Middle Finger från Italien spelar streetpunk eller vad man ska kalla det. Riktigt bra band och jag har intervjuat dem här i slutet av mars-2023

 

Berätta gärna lite om varje medlem och bandets historia? Ålder, arbete, band innan?

– Bandet föddes i slutet av 2013, vi gjorde de första repetitionerna runt november/december samma år. Den ursprungliga idén att bilda Middle Finger började från sångaren Marco (nu 35 år gammal) och Frenk (trummis - nu 34 år gammal) som fortfarande är med idag och den första gitarristen Simone som Marco redan hade spelat med i ett par år i ett tidigare projekt, vi kände alla varandra genom att delta i spelningar och scenen i den perioden och levde ganska nära, Vi började genast med ganska tydliga idéer om vad vi ville göra. Då var vi drygt 20 år och vi ville verkligen skrika om vad vi tyckte och vad som gjorde oss förbannade... genom åren har vi haft en del line-up förändringar och den nuvarande, som har funnits i ca 3 år nu, skulle jag säga är den bästa någonsin. Nästan 10 år har gått sedan första gången vi träffades för att försöka men ilskan och lusten att skrika är fortfarande densamma. Nuvarande gitarrist och basist heter båda Alby (den ena är 25 och den andra är 20), båda spelade i unga punkrockband tidigare.

 

Er musik är en stil som kom fram för många år sedan, jag tycker att ni har spår både punk, metal och street, vad kallar du din musik... Är det streetpunk?

– Vi kallar det "street core", vår musik har hardcore-, streetpunk- och metalinfluenser.

 

Namnet Middle Finger var kom det ifrån? Långfinger till vad? Ni var inte rädda att något annat band skulle heta så innan?

– På den tiden var vi lite mer än tonåringar och långfingret var tänkt att uttrycka den ilska vi bar inom oss för allt som gjorde oss förbannade i vårt samhälle. Namnet på bandet var lite banalt men enkelt och rakt på sak som musiken vi ville göra.

 

Är det viktigt att släppa fysiska skivor? Eller kan du känna att ni har gjort en skiva om ni bara släpper den digitalt? Hur kan jag få tag på er första skiva?

– För oss är det väldigt viktigt att trycka fysiska medier, vår senaste skiva har släppts på vinyl och cd. Första albumet släpptes på CD men de är slutsålda och vi kommer inte att ge ut dem igen just nu, man kan bara lyssna digitalt på olika plattformar.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller varit här som turister? Om inte har det när kommer du?

– Vi spelade i Stockholm 2020, det var en bra tid. I framtiden vill vi gärna komma tillbaka kanske organisera en miniturné med minst 2/3 spelningar.

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

 – Förutom Italien så har vi spelat i Sverige, Frankrike, Schweiz, England och Skottland.

 

När ni gör låtar, hur gör ni, jammar ni ihop eller kommer någon med en text och lite med musiken eller hur gör ni era låtar?

– Normalt när vi komponerar låtarna kommer en av oss med färdiga texter och ackord (oftast Marco sångaren eller Alberto gitarristen) och sedan arrangerar vi dem tillsammans. Även Frenk skriver några texter och sedan skriver de andra ackorden.

 

Jag tycker att er skiva är lätt att sjunga med i även om jag inte kan språket, vad var det en tanke eller blev det bara så??

– Det var ganska naturligt för oss att skriva låtar som var lätta att sjunga, men vi satsade också för att det var vårt mål.

 

Berätta gärna lite om följande texter....och vem skrev den och varför?

-Vecchio pub

Den här texten är skriven av Frenk, den talar om många kvällar som tillbringas i en bypub och handlar om livet och lyssnar på andras äventyr, unga och gamla.

Sogni e realta

Drömmar och verklighet är skriven av Marco och handlar om illusioner, besvikelser och förhoppningar om en bättre framtid som kanske inte kommer men vi tror fortfarande på den.

Non siamo niente

Även detta är skrivet av Frenk och det är en väldigt djup text, jag har svårt att översätta till engelska... vi är allt för någon men samtidigt för många är vi ingenting!

 

Hur är det att leva i Italien nuförtiden, rasister, politik, covid, ekonomi etc?

– Vi är inte ett öppet politiskt lierat band utan vi frekventerar bara vänster- eller opolitiska kretsar, vi är antirasister. Lyckligtvis är covid i Italien inte längre ett problem just nu men tyvärr finns det episoder av rasism.

 

Vad är typiskt för en italienare?

-För en italienare är det typiskt att gå ut på en pizza och ta en öl eller dricka en espresso i baren (ofta spetsad med grappa).

