MERE DEAD MEN

 

Mere Dead Men har snart funnits som band I 20 år och redan 1986 började dem och Mandy har varit så snäll att svara på mina frågor angående  Tranmere Rovers, Billy Idol och Iconaclasts i början av maj 2004.

 

Historia?

-Bandet bildades 1986 och hela historien kan ni hitta på vår hemsida www.meredeadmen.co.uk

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, intresssen,jobb och något hemskt om varje medlem? 

-RICHIE (bas) över 30 men den mentala åldern är 5 år,blir förbannad om han inte får som han vill, lever med Siouxsie(hans katt?) är just nu singel och öppen för förslag, bra jobb och träffar säkert vilken tjej som helst som vill ha en kille och han behöver en tjej nu. Intresserad av allt som har med musik och fotboll att göra.

ROB(gitarr) Känd hos sina vänner som Rob, är också over 30 år och bor I Bnirmingham och gillar brudar. Just nu singel som bor ensam och håller utkik efter en blond punkette, jobbar som gasreglerare och har ett stort intresse för motorcyklar och har en växande samling, älskar punk och reggae och öl. Hans kärlek till öl och “a good time” är en orsak till  han kallas Silly Rob, han försätter sig alltid i konstiga situationer.

RAG(trummor) Den yngste medlemmen men ändå över 30 är gift och lever sitt  liv med Mandy och sonen Connor, den mest seriöse medlemmen i bandet, kan vara riktigt flyktig, jobbar som socialarbetare , hans intressen är att kolla på flickor med stora bröstkorgar., alla former av punk och rock musik, nya och gamla motorcyklar och fotboll och helst då Tranmere Rovers FC.

MANDY(sång)den mest känsliga medlemmen I bandet tenderar till att agera som allas mamma och sager alltid till de andra, ger er inte åldern eftersom det är ohyfsat att fråga en kvinna om ålder men jag är såpass gammal för att veta bättre, jobbar som lärarassistent och gillar ny och gammal punk, skräckfilmer, keltiska magiska tatueringar, Johnny Depp i Pirates of the Carribean, Dave Vanian och Animal i Anti-Nowhere League och Matt från Busted! Gift med Rag och lever med honom och Connor och 2 katter som heter Bee-Boy och Pikachu, är riktigt förtjust i vodka

 

Mandy har varit med ett tag(ni andra I bandet också kan jag tänka) och vad är det med detta  I even turned Billy Idol down?

-Ja, jag har spelat med band sedan jag var 15 år, inkluderat ATA och ett tjejband som THE ICONACLASTS. Historien med Billy Idol är ett skämt och när jag var 16 brukade jag gå till en klubb som hette ERICS som var en känd punkklubb I Liverpool, jag brukade få komma in på alla soundchecks och jag kände föreståndaren och när Generation X spelade trodde Billy Idol att alla tjejer avgudade honom och flörtade lite grand. Han trodde han bara kunde blinka med sina ögon och sedan skulle man göra allt för honom. Han frågade om jag kunde gå och skaffa lite te på ett café och han trodde väl jag skulle hoppa högt för att få göra det åt honom. Jag sade nej och han blev lite chockad och han pratade inte med mig efter det.  Det blev ett skämt och alla mina vänner säger att jag ”have turned Billy Idol down” och det är inte så skandalöst som det verkar.

 

Ni sjunger om riktigt roliga saker ibland så som Barbies Ken? Gillar ni inte honom?

-Jag har inga känslor för Ken., varken bra eller dåliga men late kom till efter en kommentar från min son när han var ungefär 6 år gammal och han tyckte det var orättvist att Barbie hade en massa vänner men Ken är den enda mannen och därför ”Behöver Ken en vän också” 

 

Ni mixar både seriösa och roliga texter, är det viktigt att inte låsa in sig själva I ett horn och bara sjunga om “viktiga” saker?

-Det finns för många band som bara sjunger om politiska saker men punk handlar inte bara om tråkighet och undergång, vi vill att våra låtar ska representera våra personligheter och är ganska barnsliga egentligen och vi gillar att skratta både på och utanförscen, vi sjunger om viktiga saker när vi verkligen känner strakt för något. 

