Ett av Sveriges intressantaste punkband kommer från Skåne och jag tror helt klart att vi kommer att få höra mycket från dem i framtiden.

Hur kom det sig att ni började att spela punkrock på detta underbara vis?

-Jag själv var jävligt sugen att börja spela punk igen pga. att det var en massa band som har kommit fram de senaste åren. Framför allt de svenska VOAG, Bombshell Rocks och utländska som Business, Dropkick Murphys, Rancid och Agnostic Front. Dessa band spelar en punk som jag alltid har gillat och den är nära mitt hjärta. Givetvis ville man själv bidraga med nåt själv då, så jag snackade med mina gamla polare och vi startade the Negatives. Jag var också ganska trött på att bara spela Skamusik med the Skalatones. Samtidigt som jag har varit ute och spelat med The Skalatones i Europa så märkte jag intresset för punkmusik. Vilket var jävligt positivt för mig.

Det är ju inte speciellt trendigt nuförtiden eller?

-Vem bryr sig om vad som är trendigt? Jag bara spelar, sen om det är trendigt eller inte det skiter jag i!

Berätta om de andra medlemmarna, ålder, band före, band bredvid, vad de gör när de inte spelar osv.?

-Alla medlemmarna utom trummissen Johan Asp har passerat 30-årsgränsen. Men vem bryr sig om åldern, titta bara på Laurel Aitken, den gamla Ska-nissen, han är över 70 bast och gör turnéer hela tiden. Så än finns det hopp. Man är alldeles för åldersfixerad i det här landet. Det är kvalitén på musiken som räknas.

Fredde Anderberg – Sång, var med i Bristles D.C med mig, fortsättningen på Bristles. Han sjöng också på DTAL’s första singel, men han är inte med på omslaget. Han sjöng med the Rattlesnakes, ett halvt coverband som vi hade på den gräsliga tiden slutet av 80-talet och början av 90-talet. Har inte varit med i band på mycket länge.

Johan Asp – Trummor, har spelat med Plast och Shitbreed och ett otalt andra death, grind metalband. Mycket bra trummis med ett jävulskt groove. Yngst i bandet.

Måe Malmsten – Gitarr, spelade med DTAL på deras plattor och han grundade bandet och har spelat med Asp i olika band, var med i deras sista band, Shitbreed. Han vet hur en gitarr skall behandlas och är en cool dude.

Jag själv (Michael Svegbrandt) spelar bas och körar (skriker) litta. Vissa jobbar, nån studerar, nån e arbetslös

Vad betyder punk för er, är det någon skillnad mot vad den betydde förr för er?

  -Punken har ju hängt med en i över 20 år, så den är ens liv. Från början chockade man ju folk hur man såg ut och det kanske var en uniform, men en cool sådan. Det var en jävla gemenskap på den tiden med alla punkare. Det kanske det är i dag också, men jag är inte så bra på detta nu. Men då var det bara en punk, nu är det en massa olika grenar, trall, Oi!, Street, Death, Hardcore, Käng och allt vad fan det heter! Det är inte bra att allt kanske är uppdelat i olika falanger. Det är bättre att vara united against the society. Då var allt nytt. Sen vet jag inte om man har kallat sig punkare eller om man nånsin har gjort det, man har bara varit vad man känt för och lyssnat på punkmusik. För mig betyder punk också att man skall engagera sig i saker, vad det nu än är. Kanske starta ett band, zine, ett bolag eller protestera mot nåt man tycker är orättvist (vilket till stor del av dagens samhälle är), vara den man är våga gå mot strömmen, tänka som en individ. Det går alltid att förändra nåt med hårt arbete. Men allt detta är djävligt svårt, lätt att man blir en i mängden. Vad jag aldrig har gillat är det är dessa jävla pengar som styr och kontrollerar alla människors liv. Det är inte schysst. The world sucks!

Hur ser du skillnaden på punkscenen nuförtiden?

-Det är väl att ett par amerikanska band har slagit igenom stort i USA. Sen tror jag inte att det är någon större skillnad. Det jobbas fortfarande på i undergrounden. Folk försöker göra sin pryl, men som vanligt är Svea för litet så det är jävligt svårt för folk att göra nåt här. Alltså de som släpper plattor, zines fixar gigs, engagerar sig har det svårt. eftersom landet har så lite befolkning så är det svårt att få respons .

