Heavy från gruppen Mimikry är så trevlig och viker mer än en timme åt mig och snackar om lite olika saker. Detta hände på kvällen 5/5-2010

 

Hallå

-Där är du och här är jag

 

Vad bra....skall jag kalla dig Jonas eller Heavy? Vad föredrar du?

-Ta Heavy, det blir fint, i rock´n roll sammanhang

 

Bra...då kör vi lite...har du jobbat eller repat idag eftersom vi tog detta lite senare...

-Japp, det gör vi! jag har jobbat... har flextid på jobbet så det blir oftast att sova länge och jobba sent

 

Du jobbar som journalist eller vad är det du gör?

-Ja precis, nöjesredaktör på Dala-Demokraten skriver och bevakar nöjeslivet i Dalarna allt från musikaler till dödsmetall, typ.

Oj hur blir det när ni har släppt en ny skiva och den skall bli recenserad?

-Det blir klurigt.. man får ta nån som man vet är ärlig och som inte är en kompis.

 

Då blir det kanske ännu värre och ni får en riktig skitrecension?

-Kan bli... men då är det väl så.. en recension är ju ändå bara en persons åsikt.

 

Jo det klart...har ni fått några på senaste skivan, recensioner alltså?

-Bara i dalatidningarna än så länge, i Dalarnas Tidningar och i Dala-Demokraten. En trea och en fyra. Så det får man var nöjd med!

 

Jag har skrivit om den också....Många kul coverval för att vara ett punkband....hur tänkte ni?

-Ja, frågan är om vi tänkte så mycket.... vi tänkte först göra "bara" en EP och enbart släppa på nätet, för att det skulle hända något eftersom vi legat lågt ett tag. Men sen kom en massa idéer om låtar så det blev helt plötsligt många fler än vi hade trott. Vi visste att vi inte ville göra enbart punkcovers eftersom dom liksom redan är punkrocklåtar och vi har inte samma möjlighet att göra dem i egen version liksom. Vi ville hitta låtar som har bra melodier och bra texter, och som inte ligger så långt ifrån Mimikry rent melodimässigt. Exempelvis "We were winning" med Broder Daniel hade jag länge tänkt att skulle passa som punkrocklåt.

 

Det gör den verkligen men jag trodde jag var den enda punkaren som gillade Vintersaga, John Holm och Perssons Pack....men det gjorde ni med?

-Haha... ja, jo, det är väl lite olika i bandet. Alla gillar ju inte alla låtar, som vanligt. Men alla föll innanför ramen för vad vi kan stå för alla fall Jag är nog den som valde flest låtar, och därmed gillar flest låtar redan från orginalversionerna.

 

Och du gillar en hel del annat än punk förstår jag?

-Oh ja, jag bedömer inte efter genre, jag bedömer efter låtar och en bra låt är en bra låt.

Men ni kallar er egen musik för punk?

-Nja, jo, vi brukar väl säga punkrock. Men ibland är det tamigtusan på gränsen till pop eller i alla fall rock.

 

Jodå men jag tycker nog att ni är ett av Sveriges bästa punkband och det är kul eftersom man var lite tveksam i början med tanke på På Rymmen prylen osv men ni växer för varje skiva.... varför blev det en gratisskiva?

-Ja, fördomar är till för att brytas .Jo, vi tänkte ju som sagt att det bara skulle bli en EP, och eftersom det skulle bli ganska få låtar tyckte vi det var enkelt och kul att ge bort dem gratis... sen när det blev en hel skiva kunde vi ju inte bryta vårt löfte om att ge bort den gratis bara för att det blev en hel skiva. Dessutom är det en kul grej att göra. De flesta laddar ändå hem sin musik gratis i dag. Vi "snor" ju låtarna vi har spelat in, så då kan vi ju ge bort dem gratis... som punkrock-Robin Hood liksom .

 

Men måste man få tillstånd från varje band för att göra så här?

-Om man översätter texter måste man ha tillstånd inte för att spela in covers, det får man göra hur som helst.

