Det slovakiska bandet Naco Názov skickade mig en hel del skivor och jag gillar verkligen den här typen av punkrock. Intervju närvaras av sångaren Josko (J) och basisten Fliper (F) och den gjordes i oktober 2015

 

Snälla berätta lite historia om bandet?

J * Bandet bildades hösten 1994 i lilla slovakiska staden Puchov.det är bara jag kvar från original lineupen. Men jag känd emycket väl den nuvarande basisten och gitarristen innan de kom med .Vi var klasskamrater. Trummisen kom med sist och han är 6 år yngre. Under de första 7 åren har vi bytt uppställning kanske 8 gånger för att stabilisera det. Sedan 2001 har det varit bandet att arbeta med: Joško-sång, Mekys-gitarrer, Fliper-bas, Andy-trummor. Än så länge har vi gett 6 album: Komuze Je Lepsie (Vem är bättre) 1995 Krok Od Zaniku (Steg till utrotning) 1997 Proti Vetru (Mot vindarna) 1999, Myslieť Nadovšetko (Tänk efter förel) 2002, Zlatá Stredná Cesta (Gyllene medelvägen) 2005, Lies Fucking 2009. Just nu arbetar vi på ett sjunde.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla?

J * Josko, 38 år gammal, gift, en nyfödd dotter, har min egen rockshop.Förutom att dricka öl och spela punk gilalr jag att att spela tennis, otballl (sk legball, på tennisbanan med fotboll) bodybuilding, vandring i de slovakiska bergen. .Som jag nämnde, när mitt första barn föddes har mina prioriteringar blivit förändrade.

F * Heter officiellt  Peter, 38 år gammal också, gift, anställd på Tyros fabriken i mer än 20 år.Jag gillar att göra många sporter, främst cykla på vägen.Jag är angelägen om att samla in vinyler & cds. Speciellt thrash / death / black / hc .Med min fru har jag en son och andra väntas i början av December.Bor i ett hus nära skogen, jag gillar trädgårdsarbete, vandring och plocka  svamp (ätliga, inget hallucinogena )

Gitarristen Mekys driver egen pub, ibland anordnar han spelningar där och även som ett ljudtekniker. Han är inte gift, men de har två döttrar. Andy arbetar på samma företag som jag och trummar även i ett annat ungt band som heter Posledny Zamyka (Den siste låser dörren) .Han är fortfarande singel utan barn.

 

Jag kan höra många olika band här, men jag kan inte riktigt säga att ni låter som något annat band? Vilka band jämförs ni med?

J * Hm, någonstans läste jag att vi låter som The Exploited. Nyare album naturligtvis

 

Naco názov, vad betyder namnet betyder och vem kom på namnet? Är ni nöjda med det? Vilken är den bästa bandnamnet du vet?

J * Det betyder ungefär "namnet är värdelöst" .Förre gitarristen Milan kom på det, han bor nu i England. Vi hittade inget passande namn för bandet, då ställde han sig upp och sade: "Kom igen, namnet är värdelös på slovakiska Naco názov "och namnet bestämdes Egentligen bryr jag mig inte om bandnamn, jag betygsätter dem efter text & musik.

 

Vad är det bästa med att spela live?

J + F * Kontakten med fans, energi, vi ändrar varandra.

 

Och var är bäst att spela?

J * I vår hemstad Puchov och inte staden Zilina (btw.Zilina är en födelsestaden av den nya världsmästaren roadcycling mästaren Peter Sagan) .För nämna några festivaler, POD Parou i Tjeckien och festivalen Punks For Children som är till för barnhem barnhem.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Slovakien? Är det en stor scen?

J * Scenen var som starkast omkring 2008, då brukade vi ha 300-400 fans på spelningarna, sedan, 3-4 år sedan, har det blivit mycket värre, folk är lata headbangers Nu, som tur är, är det bättre och våra spelningar är slutsålda igen 

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

J * Smart, mycket intelligent melodisk punk 

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

J * Naturligtvis, även en livsstil. det funkar fortfarande. Men nu med åldern, tar vi inte saker så radikalt och på samma allvar som när vi var 20 år gamla idealister.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

J * Jag har inga problem med det. Förut, var vi lite arga när folk slutade köpa skivor och hämtade allting. .Du vet, den här åldern. Du får bara vänja dig vid tanken, men det sista har situationen blivit bättre. Folk vill  återigen ha sina favoritband på original-CD, LP, även på kassett. .Kanske som en känsla, kanske som ett minne. När vi ändå pratar om det,, vem har blivit rik på skivförsäljning inom UG scenen? 

