Tony från gruppen Muggs var lite ledsen för att intervjun blev såpass fördröjd men det gör inget för min del för Muggs musik är tidlös. Maj-2010

The Muggs bildades I februari 2000. Gitarristen  Danny Methric och basisten Tony DeNardo spelade i två band just då: The Detroit Underground Blues Band och Fat Belly Brown. Danny hanged ofta på The Music Menu nere I centrala Detroit när han stötte på Matt Rost, en local trummis som hade varit med i  Fat Belly Brown I två veckor innan han slutade eftersom han tyckte att det var för mycket jobb just då.De började att prata och Danny märkte att Matt precis hade avslutat sitt huvudprojekt, The Immortal Winos of Soul. Danny nämnde att han letade efter något annorlunda än Fat Belly Brown, något mer "bluesigt", och Matt sade att han var intresserad.

Det tog inte lång tid för bandet att få ihop det eftersom de tre hade varit musiker i minst sju år. DeNardo och Methric har alltid spelat ihop i varje band de varit med i och Rost var en egen trummis. I Oktober 2000, spelade Muggs in sin första EP demo så de hade något at ge barägarna för att få en spelning. Den var bar för de pengarna vi spenderade men tänk på att de låtarna bara var demos, säger Tony.

I Mars 2001,blev the Muggs inbjudna till Hamtramck Blowout, en musik festival som involverar hundratals av Detroitband som spelar på tjugo olika barer i Hamtramck, en stad nära Detroit. Den här spelningen, som de spelade på Paychecks var fullpackad och den gjorde gruppen till en etablerad akt i Detroit. Från mars till september 2001 så fortsatte Muggs att spela mer spelningar och började få en trogen fanskara. I augusti 2001 så blev de tillfrågade att spelade den kända Gold Dollar. Muggs accepterade och spelade inför ungefär 60 gäster. Den 2:e September spelade de en riktigt bra konsert i ett packat tält på , Cadieux Café's "Mussel Beach Music Festival." De visste inte då att detta skulle bli deras sista spelning på ett ganska långt tag.  

På tisdagen den 4de September 2001 fick basisten Tony DeNardo en stroke som nästan tog hans liv. Han blev helt förlamad på sin högra sida och kunde inte prata. DeNardo överlevde stroken men var i dåligt skick.

De ville inte ersätta DeNardo på bas och Danny och Matt bestämde sig för att bli involverade I andra band och andra projekt medans Tony tillfrisknade. Hade ett projekt som hette Over Under Sideways Down (namngivet efter en Yardbirds' låt), och spelade ihop med Muggs' trummis Rost och tre andra riktigt bra musiker från Detroit-området: Brett Lucas, sologitarrist och ung bluesman, Ross Westerbur från 500 Ft. Of Pipe fame på piano, ochChuck Bartelsen local basistlegend. Danny spelade också med The Kingsnakes i sex månader när The Go frågade om han inte kunde komma med i deras band och spela in en skiva med dem. The Go var ett kortlivat experiment för Danny eftersom The Paybacks letade efter en sologitarrist och Methric verkade vara den som passade perfekt. Matt Rost var också med i andra band, som Colic och en hel del jazzband.

Den 8de December 2002 så hade DeNardo en stödspelning på the Cadieux Café (I östra Detroit) för att få ihop pengar så kunde åka till Kalifornien för behandling . Den natten blev något magiskt, alla dök upp och DeNardo fick höra sina favoritband i Detroit att spela som  Mod Orange, Stunning Amazon feat Audra Kubat, Blue Song, Climax Divine, Over Under Sideways Down, och många mer. Stället var packat med massvis av generösa folk och inkluderade en auktion av CD.s från de lokala artisterna som var donerade till just denna kväll.  

DeNardo fick två sponsorer kort därefter,  Jacoby's i centrala Detroit och Nancy Whiskey's från Corktown nära Detroit. Han hade tillräckligt med pengar för att åka till södra Kalifornien där han bode med sin faer. Från januari till juni 2003 så jobbade Tony hårt och hade nära kontakt med Methric. I februari 2003 så erbjöd sig Matt Smith från bandet Outrageous Cherry och nämnde att Tony , ifall han ville, spela han basslingor på piano. Efter en diskussion mellan de gamla vännerna Tony och Danny så bestämde sig Tony för att ge det en chans.  

Tony köpte en Fender Rhodes Mark I för att göra basslingorna som han brukade göra på sin bas. Efter flera månaders repande upp till två tre timmar per dag så kom DeNardo tillbaks till Detroit, fortfarande svårt att använda sina högra arm men redo att börja repa igen och han började att använda sitt nya instrument. Efter ungefär en månads rep ihop så återvände Muggs till Cadieux Café nästan två år sedan deras sista spelning ihop för att åter igen spela på Cadieux Café's Mussel Beach Party 2003.

