Miss Li har ju lyckats att ge ut tre skivor på ett år, gjort sig själv till Sverigekändis genom att medverka på en Winnerbäcklåt. Hon gjorde sig av med TV.n för att klara detta….eller det kanske är en förklaring i alla fall. Miss Li svarade på dessa frågor i början av november 2007.

Hur är detta möjligt?tre skivor inom ett år?
-Oj, jag vet faktiskt inte. Jag gjorde mig av med Tv:n...och vips skrev jag en massa låtar. Hehe, nej det hade nog inte så mycket med saken att göra, men jag fick ju mycket mer tid över till att skapa istället för att bli matad av en massa onödig information om vad jag ska tycka, tänka och vem jag ska vara....
 Men att jag skulle skriva tre skivor på ett år var ju inget jag direkt planerade när jag satt i min lägenhet för ett och ett halvt år sedan och försökte klinka på mitt nyinskaffade piano. Det här året som gått,  känns rent känslomässigt och händelsemässigt som minst tre år. Det har hänt så otroligt mycket på alla plan i livet att jag knappt hänger med själv. Jag har varit så otroligt full av inspiration att skapa, att jag nu, ett år senaste har tre album i bagaget. Jag fattar seriöst inget själv.
 Det sista albumet, Songs of a rag doll, har jag ju skrivit helt och hållet tillsammans med Sonny(som också är med i bandet). Det känns helt fantastiskt att vi skriver så bra ihop. Vi kompletterar varandra perfekt. Där jag brister i låtskrivandet (eller i pianobankandet), fyller han på och vise versa.
Det har också varit skönt att ha ett bollplank på denna inspelning vilket jag inte har haft på det två första albumen på samma sätt.
 
Berätta om vad du gjorde innan du ?blev? Miss Li? Spelat i band eller?
 -Jag bodde ju i Borlänge ända tills för ganska exakt två år sedan. Jag lirade fotboll i unga år,  pluggade ekonomi på Hagagymnasiet. Började spela i diverse band när jag var i sexton års åldern och jobbade precis som vanligt folk.
 Jag hade inte planerat att flytta till Stockholm. Det bara blev så för två år sedan när en utav mina bästa vänner flyttade dit. jag hängde på och fann mig snabbt i vardagen där. Började jobba med uppstartandet av Trängselskatten i Stockholm (jag vet...det är illa) och sjöng lite vid sidan om.
Sen, en dag.. jag vet inte vad som kom över mig. Men jag kände så otroligt starkt att jag ville skapa. Jag ville skapa musik..och jag ville göra det helt på egen hand. Jag kunde inte spela gitarr och jag kunde inte lira piano. men jag sket i det och skaffade ett elpiano ändå.. och började klinka.

Du jobbar inte med något annat nu väl?
 -Nej, jag jobbade lite på halvfart när jag släppte första albumet men ganska fort insåg jag att jag inte skulle hinna med. Så jag är typ tjänstledig på en kontorstjänst. men jag hoppas att jag slipper gå tillbaks =)

Hur kommer det sig att du spelade in musik ihop med Winnerbäck?
 -Vi träffades när jag skulle gästa en spelning med Stefan Sundström. Det var ungefär för ett år sedan. Lasse hade hört mig på Tv 4 morgonsoffan och tyckte visst att det lät bra. Sen hörde han av sig och ville att jag skulle komma och provsjunga en låt. Så jag gjorde det. Det blev senare singeln "Om du lämnade mig nu". På den vägen var det. Men det var inte helt lätt att få ihop det. Jag åkte ju till Irland och spelade in resan av skivan. Men jag hade ju också egna planer på att spela in min tredje skiva, vilket gjorde att jag inte kunde medverka på Winnerbäck-turnen som är i full gång nu.
Det känns jättetrist att inte kunna vara med, men det känns å andra sidan jäkligt kul att jag kan försörja mig ändå..Med min egna musik

Kommer det att bli något mer med honom eller liknande projekt?
 -Jag vet faktiskt inte om vi kommer göra nåt mer. Vi håller ju kontakten och hörs då och då. men framtiden får utvisa vad som händer. Jag tar en dag i taget.
 Jag får nästan dagligen förfrågningar om ditten och datten. Gästa på olika skivor, medverka i olika sammanhang mm. Men jag har otroligt fullt upp ändå. Miss Li tar verkligen 110procent av min energi just nu så jag får vänta med att göra massa andra grejer.
 
