Misery är ett “styggt” band som snart hållit på i tjugo år med sin tunga punkrock. Här svarar de på frågor någon gång i mitten av september 2006.

 

Historia?

-Misery började 1987 i Minneapolis. På den här tiden fanns det en massa punkare men väldigt få punkband lokalt. Jag ( Jon) och Gary ( trummor), hade just flyttat tillbaks till Minneapolis från Portland Oregon, där vi hade bott I nio månader. Vi hade spelat ihop sedan 1983 och ville släppa ut något tillsammans. Vi hade viljan att driva igenom detta och fick folk att tro  på det och bli intresserade också.  . Al Long (ex Misery, ex Nausea) var en vän till oss sedan förr och han gick med tillsammans oss som sångare.  Gags, en annan gammal vän, hoppade in på bas och voila, vi hade något att jobba med Vi hade en kvinnlig sångare ett tag som hette Kristy i början. Jag tror att vi spelade vårt första gig med henne och Al på sång 1988. Vår vän Sid från Portland kom för att göra en turné med oss på östkusten 1988. Vi gjorde några gigs i New York med Nausea, A.P.P.L.E., the Resisturz ( numera Casualties), the Radicts och några till jag inte kommer ihåg. Nausea sökte efter ersättare för Neil (Tribal War) och Al beslutade att flytta upp dit för att spela med dem. När vi kom tillbaka, hade någon stulit Sids returbiljett till Portland, vilket betydde att han var strandsatt I Mpls, så han gick med i bandet och efter det har vi haft samma sättning.

Snälla berätta lite om varje medlem i bandet, ålder, familj, intressen och något hemskt om varje medlem?

-Jonny:38 spelar gitarr och han sköter en del av sjungandet. Hans intressen är att spela in musik, dricka tonvis av öl, inte lämna sitt hus(förutom at jobba, gigs och de sedvanliga blackouterna) Han har en inspelningsstudio i sin källare och han har producerat tonvis med bra band från Minneapolis. Det kallas The House Of Misery Studio.Han jobbar som sädesinspektör på en sädesfabrik och gjort det I nitton år. Det är hans dåliga sida. Hans familj består av en tjej Nikki och hans rumskompis Leffer (Provoked) och alla hans vänner och hans högljudda motorcykel.  .Gary AKA GUTZ:39  spelar trummor och sjunger lite. Hans intressen inkluderar spela musik, dricka tonvis med öl, räcka massvis med hasch, och prata jiddish. Han har en tryckerishop i sitt garage och gör en massa tryck för Profane Existance och många andra band,.(han trycker Happy Bastards tröjor just nu med Brian från StormCrow) Han jobbar också för en väldigt politisk affär som heter Northern Sun, en väldigt bra affär om man vill köpa Fuck Bush, Fuck War saker. Han dricker like mycket som Jonny och det är hans enda dåliga egenskap. Han har ordnat en miljon spelningar i MPLS för en massa band men efter att han började med trycksakerna har han slutat anordna spelningar. Hans familj består av hela punkscenen, han känner varenda jävel. .Sid: 40 spelar gitarr och sjunger en del.Han var en dieselmekaniker I 16 år men han slutade på grund av stress. Han kör tåg numera runt delar av vårt land . han är en punk as fuck konduktör och kör säkert omkring med folk som inte vet detta men lyssnar på vår musik. Han har en fru och två barn som är 16 och 12 och han är en jättebra pappa. Han älskar tåg och gammal engelsk punk. Han är på jobbar mellan 24-7 och det är hans dåliga sida. Varje gång vi har en spelning så måste han ringa sig sjuk. Det är därför vi så sällan spelar. Gags: 41 spelar bas och sjunger lite grand. Han byter alltid jobb så jag vet inte vad han gör just nu. Han är en väldigt gotisk typ av punk och har ett sidoprojekt där han spelar Misfits-covers. Du skulle inte se honom ute ofta om du bodde här ifall du inte går på en Mötley Crue-show, han älskar dem. Hans armar är lika stora runt som Johhny och Gutz midjor vilket är det enda dåliga jag kan komma på om honom. Han är en jävla best, en sjuk pervers best med ett hjärta av guld. Han har en trevlig fru och ett barn från ett tidigare äktenskap.

 

Har det varit mycket personliga ändringar i bandet?

-Inte alls mellan medlemmarna. Vi är som bröder när vi är tillsammans. Vi håller oss till vår politik och står samman som en enhet. Personligen, vi kan ingen annan väg. 