 

F * Jag hatar mp3 och alla de jävla virtuella saker jag anser att det är stöld. Jag är en skivsamlare och som vill hålla originalskivan i mina händer under lyssnandet!: D

 

Hur är det att leva Slovakien? Politiskt? Mycket problem med nazister?

J * Inte lätt, men inte komplicerat heller. Det beror på regionen där du bor. Puchov ligger i centrala Slovakien, livet är inte illa här. Det styrande partiet här är Socialdemokraterna och vänstern med 50% offentlig support. Premiärministern vägrar immigrantreglerna från Bryssel.  När vi paratar om nazistiska svin, så var det värst i  början av 90-talet efter att kommunismen fallit. Före det fanns inga problem (du kan tänka dig, vad som skulle hända med det, som sprider facism när det var kommunism . Nu, när vi är en del av EU är situationen låt oss säga lugnare. Jag är en motståndare till EU: s politik och jag radikalt av enannan åsikt. .Tillbalka till nazis, det finns 5 miljoner i Slovakien, så det kan vara runt 5000 av dem, uppskattar jag.

 

Finns det några bra band från Slovakien nu? ? I din hemstad?

J * Som överallt, det finns många bra liksom det finns poserband. Jag kan peka ut band, som redan fuunits sedansocialismens dagar.: DAVOVA PSYCHOZA,ZONA A,SLOBODNA EUROPA,EXTIP,NONCORFORMIST. De nyare är exempelvis: ROZPOR, DIMENZIA X, ODPAD är ZACIATOK KONCA.Vår stads band förutom NACO NAZOV:FACE OF AGONY(Thrash),PICASSO BLOT- tidigare medlemmar i NN, arbetar för närvarande i Storbritannien, där killarna levt i mer än 7 år.

 

Vad vet du om Sverige?

J * Uff, jag vet ganska mycket om Sverige även utan Google Fantastisk ishockey, vintersport , tennis legender Edberg, Wilander, Borg, ren trevlig miljö, artiga människor, långa nätter, Ikea  och traditionella Köttfärslimpa köttbullar med potatis .Jag kommer att berätta mycket intressanta saker, min vän, som arbetar i Sverige berättade en gång, att arbetarna har det mycket lättare det och att hans chef säger ibland: "Hallå killar, ta din tid, inte så fort!" hahahahahahahahaha. Är det verkligen sant?  Jag glömde nästan på ABBA ..

 

Har du hört några bra band från Sverige?

J * Definitivt PERKELE. Jag skulle vilja dela scen med dem nån gång. jag gillar speciellt  svenska texter. Missförstå mig rätt, jag känner  ärlighet och god stämning där.Jag vet, att nu har en ganska stark Metal scen, jag känner till Sabaton, men metall är inte min kopp te 

F * Men det är min och i mina  CD & LP hyllor hittar du: BATHORY-The ultimate legend, Tidig sann death med Sunlight märke: DISMEMBER,GRAVE,ENTOMBED,            COMECON,UNLEASHED,HYPOCRISY,EDGE OF SANITY...Gothenburgh style pionjärer AT THE GATES, tidigare DARK TRANQUILLITY,IN FLAMES,THE CROWN, melodisk TIAMAT, THERION, NIGHTINGALE, grind som NASUM, DRILLER KILLER, teknisk MESHUGGAH, Crossover pionjärer CLAWFINGER eller Black Ghouls MARDUK & DARK FUNERAL ... Odödliga EUROPEs –The Final Countdown  

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar dig?

J * Texter är min domän. Det görs av min erfarenheter, önskningar ... jag försöker attpeka på saker som jag hatar om nuvarande offentliga och människor relationer.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

J * Jag är en troende och jag tycker inte om att tala om ödesämnen.

F * Jag är en troende också, men jag hatar alla religioner, aktivister, präster ...

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är din mest politiska låt? Och er mest oseriösa låt?