Hur tror du det kommer sig att jag som är uppväxt med punk gillar det du gör?. Jag avskyr jazz till exempel?
 -Haha, gillar du det? vad glad jag blir!
Det är så fruktansvärt roligt att Miss Li har en sån bred publik! På vissa spelningar kommer det allt från 6 åriga små tjejer till 75 åriga gubbar. Det är allt från indiebrudar till hårdrockssnubbar. Glada människor, deppiga människor (som vill bli glada) Det är helt fantastiskt. Det gör mig glad i hela kroppen att alla typer av människor kan gilla det. Men det kanske inte är så konstigt.Jag har ju lyssnat på all typ av musik genom åren. Och Miss Li blir nån konstig blandning av alla dessa olika musikstilar. Så jag tror nästan att alla kan hitta nåt de gillar i det.

Vad är din relation till punken?
 -Jag har inte varit någon direkt punkare, vill jag minnas. Men jag har nog snappat upp det jag har gillat i typ Ramones och Sex Pistols mm. och gjort någon jazzig variant av det. Eller man kanske ska säga en jazz, kabaret, cirkus -variant =)

Jag har svårt att se vilken typ av publik du har? Vilka typer av  folk drar du?
 -Ja, all typer. verkligen alla!

Jag har kollat på en del av dina videos?..Var visas dem? Vad är roligast att göra nya skivor eller videos till dem?
 -Jag har tyvärr inte lagt ner så mycket energi på att göra videos. Det är nästan aldrig någon som visar videos idag. Det finns så lättillgängligt på internet att TV har lagt ner den biten. MTV och ZTV och andra stationer visar mer och mer hyperkommersiell musik som Britney Spears eller Beyonce och sånt...men så där är ju musikindustrin överlag i dag. Det är bara att inse att det inte kommer bli som förr. men jag lider inte så mycket av det.
Jag gör inte direkt skivor för någon annans skull heller. Det är nog mest för att jag mår bra av att skriva av mig känslor. Som en typ av terapi.

 


När kommer nästa skiva? Skämt åsido hade du alla tre skivorna klara  från början eller hur var det?..gjorde du musik lite då och då?
-Haha, ska jag vara ärlig så har jag och Sonny skrivit en platta till...men jag har lovat mig själv och min familj och vänner att jag inte ska spela in den på ett tag. Jag måste försöka ta hand om min uppstressade kropp. Annars blir det nog inga fler skivor överhuvudtaget ..det här livet iallafall =)
Jag skriver faktiskt inte så ofta som man kanske tror. Det är snarare så att jag går och laddar i några månader och när jag väl sätter mig ner för att skriva kommer det typ 6-10 låtar på en dag.
Så jag har skrivit nya låtar inför varje skiva.

National verkar nöja med dig? Är du nöjd med dem?
 -Haha, ja de verkar nöja med mig =)
Det är fantastiskt att ha ett skivbolag som inte hindrar mig från att släppa plattor så här tätt. Jag tror nog inte att nått annat skivbolag skulle gå med på det. Nu vill de släppa en Greatest Hits skiva på årsdagen av första plattan också. haha, så visst e jag nöjd med dem.
 
Vad är det bästa med att ligga på ett mindre bolag tror du? Vad tror du är sämst?
 -Det finns ju knappt några pengar i skivbolagsbranschen längre. Det spelar nog ingen roll om det är ett litet bolag eller ett stort. Så jag väljer att ligga på ett litet just för den personliga relationen man har. På stora bolag blir det lätt opersonligt och så fort det inte går bra för en artist så lägger de ner arbetet med den artisten och satsar alla pengar på någon ny. Man blir lätt bortglömd, vilket man absolut inte blir på ett litet bolag. De måste värna om alla sina artister. Det är lite som en familj.

När du sjöng med Winnerbäck sjöng du på svenska?.Det är inget som  är aktuellt annars för dig?.Att göra en skiva på svenska menar jag?
 -Inte just nu iallafall. Men man vet aldrig. Jag har tusen planer och framtida projekt i min hjärna...och det kanske blir nåt på svenska framöver. Vi får se... =)

Hur mycket säljer en kvinna som Miss Li?
 -Menar du skivor? Jag vet faktiskt inte hur mycket jag har sålt. Skivbranschen går ju så dåligt nu så även om man tycker att det verkar gå bra för en artist så är det inte många tusentals skivor man säljer... Desto fler nerladdningar är jag rädd...