 

Var kommer ni ifrån, vilken stad, finns det några bra band där nu eller har det funnits bra band där?

-Vi kommer från Minneapolis Minnesota. Det finns många bra band där och en massa bra band kommer dit. Vi har en väldigt cool punkscen här och har haft det i många år. Det är för många band för att lista som kommer härifrån och rädslan att utelämna något band är stor så jag vågar inte lista dem..

 

Andra bra band i ert hemland?

-Precis som Sverige så finns det en massa bra band med bra budskap därute. Du måste hitta dem för de spelar troligtvis i någons källare just nu. 

 

Er musik är hård, lever ni ut er ilska i musiken? 

-Vi är väldigt vänliga människor, inte hårda alls. Fredspunks med ett högre, hårdare typ av musik för att få ut vårt budskap. En massa punkare ser oss som ett metalband . vi vet inte ens namnet på hälften av de ackord som vi spelar och är långt ifrån musiker så jag tycker inte att man kan kalla oss metal. Jag tror vi får ut den mesta av vår aggression genom vår musik. Det är mycket bättre , mer fridfullt sätt att uttrycka dig själv. Utan att sätt att få ut så kommer dammen at spricka och det är nog därför det är så mycket våld i vårt samhälle. Folk som går till spelningar gör det samma. De hoppar omkring och glömmer den riktiga världen för en stund. De unga är intresserade, de läser texter och förstår att det finns en annan sida för att existera.

 

Vilket bolag är ni på nuförtiden?

-Vi är inte på något bolag.Profane Existence, CAH, Rodent Popsicle.............Listan byggs på. Vi jobbar med de som vill jobba med oss. Vi gör skivor med bolag som har samma politiska intressen som vi och ibland blir vi misledda och går igenom dåliga bolag  Vi gör vad vi kan för att få ut vårt material till folk som är som dem. ..

 

Finns det några andra band där som ni gillar?

-Vi lyssnar till så många typer av musik så vi kan inte vrida och vända på den frågan i hela detta zine.  .

 

Hur är det, är folk rädda för nya terroristattacker?

-Jag tror folk är väldigt delade där, eftersom de verkar finnas i en massa olika länder. Det är en väldigt ledsam värld vi lever I, med så många krig som håller på. Det finns en massa folk här som är patrioter och är blinda i sitt raseri. Det är de som tror på allt som står och syns i media.- Det är de som fortfarande står bakom regeringen , vi kallar de dårar från och med nu. Sedan finns de religiösa fundamentalisterna, vi kan kalla dem idioter från och med nu också. Sedan finns resten av oss som sitter och undrar om det måste vara så här, vi kommer att kalla dem för oss från och med nu. Rädsla har tagit över en hel del av världen nuförtiden.    

 

Finns det några andra band som ni jämförs med?

-Jag vet egentligen inte..

 

Bryr du dig om recensioner?

-Nej egentligen inte. Vi gör inte detta för att se vad folk tycker, vi gör det för att det kommer från våra hjärtan. Vi gör det för att vi känner på det här sättet och behöver få ut det på ett högljutt, skit i alla maner! 

Vilken är den konstigaste recensionen ni fått?

-Jämförelsen med Black Sabbath, och the Flock of Seagulls. Den fick oss att skratta.

 

Vad skall en bra recensent skriva om?

-Har hon/han rätten att ta ner folk som de gör. Jag tycker att alltför många recensioner handlar om produktion och dess kvalité. Vad skulle en hel del av dessa säga om tidiga Crass-produktioner. De skulle troligtvis begrava dem i högarna av demos , när de ändå var bland det bästa som getts ut. Jag tycker att recensenter i den här scenen skulle ha mer fokus på, är de äkta, eller försöker de bara att bli populära för att kunna säljas till MTV nästa år. Lever de på det eller spelar de för att försöka få in pengar. 

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt?

-Vi har aldrig varit där,men genom alla de band/folk som har varit här från Sverige så vet vi att svenskar är ett bra folk. Förutom ABBA, de tog över för mycket. 

 

Har du hört några bra svenska band?

-Så många att jag inte kan lista dem. Är Eminem därifrån?? Oh fuck, här är när ölen börjar att avsluta intervjun, se upp nu läsare

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritband och fem viktigaste sakerna i livet?

