Miesha och The Spanks kommer från Kanada och de har bara två medlemmar och Miesha har svarat på några frågor från mig här i april 2023.

 

Berätta lite om historien om Miesha och Spanks. Är det bara Miesha som är den ursprungliga medlemmen, vilka är medlemmarna idag? 

-Jag startade Miesha and The Spanks med tanken att bandmedlemmarna skulle förändras men jag kunde bara fortsätta spela och skriva och släppa musik så mycket jag ville utan att tappa fart. Sean Hamilton gick med 2015 och nu är vi ett team - vi är båda i musik för livet och älskar det.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, arbete, tidigare band etc? 

-Vi är båda i 30-årsåldern, Miesha gör musik på heltid och Sean spelar i många band: JSM, The Betaboys, Pizza Bath, Sean Hamilton & The Amber Hour och mer som jag har glömt. Innan Spanks sjöng Miesha i ett punkband som heter BOGART! Och Sean frontade ett punkband som heter Jenny.

 

Att bara vara två i gruppen, vad är bäst och vad är sämst med det? 

-Det bästa är hur lätt det är att flyga runt och turnera, att fatta beslut är snabbt, inte många komplikationer. Det värsta är... det är bara Sean vet hur man kör.

 

Ni kommer från Kanada tror jag, hur är det att bo där, med USA som granne, rasister och politik överlag? 

-Det är ganska bisarrt att se den amerikanska politiken utvecklas, särskilt nyligen. Det är skrämmande att tänka på hur nära de är oss och möjligheterna för en del av deras politik att sprida sig norrut. Kanada har sina egna uppsättningar frågor, särskilt när det gäller våra inhemska samhällen och folkmordets historia. Vi har en stark röst just nu, och folk lyssnar på vad urfolken har att säga.

 

När du gör dina texter, vad handlar de om, helst politiska eller är politik inget att ha i musik? 

-Jag skriver mycket om mina erfarenheter, och politik kommer definitivt med det. Jag är inhemsk och så påverkades min familj direkt av bostadsskolprogrammen och deras missbruk. Genuspolitik är en stor sak för mig, och nu som mamma skriver jag också om den erfarenheten och hur det är att balansera föräldraskap med min karriär.

 

Jag jämför er både med White Stripes och med vår svenska grupp Sahara Hotnights, vad tycker du om det? 

-Vi hör White Stripes mycket, som två personer som spelar garagerock är det oundvikligt. Jag kollade precis Sahara Hotnights efter att ha läst denna fråga och de är riktigt bra - så tack för det!

Andra grupper ni har jämförts med? 

-Vi får höra Pack AD ibland, en annan fantastisk tvåmannagrupp, och ibland The Runaways. Vi älskar gammal proto-punk så vi är nöjda med det.

 

Berätta och beskriv lite för folk om din nya skiva unconditional love i hi-fi? Vad sägs om titeln på LP: n? 

-Skivans övergripande tema knyter an till identitet och förväntningar och så knyter "Unconditional Love" -delen till det - att älska dig själv villkorslöst. Det är en riktigt bra skiva, vi är superstolta över den och produktionen är den bästa vi någonsin gjort. De här låtarna är catchy och stora och experimentella och jag antar att vi lade till "In Hi-Fi" som en hälsning till klassiska vinyltitlar.

 

Jag fick den nya skivan på en bränd CD, kommer ni att släppa som LP bara eller hur släpper ni den? 

-Den kommer på vinyl! Det är en underbar guld / rosa skiva. Den kommer också att finnas tillgänglig digitalt och på CD.

 

Kan du känna att du har gjort en skiva om ni bara skulle släppa den digitalt? 

-Det måste vara vinyl!

 

När du lyssnar på musik, vilket är ditt favoritsätt att lyssna på musik, Spotify, vinyl, CD eller vad föredrar du? 

-Inget slår en varm skiva som lagts upp på tallriken.

Köper du mycket skivor själv? 

-Ja, jag älskar att få skivor från band vi spelar med. Det mesta av min samling är kanadensiska oberoende konstnärer.

 

Finns det några bra skivbutiker kvar i Calgary? 

-Vi har massor! Min favorit är Sloth Records för nyare utgåvor, men Recordland är en skattkista för gamla pärlor.

 

Några bra band från din stad och i Kanada överlag? 

-Du måste höra Taxi Girls från Montreal!

 

Vad betyder punk för dig, är det bara en musikstil, ett ord eller är det en livsstil? 

 -Jag tycker att det är ett ideal. Det är DIY och det är oberoende och det gör uppror från det vanliga.

 

Berätta lite om följande låtar och vad de handlar om? 

-a/First love, first Blood - Den här låten handlar om en vild typ av kärlek, kanske giftig i efterhand. Den första kärleken du inte kan få nog av även när den inte är särskilt bra för dig.

b/Dig me out - Jag skrev detta som ett svar på en grej på sociala medier kring de första 215 barnkvarlevorna som hittades på Kamloops Residential School. Min mormor gick där och blev misshandlad, och min familj har känt till bostadsskolornas historia länge. Så när det plötsligt var överallt var det verkligen svårt att hantera.

c)Mom Jeans//Mom genes - Mom Jeans fokuserar på min anpassning till livet som mamma, förändringarna i mitt liv och min kropp, och humorn i det samtidigt som jag balanserar med de faktiska svårigheterna som nya mammor möter.

 

Saved by Vinyl är det er egen etikett. Nu släpper ni er senaste Lp på Mint Records, hur är det bolaget? 

-Saved By Vinyl är ett grymt lokalt Calgary-märke som vi jobbat med länge. Men Mint Records är legendariska i västra Kanada och vi är så glada över att få arbeta med dem. Sean och jag växte båda upp och lyssnade på Mint-utgåvor som Cub och Vancougar.

 

Säljer ni någon merch på era spelningar, köper folk den? Vad säljer bäst? 

-Vinyl och t-shirts säljer bäst, och vi brukar också ha några ölcoolers till hands som folk älskar.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?  

-Jag älskar vår nya låt "So Mad"! Vi får alltid ett fantastiskt svar på "Lost Boy" men vi är på turné just nu och spelar några nya saker, så jag hoppas att de kommer in i det också.

Snälla ranka dina fem favoritskivor? 

-I ingen ordning och precis det första jag kommer på: Dirty Nil “Higher Power,” Snotty Nose Rez Kids “Trapline,” “The Bellrays “Red, Black, and White,” The Hellacopters “By The Grace Of God,” Amyl and The Sniffers “Comfort To Me”

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med? 

-Jag gillar att se vad folk säger om vår musik! En gång hade en liverecension som refererade till vårt scenskämt och sa något som: "Trots att de hävdade att de hade ätit för mycket pizza innan de spelade, blev deras spelning snabbare och snabbare tills Girls Girls Girls var minst dubbelt så snabb"

 

Några bra svenska band du gillar? 

-Vi älskar The Hellacopters och The Hives, och vi spelade nyligen med Howlers och Felin och de är fantastiska.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du Telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post? 

-Ansikte mot ansikte är bäst, att ha en konversation med någon i realtid är fantastiskt.

 

Framtidsplaner för bandet? 

-Vår nya skiva kommer ut imorgon och vi är just nu på turné i västra Kanada! Nästa månad åker vi österut, och i juni är vi i Storbritannien och Europa! Vi är glada över att få ut vår musik och ge oss ut på vägarna.