs ut på artistägda Diva.

 

Ser du dig själv som en punkare idag eller har du aldrig sett dig som det?

-Jag är definitivt punkare än i dag, i själ o hjärta. Om än inte alltid utanpå.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är en rocknroll-nerv som man har eller inte har. Som finns som en oräddhet i allt du gör. En stark tro på dig själv. Och den oräddheten kan handla om att vilja förmedla budskap eller bidra till förändring. Eller att börja sy kläder.

 

Du gick från punkbandet Usch till Tant Strul...vad var den stora skillnaden på de banden tycker du?

-Musikaliskt blev det en utmaning för mig. Från ren punkrock till new wave. Usch var rakare råare och också pubertalare. Med Tant Strul fanns rocknerven och de spännande arrangemangen som fick mig att sväva och mogna som trummis. Bli fri och bekräftad. Hitta hem.

 

Blir det något mer med Tant Strul?

-Vi har ju just gjort en succeartad tillfällig återföreningsturne denna sommar. Åkt runt på stora festivaler och har haft sjukt roligt. Vi ger tre absolut sista klubbspelningar i Stockholm, Göteborg och Malmö nu i november.

 

Nya låtar med T.S.?

-Nope.

 

När du spelar live nuförtiden spelar du gammalt material som Usch, Tant Strul, NikeGurra eller fokuserar du endast på det nya materialet?

-Endast det nya. Men vi har haft Patti Smith och Ebba Grön låtar som extranummer och jag har funderat på att ta in någon gammal låt. Men då blir det från Solitärskivan.

 

Vad drar du för typ av människor till dina konserter idag? Vilka saknar du och vill ha dit?

-Med Tant Strul var det tydligt att det både var folk i vår ålder som var med när det begav sig. Men lika många unga stod i publiken och sjöng med i texterna. Så TS har definitivt en ny generation fans. Kanske barnen till dom som gillade oss på 80talet? Med N&RO är det väl både politiskt intresserade och dom som känner till mig som någon som gör bra grejer. Möjligtvis är vår publik genomgående lite äldre så jag önskar nog att de unga skall upptäcka oss, det är deras framtid det handlar om.

 

Det finns inte en chans till en samlings CD med Usch----hur många låtar gjorde ni som finns inspelade?(har du allting med Usch på något sätt som jag kan få ta del av)

-Nej det är nog inte stor chans. USCH gav ut tre vinylsinglar på tre olika skivbolag samt medverkade med 4 låtar på en dubbel-samlings-cd inspelad live på Saltlagret i Köbenhavn, sent 70tal. Det blir 13 låtar.

 

Vad är skillnaden idag tycker du på att spela musik om du jämför med hur det var när du började?

-Musik-klimatet är ju ett helt annat. Tekniken är en hel annan. Sättet att sprida musik helt andra. Inkomstkällorna färre. Det finns tyvärr färre coola spelställen i mindre och mellanstorlek.

 

Kan du spela andra instrument än trummor? Isåfall vad?

-Har spelat akustisk gitarr i hela mitt vuxna liv. Spelar elgitarr sen 1 1/2 tillbaka. Spelar piano för hemmabruk.

 

Vad livnär du dig på idag? Musiken eller vad jobbar du med? Ifall du jobbar tycker du att det är viktigt med ett jobb eller är det bara för att få ihop pengar?

-Jag har haft olika brödjobb vid sidan om till och från tidigare i livet. Det har varit lite olika hur jag löst det. 

 

Du var väl med och startade Diva en gång i tiden...berätta lite om det(du har inga gamla skivor från den tiden som ligger och skräpar och som du vill bli av med och skicka till en stackars skivsamlare som mig)?