J * Hand i hand går kritiken mot politiker och allmänhet kritik. Ärligt, jag tycker inte om band, som tar det för allvarligt, eftersom det vanligen skadarmusiken självt. Det ska vara i balans för att undvika att bli övervist, depressivt och agiterande.

 

Bästa politiska band / artist?

J * Dead Kennedys och DAVOVA PSYCHOZA från Slovakien. Dessa band vet, hur man slår ihop det perfekt.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

J * Definitivt!

 

Ni har spelat länge nu, Vad är skillnaden med att spela punk och konserter nuförtiden om du jämför när ni började?

J * När vi började med punk var vi i 16 åldern, vi hadei fullkomligt olika uppfattningar än nu, vi är fäder och vuxna men har upplevt en del. Nu, tycker vi om att spela musik. Mer roligt, mindre politiska ämnen. Spelningar? I början  var det bara 20-30 vänner som kom. Med tiden blev vi lite kändare och publiken ökade. Men, till exempel 20 år tillbaka, trots att scenen inte var så stor, var den mycket mer enad och starkare än nu. Även om allt är mycket större, är det också uppdelat i bitar och vänskap saknas.

 

Är det viktigt för er att få ut fysiska skivor? Hirax Records är det bra? ¨

J + F * Naturligtvis, att göra musik utan skivorr är skit! Vad skulle UG vara utan CD, LP, MC? Hirax är en rättvis kille och vi blir väl behandlade där..men Fucking Lies var självutsläppt och nästa album kommer att vara det ocksål .

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning? Jag kan tänka mig att det är vilt...

J * Många roliga historier och verkligen allvarliga problem. Det är tillräckligt med material för bok Speicellt förr i tiden och tidigare lineups.

F * Såvitt jag vet, två före detta medlemmar arresterades, en är nu en hemlös. Du kan föreställa dig, vad intressant och galen den eran var 

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter?

J * Vi tror våra fans hör till de mer intelligenta hälften av punkscenen Från 14-45 i ålder. Men, fler äldre vänner kunde gå på spelningarna.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

F * Jag inte kan räkna upp  bara 5, eftersom det finns hundratals av dem .De senaste jag lyssnat mycket på: MASTERS HAMMER-Vagus Vetus,FAITH NO MORE-Sol Invictus,IRON MAIDEN-Seventh Son Of A Seventh Son,BURZUM-Filosofem,NAPALM DEATH-Apex Predator-Easy Meat,SLAYER-Repentless

J * THE EXPLOITED-Punks Not Dead,DAVOVA PSYCHOZA-Antropofobia,DIMENZIA X-Homo Homini Lupus,PERKELE-Frän Flykt Till Kamp,LOIKAEMIE-III

J * Utan tvekan vår bästa konsert var på 20-årsjubileet med NACO NAZOV här i Puchov i november 2013. Sedan följer spelningen på UG Fest (av Hirax), Punks for Children festivalt.

J + F * De mest viktiga frågorna för oss alla är familjen, hälsa, lycka, vänner, musik, sport ...

 

Tror du att människor som spelar musik som ert och gör det hårt som ni är lugnare folk eftersom de får ut sin ilska med sin musik?

J * Beror på person, men att göra och spela musik är ett bra sätt att ventilera dålig energi och bli av med problemen.

 

Är det tråkigt med intervjuer?

J + F * Inte alls! Tvärtom, frågorna är intressanta och vi har gillat att svara Vi ber om ursäkt igen för ett års fördröjning 

 

Framtidsplaner för bandet?

Vi kommer att göra ett nytt album, en singel, nästa år och ta kort turné i Tjeckien Slovakien.

 

För dig själv?

F * Att vara frisk, lycklig, rik, leva till 100 års  åldern 

J * Jag vill ägna större delen av tiden med min dotter, bygga eget hus, få min engelska bättre, få mina muskler starkare  och vinna Puchovs tennisliga 

 

Visdomsord?

J * Om det inte är ett liv, är detr skit.

 

Nåt att tillägga?

J + F * Tack igen tusen gånger för utrymmet i Skrutt Magazine.Lycka till och ta hand om dig!

Snälla, skicka oss en kopia av tidningen, där intervjun är. Spelar ingen roll om det är på svenska  

Hälsning Josko, Fliper och alla NACO NAZOV från Slovakien!