 

Går musik och politik hand I hand?

-Musik är ett starkt media för att få igenom politiska idéer men du måste vara försiktig med att predika dem, det är alltid bättre att låta folk få upp sina egna tankar, det bästa är att ge dem något att tänka på..

 

Var kommer namnet ifrån?

-Namnet hittades I  JRR TOLKIENS Sagan om Ringen, och det sägs Mere Dead Faces. Så vi ändrade det så att det skulle passa hur vi kände för punk på den tiden, alla sade att punken var död så vi sade till dem att vi är mere dead men.

 

Hur är det att spela den här typen av punk i England idag?

-Punkscenen I England är ganska stor här just nu och det är en massa spelningar helst om du inte vill ha betalt för dem??? Vi menar inte att vi vill ha en massa pengar men det skulle vara trevligt att få bensinpengar och lite extra som det alltid har varit men bara för att en massa gamla(punk)band återförenas och vill ha mycket betalt får vi inte så mycket respekt från promoters

 

Finns det några bra band där just nu?

-Oh ja det finns en massa bra band just nu som ,The Dead Pets,3cr,Stuntface,Bus station Loonies,Apocalypse Babies,Cupid Stunts,Cracked Actors..bara för att nämna några.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en  livsstil? Var har alla gamla punkare tagit vägen? 

-Det är en livsstil och en attityd, ett sätt att uttrycka sig och att göra vad man vill utan att bli nedtryckt av något skitsamhälle eller konformeras till stereotyper som säger att du är för gammal, för ung, för fet , fel kön, fel klädd, för högludd etc..de mesta av de gamla punkarna går på spelningarna men det är en massa folk som var punkare för länge sedan som har återupptäckt det och gärna går ut på spelningar igen.  Jag förmodar att vi skall tacka de gamla(punk(banden som återförenas för detta men det är lite ledsamt att se det från den vinkeln vi gör , vi har spelat med många av banden och en högt procenttal ger oss känslan av att de totalt har tappat sin beröring med punken och bara är där för pengarna men vi måste saga att det finns en del gamla band som UK SUBS, GBH som verkligen är I kontakt med verkligheten. ..

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt?

-Smorgasbord och buller, det är en kaka men jag vet inte om jag stavat rätt. Folk I Sverige dricker en del alkohol och regeringen har gjort den så dyr med skatter för att inte uppmana de att dricka men de gör en del hembränt. Ifall du bor i Sverige måste du lära dig språket innan du får ett jobb, de mixar tjejer och killar i bastun, blont hår, blåa ögon, ABBA; Ursula Andress, Britt Ekland, SAAB billar, Björn Borg, David Nivens fru kommer från Sverige och hennes namn var Hjördis.

 

Har du hört några bra svenska band?

-Tyvärr inte vi får inte mycket information eller fanzines från Sverige här.

 

Efter terroristhoten mot USA, England och andra länder, är folk rädda

-Inte här I England eftersom vi har haft terroristattacker de senaste 35 åren med problemen på Irland så vi är inte lika oroade som amerikanerna som inte är vana vid det. 

 

Hur reagerade ni på terroristattacken?

-Terroristattacken var en fruktansvärd händelse där många människor blev brutalt mördade. Det var chockande att se det på nyheterna eftersom det var på riktigt och inte en film. Det bara bekräftar hur elak människan är och att de inte har någon respekt för det mänskliga livet.  .

 

Nu är ni på Step1 Music , hur funkar det?

-Skivan har bara varit ute I 4 veckor men hittills har det varit stort intresse för den. Att vara på ett mer etablerat skivbolag har höjt profilen på bandet och vi får en bredare och nyare publik så hittills har Step 1 gjort ett jättebra jobb men vi tycker inte att våra tidigare bolag inte har gjort ett bra jobb men de har inte varit lika välkända..

 

Hur är en bra spelning med er?

-En bra spelning är när man får en bra publik eftersom annonseringen har gjorts bra, folk är där för att de gillar oss och publiken medverkar och känner till låtarna. 

 

Hur ser den medelmåttige MDM-diggaren ut?