Sedas dess har det inte varit något annat än bra tider och den goda musiken som Muggs hade gjort fortsattes att göra efter detta. De blev signade av indiebolaget Times Beach Records i augusti 2004 och den 19:e juli 2005 så släppte Muggs sitt självbetitlade debutalbum i USA och distribuerade den över till Europa. Lite efter det , så kom tre av Muggs låtar från den ("Need Ya Baby", "Gonna Need My Help", och "Rollin' B-Side Blues") soundtrack till  2007 Dodge Charger hemsida Lite efter det så blev Muggs kontaktade av www.canyouhearme.tv – en webisda där man kan hitta de bästa undergroundbanden i Amerika och Muggs var 1 av 3 band som valdes ut i Detroit för att uppträda och filma en rockumentär. Så delar av deras konsert den 24:de augusti 2005 användes och en hel del intervjuer med bandet och annat användes också. I januari 2007 så sändes denna rockumentär och livespelning på PBS (i Michigan och i hela Kanada) som en del av Can You Hear ME TV's "Rock n' Roll Safari"! Ungefär under samma tid så startade,The Muggs en turné i Spanien, de spelade 8 konserter i 8 olika städer. Strax efter att de kommit tillbaks till Starena så röstade fansen de till  Best Blues Artist/Group under 2007 i februarinumret 2007 av Real Detroit Weekly.

I juni 2007, efter ett tips från ett gammalt fan så sände Muggs in ett bidrag till den nya Tv-serien på FOX TV (som hette "The Next Great American Band") och det skulle gå i oktober2007. The Muggs flogs dit för audition in Nevadaöknen I augusti 2007 och gick in på top 12(av 10000) av domarna och det betydde att de skulle medverka i programmet. De skulle visa sin talang på TV med fyra spelningar till de skulle röstas bort. De spelade två originallåtar   — "Slow Curve" och "Should've Learned My Lesson" — tillsammans med två coverlåtar och det var ett stort äventyr att vara på västkusten och vara med i programmet.

Efter det nationella TV-uppträdandet so vann Muggs  Riff2's (local WRIF online radio) "Best Rock Band of the Year 2007" I februari 2008, och fick än en gång vara med på Dodge på en promo-CD som hette "Out of Detroit & Into Dodge". "Need Ya Baby" från Muggs första skiva var låten som Dodge valde att vara med på samlingen. Dodge pressade 100 000 CD för att skippa över till Europa och inte till Dodgeåterförsäljare. Europeiska köpare fick CD:n som en bonus. Det var mer bra nyheter för Muggs: på 2008 Detroit Music Awards, vann bandet "Outstanding Rock Artist/Group" och Danny Methric vann "Outstanding Rock/Pop Instrumentalist" utmärkelsen för sitt sätt att spela gitarr.

Den 8de maj 2008 så släppte Muggs sin andra Lp som hette "On With The Show." Skivan har fått en massa bra recensioner i en massa publikationer och på en massa hemsidor, inkluderat är en 8/10 I augustinumret av Classic Rock Magazine. Bandet har öppnat för band som  Mountain, Robin Trower, Cactus, Savoy Brown, Ten Years After, Glenn Hughes of Deep Purple/Black Sabbath, Johnny Lang, Candlebox, North Mississippi Allstars, the Verve Pipe, Electric Six, & the Detroit Cobras. Deras popularitet fortsätter att växa som för till exemnpel kan nämnas deras listning på  "100 HOT Unsigned Bands" i Music Connection December 2008, och deras över 85,000 fans på www.myspace.com/themuggs

I Oktober 2008, så släppte Muggs en single som hette, “Bite Of The Weredog”, en Halloween single med en b-sida från “On With The Show” sessions.  I December 2008, så blev Muggs listade som ett av “the 100 HOT Unsigned Bands” i Music Connection.  I January 2009, USA Today valde the Muggs LP, "On With The Show" som årets femte skiva 2008 på Nightwatchers House Of Rock blog sida.  InApril 2009, under the NCAA Final Four Men's Basketball Tournament, så spelade Fox Sports Radio Muggs på nationell radio.  På fredagen den 17.e april så var de nominerade och vann på  Outstanding Rock/Pop Recording 2009 för skivan “On With The Show” på 2009 Detroit Music Awards . I Maj 2009, vann the Muggs Best Indie Rock Band I en popular tunnelbandepublikation, Real Detroit Weekly.  