-Jag kan inte snacka för de andra banden men det här är mina.Icons of Filth, Amebix,Crass, EOM, och Hellbastard som är skitbra som jag ser det. Det finns så många mer men det är fem. Fem spelningar som sticker ut är, 1984 Dead Kennedys,Husker Du, och Otto's Chemical Lounge.den showen var ett jävla upplopp.La Fraction spelade här för några år sedan och de var verkligen bra.1988 Broken Bones, och the UK Subs, det var en riktigt bra spelning och vi skulle spela också.Chumbawamba, jag såg dem i San Francisco för några år sedan på the Filmore, det var en riktigt bra spelning.

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-Vi är inga skivsamlare.

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-De två senaste skivorna med Misery, det är vi eniga om. 

 

Hur är en bra konsert med Misery?

-Väldigt hög.

 

Hur ser den typiske Miserydigagren ut?

-Det är kostym och slipstypen. De åker oftast till våra spelningar I en Audi eller BMW, det är i fall det är för billigt att hyra en limo.

 

Fullständig diskografi?-

1989 Born fed Slaughtered 7" self released

1989 Blindead 7" self released

1990 Born Fed Slaughtered UK release

1991 Children of War 7" GTGP records ( became Relapse records)

1991 Production through Destruction LP Intellectual Convulsion records ( sold us out to Relapse and fucked us over)

1992 Misery / Hellspawn split 7"

1992 Misery/ SDS split LP on MCR Japan

1993 Misery live at CBGBs Squat or Rot

1995 Who's the Fool LP PE/ Skuld

1996 Misery/ Assrash split 7" ( picture disc)

1997 Nexttime/ Midnight 7" PE

2001 Misery/ Extintion of Mankind split LP on Elderberry, Crimes Against Humanity, Sin Fronteras

2004 the early Years CD CAH/ Havoc

2004 Misery/ Toxic Narcotic split LP Go Kart

2004 Misery/ Path of Destruction split LP Rodent Popsicle

2005 Production through Destruction LP rereleased by CAH

2005 Who's the Fool LP rereleased by PE

 

Ni har släppt ut en del skivor igen?Varför?

-Eftersom en del är svårt att få tag i och skivsamlare säljer en massa av det för hutlösa priser på Ebay..

 

Vad inspirerar er textmässigt?

-Den här helvetes krigszonen i världen som vi bor i.

 

Vad betyder punk för dig, är det ett ord eller är det en livsstil?

-Jag känner inte att “Punk” märket ,har blivit förstört av mainstreammedia och av MTV och det har använts till att marknadsföra skit och meningslösa band i åratal nu. Jag skulle föredra ordet Underground eftersom alla riktiga punkare och punkband är fortfarande I undergroundvärlden. Vi är på något sätt en subkultur I utsidan av de andra. Riktiga punkare är en riktigt stor familj som spänner over hela världen  Vilka andra grupper av folk kan komma till en stad varsomhelst och ha vänner som hjälper dem? Ingen skulle jag nog vilja säga..

Politik och musik går det hand i hand?

-De går hand i hand med vårt material. Men alla använder inte musik så. Jag älskar en hel del musik som inte har något budskap heller. En del musik får dig att stoppa till och tänka och en del för dig att sluta tänka. Jag tror att båda har sin plats i världen

 

Finns det några bra politiska band/artister?

-Dave från Behind Enemy Lines / Aus rotten är en bra låtskrivare..Han har en stor, arg pekpinne som han slår over ditt huvud och det är vackert.

 

Men politik är inget för er väl?

-Vi spenderar inte så mycket tid att sitta och prata om politik. Vi föredrar att göra det i våra texter och sedan lämna det där. Det finns en stor del av världen som man faktiskt kan ignorera men ifall du tar det för långt, så kommer du in i det som du är emot. 

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi håller så sakta på att spela in en LP. Den kommer att bli väldigt intressant eftersom vi gör allting själva. Bara för att vi har haft sådan otur med studios så har vi ordnat vår egen och spelar in där. Det är verkligen riktig DIY, det är vårt huvudfokus just nu. 

 

För dig själv?

-Fortsätta att grinda.

 

Visdomsord?

-Ta inte job som självmordsbombare, pensioneringsplanen suger. Våra hjärtan slår inte som rytmen på krigstrumman.

 

Nåt att tillägga?

-Tack och hej till alla svenska band som har varit I Starena. Vi uppskattar det verkligen. Vi är ledsna för att vi inte kommit över till er ännu.

 Peace and Cheers Misery