-Det finns ingen medelmåttig MDM-fan. Vi har unga, gamla, ett stort följe av kvinnor, vissa ser ut som punkare, en del som skinheads , en del rockabillies och vi verkar ha en bred publik.

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna I livet?

-Listan ändras konstant men just nu blir det…..

1.For you..Anti nowhere league

2.VIP…Penetration

3.ATV..ATV

4.Man in a box..V2

5.Saviour machine..Vice Squad

 

1.alla Morecambe festival spelningar

2.alla Holidays in the smoke gig

3.Manchester star and garter

4.alla gigs på Erics

5.de flestas spelningarna med MDM

 

1.glädje

2.hälsa

3.kärlek

4.inre frid

5.vänskap

 

Första, senaste och dyraste du har köpt?

-Chokladkaka och fruktsalladgodis, en tatuering som jag gjorde idag, huset vi bodde i

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Jag äger ingen pinsam skiva, jag gillar de alla.

 

Att vara tjej i punkrock, hur är det?

-Väldigt hårt, men det börjar bli lättare eftersom jag får mer respekt nuförtiden, eftersom folk känner mig nu och det finns mer tjejer som är involverade i promotion och i band, skrivande zines, recenserar och att ha radiostationer.

 

Har ni fått några recensioner på nya skivan?

-Ja, vi har sett ungefär 6 recensioner och de har alla varit ganska bra. 

 

Bryr ni er om recensioner? Vilka tror man på mest, de dåliga eller de bra?

-Självklart bryr vi oss om recensioner, dåliga eller bra det är ju en personlig åsikt man får men vi tror inte att alla kommer att gilla oss, Men vi gillar inte när det går till personliga attacker eller bandet I recensioner och säger att vi är något som vi inte är eftersom de inte har gjort någon bakgrundsforskning eller ens lyssnat till vår skiva riktigt. En recension skall fokusera på det musikaliska och inte attackera separata medlemmar. 

 

Vilka band blir ni jämförda med?

-Oftast Vice Squad eftersom vi har en sångerska med blont hår. Men vi har blivit jämförda med allt från  Siouxsie and the Banshees,  X-ray spex, Rezillos, Penetration till ,Action Pact,och just i dagarna  Hazel O'connor.

 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt?

-Vi har gjort ungefär 100 intervjuer men vi tycker aldrig att de är tråkiga, det är roligt när folk är såpass intresserade av avd vi gör.  .

 

Vilken är den konstigaste frågan ni har fått?

-Vilken typ av underkläder jag använder..

 

Vilken är frågan ni aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den?

-Många jämför er med Vice  Squad säger du. Visuellt kan vi se vissa likheter eftersom Britney och Mandy båda har blont hår med samma höjd. Ålder, liknande uppträdande, vi spelar melodisk punk med kraftfull kvinnlig sång men där slutar likheterna. Musikstilen vi spelar är väldigt annorlunda  , tidiga Vice Squad är väldigt olika om man jämför med det vi gör och Vice Squad idag har ett mer rockorienterat sound, Vi har annorlunda innehåll i texterna också , även tankar och politiska åsikter men vi har blivit väldiga kompisar med Vice Sqaud eftersom vi ofta spelar ihop och båda banden är medvetna of jämförelserna och inget kan bortse från det blonda håret, korta skjortan , läder jackan osv.

 

Har ni något favoritzine på papper eller i internetform?

-Nihilism on the prowl på nätet ..för att de snackar rakt ut om viktiga ämnen...

 

Favoritsida överhuvudtaget?

-Självklart är din väldigt bra, punk and oi in the Uk är riktigt informative också och de mesta banden som har egna sidor är bra och vi upptäcker alltid nya sidor.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Att fortsätta spela spelningar och släppa skivor och ha roligt. 

 

För dig själv?

-Göra en plastikoperation för att hålla mig ung(skämt) .fortsätta att göra det jag gör och njuta av det och hålla på med det så länge det är möjligt.

 

Visdomsord?

-Var ärlig mot dig själv och ha en egen hjärna, det känns bra att ha det. .

 

Nåt att tillägga?

-Tack så väldigt mycket för den extremt långa intervjun, den har tagit mig 2 timmar att göra, trevligt att få lite provokativa frågor och jag har njutit av att göra den xx.