Mighty Midgets

Mighty Midgets är ett riktigt intressant band som finns I gränslandskapet mellan hardcore och punk. Troels och Nils svarade på intervjun den 16/4-2010.  

 

Historia?

-Hela? Allting? Ifall du inte kan den så föreslår vi att du laser några böcker, ser några dokumentärer. Vi tror att du kommer att bli överraskad över att se hur snabbt saker och ting reparerar sig själv mellan perioderna.  

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, arbete och något hemskt om varje medlem?

-En lite vandring mellan galningarna:

Troels sjunger och är 24 år, studerar till lärare och är bra på kommunikation och bokar de flesta av våra spelningar. Dåligt är att en gång tömde en pepparsprej i ansiktet på en tjej i Tyskland efter en spelning(kanske inte det bästa sättet att skaffa vänner).

Lasse – Bas och sång, ålder 25, ger folk massage och fixar deras trasiga protester, bra med sprit och har ofta “bra vibbar” med sig till repningarna. – Dåligt förstörde ett dyrt bordtennisbord I en lägenhet där vi hamnade efter en konsert. (kanske inte det bästa sättet att skaffa vänner).

Rasmus – Trummor, ålder 28, studerar till lärare, bra på elektronik och inspelningar och det är bra när vi gör inspelningar. – Dåligt är att han blev tagen av den holländska polisen när han rullade en joint i framsätet på vår turnébuss med motorn igång medan han var full som fan.  (kanske inte det bästa sättet att skaffa vänner).

Peter – Gitarr, ålder 25, ingenjör (med en tjusig underkategori), bra på pengar och har hand om våra affärer och den delen av bandet. Dåligt? Den här killen kan bara göra gott och han ser cool ut när han gör det(ett riktigt bra sätt att skaffa vänner).

Niels – Gitarr och sång, ålder 27, gör vårt artwork och han trycker ner inspelningsknappen när vi är I studion, dataspelsdesigner. Dåligt- uppför sig alltid som en ängel men han har de mest luktrika fjärtarna.  

 

Som du kan se så har vi olika roller i bandet och som tur är det detta som lyckligtvis så vi får ihop bandet och kan ha det DIY. Vi ämnar att fortsätta vara oberoende och ha full kreativ kontroll utan att tappa för mycket pengar.

 

De enda aktuella släktingarna i bandet är Niels och Troels so råkar vara bröder. Niels är grabben som hänger med bandet och visar sin lilla kuk och Troels , är smartare, hetare, mer ärlig och den som har störst kuk(och också den siste som skriver in svar i denna 8intervju, tydligen). Förutom det är vi alla i sällskap och räknaren av barn har kommit till 4. 

 

Min recension av er skiva låter ju så här MIGHTY MIDGETS-RAISING

RUINS FOR THE FUTURE(CD-5 FEET UNDER RECORDS FEET007)

Danska folk so är riktigt arga och ni som tror att Gasolin, DAD är det enda man kan tänka sig måste tank om eftersom det här är riktigt snabb punkrock som det handlar om och jag tror att ni som är inne på amerikanska hardcore kommer att gilla detta en hel del eftersom den har ganska mycket likheter med den tillsammans med mer melodisk USHC and det på ett mycket positivt sätt för Mighty Midgets och de spelar inte bara fort för att de måste och det är ibland det bästa jag har hört ifrån Danmark på lång tid. 12/4-2010

Vad tycker ni om den?

-Låter skitbra, kompis. Vi är väldigt glada att du gillade skivan. Men vi måste säga att det finns en massa bra band i Danmark just nu som du borde kolla in för de spelar mycket bättre än oss.…

 

 

Finns det andra band ni jämförs med?

-En massa folk skulle säga att vi låter som de danska hardcorelegenderna  Gasolin och DAD.

 

Bryr ni er om intervjuer?

-Vi älskar att höra andra människors åsikter på saker som vi har varit en del av och lagt våra hjärtan in i. Det är alltid trevligt att  höra att man är bra och oftast få höra vad folk tycker att du kan göra bättre.

 

Vilken är den konstigaste recensionen ni fått?

-Det här är ganska bra: ’ni har ingen talang men det är bättre än att låta som Blink 182 så ni har en poäng eller två…men ni suger fortfarande.

Trevlig …

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

-Trum-hinne-förstörande scalp-rivande melodi-hardcore.

 

Hur är det att bo i ert hemland(Danmark)?

-Fint, scenen är OK och det är folk oftast också. Det hander inte så mycket men det är inte för lit heller.

 

Vad gillar ni regeringen?

-Kort version:Hycklande som tror att det som får de matt stanna vid makten är viktigare än mänskliga rättigheter, ekonomin, livsvillkor och andra mäskliga saker. Men man kan inte skylla så mycket på dem – de är bara politiker om man tänker efter …

 

 

Tycker ni att musik och politik hör ihop?

