Franz från Myteri var så snäll och tog med sig ett paket från Danne på Halvfabrikat och då kom jag på att jag aldrig intervjuat Myteri. Sagt och gjort och här är resultatet och det gjordes i slutet av november 2018

 

Lite historia om gruppen?

-Vi drog igång i slutet av 2013. Redan 2014 drog vi ut på vår första europaturné tillsammans med norska Agenda. Det var i den vevan Mattias gick med i bandet och ersatte en kille som heter Joe. Innan dess släppte vi vår första ep, The Silent Death. Året därpå släppte vi vår första, självbetitlade fullängdare. Varpå mer turnerande givetvis följde. Sen kom split sjuan med Born From Slaughter från Makedonien. 2017 kom vår andra platta som heter Ruiner. Mellan plattorna har vi turnerat och spelat så mycket vi kan. 2018 hoppade Mattias av och i skrivande stund håller vi på och provar gitarrister. Ingen kan ersätta Matte men vi hoppas och tror att vi snart har en ny medlem i vår familj.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid?

-Jag heter Franz, 38 år gammal. Har en liten familj bestående av sambo, bonusunge, tre katter och en hund. Jobbar som guldsmed. Jag lirar bas i bandet.

Erik, 34 år, spelar trummor och jobbar inom hemsjukvården. Han gillar retro Tv-spel, magic kort och har en faiblesse för power violence. Ogillar tyvärr katter.

Johan, spelar gitarr. 36 år gammal. Han har en dotter men ännu inga katter. Han gillar att cykla, fotografera och utforska övergivna platser. Han har ett väldigt stort engagemang i bandet och lägger mycket tid, svett och tårar på att hålla skutan igång. Tack Johan.

Vår sångare John har också en liten familj med en dotter och en sambo. Han har inte heller några katter än. Han är yngst med sina 30 år. Han älskar retro Tv-spel, hipsteröl och långsam musik.

 

Jag kan höra mycket hardcore, både tung och snabb dito, hör jag rätt? Var det bättre förr?

-Det stämmer, framför allt på första plattan. Andra plattan är nog lite mindre HC-influerad. Men det är bara min uppfattning. Nä, det var inte bättre förr, bara lite annorlunda mot nu.

 

Myteri, är ni nöjda med namnet?! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet? Eller roligaste?

-Jodå, vi är nöjda med namnet. Annars hade vi bytt. Bästa bandnamnet... den är svår men jag har alltid gillat Krimtänk. Det ligger bra i munnen och referensen till 1984 är oslagbar.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Det är en kick. Man får energi och man ger energi. Vi älskar det helt enkelt. Man får komma ut och se sig omkring och man får nya vänner och får se band man annars kanske hade missat.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

-Svår fråga. Sämst vill jag inte säga att nåt ställe är. Allt har sin charm. Vi har några ställen som är riktigt goa att komma tillbaka till. Några personliga favoriter är Prag, Leipzig, Köpenhamn, Aten. Bara för att nämna några.

 

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag? Är det svårt med att repa, efter vad jag förstår bor ni på olika håll?

-Som det är nu så är det bara jag som inte bor i Gbg området. Jag bor i Falköping men jag kommer och repar ändå. Vi har en riktigt bra replokal på Hisingen. Där trivs vi.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Snabbt, hårt, melodiöst

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är en livsstil. Det genomsyrar allt jag gör och mina intressen. D.I.Y-tänk, politik, matvanor, litteratur, mm. Det är inte bara musik, det är ett eget samhälle utanför samhället. En enorm gemenskap. Jag kan åka nästan var som helst och våra säker på att jag kan få tag på någon som har en soffa att sova på och ett mål mat över. Man har lärt sig solidaritet och att hjälpa och ta hand om varandra på ett sätt som inte existerar utanför punkscenen.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-Jättebra. Då kan även folk som inte har råd att köpa en skiva lyssna på oss. Man kan ladda ner samtliga inspelningar gratis på myteriswe.bandcamp.com

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt? Så här efter valet då SD fick över 18%? Vad tror du kommer att hända i Sverige?