I Oktober 2009 så hade Muggs två låtar, “Should’ve Learned My Lesson” och “If You Please” I filmen som hette, “Stick It In Detroit” från firsta LP “The Muggs. Senare samma månad så var de inbjudna att ha med “Slow Curve” i indiefilmen “Annabelle & Bear” från sin andra skiva LP “On With The Show”.  I April 2010, så gjorde Muggs sin andra Spanien-spelning med 12 spelningar i 12 länder!  

 

Snälla berätta något om varje medlem, familj, ålder, arbete , intressen och något hemskt om varje medlem?

-The Muggs har varit ett band i ungefär 10 år.  Dannymuggs, 37, är bartender som jobbar på Cadieux Cafe i östra Detroit, Michigan. Tonymuggs, 37,  är en “self proclaimed socialite” som lever med sina föräldrar och går ut varje kväll.  Todd, 41, är den nye trummisen i Muggs.  Han är en proffessionell trummis och massageterapeut. Ingen familj i Muggs. Vi är bröder alla egentligen. Tonymuggs är en riktig kontrollfreak, Dannymuggs och Todd har snarkarproblem och helst då på turnéer.  


Vad driver er att spela sådan här typ av musik?

-The Muggs drivs av de gamla bluesmästarna Muddy Waters och Howlin Wolf, men också de bra banden från det sena 60-talet och tidiga 70-talet. Vi känner att de banden är de bästa som har funnits och Muggs är tvungna att tävla mot dem!


Hur är det att spela den här typen av musik i Detroit?

-Vi älskar Detroit.  Detroit har en såpass rik tradition på bra musik och vi är extremt stolta att komma ifrån Detroit och vi är hedrade att fortsätta denna tradition av vår hemstad

 

Finns det några bra band där?

-Ja.Vi kan nämna en hel del namn faktiskt!  Black Irish, The Rumpshakers, The Sights, Outrageous Cherry, Swamp Sisters, Millions Of Brazillians, The Hard Lessons, The Hentchmen, The Dirtbombs, The Beggars, The Crooks, The Go, Conspiracy Of Owls och listan kan göra längre.
 

Hur är det med ställen och spela på där?

-Riktigt bra! Det finns en massa ställen att spel på med varierande publikkapacitet. En del mindre ställen som är värda att noteras är; Cadieux Cafe, PJ's Lagerhouse, The Belmont, Majestic Cafe.  De store ställena är  ; Small's, Magic Bag, Magic Stick.  Alla dessa arenor är unika och har sin egen charm.
 

Ni har varit utanför USA och spelat…var är bäst??

-The Muggs har bara varit i Spanien.  En gång 2007 för att supporta Paybacks som är från Detroit och en gång 2010 för att headlina vår egen turné. Spanien är bäst. Det vackra landskapet, maten och de bästa bluesrockfansen i världen. I Barcelona finns det ett ställe som heter Rocksound. Antonio, ägaren gjorde allt för oss och vi kände oss välkomna. Vi blev fast i Barcelona på grund av den isländska vulkanen. Antonio var otrolig. Det var våra promotors Edu och Pepo också. Alla i Spanien var så trevliga mot The Muggs.   
 

Detroit har ett bra rykte hos musiker…snälla berätta lite om den gamla musiken från Detroit för oss som inte vet så mycket om den?

-Som vi sade förut, Detroit har en rik tradition från jazz till blues till motown och techno,, Kid Rock, Eminem, och Jack White.  Hursomhelst är det en man som skulle få mer uppmärksamhet än vad han får. Den mannen är Jimmy McCarty från  Mitch Ryder, Cactus, The Rockets, och nu The Helldrivers.  När Dannymuggs och jag (Tonymuggs) kom som unga musiker så var det Jimmy McCarty som väckte vårt intresse för blues.  Han var med i Detroit Blues Band på tidigt 90-tal och formade våra unga hjärnor. Det är fascinerande att Jimmy var med i så pass bra band och han har till och med jammat med Jimi Hendrix och du kan se honom ofta på the Blue Goose Inn jammande blues. Han är vad rock n roll handlar om. Du måste kolla in hans nya band   Helldrivers!

 Vad vet ni om Sverige?

-Inte tillräckligt!  The Muggs vill komma dit och se vad allt handlar om!
 

Har du hört några bra svenska band?

-Bara Hellacopters, The Hives och The Cardigans.  Alla riktigt bra band!
 

Håller ni med detta om 15 år också?

