Det tog ett tag för den tyska gruppen Nierenstein att svara på mina frågor. Men äntligen ....här är den... september 2022

 

Berätta gärna lite om gruppens och medlemmarnas historia. Ålder, familj, band före och vid sidan av

-Hej Peter, först och främst vill vi tacka dig för inbjudan till intervjun! Vi, 4 killar från Dresden, är mellan 31 och 33 år, grundade bandet Nierenstein våren 2018. Fred (sång) och Benni (bas) spelade tillsammans i bandet A! Sexuell från 2014 till 2017. Efter att bandet splittrades ville de två fortsätta att göra musik och träffade därför Robert (trummor), som hade spelat i bandet Crackpot Idea för flera år sedan. Marcus (gitarr) råkade lämna sitt tidigare metalband vid den tiden och gick med i de andra 3 killarna. Han spelar också i hardcorebandet Hollow Grind.

 

Har det varit många lineupändringar?

– Nej, det har inte skett några medlemsbyten sedan bandet bildades.

 

Nierenstein, hur kom det namnet upp? Vad betyder det? Ni var aldrig rädda för att ett något band redan hette så?

– Under namnsökningen låg Robert på sjukhuset med en njursten (ger. Nierenstein) och skrev till oss att han kan kissa och äta samtidigt. Vi blev fascinerade och döpte bandet efter sjukdomen. Innan vi anpassade bandnamnet kontrollerade vi det och hittade lyckligtvis inget annat band med samma namn.

 

Är det fortfarande viktigt att släppa fysiska skivor? Eller kan du känna att du har gjort en skiva om du bara släpper den digitalt?

-Vi tycker att fysiska skivor är väldigt viktiga, brände både vår demo och album som selfmade DIY CD-skivor och släppte vårt album som vinyl med de 3 stora etiketterna SM Musik, Elb Power Rec. Men förutom insamlingsskivor skulle vi inte släppa några låtar enbart digitalt.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller? Om inte,när kommer ni?

-Tyvärr har ingen av oss varit i Sverige (förutom Benni övernattade på flygplatsen i Stockholm)... men vi skulle bli väldigt glada över en inbjudan!

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

– Alla våra konserter, förutom en konsert i Tjeckien, har varit i Tyskland hittills.

 

När ni gör låtar, hur gör ni, jammar ni ihop eller kommer någon med en text och några med musiken eller hur gör ni era låtar?

– Vanligtvis börjar vi med de instrumentala delarna av låten. För det mesta tar en av oss med sig specifika sångidéer, som sedan utvecklas tillsammans, del för del, av oss tre. Fred skriver sedan texterna antingen under eller efter repetitionerna.

 

Det verkar som om era texter är viktiga, finns det något ni inte kommer att skriva en låt om?

– Huvudfokus i våra låtar ligger på de sociala och politiska frågor som är viktiga för oss, som korruption, rasism, föroreningar osv... Ett ämne som vi aldrig skulle göra en låt om skulle till exempel vara ett fotbollslag. Men det finns säkert många andra ämnen som skulle falla i denna kategori.

 

Berätta gärna lite om följande texter

-Sommer, Sonne, Punkrock:

Den här låten handlar om vår kärlek till punkrockfestivaler, som Störfaktorfestivalen i Zwickau, Resist to Exist i Berlin eller Check Out Festival i Gahro. Vi känner dessa som semestrar där vi träffar gamla vänner och träffar nya.

Markenwirtschaft:

Låten kritiserar reklam inom kapitalismen, som enbart syftar till att göra största möjliga vinst vid varje uppoffring. Redan från barndomen spelar reklam en mycket stor roll och utbildar unga människor så att varumärken är viktigare än sociala värderingar.

Spielplatzkrieg:

Spielplatzkrieg handlar om vår ungdom. Vi växte alla upp i byar eller småstäder, åkte skateboard, drack öl och rökte och gjorde uppror mot auktoriteter.

Hur är det att leva i Tyskland nuförtiden medrasister, politik, covid etc?

- Lyckligtvis kan vi inte klaga på vårt personliga liv (som människor födda i Tyskland) i allmänhet, för vi har alltid något att äta, inget krig och ett bra socialt system. Ändå håller vi inte med om och fördömer många politiska beslut av den tyska regeringen. Vi hade ett regeringsskifte i år, som vi förväntade oss en mer socialpolitik av, men tyvärr har vi varit ganska besvikna hittills. AFD, ett högerradikalt parti, ligger för närvarande på andra plats i vår delstat Sachsen med 28,4 procent av rösterna, vilket naturligtvis oroar oss mycket. Covid-tiden var väldigt jobbig. Vi var tvungna att isolera oss, kunde inte träffa våra vänner och hade inga repetitioner eller konserter.

 

Kallar ni er punkband, hardcoreband, metalcoreband eller kallar ni er bara för ett rockband? Är det viktigt att nämna punk samtidigt som ni pratar om ert band? Vad tänker ni om punk när ni började och om ni jämför med punk idag?