-Vi tror på att saga vad du tycker och musik går hand i hand. Det som håller din låga brinnande är världen och hur den ser ut och folk som styr den – sedan är det inga problem. Ifall du är mer inne på ditt brustna hjärta, slutet för världen(kanske är relaterad till politik), ta droger eller vad du vill sjunga så går de bra med musik. Skriva om alla dessa saker betyder något också. Bra musik kommer från hjärtat.

 

Bästa politiska band?

-Propagandhi

 

Finns det några band i Danmark just nu?

-För att nämna några: Stars Burn Stripes, Thought Police Brutallity, Kolyma, Lemlæstet Fosterbræk, och One Stop Noise Shop (ifall man gillar metal).

 

Vad vet ni om Sverige?

-Klarade av att inte vara med i något av världskrigen, ABBAs hemland, IKEA, H&M och Nobelpriset, svårt land att få tag på sprit och priserna på barerna är skyhöga.  

 

Har du hört några bra svenska band?

-Ja, ganska många faktiskt. För att namedroppa så har vi spelat med Splitside några gånger. Vi har sett så många bar svenska punkband på spelningar(1000 Fryd) det senaste decenniet. Den svenska kvalitéen verkar högra än den danska. , we have played with Splitside a couple of times.

 

Vad betyder punk för dej, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Vi hatar när folk bestämmer sig för att sak skall vara “punk” – förutom när vi pratar enbart om musik. Hur som helst, vi gillar när folk går emot strömmen och gör saker på eget sätt, spelar bra musik, reflekterar på världen de lever i och försöker att ändra sina liv och omgivningar till det bättre.

 

Finns det några stora dvärgar du kan nämna?

-Bjarke – men berätta inte för honom.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Niels:

Litsan med skivor kommer att bli ganska dynamisk men så här ser den ut just nu(utan inbördes ordning)  ):

Propagandhi – Potemkin City Limits: Bästa melodisk thrash som finns och bra texter /Jag tror att detta är den bästa men alla de tre sista fullängdarna har varit riktigt bra.

Bob Dylan – The Freewheelin’ Bob Dylan: Troligtvis den bästa låtskrivaren over alla tider. Den här skivan innehåller hans bästa stunder. Akustisk gitarr, raspig sång och munspel – ingen skit!  

Raised Fist – Dedication: New school hardcore med just den rätta andelen metal och ett bra rätt i ansiktet-sound. Och de är svenskar. Jag hatar riktningen de har tagit efter detta album.  

Malk de Koijn – Sneglzilla: Dansk hip hop. Troligtvis dne bästa hiphopen genom alla tider(ifall dy frågar mig) men jag tror man måste vara dansktalande för att uppskatta detta.  .

Converge – Jane Doe: Mind blowing hardcore som rockar arslet av dig men som också har en bra smak.  

 

Hedersomnämnande:

Cancer Bats - Hail Destroyer, Crowpath - Old Cuts and Blunt Knives (mer svenskar), A Wilhelm Scream – Ruiner, Analogik – Søens folk, From Ashes Rise – Nightmares, Have Heart – The Things We Carry, Nasum – Helvete (ännu mer svenskar), Pantera – Vulgar Display of Power and Against Me! – Reinventing Axl Rose.

 

Konserter:

Raised Fist – Roskilde Festival, Danmark

Crowpath – Fredericia Hardcore Festival, Danmark

Bob Dylan – Gigantium, Aalborg, Danmark

Malk de Koijn – Studenterhuset, Danmark

Meshuggah – Pukkelpop Festival, Belgium

 

Viktiga saker:

Min dotter

Min flickvän

Min familj

Hänga med närmaste vännerna

Spela musik och vara kreativ  

 

Troels:

Min favoritskivor är som Niels sade svåra att nämna för de ändrar sig hela tiden. Men det finns några skivor som har följt mig genom åren och det är följande(I alfabetisk ordning) :

Champion – Promises Kept

Comeback Kid – Wake the Dead

Good Riddance – Operation Phoenix

Gorilla Biscuits – Start Today

Guns N Roses – Appetite for Destruction

Have Heart – All of their records

John Mogensen – All of his records

No Trigger – Canyoneer

Propagandhi – All of their records

Raised Fist – Everything up to Dedication

Refused – The Shape of Punk to Come

Rise Against – Revolutions Per Minute

Slayer – Reign in Blood

Strike Anywhere – Change is a Sound

System of a Down – Toxicity

Verse – Aggression

The Weakerthans – Reconstruction Site

A Wilhelm Scream – Ruiner

7 Seconds – Take It Back, Take It On, Take It Over

 

Det finns några nya skivor som har kommit de senaste åren och som har fastnat i mitt medvetande en tid nu:

Frank Turner – Basically everything he made

Hell Songs – Hymns in the Key of 666

Last Lights – No Past. No Present. No Future

Ruiner – Hell Is Empty

 

Konserter:

Propagandhi & Strike Anywhere: Edinburgh, Skottland

Have Heart & Verse: Fredericia, Danmark

Rise Against & A Wilhelm Scream: Hamburg, Tyskland

Ibens: Nibe Festival, Danmark

 

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-Niels:

Första: Någon dålig jävla danssamling CD.

