Jag hör en hel del 77-punk och streetpunk i Montanas musik och de  tilltalar mig. Denna intervju gjordes i februari-2015

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

Hej Peter, först och främst tack för denna intervju! Vi är fyra killar som kommer från en liten stad vid Adriatiska kusten i Italien, vi började att spela tillsammans för 3 år sedan, även om några av oss redan spelat tillsammans i andra band tidigare: när man bor i en liten stad som vi gör så finns det en liten skara musiker att spela med, så det händer ofta att man delar band och projekt med varandra. Våra första 6 månader som band var med en annan lineup(annan gitarrist och trummis) men nu är vi samma killar i bandet sedan mer än två år tillbaka: vi hittade en bra känsla så jag hoppas verkligen den här line-upen kommer att finnas så länge vi kan!

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Har du varit i några andra band innan?

Jag(Fra) jobbar som projektkoordinator i en programvaruhus och jag är 34. Jag spelade tidigare i ett fastcore / grind band som heter Un Quarto Morto och i ett post hardcore band som hette Slight. Sedan fem år har jag kört en liten DIY etikett  tillsammans med min flickvän, det heter Sonatine Produzioni.

Vår trummis Ale är en ljudtekniker och en professionell trummis också, han är 31. Han spelade i massor av band som han spelade i Slight  tillsammans med mig i10 år sedan. För närvarande är han också inblandad i en psykedelisk band som heter The Emerald Leaves.

Vår gitarrist Terenzio är bonde och han är 26. Han spelade under många år i ett garage band som hette The Barbacans och han har ett soloprojekt också, ett punk / blues one man band som heter Terenzio Tacchini.

Vår basist Lepo arbetar i en vinkällare och han är 26 också. Han spelade i en massa band innan och nu spelar han tillsammans med Terenzio i ett post-punk band som heter Zombiero Martin.

Vi är ganska upptagna killar och Montana är bara ett av våra flera projekt, men vi bryr oss mycket om det här bandet. Alla av oss har en flickvän, men ingen är gift och vi har inga barn ännu.

 

Jag kan höra både 77-punk, street och några tidiga amerikanska hardcoretoner? Har jag rätt? Favoriter från förr?

Du har rätt! Vi kan i princip säga att Montanas ljud kom ut ur mixen av min punk / HC attityd (jag har alltid varit i den scenen i Italien) och från blues / garage bakgrunden från vår gitarrist Terenzio. Så vi är inte riktigt ett hardcoreband och vi är inte är ett garage, men vi blandar upp punk / HC ilska med gammal r'n'r attityd från garageband, vi försöker göra denna blandning på ett personlig sätt ... För många favoriter från förr (jag lyssnar inte på alltför många band från förr), här är bara några namn: Adolescents, Circle Jerks, Neil Young, Descendents, Birthday Party, The New Bomb Turks, Superchunk, The Muffs, Radio Birdman, Bad Brains, The Undertones, 13th Floor Elevators, Minor Threat.. För många band och mycket olika ljud, det är inte lätt att klassificera vår bakgrund ...

 

Montana är ni nöjda med namnet? Hur kom det kom upp? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

Vår första gitarrist bad oss ​​att hitta ett namn som har en mening i italienska språket samtidigt som det låter internationellt , så jag sa Montana och resten av bandet kom överens! De flesta människor använder för att tänka på Tony Montana eller Hannah Montana, men när jag föreslog detta bandnamnet jag hade i mitt huvud en Will Haven låt som heter "Moving to Montana" ... Och ja, vi är fortfarande ganska nöjda med detta namn!

Bästa bandnamnet någonsin? Detta är en enkel fråga: NOMEANSNO!!!!


Vad är det bästa med att spela live?

Här är de saker jag älskar mest: att resa tillsammans, träffa trevliga människor, att upptäcka nya bra band, för att det finns ett liv bortom vår jobbrutin!

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

Det är inte en fråga om plats, utan en fråga om personer: bästa platserna är de som drivs av bästa människorna! Passion och vänlighet från de som bokar spelningar kan göra varje plats till den bästa platsen på jorden ...

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Italien just nu?

Det är inte så bra, eftersom det inte var så bra under de senaste åren: finns bara några ställen att spela på,det är mer intresse för pop och indie rockband, få pengar för band och höga kostnader för att resa (bränsle och motorvägar är så dyra här !) ... Men att spela den här typen av musik är det en del av våra liv, så vi bryr oss inte om de problemen!

 

 Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

 Direkt, rolig, uppladdad!


Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

Jag växte upp med punkrock musik och lyssnat sedan jag var 13, så jag tror att alla meddelanden som punkmusik brukar sprida förändrat mig mycket och hjälpt mig att bygga min personlighet. Jag tror inte på punk som en livsstil eftersom jag vet en hel del punk killar som hanterar livet väldigt olikt om man jämför varandra; punk är inte bara ett ord heller, eftersom det borde vara ett ord utan en tydlig innebörd: Jag föredrar att tro att punken är bara en attityd. En attityd för att hålla ögonen öppna, för att ställa frågor och söka svaren, att kämpa för att få en personlig uppfattning om fakta, att förstå att tala har samma betydelse som att lyssna, att acceptera olikheter, att förstå saker innan man tror dem, att urskilja när det är dags för skämt och när det är dags för allvar... Denna inställning har ingenting gemensamt med andra egenskaper som människor använder för att identifiera punk, till exempel hur du klär dig, hur du talar, hur du rör dig, hur du ser ut och så vidare ...

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

Alla är fria att ha sin egen åsikt om nedladdning, jag tror att Montana är ett litet och ganska okänt band, vi tryckte vi vår sista LP i bara 300 exemplar så gratis nedladdning är nödvändig för att ge oss en chans att bli lyssnade på! Detta är anledningen till att vi valde att sätta alla våra grejer på fri nedladdning på vår Bandcamp-sida, eftersom detta band inte är ett jobb för oss: vår största tillfredsställelse är att veta att någon i världen lyssnar och njuter av vår musik och, kanske, delar det med någon mer!


Hur är det att bo i Italien nu? Politiskt?

Det är inte lätt att leva i Italien just nu, först och främst för att vi har ett stort problem med arbetslöshet, men vi har mycket dyra skatter också och för mycket byråkrati för varje privatföretag som du vill starta ... Situationen har varit såhär i alltför många år och jag tror inte på en förändring på kort sikt: många regeringar och ledare lyckades de senaste åren, men ingen hade en stark vilja att lösa dessa gamla och välkända problem, även eftersom de flesta av den tid en upplösning är inte av intresse för de stora lobbygrupperna ...

 

Finns det några bra band från Italien nu? Är punkscenen stor? Hur är det i din hemstad?

Yeah Italien är verkligen fullt av fantastiska punkband och jag är så stolt över det! Vår hemstad har inte alltför många band eftersom det är en mycket liten stad (60.000 invånare) men runt vårt land kan du hitta otroliga band som: Cayman The Animal, Antares, Die Abete, Ed, Hobophobic, Coloss, Max Carnage, Lleroy, Gerda, Marnero, Si Non Sedes Is, La Quiete, Raein, Lucertulas, Tutti I Colori Del Buio, Hobos, Eat You Alive, Antimonitor, End Of A Season, Attrito, Left In Ruins, Crop Circles och massor av andra! Riktigt bra band, verkligen!

 

Vad vet du om Sverige?

IKEA !!! Ah ah ah jag skojade ... Förlåt ...

 

Har du hört några bra band från Sverige?

Jag har alltid varit kär i en massa band från Sverige !!! Här är några namn på svenska band (från nuet och från det förflutna) som gör mig galen: Regulations, AC4, Entombed, The Vicious, Breach, The Hives, The International Noise Conspiracy, Nine, Masshysteri, The Lost Patrol Band, Refused, At The Gates, Nasum, Terra Tenebrosa, Raised Fist, Satanic Surfers, Bathory, Dismember, Dark Tranquillity, Dissection, Pan.Thy.Monium, Tiamat, Therion och alltför många andra ( nuförtiden så lyssnar jag inte längre så mycket på metall banden jag sa, men i det förflutna så spelade de in några album som var nödvändiga för min musikaliska utveckling !!!) ...

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar ? Varför bara på italienska?

Jag skriver texterna och de är skrivna på italienska eftersom min engelska är ganska dålig, som du kan märka på denna intervju ... Förutom att det är lättare för mig när jag är på scenen  att identifiera mig med stämningen i en låt, om jag sjunger den på mitt språk ... Influenser kommer alltid från vardagen, för det mesta med början från observation av mänskliga relationer och från förståelsen av maktdynamik.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

Förmodligen kommer jag aldrig skriva en kärlekssång: Jag är rädd att det inte finns i mina ådror och alltför många människor har redan skrivit fantastiska kärlekssånger, så jag är för generad för att delta i denna tävling!


Politik och musik, går det hand i hand?

Det beror: naturligtvis kan det göra det, men musiken kan även gå hand i hand med roliga. Ärligt talat de flesta band som jag gillar har en stark politisk roll i deras musik, men det är inte nödvändigt. Visst föredrar jag ett band med några politiska budskap i sin musik, men med medlemmar som har en politisk aktivitet i sina liv, till ett band med en massa politiska budskap endast i sin musik, med medlemmar som inte bryr sig alls om politisk frågor i sina privatliv.

 

Bästa politiska band / artist?

