MudHEaD

Mudhead kommer från Tyskland och är ett riktigt intressant hardcorband med lite inslag från metall. Här har de äntligen svarat på mina frågor i maj 2018.

 

Snälla berätta en liten historia om gruppen?

-Så, Mudheads historia är ganska kort. Vi började skriva låtar i början av 2017 utan att ha trummis eller andra gitarrist. Samma sommar slutade vår trummis Tacki i vår lineup. Den andra gitarristen förändrades tre gånger och funkade aldrig, så vi bestämde oss för att fortsätta som en 4-mannagrupp. Repetitioner och inspelningar gick ganska bra och nu är vårt första EP ute och massor av spelningar som kommer.


Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan?

-Muddin (Guitar) är 28 och han är den äldsta medlemmen i Mudhead. Han arbetar med handikappade. Han är en sjuk riffmaskin som ständigt släpper mördarsångar och idéer.

Tacki är vår trummis är 24 och han arbetar också med handikappade. (nej ... det är skert...) Han är lite av vår band och turnéledare. Han fick också smeknamnet "giglord" eftersom 90% av alla våra spelningar är på grund av honom. Kante vår basspelare (25) är passionerad med en sak: BAS. Han byter bokstavligen hans inställning varje vecka på en strävan efter det ultimata basljudet. Han är också ansvarig för de flesta av våra sociala medier. Och så är det jag. Jag är Berry (23) Mudheads röst. Jag skriver de flesta texterna och några riff. Jag producerade och mixade vår Get Mud EP. Jag är student inom medieteknik för tillfället och jag spelar i några andra band. Jag jobbar också med några film. Vi spelade alla i olika band innan, några var lite framgångsrika några inte. Muddin och Kante är kusiner förresten.


Favoriter från förr?

-Ja, Thrash och Hardcore. Det är självklart vad THRASH HARDCORE handlar om. Vi älskar all aggression och några trashiga texter från nu och då. Band som Municipal waste, Ignite, Havoc, The Casualties och Dr. Living Dead

har stor inverkan på vår musik och du kan tydligt höra det. Men vi gillar alla många olika musikstilar.

 

Mudhead är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Ni vra inte rädda att något annat band skulle heta så. Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Det kom bara upp och vi gillade det. Så det är vad vi kallar vårt band. Vi bryr oss egentligen inte om det finns ett annat band med det namnet. Och i så fall är det väldigt coll. Skulle de ha den här intervjun eller är det vi?


Vad är det bästa med att spela live?

-Energi! Bara rå energi. I publiken och på scenen. Svetten droppar från taket, öl som spillts överallt och lukten av gräs i luften. Det är bara den optimala atmosfären för Mudhead att spela en liveshow.

 

Och var är bäst att spela? Och den värsta platsen?

-Vi gillar trånga källare, små klubbar och barer. Ju mer intima desto bättre. Festivalerna är coola, men för ett litet band som oss är det lite frustrerande att se 100 personer på ett stort ställe med plats för 1000.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Det är toppen! Sedan vi lanserade vår sida och våra EP så blev en hel del personer nästan galna och vi får naturligtvis mycket uppmärksamhet och spelningar. Jag antar att på 3 månader spelade vi redan fler spelningar än de flesta av våra tidigare band på ett år. Den tyska scenen är ganska cool. Speciellt runt Hamburg finns det mycket punk och metall. Vi har shower som kommer med både hardcore / punk och metalband. Vi får också cred från utanför Tyskland. Särskilt Latinamerika och till och med USA.

 

Vad är det bästa med att leva live?

Hur skulle ni beskriva er musik i tre ord?

-FOLK SUGER

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Jag tror att vi har mycket olika åsikter om det här. Jag ser punk som en livsstil. En nästan död en men ändå. Jag möter inte många människor som jag anser är riktigt punk.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och de grejerna?

