NAZARETH - RAZAMANAZ

Release 1973

Producent var Roger Glover
Den här skivan kom ut 1973 och producent för skivan var Roger Glover. jag vet att jag fick skivan några år efter att den kom ut men vilken skiva detta var. Man tyckte att de här grabbarna/gubbarna var skittuffa och att det var hårdrock på högsta nivå som utvecklades ur våra högtalare. Skivan startar ju väldigt starkt med titellåten Razamanaz som är en verklig höjdare och Dan McCafferty har aldrig låtit bättre än vad han gjorde här. Jag såg förresten gruppen för några år sedan och hans röst håller bra ännu. Andra låten Alcatraz började så fräckt tyckte man och man fick lite orientalisk feeling där och det var inte så lite fräckt tyckte man då
En cover på skivan
Woody Guthre var mannen som på detta album fick den äran att bidra med en låt som Nazareth gör en cover på och det var låten Vigilante Man men den låten kunde jag nog varit utan med slidegitarren som bara låter och det är en ganska tradig låt egentligen.  Det är tur då att nästa låt Woke up this morning räddar upp förra låten och man glömmer den ganska snabbt. Börjar med en tuff gitarr för att nästan gå över till lite Status-boogie i början men när McCaffertys röst kommer glömmer man Status-feelingen man fick i början av låten och tänker kanske lite mer på AC/DC men det visste man ju inte då. Night Woman som är femte låten på skivan kommer sakta gungande över mig och gör sitt jobb och kanske lite till och den ger skivan en så bra balans.
De var riktiga Bad Boys
Bad bad Boy och Broken Down Angel var väl de stora låtarna här och Bad Bad Boy är ju en ganska tuff sak med ganska enkla riff i bakgrunden och slidegitarren som harvar i bakgrunden gör det hela ganska eget. Jag vet inte riktigt vem de sålde sin själ till i Sold my soul men i Too Bad Too sad har de ett sound som känns lite desperat och det passar gruppen ypperligt.Tuff gitarrer blandas med en McCafferty-röst i storform.
Avslutningen
De avslutar skivan med en stor hit och det är Broken Down Angel och skottarna i Nazareth har verkligen lyckats med sin skiva här för den låten är en låt som håller riktigt bra såhär 38 år efter att skivan kom ut. Även om man kanske inte kan kalla Broken Down Angel en metallåt så kan ingen ta ifrån Nazareth att det är en riktigt bra låt och hela skivan utstrålar harmoni på ett band som verkligen hade en bra tid men det som imponerar är att de fortfarande spelar och när jag såg dem verkade de verkligen ha kul.