-Ja.  The Muggs är här för att stanna. Vi jobbar på vår tredje LP just nu. Vi planerar att hålla på så länge som folk vill lyssna på oss. Vi har det väldigt bra eftersom vi har så hängivna fans i Detroit och även i Spanien och Tyskland. Vi hoppas få mer fans ju mer diskografin växer.  
 

Har ni gjort något mer än den skivan jag fick av er??

-Vi har gjort två fullängds LP's.  Vår första släpptes 2005 och hette The Muggs och vår andra 2008 och hette On With The Show.  Vi släppte en single i oktober 2008 och dne hette Bite Of The Weredog.  All vår merch kan hittas på www.themuggs.com/merch
 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Jag vet att ni inte spelar punk men… …

-Ja, det är ju inte det som vi har som musikalisk influens. Jag tror att punk inte har några regler och odet är på det sättet en punkare vill vara.
 

Vad är det roligaste som har hänt under er karriär? I publiken eller på scen?

-I April 2010, i Madrid Spanien när Muggs var på scen så frågade en vad det var för fel på min högra hand. Jag sade att den var förlamad. Men jag sa att tycke inte synd om mig eftersom jag sade att jag var en hombreton, som jag trodde betydde, en stark man. Men då började ungen att ta av sig sina byxor. Jag sade: - No no no …så jag tror inte att hombreton betyder stark man längre hahahaha.
 

Var är bäst att spela?

-Vi gillar mindre ställen med intim public. Ställen runtom Detroit ör mer lika de ställen vi spelade på i Spanien 2010. Bra rockklubbar som Rocksound i Barcelona och the Cadieux Cafe i Detroit

 

Är det viktigt med texter som handlar om något intressant än att ha texter om öl, kärlek(är I och för sig viktigt) men ni förstår vad jag menar?  

-Ja. Vi tycker det är väldigt viktigt att skriva om riktiga saker som hänt i livet och inte bara skit. Men vi tycker fortfarande att man kan skriva en låt om öl och kärlek. Det du säger skall bara vara intressant och grabba tag i folk. Melodin är mest viktig för utan en bra melodi kommer inte folk att bry sig om vad vi sjunger om.   
 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favroitkonserter och fem viktigaste sakerna I livet?

-Skivor* 1.White Album-the Beatles 2.Sellout-the Who 3.White Pepper-Ween 4.Music Of My Mind-Stevie Wonder 5. Led Zeppelin III- Led Zeppelin 

Konserter* 1.Paul McCartney på the Palace(Detroit) 2006  2.Led Zeppelin- How the West Was Won  3.Cincinnati Pop Fest 1970  4.Queen 1975  5.ZZ Top Rockplast 1980

Livet* 1.Bra mat 2. Bra musik 3.Bra vänner 4.Bra älskare 5.Bra resor
 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-Oasis, What's The Story Morning Glory
 

Var står ni när det handlar om mp3 och nedladdning?

-Vi tycker att mp3´s är tidens melodi. Fans borde BETALA för sin musik.   

 

Är det bra eller dåligt för er?

-Det är dåligt för oss. Ifall det inte fanns gratis nedladdning och vi skulle få betalt för varje låt eller LP som såldes så skulle Muggs troligen kunna få mycket mer pengar till bandet och ge ut mer musik. Men vi kan inte uppskatta på hur mycket vi förlorar på det så vi försöker att inte tänka på det. .    
 

Hur mycket säljer en grupp som Muggs?

-Vi säljer tillräckligt för att kunna göra skivor men inte tillräckligt så att vi kan sluta våra vanliga jobb.  
 

Vilka fem grupper(döda eller levande) skulle ni vilja göra en konsert ihop med?

-1. Rory Gallagher  2. Humble Pie  3. Stevie Wonder  4. Muddy Waters  5. Govt Mule
 

Hur är det att bo i USA just nu? Politiskt menar jag?

-Detroit är ekonomiskt ändrat just nu. Många människor har tappet sina jobb. Rock n roll publiken har till och med tunnats ut lite grand. Men jag älskar vad Obama står för politiskt. Han har tagit klass tillbaks till Vita Huset.  
 

Framtisdplaner för bandet?

-The Muggs planerar att släppa en tredje LP i slutet av året när vi har medel till det. Just nu så har vi inget bolag. Det betyder att vi behöver hitta vår egen väg att göra detta.  

Visdomsord?

-Följ ditt hjärta när det kommer till musik och vad du väljer att spela. Musikindustrin och radio har sålt sig. Det är inte längre några kreativa uttryck och det gör mig ledsen.
 

Nåt att tillägga?

-Peter!  Jag är ledsen att detta tog så long tid att färdigställa. Vi var på turné i Spanien Låt mig veta om detta är tillräckligt för dig. Bästa, tonymuggs