Om du fortfarande talar om Italien, det är ett band som hette Affluente: de är verksamma sedan 1992 och de är mycket engagerade i politiska saker. Tyvärr, sjunger de på italienska också: Jag tror att de är det bästa eftersom de aldrig använder slagord i sina texter, men djupa argument och ren analys. I en världsomfattande betydelse, så tror jag nog Dead Kennedys har varit det bästa politiska bandet någonsin.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, jag menar folk som lyssnar på musik?

Visst kan det! Eller, åtminstone kan musiken lära någon ett bättre sätt att möta sitt eget liv ...

 

Är du intresserad av fotboll? Om du är vilket lag håller du på?

Jag är ledsen, men jag vet ingenting om fotboll, ärligt jag har alltid varit en volleybollspelare: enligt den typiska italienska profilen är jag ett svart får, alla är galna i fotboll här men inte jag!


Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte?

Det är grundläggande att släppa fysiska skivor för oss: Jag växte upp med att köpa vinyl, analysera omslaget och konstverket, läsa och studera texthäften... Om en skiva bara är en digital release så existerar den inte (enligt min åsikt): alla de saker som verkligen existerar måste vara handgripliga!

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under nån spelning?

När jag var så engagerad under en show hoppade jag på bastrumman, men ett ben bröts och jag ramlade ner på trummorna, översvämmas av hela trumset och min trummisen också ... Det var inte så roligt för mig (även om jag var full av sår på mina armar och ben) men publiken hade verkligen mycket roligt! ...

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

Vi har inte en särskild typologi för publiken, alla slags människor brukar komma till våra spelningar och jag är väldigt stolt över det här ... Det är inte lätt att klassificera Montana till en specifik musikgenre och, på samma sätt, så är det inte lätt att klassificera  vår publik ...

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Wow, det är så svårt, jag har aldrig kunnat ranka, i alla fall försöker jag:

 

SKIVOR:

·         Descendents – Milo goes to college

·         Slayer – Reign in blood

·         Adolescents – Adolescents

·         Nomeansno – Wrong

·         Minor Threat – Discography

 

KONSERTER:

·         Black Sabbath + Pantera (Milan 1998)

·         Descendents + NOFX (Melbourne 2010)

·         Tom Waits (Firenze 2000)

·         L7 (Rimini 2000)

·         Dinosaur Jr (Urbino 2005)

 

SAKER I LIVET:

       • Att ha gamla vänner

       • Att ha bra avlastningsventiler

• Att ha en lugn leverne med en partner

• Att ha nyfikenhet och intresse för samhällets angelägenheter

• Att odla goda förmågor som att lyssna och förstå andra människor

• + (6: e bonus sak): Att ha ett lycka till!


Är det tråkigt med intervjuer?
Är det mycket intervjuer ??

Nej, att göra intervjuer är inte tråkigt alls ... Vi gör inte en massa intervjuer ärligt sagt men någon gång händer det och vi är alltid glada att jämföra våra åsikter med någon annan, i hopp om att inte ha några problem med språkbarriärer, om vi talar engelska ...

 

Om du fick välja fem band från det förflutna och historia och idag och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

Så låt mig drömma!

Döda band:Botch, Fugazi, Minutemen, J Church, Circle Jerks.

Levande band: The Bronx, The New Bomb Turks, The Stooges, Pissed Jeans, Hot Snakes.


Är hård musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevlig person utanför musiken ??

Detta är precis så det fungerar för mig, eller så lurar jag bara mig själv att se ut som en trevlig person!?

 

Vilken är den mest udda frågan ni har fått i en intervju?

Ärligt talat minns jag inte det ...

 

Vilken är frågan du vill ha men aldrig får. Ställ den och besvara den?

Beatles eller Rolling Stones? SLAYER!

 

Framtidsplaner för bandet?

Fortsätta att vara ett band så länge vi kan och ha roligare för varje dag. Vi släppte en ny skiva för några dagar sedan så vi har inga planer om andra inspelningar nu. Det kommer att vara mycket troligt att vi kommer att göra en stor turné i slutet av 2015, men jag föredrar att hålla mig lugn tills vi ska köpa biljetter till flyget ...


För dig själv?

Fortsätta att hantera mitt band, mitt skivbolag, mitt jobb och mitt privatliv och alla dessa viktiga saker!

 

Visdomsord?

Kanske du tror för mycket om mig! Ah ah ah ...

 

Nåt att tillägga?

Tack så mycket Peter för den här intervjun, du kan bli uppdaterad om oss på vår FB sida:www.facebook.com/montanapunkrock

Och du kan lyssna och ladda ner gratis vår senaste release Spergiuro och våra tidigare skivor här:

http://comunita-montana.bandcamp.com

Cheers!