Mother Misery är en riktigt bra metalgrupp som jag inte har hört förr. Deras gitarrist och sångare John var så snäll och var riktigt snabb att svara på mina frågor en dag i maj -2011.

 

Historia om gruppen?

---Well, jag och Thomas Piehl började skriva lite material ihop 1998 efter att våra respektive band Clench och Greyhate hade gått i graven. Det va inget allvarligt från början utan mest på skoj och för att stilla vår spelabstinens, vi tog senare in Jens Wide på trummor och Örjan Baudin på bas, båda från ex Clench. Vi gjorde massor med låtar men inget på riktigt allvar, vi var med på lite samlingsplattor runt om i Europa under namnet Nosedive och det var inte förrän 2003 som vi på allvar började fundera på att göra något ”på riktigt”. Vi började sätta ihop låtar som sedan skulle komma att bli vårt debutalbum ”Grandiosity” 2004 och vi gjorde i samma veva ett namnbyte till MOTHER MISERY eftersom ingen av oss gillade det tidigare namnet.  Vi turnerade mycket i Sverige under 2004 och framåt 2005 började vår första Europaturné planeras, innan 2005 hoppade Örjan och Jens av bandet eftersom dom inte hade samma inställning till turnerande som jag och Thomas. Dom ersattes med Jimmy Lindbergh på trummor och Marcus Jäderholm på bas. Marcus hoppade av 2008 eftersom även han inte hade samma inställning till turnéer, han blev ersatt med Stiff Hell och bandet har nu en starkare gemenskap än någonsin samt att alla har samma inställning till allting runt MM. Sedan 2004 har vi nu turnerat Europa runt ett antal gånger och släppt skivorna ”For the crows” Maxi-EP 2006, ”All Eyes On You” 2007 och nu ”Standing Alone”.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, arbete, familj, intressen och något hemskt om varje medlem?

---Jag heter John Hermansen är född på 1900-talet och mitt intresse är väl i första hand musiken sen gillar jag ju coola amerikanska bilar från 60-7 talet (även fast jag inte har någon just nu). Min familj består just nu av min sambo och våra två fyrbenta och håriga  barn, katterna Diezel och Puma men finns en liten bulle i ugnen som kommer kläckas i Augusti någon gång och det ser jag fram emot :- ) Något hemskt ??? Hmmm, det kanske är att jag har spelat covermusik förr i tiden och även sjungit på bröllop,, he hee..

Thomas Piehl är även han född på 1900-talet men några år innan mig och hans intresse är nog musiken även där, sen gillar han åxå bilar och han är en jävel på att fiska. Han är singel för tillfället men har säkert några damer på kroken ”as we speak” ; -) Något hemskt om Thomas vore väl att han åxå spelat i coverband (samma som mig) under många år, som tur är räddade vår egen musik oss från det träsket ;-) Dessutom finns det dom som gör det 1000ggr bättre än oss, vi var bara ute efter pengar och bärs, inte att vara bra på det..

Jimmy Lindbergh är den av oss som föddes senast på 1900-talet och han har en sambo och en plastdotter samt en Macbook air som är hans lilla bebis ;-) Hans intressen förutom musiken är nog musik, att veta allt om alla musiker i världen, t ex vilken färg Josh Freese hade den 16 Juli 1989 o dyl, ha haa.. Det hemska med Jimmy är väl att han gillar Toto och går på deras konserter ..

Stiff Hell vår senaste medlem hör och häpna är även han född på 1900-talet, lite senare än mig men tidigare än Jimmy. Familjen består av sambo och två små döttrar samt ett gäng grävlingar på bakgården. Stefans intressen (förutom musiken då) kan variera väldigt mycket, just nu är han besatt av Palmemordet och har läst allt som går, vi får se vad det blir härnäst, han gillar att läsa så det är nog hans intresse. Något hemskt vore väl att även han stått och smilat som coverartist på diverse vidriga tillställningar..

Många medlemsbyten genom åren?

---Japp, som jag sa tidigare så ersattes Örjan Baudin (bas 98-04) och Jens Wide (trummor 98-04) 2004 av Marcus Jäderholm (bas 04-08) och  Jimmy Lindbergh (trummor 04 - ) och sedan ersattes även Marcus av Stiff Hell (bas 08- ).

 

Varifrån kommer ni, är det Göteborg? I vilket fall...finns det några bra band i er hemstad? I Sverige?