Hur ser du på nedladdning?.Är det något som gynnar en artist som  dig som inte alla känner till men som hörs mycket på radion?
 -Det kan vara både positivt och negativt, som allt annat. Det positiva är väl att många kan lyssna på en utan att de köper skivan. De känner lättare igen låtar när man är ute och spelar mm...
Men det är också trist på ett sätt. Även om man kanske tycker att det går bra för mig nu så har man svårt att betala hyran och köpa mat ibland och just i dessa stunder känns det trist att det laddas hem så mycket musik gratis...
 
Vad skall man göra åt nedladdningsproblemet?
 -Tyvärr finns det nog inget att göra. Man får nog låta utvecklingen ha sin gång. Tror absolut inte att det hjälper att polisen håller på att jaga folk som laddar ner musik och filmer. Det känns som att samhället har större problem än så som man borde fokusera på.

Hur tycker du annars det är att bo i Sverige?
 -Jag älskar Sverige...men jag är inte ett stort fan av den svenska vintern...

Politik och musik är det något som hör ihop?
 -Absolut! Jag tycker man ska visa sin ståndpunkt!

Vad gillar du de andra artisterna på National Records?
 -Det finns otroligt mycket bra musik på National. Alla banden som ligger på National nu är väldigt tajta och vi umgås mycket med Baboon Show och Markus i Tarantula Waltz. Vi jättemycket lyssnar mycket på Pugh Rogefelt när vi är ute på vägarna. Och jag tycker att alla banden som National har släppt är grymma. De flesta har ju även ett politiskt budskap som även jag kan relatera till. Det är vänsterpolitik för fulla muggar...
Jag tror inte Reinfelt skulle boka några av Nationals akter på den årliga julfesten iallafall =)
 
Snälla ranka fem favoritskivor? Fem favoritkonserter? Och de fem viktigaste sakerna i livet?
 -Ok...jag rankar dem inte i någon speciell ordning nu.... huller om buller
 Neil Young - Harvest
David Bowie - Ziggy Stardust
Kate Bust - The kick inside
Van dyke parks - Discover America
Bob Dylan - Desire
Jag går nästan aldrig på konsert...så jag vet faktiskt inte...
De fem viktigaste sakerna i livet måste vara
Kärlek
Respekt
(låter klyschigt men det är det viktigaste)
 vänner...
(nu kommer jag inte på nåt mer...)
 (...så jag tar nåt materiellt)
En skön säng
och ett glas mjök

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?
 -Första skivan var nog en som jag fick i födelsedagspresent av mina föräldrar. Det var en Lp skiva med Michael Jackson.
 Den senaste skivan jag köpte var The Hives nyaste.
 Den dyraste... hm, det måste vara en gammal vinylplatta med Blues från -40 talet...vet inte vad den heter

Mest pinsamma skivan i samlingen?
 -Hm, jag har nog någon gammal Boys To Men -skiva längst ner i en låda. Jag tycker väl inte att den är så pinsam, men jag lyssnar inte på den...

Framtidsplanerna nu för Miss Li?
 -Turnera frenetiskt i ungefär en månad till. Sen ska jag vara lite ledig men på min ledighet ska jag göra lite Tv framträdanden och åka utomlands och giga. haha, jag får ta ledigt i graven verkar det som. Förövrigt ser jag väldigt mycket fram emot att spela in nästa skiva. hihi, man får väl längta fast man lovat sig själv att inte spela in den på ett tag.... Det är bara så härligt när man har skrivit en låt, och sen spela in den och höra hur bra den låter... =)

För dig själv som människa?
 -Lära mig att ta det lugnt. Lära mig att inte få dåligt samvete fast jag tar en dag utan att göra någonting.
 
Visdomsord?
-Gör dig av med Tv:n!
 
Nåt att tillägga
-Ja, jag har precis läst en bok som heter Att välja glädje som Kay Pollak har skrivit. Den borde alla läsa! Det blir så mycket lättare att leva och vara glad.