Nežfaleš

Nežfaleš är en tjeckisk grupp som gör mig glad när jag lyssnar på dem och jag ville veta mer om dem och jag blev "tvingad" att göra en intervju med gruppen. Februari 2015

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

Historien om bandet började på en viss Prag restaurang, där jag och min vän från trakten grundade det. I grund och botten eftersom våra tidigare bands försök fungerade inte och vi ville skapa och spela musik.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Har du varit i några andra punkband innan?

Detta är som en enkät.  Vi har alla våra civila jobb, en av oss har en fru, någon av oss älskar någon ... Ålder mellan den äldsta medlem, somär jag och den yngsta, som är vår gitarrist, är 10 år. Så det är som en far och son relation. Vissa band passerade mer eller mindre av alla av oss,  Kráťa har sitt  "barn" som heter Brain drain, vår basist Moucha spelade i ett punkband som var "legender" Úklidová Ceta och vår trummis Peter, vilket förmodligen är den mest intressanta, har spelat i flera år i en black metallgrupp innan han kom med oss

 

Det är lite annorlunda att jämföra er  med något särskild band men ni låter inte konstigt? Hur kommer det sig tror du? Vilka band jämförs ni med?

Du har rätt, det är svårt att säga. Vi vill aldrig bli jämförda med någon medvetet,  musiken är inte en ras och jag gillar banden just för deras personlighet och individualitet. Men jag kan nämna, med vilka band vi ofta spelar tillsammans med och vilka vi vill alltid spela med. Och jag kan också kalla dem våra vänner - de gamla grupperna som bör nämnas  är NVU. eller SPS och som de nyare banden som The Fialky, Staré Pušky, Degradace eller Muerti. Ingen av dessa band är nybörjare och de är bildade av de riktiga punkrockers!

 

Nezfales., är ni nöjda med namnet? Hur kom det kom upp? Vad betyder det? Vilket är det bästa bandnamnet som du vet

Namnet Nežfaleš kom jag på själv, mer eller mindre av nödvändighet innan den första showen och jag var inte nöjd med det. Men vi vet, att det säkert att det är inget annat band som heter som oss, eftersom namnet betyder ingenting vare sig på tjeckiska eller annars. Det är bara en ordlek från frasen"ingenting annat än falskhet." Åren jag har spenderat i musiken har övertygat mig, att namnet inte spelar någon roll , om folk gillar dina låtar. Och de vänjer sig namnet, även om det är dumt

 

Vad är det bästa med att spela live?

Det bästa med att spela live är den tydliga kontakten med publiken. En full klubb som sjunger dina låtar, det är därför människor gör det!

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

Överallt, där det kommer coola människor, som vill njuta av kvällen, är det bästa stället! Värsta platsen jag kan inte ens berätta för dig, jag tror att ​​jag förmodligen inte har spelat där ännu

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tjeckien just nu?

Punkrock har makt att locka unga människor och i Tjeckien finns en stark tradition, så punkens ställning var och kommer alltid vara bra. Det finns ett antal traditionella händelser och flera stora punk festivaler. Naturligtvis finns det bättre och sämre tider, men folk går på konserter och i högre utsträckning än på de flesta andra genrehändelser.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

Livet - ärlighet - perspektiv

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

Det beror på vilken sida du tittar på punk. Musik är en sak, det är jag fascinerad sedan 14 år av punk med Green Day albumet "Dookie" och omedelbart efteråt med några inofficiella liveskivor av Ramones från New York. Å andra sidan jag uppfattar det, som rätten till en åsikt om att vara egen,det  är allas rätt till inte få skit varje dag som kastas på oss, för även om konsumisminte kan undvikas så är det åtminstone viktigt att använda din hjärna!

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

Det gör mig inget. Snarare tvärtom.  Uppladdning av varje låt är värt något, men om jag tar det från ett fan-perspektiv, så gilla rjag det. Tack vare ökat behov av att ladda ner från band som har"Gratis nedladdning av vår osläppta låt" och ungefär så . Naturligtvis tar åldern en till negativa aspekter också, till exempel en viss respektlöshet för musik, eftersom överallt är en hel del av det och det är lättillgängligt, så du uppskattar inte det lika mycket som någon i min generation, som dyrkade varje dåligt samlingsband i en dålig kvalitet. Men det skulle vara en längre debatt.