 

Men hur blir det med Stim-pengar och liknande?

-Stim delas bara ut för tryckta skivor och om låten spelas i offentligt sammanhang, som radio m.m. Och om nån av våra covers spelas i ex. radio så får de som skrivit låten pengarna.

 

Aha....vad tycker du annars om nedladdningens vara eller inte vara?

-Jag tycker inte så mycket. Den finns liksom, och är som den är. Om vi skulle fått betalt så fort någon laddat ner våra låtar så hade vi naturligtvis haft råd att satsa mer på musiken, och det hade varit bra både för oss och för de som gillar oss. Men utan nedladdningen hade inte lika många hört oss, så det är lite dubbelt.

 

Men ni jobbar allihop eller?

-Ja alla jobbar heltid vilket gör att man inte kan spela lika mycket, repa lika mycket, kommit fram med roliga grejer till fansen lika ofta som man kunde gjort om man tjänade mer på musiken om man exempelvis kunde gå ner till att jobba 50% eller nåt

 

Någon av er som har familj nuförtiden?

-Åsberg, Hjalle och Mia har barn. Inte jag och Apan.

 

Inget du längtar efter?

-Nja, är säkert trevligt, men jag gillar även att kunna vara ute på mycket, så... allt har sina nackdelar och fördelar.

 

Visst är det så....själv har jag en på 14 och en på snart 18...fy fn vad tiden går...hur gamla har ni hunnit att bli nu?

-Vi ligger på mellan 30-35 utom Apan som är lillkillen på 26.

 

Gött att ni börjar bli "gamla" nu. Jag var och kollade på UK Subs och Vibrators för några veckor sedan och då märker man att ni har minst 30 år till att spela punk på....känns väl bra?

-Känns toppen! och åldern sitter väl i sinnet?

 

Visst är det så....Hur tycker du annars att punken lever på i Sverige eller rättare sagt musiklivet i Sverige nuförtiden?

-Det verkar finnas färre såna mindre festivaler idag, mot vad det gjorde för typ 10 år sen, det är lite synd. Det brukar vara trevliga tillställningar när nån förening arrangerar och bokar ett gäng mindre eller mellanstora band. Det är många såna spelningar vi gjort genom åren nu är det så jävla många stora festivaler som inga mindre band kommer in på utan att starta facebook-grupper och tjata ihjäl kompisar att rösta på dom, typ. Det behövs lite eldsjälar i varje ort som arrangerar små festivaler eller musikkvällar.

 

Jo det är sant....finns det några riktigt bra band nuförtiden då?

-Nya eller gamla?

Räkna upp både och!

-Jag är väldigt kräsen eftersom jag jobbar med att lyssna på musik hela tiden. Men i helgen ska jag och kolla på Twisted Sister, dom är fortfarande ett suveränt liveband, då vaknar hårdrockaren i mig dom ska vi även spela med på Rockweekend i juli, det blir skoj. Av ny musik kommer jag bara på Tuck från Borlänge som är jävligt cool thrash metal... men dom ar bara spelat här i krokarna och har inte släpps någon skiva eller nåt.

 

Ja det var just det jag skulle fråga...blir man mer negativ till band när man recenserar när man spelar musik själv eller förstår man banden mer även om man inte gillar musiken?

-Svårt att säga eftersom jag inte upplevt att recensera utan att spela själv... men jag vet att jag blivit öppnare i sinnet när jag jobbat som recensent i så många år. Då måste man ge allt en chans och då upptäcker man mycket, vilket också har varit nyttigt för inspiration till vår musik förmodligen. Jag är den enda som nämnt namn som Marit Bergman i replokalen.

 

Vad sade de andra då?

-Jodå, de är ganska öppna. Mia och Åsberg är väl punkälskarna och kan tycka att vi blir lite för mesiga ibland, men dom har inget val, de skriver inte låtarna.

 

Hehe....det ärbara du och Hjalle som gör dem eller?