-Ja vi var åtta kvinnliga låtskrivare som bestämde oss för att starta ett eget artistägt skivbolag och stötta och ge ut varandra. Första skivan var en samling där alla hade med 2 låtar var. Den producerades av Michael Blair och blev en riktig kultsamling om du frågar mig. Sen skulle alla göra varsin solo-skiva på rad. Lotten fick avgöra ordningen och vi arbetade två-och-två kan man säga, t.ex. när Malena Jönsson släppte sin solo-skiva så arbetade jag på kontoret med all administration och promotion för den, och sen gjorde hon det samma när min kom. Grundidén med alltihop var att skiva nr 1 skulle finansiera skiva nr2 som skulle finansiera nr 3 o.s.v. Alla gav ut varsin men sen blev det svårt att få det att gå ihop ekonomiskt + att vi nog insåg efter en runda att vi alla är bättre på att vara artister än skivbolagsdirektörer. (jo jag har nog en del skivor kvar, det finns def hos var o en)

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och liknande, fördelar och nackdelar?

-Jag är helt emot piratkopiering. Tycker att man absolut skall betala för att hämta musik om inte artisten uttryckligen VILL ge bort musiken gratis. Jag tycker att det är ett stort problem att hela den fysiska albumtanken går förlorad i o m nedladdning. Eftersom man som artist har skapat ett konstverk som är en helhet. Med låtordning, texter, bilder, omslag osv. Det går ju helt förlorat om man laddar ner ett par låtar här och ett par låtar där. Mp3 är praktiskt och en nödvändighet i arbetet när man hanterar musik över nätet mellan sig själv och andra musiker, skivbolag, m.m.

 

Är det något du håller på med själv, nedladdning, Spotify osv eller köper du fortfarande skivor som jag gör?

-Jag köper fortfarande fysiska skivor. Har köpt på Itunes några enstaka låtar en gång när jag skulle vara DJ och behövde bränna låtar som jag bara hade på vinyl och stället jag skulle spela på bara hade cdspelare.

 

Tillbaks lite till texterna...hur skiljer sig texterna från Tant Strul om du jämför med dina egna texter på nya skivan?

-Det är ju texter från helt olika tider. I Tant Strul bidrog jag bara med två texter och dom är väldigt pubertala, men charmiga,  jag var väl typ 18 när jag skrev dom. Nu får man väl hoppas att jag mognat lite.

 

Du har väl läst Kajsas biografi kan jag tänka mig...är allt sant i den...finns det något annat smaskigt du kan berätta som hänt i ditt artistliv som är riktigt kul att berätta?

-Jo jag kan väl bekräfta att allt som jag är inblandad i i boken är sant. Fast sett ur hennes synvinkel förstås. Det smaskiga från mig får vänta till min egen biografi hehe...

 

Du har inga tankar på att skriva något liknande?

-Kanske..

 

Tycker du att det görs någon bra musik idag runtom i Sverige eller i världen? Nämn några band som du verkligen gillar?

-The Soundtrack Of Our Lives, Lhasa de Sela, Lykke Li, Ulf Stureson, Patti Smith, Neil Young, Bob Dylan, Den Svenska Björnstammen, Muse.

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-Första: 10CC (minns inte vilken LP jag köpte först, hade typ alla deras till slut). Senaste: "Banga" Patti Smith o "Throw it to the Universe" The Soundtrack Of Our Lives (köpte dom 2 samtidigt) Har inte köpt nån speciellt dyr vad jag kan minnas.

 

Skivan du köpte för omslaget men blev så fruktansvärt besviken?

-Nope.

 

Största skivbesvikelsen överhuvudtaget?

-En hel del.

 

Till sist....vilken skiva är bäst att ha sex till?

-Pink Floyd: "Meddle"

 

Framtidsplanerna med musiken?

-Att N&RO lever vidare in i framtiden. Jag kommer att gå ut med frågan igen till både nya och "gamla" författare. Skall bli spännande att se vad dom vill berätta då.. Sen hoppas jag på att få fler uppdrag som trummis med andra artister. Efter att Tant Strul slutade -85 så har det varit tunt med jobb vid kaggarna.

 

För dig själv?

-Ja mitt liv är ju väldigt sammankopplat med mitt musikskapande så det är ju samma som ovan. Privata framtidsplaner håller jag för mig själv.

 

Visdomsord?

-Maktub.  (arabiska, betyder "Det står skrivet". ) Dvs: Lyssna till ditt hjärtas röst.

 

Nåt att tillägga?

-Rösta rött!

Tack för visat intresse