-Det är en tuff fråga. Digitala nedladdningar och streaming, eftersom de flesta saker har två sidor. Å ena sidan är det ett bra och enkelt sätt att få ut din musik och sprida den för ett brett spektrum av människor. Å andra sidan tjänar du knappast pengar av det som gör det omöjligt att leva på. Men det finns fortfarande gott om människor som tycker om att ha en CD eller LP på hyllan.


Hur är det att bo i Tyskland just nu? Politiskt? Fascister?

- Att leva här är ganska bra. Jag menar att vi får mer än vad vi behöver och i många fall finns det fortfarande något kvar. Politiken suger. Det finns knappast någon skillnad att se mellan partierna så vi får oftast rösta på det mindre onda. Många har verkligen blivit knullade i sina huvuden på sistone så vi fick det rasistiska och fascistiska AFD i vårt parlament som hjärntvättar med propaganda och genom media. Det finns mycket rädsla och hat mot flyktingar i Tyskland. Det är en anledning till att många människor suger runt här.

 

Finns det några bra band från Tyskland nu? Är punkscen / hardcorescen / metallscen stor? Hur är det i din hemstad?

-Tyskland är en ganska anständig metallplats, just nu finns Dust Bolt som kommer runt om i världen och det finns massor av coola band som rockar Tyskland och Europa. Vår hemstad är död. Det finns cirka 25k invånare och typ 2 metallband. Det suger.

 

Vad vet du om Sverige?

-Det är vackert. Alla lyssnar på metall. Öl är väldigt dyrt. Konstnärer av något slag får mycket stöd och flickorna är fantastiskt vackra.


Har du hört några bra band från Sverige?

-Ja herrn, mycket! In Flames, Soilwork, Satanic Surfers, ABBA, Witchcraft...

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Är det lättare att göra texter nu eller var det lättare att göra det när ni var yngre? Vem ska dricka ert piss som ni sjunger i Suck Drink Eat Repeat?

-Låtskrivande är lite som lotteri. Det handlar om rätt idé på rätt humör och lite tid att sitta och skriva ner. Vi skriver alla texter. Och för mig personligen är det lättare idag eftersom jag fick mycket mer rutin och det är mer skit att skriva om.

Suck Drink Eat Repeat handlar om att ha sitt eget sätt i livet utan att lyssna på andra människor för mycket och göra egna misstag. "Du säger att jag inte kan leva på att göra musik. Bra! Men jag frågade inte dig. Så om du inte håller käften kan du lika väl dricka mitt piss. "Det handlar inte om att ge upp drömmar heller. Bara inslaget i ett argt hattal.

 

Har ni något ämne som ni aldrig kommer att skriva om? Den sista låten på CD-skivan som inte heter något, hur kom det fram?

-Vi är öppna för många saker, men förmodligen kommer du aldrig höra en kärlekssång från oss. Kanske en konstig ironisk sådan.

Det "hemliga" spåret är en full sång nu och det heter Mindfuck. Det är jättekul att spela den.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska sång?

-Politik och musik går alltid hand i hand på något sätt. Varje form av konst är en modern produkt och en spegel av sin tid, även om den bara uttrycker att musikindustrin är skit. Så du kan inte riktigt undvika det. Vi vill inte vara för politiska. Det händer men vi vill verkligen inte tvinga fram det. Vår mest politiska sång kan vara Brainfart eller kanske Progress. Jag antar att alla behöver välja själv.

 

Bästa politiska band / artist?

-Feine Sahne Fischfilet är mycket polariserande i Tyskland. Gojira har också några mycket passionerade låtar om miljö och klimatförändringar.


Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Ja det gör det. Åtminstone om du spelar musik själv har varje låt eller artist du hör påverkan på ditt spelande och skrivande. Och några texter får dig verkligen att tänka mycket . Jag antar att det är där det börjar. Jag tror inte att en viss sång kan förändra ett helt liv, men i det stora hela kommer det ibland drastiskt.

 

Omslaget på er CD ser väldigt bra ut, är det viktigt att ha ett skivomslag som visar vilken typ av musik du spelar? Din favoritomslag? Vem gör era? Och har ni några bra skivbutiker i din hemstad?