-Vad som kommer hända vet jag inte. Men SD har sabbat så jävla mycket. Dom har banat väg för organiserade nazister. Dom har lyckats att förändra tankemönster hos så många människor. Fler än någonsin är rasister, färre litar på media och ifrågasätter inte konspirationsteorier och rena lögner. Det som skrivs på Facebook verkar vara pålitligare än public service. Även etablerade partier tar åt sig av deras rasistiska ideologier. Medmänsklighet byts sakta ut mot egoism. SD kan dra åt helvete och alla som röstar på dom kan hänga med dit.

 

Finns det några band i Sverige idag? I er hemstad, ni har olika städer ni bor i kanske?

-Det finns en massa band i Sverige idag! Göteborg kryllar ju av punkband. För att nämna några: Coma Asociala, Fredag den 13:e, Strul, Contorture, Protestera och många, många fler. I Falköping finns Dystra Li som spelar nån slags pop punk, Kardborrebandet som lirar trallpunk och Mähälium som också lirar trallpunk.

 

Spelar ni något utanför Sverige? Ni var väl ute på turné för ett tag sedan?

-Vi spelar inte mycket i Sverige. I år har vi bara gjort en enda Sverigespelning. På Fraggelberget i Göteborg. I år har vi turnerat i Grekland och Tyskland. Sen har vi gjort ett par festivalgig i Tjeckien och Tyskland. Vi har turnerat minst ett par gånger per år sedan 2014.

 

Andra bra band från utlandet?

-Massvis! Jag tar några exempel bara. Procrastinate från Grekland, Exilent från Tyskland, Äppärätus från Malaysia, Agenda från Norge, Link (numera nedlagt) från Belgien, Disease från Makedonien… Och detta är givetvis bara toppen av isberget, jag kan hålla på hela dagen. Dessa är bara några av alla fantastiska band vi spelat med.

 

Era texter, vad influeras ni av? Aldrig på annan språk än svenska? Är det viktigt att ha med texter på skivor etc när man spelar lite tuffare musik så folk verkligen hör vad man sjunger om?

-Vi influeras av världen runt oss. Vi har låtar om SD, om endometrios, om barn som far illa, om flyktingar som riskerar sina liv för att ta sig till Europa, om miljön etc. Vi har ett par låtar på engelska, annars bara svenska. Texter är ju alltid bra att ha med. Vi vill ju att folk ska veta vad vi försöker säga. Texterna är väldigt viktiga för oss. Vi är ett politiskt band och vi har nåt att säga.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

-Jag vet inte.. men det blir inga jävla låtar om att gå och fiska i alla fall!

 

Politik och musik, hör det alltid ihop?

-Kanske inte alltid, men för oss gör det de. Vi verkar inom en politisk scen. Det är viktigt för oss.

 

Bästa politiska band/artist?

-För mig är det helt klart Conflict. Älskar det bandet. Dom har lärt mig så mycket och påverkat mig och hela mitt liv. T.ex har jag inte ätit kött på över 20 år tack vare deras texter och engagemang!

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-Utan tvekan. Som jag skrev i förra frågan har ju Conflict haft en stor inverkan på mig. Och inte bara dom givetvis, det är många band som påverkat mitt liv och inspirerat mig. Ebba Grön, Asta Kask, Extreme Noise Terror, Doom, Refused, Warzone bara för att ta några exempel från min ungdom.

 

Ert omslag är riktigt fräckt på era skivor, det senaste påminner lite om Amebix, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar?

-Det är gjort av Sasha Voss, Written In Black. Jag tycker inte att det är det viktigaste att konvolutet speglar musiken. Hur ett crust album ser ut har ju förändrats ganska mycket genom åren. Det går trender inom det som allt annat.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och? Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar? Du släpper ut skivor själv på eget bolag berätta om det? Vad har du släppt?