– Vi kallar oss ett punkband. Även om vi införlivar olika musikstilar, som metal eller hardcore i våra låtar, ser vi detta mer som en viktig del av den ofta saknade variationen i punkrock. Vi tycker att punken har blivit mycket mer politisk för oss, i motsats till förr. Förr var drickande och festande mycket ofta i förgrunden. Numera är det fortfarande en del av scenen för oss, men en mycket mindre del.

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv? Er favoritölstil ? Nihar ingen egen Nierenstein-öl? Eller kanske ni är straightedge?

 – Vi är väldigt ledsna över att öl är så dyrt i Sverige, jag antar att vi har tur i Tyskland. Om vi var tvungna att välja en favoritöl som band skulle det vara Sternburg Export från Leipzig. För närvarande finns det ingen Nierenstein-öl, men kanske Sternburg kommer att släppa en specialutgåva någon gång.

 

Finns det någon tanke på en ny LP/CD eller något liknande?

– Redan sedan färdigställandet av Human Error har vi använt den konsertfria tiden under Coronakrisen till att jobba med nya låtar. Vi hoppas kunna fortsätta göra goda framsteg och förhoppningsvis släppa vår 2:a LP på vinyl 2024.

 

Vad är er styrka när ni spelar live?

– Vi älskar att stå på scen och få igenom våra politiska budskap. Därför anser vi att tillkännagivanden på scenen är mycket viktiga och känner att detta är vår största styrka.

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar ni?

 – De flesta i vår publik kommer från hardcore/punk/metal-scenen, men vi skulle vilja ha fler tonåringar och kvinnlig publik.

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker ni använder när lyssnar på musik ?

– Flera bandmedlemmar har en skivspelare och samlar vinyler som de köper på konserter eller får i utbyte med andra band. Samtidigt använder vi Spotify, Youtube och .mp3 filer.

 

Säljer ni någon merch på era spelningar, köper folk det?

-Vi säljer självtryckta fairtrade/fairwear-kläder (t-shirts, longsleeves och dragkedjor) och patches, självbrända cd-skivor och våra vinylskivor. Merch köps faktiskt regelbundet på våra konserter. Efter vår konsert i tisdags har vi inga svarta t-shirts längre....

 

Vilken är er egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

 – Varje medlem i bandet har förstås sin personliga favoritlåt, men egentligen är de nyaste låtarna alltid de käraste 😉 Enligt Spotify är Linksversiffte Gutmenschen våra lyssnares favoritlåt. På konserter beror det alltid på publiken, men snabba pogo-delar har verkligen fördelar där.

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om du jämför när du först började spela i ett band? Eller är det här ditt första band kanske?

– Vi har definitivt blivit tajtare och mer självsäkra (både i hanteringen av publiken och våra instrument). Detta gör det också mycket lättare för oss att engagera oss med publiken och ha roligare på scenen. Och utan nervositet har tillkännagivandena också blivit mycket säkrare och mer varierande.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga niu någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du varit med i?

– Det är klart att vi gillar när det skrivs recensioner om vår musik och vi läser gärna recensioner. Vi är glada över positiv feedback och vi lär oss av negativ feedback. Men i slutändan handlar det inte om en specifik åsikt, det handlar om att ha kul med musiken du skriver och spelar live. Och nej, hittills (vi är väldigt nyfikna på din) har det inte varit någon konstig.

 

Om ni kunde välja fem band från förr och historiska band och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

– Vi skulle vilja spela med Fahnenflucht, Toxoplasma, Slipknot, System of a Down och Pennywise.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

– Vi tror att det är ett bra sätt för många att bli av med frustrationen. Genom musiken och konserterna som man gör träffar du kanske nya människor som du kan ha tankeväckande samtal med, reflektera över dig själv och bli en bättre människa för dig själv.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt?

– Visst, de har sett allt, men med ditt eget barn är det definitivt något annat. Så: gör en tuppkam, färga håret, strimla dina kläder, drick öl offentligt och lyssna på punkrock!

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar ni: telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

– Än så länge har vi inte haft så många intervjuer (jag tror att det här bara är vår andra) och det är inte tråkigt än heller, för det får en att reflektera. Vi gillar båda hittills, men skulle vilja ha en intervju ansikte mot ansikte inom en snar framtid.

 

Ni sjunger bara på tyska eller hur är det?

– Ja, vi sjunger bara på tyska, för vi kan uttrycka oss bäst på det sättet.

 

Svenska band ni gillar

– Ja, vi gillar till exempel The Baboon Show, Millencolin, Anchor, Victims och Misconduct.

 

Visdomsord?

-"Merke Dir Sternburg Bier" (engl. Kom ihåg Sternburg öl)

 

Något mer att tillägga?

-Tack för din intervjuförfrågan, vi ser verkligen fram emot din recension (och inbjudan till Sverige)!