-Tack! Tja, en omslagskonst borde spegla hela skivan, vilket naturligtvis betyder vilken typ av musik men också några innehållsrelaterade saker. "Get Mud" -omslaget är ganska grundläggande och vi gjorde det enkelt av ekonomiska skäl. Som vi gjorde med hela inspelningen, mixningen och produktionen. Men vi ser fram emot att ha några riktigt bra och kraftfulla omslag. I andra band arbetade vi med en konstnär som heter "All Things Rotten" från Kroatien som gör ett riktigt bra jobb. Sedan jag bor i Hamburg finns det några bra bra skivbutiker men i vårt bands hemstad, så finns inget sådant

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst?

-Jag tycker att det är det. De flesta köper CD eller LP på konserter när du är ett litet band. Och du behöver det för att komma ihåg. Hur ofta lyssnar du på ett litet band som du såg på en undergroundkonsert eller som support på spotify? Men när du spenderar  5 dollar och du hittar den där cd-skivan någonstans i din ryggsäck, lyssnar du åtminstone den där gången. Vi är alla stora fans av vinyl och vi kommer förhoppningsvis att få till några saker på så sätt. Kassetter är också coola.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under några spelningar?

-Muddin parkeringsassistenten. Han måste hoppa ut på varje parkeringsplats, även om det är en lätt, bara för att hans rörelser och hans engagemang är underbara. Vi sitter alla sitta i bussen och skrattar som bara fan.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

-Vår publik ser ut som en blandning av hardcore och metal människor som  är den publiken vi strävar efter.

 

Var god ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och de fem viktigaste sakerna i livet?

-With A Vengeance – Maintain (Kante)

Art Of Partying - Municipal Waste (Allihop)

Against The Grain - Bad Religion (Muddin)

Black Hollywood - Wiz Khalifa (Takki)

Crack The Skye – Mastodon (Berry)

 

Konserter:
Ignite -
  Always

Billy Talent - Hurricane 2008

Machine Head -  Wacken 2010

Revocation - Hamburg 2012/2013 (kommer inte ihåg)

 

Saker i livet:

Musik

Vänner

Ggräs

Pizza

Filmer


Första, senaste och dyraste skivan du någonsin köpt?

-Jag kan verkligen inte komma ihåg den första men min smak i musik var ganskadåliga på den tiden. Förmodligen några vanliga 90-tal pop samlingar. Den första coola skivan är nog några bra gamla tyska hiphop-saker, men fråga inte vilken det var.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ?

-Det beror på frågorna. Det är alltid kul att gå djupare in i musiken och de personliga berättelserna bakom den. Så det gör du bra just nu. Och det här är den första intervjun vi gör med Mudhead! Så nej det är inte så mycket.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

-Municipal Waste

The Dillinger Escape Plan

80's Metallica

'99 Slipknot

Ignite


Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken ?

-Det är det! Fokusera på all smärta och hat inuti dig och släpp ut det. Sjungandet får verkligen mig till det. Speciellt i en live situation där du kan hitta massor av människor att ropa ut i deras ansikten. Inte för att jag hatar våra fans utan att uppmuntra dem att göra detsamma på ett visst sätt. (Gillar att starta circlepits)

 

Vilken är den märkligaste frågan du någonsin du fått i en intervju?

-Den här.

 

Vilken är frågan du vill ha men du aldrig får. Snälla fråga och svara på det?

-F: Hur hög är du? S: Ja!


Framtida planer för bandet?

-Spelningar spelningar spelningar! Spelar in skivor! Vi har precis börjat. Det finns så många sånger som vill komma ut. Vi skulle verkligen älska att åka på turné antingen på egen hand eller som supportband.

 

För dig själv?

-Just nu? Bli stenad och jammanågra riffs. För framtiden? Hoppas inte längre behöva ett regelbundet jobb och istöllet göra musik hela dagen.

 

Visdomsord?

-Gör din sak och umgås inte med hatare.

Nåt mer att tillägga?

No,sir.