-Det är gött med vinyl!! Jag gillar att vi har våra plattor både som cd och vinyl. Jag och min polare Mika ger ut plattor på vår lilla label, Dark Elk Vinyl. Vi har hittills gett ut: Society's Decline - s/t 7" Adrestia - The art of modern warfare LP Makabert Fynd - Systemkollaps LP Adacta - Zlo LP Society's Decline - No angel on the shoulder of the world LP. Mer är på gång!

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

-Jag vet inte om vi är så roliga.. Vi är ganska lugna av oss. Visst kan vi bli packade och någon i bandet gillar att hänga i knäveck på spårvagnar, men vi har inga större skandaler att berätta om.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk? Eller kommer alla de ni vill?

-Det brukar vara mest crustisar i publiken. Inte så konstigt kanske, vi spelar ju crust. Självklart vill vi att ALLA som gillar punk, HC och hårdare musik ska gilla oss. I och med att vi håller oss inom D.I.Y-scenen så når vi inte ut så mycket längre än så. Vi lär knappast höras på P3 om jag säger så.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Okej. Högst personligt och det ändras dessutom från dag till dag. Men just nu ser det ut ungefär så här. Fem plattor, utan inbördes ordning, både fullängdare och sjuor: Adacta - Zlo Doom - Police Bastard Conflict - The final conflict Crass - Christ, the album Asta Kask - Historien dömer på alla

Fem konserter jag minns med glädje: Iron Maiden på Ullevi 2008 (tror jag). Doom, Fatal Females och Totalitär på Eldslandet 1996. Första gången jag såg Tolshock på Eldslandet. Också i slutet av 90-talet. Levellers på Pustervik nu senast. Ett band jag lyssnat på sen tonåren och äntligen fick jag se dom! Nasum på Hultsfred. Runt år 2000 tror jag? Så jävla bra.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Blir det mycket sådant när ni är ute på turnéer?

-Det är skitkul! Jag gillar intervjuer. Det blir sällan några intervjuer när vi är på turné. Och det är nog tur eftersom det kan vara lite si och så med nykterheten när vi är ute.

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Det räcker att återförena Crass så är jag nöjd.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?

-Det är min ventil. Inte bara att spela utan få umgås med mina vänner i bandet. Det är jävligt viktigt! Jag tror att mina vänner inspirerar mig till att försöka vara så snäll jag kan, snarare än musiken. Jag är definitivt lika arg nu! T.o.m ännu argare skulle jag säga. Livet, myndigheter, politiker och kapitalet spottar en i ansiktet varje dag. Man går till jobbet och sliter som en jävla slav. Vi ger bort större delen av vår vakna tid och får småsmulor för besväret. Vi är så jävla lurade. Det blir fan värre för varje år. Tro fan att jag är arg! Jag sitter fast i det jävla ekorrhjulet. Men jag är också en mycket lugnare person idag och kan kanalisera min ilska och göra nåt positivt med den.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju? Eller finns det inga konstiga frågor?

-Gjorde en skämtsam intervju med ett zine från Slovakien en gång. Där blev det lite udda frågor med mycket svart humor. T.ex om jag föredrar Star Wars eller Star Trek. Hur jag svarade får ni gissa själva

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Vad tycker ni om Per Gessle? Vi hatar honom av hela vårt hjärta. Sån jävla menlös, usel musik. Alla som gillar Per Gessle borde fan skämmas. Han är säkert en snäll och trevlig person men han borde aldrig nånsin börjat spela gitarr. Än mindre skriva låtar.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Först och främst ska vi ha en ny gitarrist. Det håller vi på och provar nu. Nästa år ska vi ut och spela lite. Vi har ett par bokningar klara och lite planer på turnéer.

 

För dig själv?

-Göra så gott jag kan för mig själv och mina nära och kära. Försöka gå på fler spelningar.

 

Visdomsord?

-Fight war not wars

 

Nåt att tillägga?

-Tack för intervjun!