 

Har ni något favoritlag i fotboll(jag supportar Arsenal(England) och ett svenskt lag som heter GAIS själv)?

– Vi är inga stora fotbollsfans och vi följer det väldigt lite.

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv? Din favoritölstil ? Ni har ingen egen Middle Finger-öl? Eller kanske är ni straightedge?

– I Italien är öl tillgängligt, men varje medlem i bandet har olika smak. Ingen är straight edge.

 

Finns det några bra band från Italien värda att nämna? Och hur lever punk/hardcore/oi-scenen vidare i Italien just nu? Några gamla italienska hardcoreband som du gillar?

– Italienska band som vi tycker är väldigt bra är bland de gamla och än idag aktiva Klasse Kriminale från Savona, Nabat från Bologna och Duap från Rom. Det finns många intressanta unga band, vi nämner några men det det finns många andra: Sempre Peggio från Milano, Il Complesso från vårt eget område, Zeman från Bologna, Diario di Bordo från Imola, Tullamore från Pavia och många andra.

 

Vad är er styrka när ni spelar live? Vad är mest skillnad mellan att spela nuförtiden och om ni jämför när ni började att spela?

– Vi är idag mycket bättre tekniskt än i början och bandet är mer kompakt, när vi spelar är vi alltid väldigt energiska och det leder generellt till att vi ger bra spelningar.

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar du?

– Normalt kommer skinheads och punkare till våra konserter... men också mer "normala" människor... Vi gillar den här publiken men ibland vill vi ha mer folk.

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker som gäller för att lyssna på musik? Någon bra skivaffär i din stad?

– Vi köper flera skivor men vi lyssnar också på Spotify, generellt använder vi Spotify för att höra de nya släppen sedan vad vi efter vad vi gillar ger vi fysiskt stöd. Tyvärr finns det i vår stad inga bra skivbutiker, vi köper mest från bolag eller butiker i andra städer som skickar dem till oss.

 

Säljer ni någon merch på dina spelningar, köper folk det? Vad säljer bäst?

– Ja, vi har mycket merchandise men vi säljer inte så mycket i Italien, vi säljer främst t-shirts och skivor.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

– Våra favoriter i slutändan är de som folk gillar mest eftersom det är trevligare att spela dem, jag skulle säga "La voce dei ragazzi" och "Canzoni".

 

Last one to die, är det en bra etikett? Har de något mer på sin etikett?

– Det är ett litet skivbolag men har producerat intressanta skivor. Ja visst har de andra skivor till salu men bara från italienska band.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band du har med i?

– Recensionerna är väl inte huvuddelen av det vi gör men när de kommer är de trevliga (positiva eller negativa, allt är accepterat). Låt oss säga att vi har inte fått några konstiga recensioner, de förstår nästan alltid meningen med vårt arbete.

 

Om ni kunde välja fem band från förr och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

-Väldigt svårt att ge svar men jag ska försöka: Cock Sparrer, Ramones, Cockney Rejects, The Business och Agnostic Front.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

– Jag tror ja, det är säkert ett utlopp för det hjälper till att kasta ut många problem som annars skulle finnas kvar inom oss.

 

Ni sjunger på italienska, aldrig på engelska eller så?? Vilken är er mest politiska låt eller vill ni inte lägga in politik i din musik?

– Vi sjunger bara på italienska just nu, det engelska språket kan inte uteslutas i framtiden även om vi inte känner oss benägna att göra det, vår stil är den här. Vi håller politiken borta från texterna även om man kan förstå vad vi tycker senare.

 

Några bra svenska band du gillar?

– Ja, vi gillar On the Job, Sally and the Monkeys och Perkele.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du: telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

– Nej, det är skönt att svara på frågor, både på nätet och ansikte mot ansikte.

 

Framtidsplaner för bandet?

-I slutet av 2023 kommer 4 nya spår att släppas på en split cd med ett annat italienskt band för att fira våra 10 år av aktivitet och kanske 2024 ett nytt album. Allt medan vi fortsätter med livespelningar som är vår favoritaktivitet.

 

Framtidsplaner för dig själv?

-Jag (Marco) gifte mig nyligen... vem vet kanske ett barn kommer eller kanske inte jag måste fortfarande tänka på det ahahahah. Jag kommer definitivt att fortsätta sjunga för Middle Finger.

 

Visdomsord?

-Några pints om dagen håller doktorn borta!

 

Något mer att tillägga?

-Stort tack Peter för den här intervjun, det var ett riktigt nöje och grattis till ditt fanzine!