Ja hittills har det blivit så. Men vi är båda övertygade om att Mia skulle kunna skriva bra låtar, vi måste bara tvinga henne lite hårdare.

 

Men hon vill inte eller vad då?

-Jo, men hon har aldrig gjort det och kanske känner sig osäker, vet inte... ska inte svara för henne, men hon är inte emot det.

 

Då ser vi framemot det....politik och musik hör det ihop tycker du?

-Kan göra, men behöver inte göra det. Jag tycker dock det är för många artister i dag som inte vågar stå för vad de tycker... det har blivit lite att band är rädda för att stå för nåt politiskt, ifall folk inte håller med.Men det beror ju på om man har en stark åsikt i ett band eller inte. Om man inte är så intresserad av politik är det ju bara onödigt att blanda in det men om man har en stark åsikt är det ju ett sätt att försöka påverka.

 

Men ni själva blandar in politik då och då?

-Ja det kommer någon vänsterdänga ibland.

 

Var ni ute och demonstrerade på 1:a maj då och ifall ni gjorde det isåfall med vem?

-Mia var på demonstration i Djurås, jag var med och kikade lite i Borlänge, men inte så där superseriöst med plakat och grejer.

 

Men vilka skulle du gått med om du hade gått?

-Eftersom det i dag i princip bara finns två partier så spelar det inte så stor roll vilket rött parti jag stödjer känns det som. Det viktigaste är att det blir rött i regeringen. Det blir ju sossarna eller moderaterna som blir regerande... oavsett om man röstar på miljöpartiet, vänstern eller sossarna om du fattar.

 

Jo jag fattar men du skall rösta i alla fall i höst?

-Jag är inte insatt i alla detaljer med alla olika vänsterpartier. Det viktigaste för mig är grundvärderingarna, att inte klyftorna i landet blir större utan att man ska kunna vara sjuk exempelvis i Sverige. Min övertygelse är röd, och så klart ska jag rösta rött.

 

Så här stod i min förra intervju med er angående val..."Heavy: Jag röstar inte. Jag skiter i det. " ...

-Vi växer alla upp och blir klokare.

 

Hehe....jo om det är ett mått på att bli vuxen så är det ju så....men jag vill nog aldrig bli vuxen...vill du det?

-Beror på vad du menar med det?

 

Mest i huvudet tror jag...kroppen åldras ju men huvudet känns mycket yngre ...i alla fall ibland men det klart det märks när man är på konsert och är 47 och resten är 22 men jag känner mig som 22 också ibland...

-Ja, men hur blir själva frågan jag ska svara på?

 

Det vet jag inte men vi går till nästa istället....vad är nu de närmaste framtidsplanerna?

-Nu ska vi spela så mycket familjeliven tillåter. Samtidigt ska vi återinföra tisdagsrepen och göra nya låtar. Vi vill spela in en ny skiva med eget material så fort som möjligt.

 

Men den blir en vanlig utgivning och inte bara nedladdning eller?

-Nä då ska vi tjäna pengar. En "riktig" skiva med tjock CD-bok!

 

Gött...på vilket bolag?

-Det vet vi inte, men just nu samarbetar vi med Sound Pollution, så det finns väl stor chans att det blir dom igen, i samarbete med vårt eget bolag Atomnummer 36.

 

Atomnummer...skall något mer ges ut där eller har det redan gjorts?

-Ålderland är utgiven av Atomnummer 36 och Sound Pollution.

 

Jo men ni skall inte ge ut några andra band?

-Nej, det tror jag inte, ingen i bandet har några såna lustar för tillfället.

 

Nej nu har vi snackat en timme och borde kanske avsluta det hela...har du något mer du vill snacka eller berätta om?

-Hmm.. nä blev lite tom i huvet.. har glömt vad vi pratat om men vi har väl tagit det viktiga tror jag.

 

Hehe det får du snart läsa för jag lägger ut detta med en gång.

-Aha! ja... hmmm.. nä kommer inte på nåt supervettigt att tillägga.