Dyraste: Vet egentligen inte. Den första Mars Volta tror jag. Ingen rolig historia , jag gav bara för mycket för den men omslaget är riktigt coolt.  .

Senaste: Revolution will not be televised av Gil Scott-Heron och Unifying Themes Redux med Botch

Framtiden: Dillinger Escape Plan - Irony is a Dead Scene (det finns ett hål i min samling där den skivan skall stå) och Johnny Cash - Ain't no Grave

 

Troels:

Första: Som jag minns det var det något med den danska sensationen TV-2

Dyraste: Den nya Finntroll och den är inte ens värd papperet den är utgiven i..

Senaste: Frank Turner – Poetry of the Deed

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Niels:

Den första Mighty Midgets EP och jag var inte ens i bandet.

 

Troels:

Den nya Finntroll (läs ovan för förklaring)

 

Gör ni några covers? Varför eller varför inte??

-Inga covers. Vi har snackat om det men vi har inte hittat en bra låt. Vi spelade nästan Total Eclipse of the Heart med Bonnie Tyler men det blev aldrig riktigt rätt.

 

Blir det mycket intervjuer?Är det tråkigt?

-Nej, det är inte så många. Inte tillräckligt för att bli tråkigt i alla fall.

Läsa de å andra sidan är ganska tråkigt och vi är säkra på att denna inte är något undantag.  .

 

Vilken är frågan du vill ha, stall den och besvara den?

-Frågan du precis frågan är frågan vi troligen aldrig får. Och vårt svart skulle bli något som följer. Frågan du precis frågan är frågan vi troligen aldrig får.

 

Finns det någon chans att se er i Sverige snart? Har ni turnerat här?  

-Vi har turnerat där lite grand och chanserna finns att vi kommer tillbaks en dag innan vi blir gamla.  

 

Var är bäst att spela?

-Stället är irrelevant, publiken är allt. Spela för fem dedicerade kan vara lika bra so matt spela för en stor samling folk. Ett av de roligaste ställena vi har spelat var på en klubb i Malmö. Vi spelade som uppvärmare till någon reggaesak. Publiken bestod av 100 svarta som stod arga runt oss och väntade på att vi skulle sluta spela och reggaen börja. Det var fullt utom på scenen. Sedan kom 10 vita killar(inkl band) och vi blev som galna av punkmusiken – och alla var mer eller mindre nakna.

En vacker syn och reggaefesten efteråt var fantastisk. ,

 

Hur är en bra spelning med er?

-En massa action, interagerade med publiken och festande. Öl, gräs och nakenhet är +1..

 

Vilken typ av folk kommer till era konserter??

-Det är faktiskt en ganska mixad publik som kommer och ser oss. Det är fräckt faktiskt. Vi har lyckats att nå ut till enbart punkpubliken. Som vi nämnde tidigare så gillar vi inte “punk”-etiketten och vi tycker inte själva att vi är punkare. Vi älskar musiken och en massa av ideérna men det är inte bra att bara vara vänner med folk som gillar samma musik och som har precis samma åsikter , det är osocialt..

 

Vad skall vi göra med alla rasister?

-Sluta att ge dem uppmärksamhet och ha såpass stake att vi snackar emot dem när vi konfronteras med deras dumhet. I Danmark har den politiska debatten mer och mer blivit mer rasistisk de senaste åren(troligtvis samma i Sverige) och en av orsakerna för detta är att media fokuserar så mycket på folk som skapar dessa extrema löpsedlar. Gränsen för vad man kan säga om andra folk höjs hela tiden.  

Niels:

Jag skriver om detta i låten Thoughts on Article 19 på vår nya skiva. Låten börjar i och med ‘Mohammed karikatyr affären” har fått yttrandefriheten till ett argument för att diskriminera varandra, riktigt sjukt egentligen.  

 

Bästa bandet i punkhistorien?

-Vi kommer inte på några bra…

 

Den viktigaste punklåten?

-“Nazi-punks Fuck Off” är en ganska bra låt men vi är inte säkra på att den är så viktig.  

 

Framtidsplaner för bandet?

-Spela mer spelningar, göra mer skivor och ha roligt.  

 

För dig själv?

-Niels:

Bli van med att vara pappa medan jag fokuserar på att inte bli gammal och grå.

 

Troels:

Bli van med att vara farbror och folkusera på att dricka till det förflutna..

 

Visdomsord?

-“The best activities for your health are pumping and humping.” – Arnold

 

Nåt att tillägga?

-Tack för att du frågade oss alla dessa frågor och visade intresse för bandet. För alla som orkade läsa allt : tummar upp till er för er uppmärksamhet!