 

Hur är det att bo i Tjeckien nu? Politiskt?

Vår president är en berusad clown, en av de mest inflytelserika politikerna i vårt land hanterar allt från bagerier till media, men vi måste uthärda det. Det är ett lugn där och det är det viktigaste. När du tittar runt om i världen i dag, kommer du att hitta, att på den här planeten finns mycket sorgligare ställen och det gör att du uppskattar, var och hur du kan leva.

 

Finns det några bra band från Tjeckien nu? Är punkscenen stor? Hur är det i din hemstad?

Scenen är så stor så det är tillräckligt för vårt land. Jag tror, ​​att det finns tillräckligt med grupper. I varje subgenre som förknippas med punk kan du finna både bra och sämre. Några av dem jag redan har jag redan nämnt, så jag kommer inte att upprepa. Det är fortfarande gott om  fungerande gamla legender, kanske den värsta situationen finns bland de unga banden, inte så många av dem sticker ut. Min hemstad är också vår huvudstad, så det finns det största utbudet av band eller konserter.

 

Vad vet du om Sverige?

Hockey och svenskarna på Karlsbron.  Jag har hört om en könskombination, som kallas "den svenska trekanten" men jag vet inte, vare sig detta är översatt globalt eller om om svenskarna egentligen var först med det

 

Har du hört några bra band från Sverige?

Visst! I min barndom, så älskade jag Roxette. Och sedan, naturligtvis så gillar jag att lyssna på Perkele eller Backyard Babies. Det skulle vara ännu mer.

 

Era texter, vem gör dem och vad som påverkar dig?

Jag skriver texterna, bara jag. Mitt liv påverkar mig. Oavsett personliga berättelser och synpunkter eller något som jag hör om. Ibland är det bara bara en fråga om att gå ut på gatorna och observera och lyssna. Det andra är en process. Det är egentligen bara ett hantverk, men kanske i denna stund, är jag i en fas, då jag inte vet vilka ämnen att skriva om  och hur. Så, då är det bättre att inte skriva något.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

Jag vill skriva om allt. Men jag tar de saker, som jag inte vågar skriva om. Eftersom jag vet att jag inte gjorde det tillräckligt på djupet. Jag gillar inte när någon skriver en politisk text och det är grunt och du vet att personen inte har tillräcklig överblick över problemet. Och jag vill undvika det, vill inte skumma.

 

Politik och musik, går det hand i hand?

Visst, musiken är en del av livet och politiken. Den ska bara veta, som jag sa. Å andra sidan, det är fortfarande bara  rock'n'roll och jag är säker på, att ett fan av bandet på en konsert, snarare hör ett par fler låtar än 20 minuter av politiska tal. Musik kan uppmärksamma problem, kan tvinga publiken att tänka på dem, men för politiska tal har vi politiker.

 

Bästa politiska band / artist?

Bob Dylan, för mig.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, jag menar folk som lyssnar på musik?

Mycket intressant fråga. Musik kan vara en av de starkaste källorna till känslor, det kan påverka absolut alla. När du får gåshud, är musiken bra gjord. Jag upplevde den känslan som lyssnare, indirekt, som författare. Vad mer bör en konstnär vija, att en känsla, som skiljer honom från mängden och säger till honom: "Dina texter har hjälpt mig i en viss situation, eller tack vare en av din låtar,  jag bad min flickvän att gifta sig . .. "Det har hänt mig flera gånger och då inser du att du inte gjorde en värdelös sak. Musik har en stor makt, det är ingen tvekan om det, i det förflutna är det redan bekräftat många gånger.

 

Ni sjunger på tjeckiska. Och varför inte på engelska?

Jag sjunger som en näbb gödde mig,  jag aldrig ens tänkt på engelska. I omvärlden finns en sådan massa punkband, så jag tror, ​​att ingen väntar på oss. Och jag har alltid velat ge något till folket, som bor där jag bor. I Tjeckien och Slovakien som vi betyder något, i ett globalt sammanhang, har vi ingen chans. Och det är nödvändigt att inse.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor med er musik? Varför eller varför inte?