Har ni hört något om kontrakt för Negatives?

-Vi skall släppa en 4 låtars vinyl EP på Österrikiska DSS rec. Som har släppt bl.a. VOAG o Bombshell Rocks + en massa annat. Den skall vara ute till hösten.

Vad har ni fått för recensioner?

-Vi har bara fått positiva recensioner, vilket är jävligt roligt. Vi är stolta över att folk är intresserade av oss.

Vad jämförs ni med?

-De vanliga tidiga 80-talsbanden. Det är kanske inte så konstigt för det var då vi spelade Punk och det är där vi har våra rötter. Men jag har själv varit med sen 77/78. Så det är punken från 77-84 som är vår inspirationskälla och det är där vi får våra punkbandsfavoriter finns.

Hur mycket satsar ni på Negatives?

-Vi satsar 100%. Först skall EP’n ut, sen skall vi ut och spela gigs sen vill vi ge ut en fullängdare. Sen skall vi…

Har ni spelat ute mycket?

-En spelning ännu, men vi väntar på att spela till vår EP är ute. Vi har ca. 5 gigs på G i Sverige till hösten.

Hur är en bra konsert med The Negatives?

-Full patte och röj och pogo. Ljudet skall vara högt och bandet hungrigt

-Fördelen med att vara gamla rävar som spelar, nackdelen med det då?

Fördelar: man vet väl hur allt funkar, bra på sina instrument, vet när man har gjort en bra låt, kanske lättare att få gigs, skivkontrakt, erfarenhet etc..

Nackdelar: tror man vet hur det funkar, folk kanske tycker man e för gammal, bolag vill satsa på yngre band, kanske svårt med brudar, folk tror kanske att man inte skall komma etc.….va fan vi gör vår bag sen är det bara positivt om någon gillar det!

 

 Litet urdrag ur deras promoblad som följde med EP:N

 

The Negatives är ett fyramanna punkband, med den klassiska sättningen, bas, gitarr, trummor och sång. De kör en enkel och rak punk direkt från gatan, pang på rödbetan och inget klabb!

 

Bandet bildades 1999, inspirerade av nya svenska och utländska band, som visar att punken är på uppåtgående. Nu är bandmedlemmarna inga duvungar, utan har spelat i punkband sedan tidigt åttiotal. Bl.a. är det medlemmar från Bristles och D.T.A.L, som härjade på tidigt 80-tal men även från nittiotals crustbandet Shitbreed samt skabandet The Skalatones. De har sedan spelat i andra grupper under lång tid, men de bestämde sig för att försöka vara en del av det hela igen. Känslan för punk har alltid varit där, men de kanske har varit inne på andra avarter av punk etc. Men nu är The Negatives här och vill visa var skåpet skall stå.

 

Inspirationen ligger främst på punkmusik från 77-84, men de försöker givetvis sätta sin egen prägel på det och ge det hela ett eget stuk. Men ändå inte glömma rötterna. Deras texter är om hur det är att leva i samhället idag, orättvisor, förfall och annat som gör dom förbannade. Inga krusiduller utan bara raka spåret, och det är framåt! Alla i bandet hjälps åt att skriva låtar och skriva texter, vilket ger en variation och en bild om hur medlemmarna känner och tycker.

 

The Negatives har hittills enbart fått positiva recensioner och bl.a. utsetts till numrets demo i tidningen Close-Up.

Kolla även upp dessa recensioner:

Http://hem.passagen.se/ianbone/

Http://w1.317.telia.com/~u31700523

 

Detta är deras första demo-CD och ger en bra bild av deras inriktning.

The Negatives släpper i höst en vinyl EP på DSS Records.

 

Bandet söker spelningar och all annan uppmärksamhet de kan få, så verkar det här nåt för er så tveka inte att höra av Er!

 

Fredde Anderberg – Sång

Måe Malmsten – Gitarr

Johan Asp – Trummor

Michael ”Svegis” Svegbrandt – Bas

 

The Negatives

c/o Malmsten

Rönnebergsgatan 13

261 51 Landskrona

Sweden

E-mail: thenegatives@telia.com