---Nej för fasiken vi kommer från Sveriges centrum Enköping, slogan = Sveriges närmaste stad : -), Jimmy bor dock i Stockholm numera. Ja vi har eller har haft några bra band härifrån faktiskt, bl a Cavus (där min lillebror sjöng), Dollhouse (typ MC5), Sherlock Brothers och sen har vi många jag inte kommer ihåg namnen på just nu men vi har många duktiga musiker som kommer härifrån. I Sverige finns det massor av band som håller hög klass, naturligtvis dom kända metalbanden som In Flames, Mustasch, Hellacopters, Backyard Babies, Hardcore Superstar, Meshuggah, Entombed etc men vi har ju även mindre kända band som är grymma som t ex Stonewall Noise Orchestra (Borlänge), Vise (Göteborg), Scaar (Eskilstuna), Thalamus (Borlänge), On Parole (Göteborg) etc etc…

 

Vad tror ni det beror på att svensk musik är så bra? Har vi bättre förutsättningar än andra länder tror ni?

---Jag tror att vi svenskar håller en hög standard på allt, vi har ju åkt mycket i Europa och om man jämför så är det så om man kollar på t ex boende, byggnader, renhållning mm. Om vi har bättre förutsättningar vet jag inte men kanske, vi ligger ju långt fram i tekniken och kan se och höra musik hela dagarna på Radio, TV, Myspace, Facebook, Reverbnation, Spotify etc och det i sin tur kanske höjer kvalitén på våra musiker och band (?).  Vi får ofta frågan om detta när vi är ute, just varför vi är så bra i Sverige, folk utifrån tror ofta att vi får en massa pengar från staten för att utöva vår musik eller till instrument o dyl men så funkar det ju inte, visst finns det föreningar och studiecirklar som t ex Sensus el Studiefrämjandet man kan vara med i och få lite hjälp med lokalhyra och sånt men mer är det inte.

 

Jag tycker att ni har tagit mycket från grupper som Backyard Babies, Sator, lite metal och kanske lite från Him eller rättare sagt att ni har influenser från dessa? Kommentar?

---Alla bra band tycker jag men det är ingen av oss som lyssnar mycket på dom får jag nog säga, lite Backyard Babies kanske men inget som vi tar direkt inspiration ifrån kanske. Det är ju svårt tror jag att i dagsläget ha ett helt ”eget” sound om man spelar ”vanlig” hårdrock/metal som vi gör och vi snor aldrig medvetet från andra band, sen hör man naturligtvis olika influenser beroende på var man själv kommer ifrån.

 

Andra band som ni jämförs med? Är det tröttsamt att bli jämförda med andra band?

---Vi jämförs ofta med Soundgarden, Audioslave, Monster Magnet och Mustasch faktiskt och nej det är inte tröttsamt men vi hoppas ju på att folk så småningom börjar jämföra andra med oss i stället ; -) Det man kanske vill uppnå är ju ett ”eget” sound.

 

Era texter....är de viktiga eller blir det mest bara det som kommer ur?

---Det är jag som skriver alla texter och för mig och även de andra så är det ganska viktigt även om det aldrig är några som helst politiska texter som vi försöker ändra folks inställningar el dyl med. Det jag tycker är viktigt är att de har något att säga som folk kan identifiera sig med, en känsla eller en upplevd händelse eller situation i livet. Jag sätter stor vikt i att texterna blir just så så att jag kan stå för dom 100% och att det inte bara är en massa blaj, jag skriver heller aldrig några kärlekstexter eller så, texterna handlar alltid om något som retar upp mig el som jag mår dåligt av eller som någon jag känner råkat ut för, det kan även handla om någon livssituation jag sett någon annan råkat ut för i tidningen el på TV.

 

Aldrig haft några tankar på svenska texter?

---Nja,, jag hade en period för många år sedan då jag skrev lite poplåtar med svensk text bara för att se om jag kunde och hur det skulle bli. Jag tycker att jag fick till några låtar ok faktiskt men det känns inte helt bra för mig att skriva på svenska, jag kan uttrycka mig mycket bättre på engelska och det låter coolare och bättre tycker jag ha haa..

Spelar ni några covers på scen?

---Nej aldrig, vi har pratat om det men än så länge har vi inte haft någon som helst lust med det, kanske pga av vår tidigare coverbakgrund ; -)

 

Skulle ni kunna tänka er att spela för något politiskt parti, något speciellt fotbollslag eller liknande? Har ni gjort det eller är det att binda sig till något och bli fast det för all livstid?

---Nej jag tror inte vi skulle vilja det, framförallt inte för något politiskt parti el liknande, kanske lira för ett fotbollslag men jag vet inte just nu, vi får ta ställning om den frågan dyker upp.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

---Melodiös, lättlyssnad, inyourface, det va tre va ? ; -)

 

Transubstans verkar det vara ett bra skivbolag?

---Ja det tycker jag, dom har hjälpt oss mycket sedan releasen av ”Standing Alone”, dom har ju även Record Heaven som distribuerar plattan. Dom lyssnar verkligen på vad vi som band tycker och vill och det är inte så lätt om man hamnar på ett stort bolag tror jag. ”Standing Alone” har ju legat sammanlagt 6 veckor på Sverigetopplistan vilket jag ser som ganska hyfsat.