Klart, nu är det "mp3 och allt i elektronisk form" tid. Vi har några låtar som publiceras endast på Internet också. Men en fysisk skiva är något, som ger musiken ett kännetecken för äkthet och påtaglighet. Det är säkert bra att ha det och jag är glad att vår musik släpptes på CD, på vinyl och nu på gång även på band!

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under nån spelning?

Tyvärr, jag gillar inte den här typen av frågor, så jag kommer inte att svara. Under åren har många saker hänt, naturligtvis, massor av roliga och det är svårt att sätta fingret på en sak. Dessutom tror jag att en hel del av de livligaste berättelserna tyvärr ofta är svåra att berätta

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

Punkrock är mainstream sedan länge och därför inte bara punkare, men en del "vanligt folk" i publiken också, kommer till våra spelningar. Plus, naturligtvis, skins, klassiska rockers ... Jag är glad, att musik sammanför folk och alla kan hitta något i det. Vi har aldrig varit ett ortodoxt band, även från att det utvecklar sig. Musik som har sina rötter i punk och rock and roll med texter från livet av oss alla!

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Tja, om sanningen skall fram, det är nog det svåraste. Jag har hört så mycket skivor och sett så många konserter, är att oerhört svårt att komma ihåg och att välja mellan dem alla. O.K. Jag ska prova ett par saker och jag hoppas, att det blir lite varierande. Jag gillar en massa Ramones album, är min personliga favorit är"Animal boy" kanske, jag vet varje ton på albumet "Shock Troops" med Cock Sparrer eller "Sex, Love and Rock'n'Roll" av Social Distortion. Jag kan inte glömma Sex Pistols naturligtvis deras kult är perfekt och "Never Mind the bollocks" är den stora skivan! Och min favorit är"1916" av Motörhead ?? Eller "And out came the Wolves" av Rancid ?? Det finns egentligen för mycket album, som jag älskar. Från konserterna som jag har upplevt, måste jag nämna The Rolling Stones i Prags Letna eller från en annan sida den utmärkta akustiska konserten med Honest John Plain, The Boys gitarrist. det var eurosiskt när jag förståa gången såg The Adicts på klubben Modrá Vopice Vopice ! Och den stora upplevelsen var en privat konsert med TV Smith, just bara för oss i en liten stuga på en festival i Slovakien! Tja, det viktiga, det är en klassiker: kärlek, familj och naturligtvis lite hälsa.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Det är mycket intervjuer ??

Bara tillräckligt för att inte tråka ut en man

 

Om du fick välja fem band från det förflutna och historia och idag och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka femhade du valt?

Jag tror, ​​jag har aldrig haft en drömmar som denna. Drömmar om att spela en spelning med någon. Egentligen vet jag inte, om jag ville spela innan Rolling Stones eller före Ramones, som jag älskar. För mig är det bättre att vara på denna konserten i publiken

 

Är punk ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevlig person utanför punkmusik ??

Från positionen för en låtskrivare, jag tar musiken i allmänhet som en chans, för att få bort en del frustration eller besvikelser. Och jag gjorde det alltid i en del av mitt arbete. Det verkar som du menar situationen, när en är galen och får ut sin energi på en punk konsert och sedan, under en vecka, så är han en trevlig kille i ett samhälle. För någon, så kanske det fungerar. Jag tar musiken som en del av livet, precis som en kommer att fungera. Jag är inte som Jekyll och Hyde, jag beter mig samma på en konsert som på andra håll. Och jag tycker att det är bra

 

Framtidsplaner för bandet?

Det finns för närvarande inga planer för oss, vi har en tom dagbok. Efter 12 år av aktivt spelande, tog vi en paus på obestämd tid. Ingen turné, inget komponerande av en nya låtar. Alla måste besluta att göra något med detta, killarna hade några projekt på gång. Tiden får utvisa, vad som kommer att hända.

 

 För dig själv?

 Att vara en god människa och utveckla min personlighet.

 

Visdomsord?

Det är aldrig för sent att börja göra något! Vi lever bara en gång, så låt era liv störas av någonting , det vill vi faktiskt inte! Tack så mycket för intervjun!

 

Radek Sedivy - sångare och låtskrivare för det tjeckiska punkrock-bandet Nežfaleš

http://www.nezfales.cz

http://bandzone.cz/nezfales