 

Hur mycket säljer en skiva i dessa ickesäljandealbumtider?

---Oj, bra fråga som jag inte just nu har full koll på, det är något som skivbolaget har. Vi säljer nog mest ute på turnéer och gig.

 

Vad anser ni om mp3 och nedladdning osv? är det något ni pysslar med själva?

---Det finns ju piratnedladdning då man i princip snor pengar ifrån oss och det finns den lagliga varianten. Båda är ju bra för oss på ett sätt, vår musik sprids ju och fler folk får upp ögonen för MOTHER MISERY men samtidigt ser vi ju helst att man betalar lite för det åxå. Visst har man ju själv piratladdat någon låt men det är oftast för att man inte kan hålla sig förrän skivan kommer och för att då köpa hela plattan i stället, dock lyssnar jag mest på Spotify nuförtiden och är det något jag gillar så köper jag skivan för jag gillar att ha den fysiskt och bläddra igenom bookleten.

 

Vilken är den största publiken ni spelat inför?

---Svårt att säga men det är isf festivalspelningarna som har sträckt sig mellan 3000-120.000 pers.

 

Vad är det kändaste bandet ni spelat ihop med?

---Vet inte vilket som är kändast men vi har bl a spelat med Entombed, Lynch Mob, Deathstars, Propain, Therapy etc, vi kommer att spela på en av Hollands största festivaler Zwarte Cross i Juli vilken brukar dra ca 140.000 pers, där delar vi scen med band som Black Crowes, Monster Magnet, Sepultura, Helloween, Blondie, Anthrax, Life of Agony etc etc.

 

Hur är en bra spelning med er?

---Energisk, tight, bra tempo och jävligt proffsig  ; -.)

 

Vad har ni för sorts publik? Är det metallfans , rock n roll fans eller vad attraherar ni?

---Jag tror att vi faktiskt kan dra lite av varje, t ex när vi turnerade med Entombed i Holland 2008 så var vi oroliga för vilket mottagande vi skulle få av den hårda Entombed-publiken men allt gick kanon och det satte lite fart på vår status i Holland. Man vet aldrig vem som gillar vad, oftast har ju folk ganska bred smak.

 

Snälla ranka dina fem favoritskvior, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

---Fan,, det är alltid lika svårt att välja ut bara fem men vi gör ett försök. 1- Holy Diver / DIO, 2- Operation Mindcrime / Queensryche, 3- Automatic Thrill / Gluecifer, 4- Blast Tyrant / Clutch, 5- Down on the upside / Soundgarden. Viktigaste sakerna I livet får bli 1- Familjen, 2- Vännerna, 3- Musiken, 4- Ölen, 5- Semestern  ; -)

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

---Första skivan jag köpte var faktiskt Hotter Than Hell med KISS, mitt första minne var dock när jag köpte Alive l med KISS på kassett av en äldre kille i skolan, jag betalade 40kr vilket var asmycket då och sen visade det sig att det aset bara hade kopierat halva konserten, liten som jag var (jämfört med honom) så vågade jag inte säga mer om det.

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

---Oj,,, har förträngt, glömt och bränt alla dom men skulle jag haft kvar dom så skulle det varit Samantha Fox med bildsingeln Touch me,,pino..

 

Vad tycker du annars om att leva och bo I Sverige idag?

---Kanon, vi slipper alla onödigt farliga insekter, ormar, skalbaggar å skit som smyger omkring och det är svalt och skönt på vintern he hee… Skämt å sido, jag älskar Sverige och det är alltid lika skönt att komma hem.

 

Omval var det ju också, röstade du eller sket du i det?

---Jag sket i det…

 

Musik och politik, bör det höra ihop eller kan det höra ihop?

---Det kan höra ihop men jag tycker inte det och gillar oftast inte det…

 

Bästa politiska artist?

---Ingen aning.

 

Framtidsplaner för bandet?

---Spela mer, bli större och göra fler bra plattor. Vi vill etablera oss i fler delar av världen, skulle vara cool att åka till Japan och USA och se hur dom tar emot MM.

 

För dig själv?

---Bli en bra farsa och skriva ännu mer bra låtar  ; -)

 

Visdomsord?

---Gör det för dig själv inte åt någon annan,,, vist va…

 

Nåt att tillägga?

---Bara att tacka för kul och annorlunda frågor, grymt. Vill även säga till allt folk där ute att kolla in MOTHER MISERY både på skiva, Spotify, Myspace och live om tillfälle ges, se till att ”adda” oss på Facebook åxå.

Rock On, John.

 

.