Nick Tesco var riktigt trevlig och svarade mina frågor om sin gamla grupp Memebers . de har precis återutsläppt sina gamla skivor på Captain Oi och jag tror säkert det kan bli en renässans för gruppen som har låtar som  Sounds of the Suburbs, GLC och så vidare. Nick svarade på frågorna via mail inom 24 timmar i början av juni 2006. 

 

När började Members att spela ihop första gången?

-Februari 1977

 

Kom ni från andra band före?

-Nej

 

Vad hände med medlemmarna efter splittringen?

-JC spelar fortfarande musik och har en modeaffär i Notthing Gate, Adian Lillywhite har sin egen affärsrörelse och spelar lite då och då., Chris Payne har en juveleraraffär och spelar bas lite Nigel Bennett spelar fortfarande i band ibland, band som, The Vibrators. Steve Rudi Thompson, saxofonist och en gång medlem i X_Ray-Spex flyttade tillbaks till Australien och har nu ett läs och skrivbehörighetsprogram för ungdomsbrottslingar på New South Wales Juvenile Prison Service.

 

När slutade ni och varför?

-Inte tillräckligt med succé, för mycket bråk, vi var tillsammans i samma van tog udden ut ur vårt kompisskap. Även musiken hade flyttat och både JC och JC ville göra olika saker. Tider förändras. 

 

När ni började att spela var det mer punkrock och efter ett tag blev ni mer poporienterade,vad hände? 

-Jag vet inte om man någonsin kan kalla oss poporienterade men faktum är att man inte kan stå still musikaliskt. Ändringar är bra, vi var alltid influerade av musik omkring oss, i början var det reggae och senare rap och New York punk funk, som Konk och James White.

 

Kallade ni er själva för ett punk band?

-Självklart gjorde vi det. Det är där vi kommer ifrån och det är så jag definierar Members ännu.

 

Vad betydde punk för dig?

-Frihet och ändring. Det var en bit framåt. Folk glömde hur grått och tråkigt England var i mitten/senare delen av 70-talet; punk influerad musik, konst, film och attityd. Före punken var det bara gamla personer som tilläts ha de idéerna men efter punken ändrades allt.

 

Vad betyder punk för dig idag, hade du varit där du är idag utan punkens ideal och tankar? 

-Jag tycker fortfarande att punken var en stor rensning av idéer och skakade omkring riktigt bra. Jag skulle säkert inte ha varit den person jag är idag om det inte varit för punken. Problemet med dagens punk är att de bara tar en aspekt av punken och förstorar den, spela gitarrerna väldigt fort och ha läderjackor med tuppkammar gör inte någon till punk. Det är bara en uniform och ifall man vill bära uniform kan man gå med I armén. Det var här allting gick fel för punken, plötsligt fanns de där serietidningsbanden The Exploited, Rabid, Anti Nowhere League som bara var bleka kopior och de hade ingenting att säga. Kriget hade flyttat vidare och de banden var lämnade till att slåss med skräpet som var lämnat. 

 

Vilken typ av musik lyssnar du på idag?

-En massa gitarr band, jag gillar The Automatic, The Subways, Franz Ferdinand men jag gillar en del rapartister som The Roots, People Under The Stairs och en hel del world music som Amadou & mariam från Mali, Manu Chao och Rachid Taha. Rachid är arvingen till The Clash och han kommer från Algeriet. Han är underbar

 

Du jobbar på Musicweek.com , berätta lite om det?

-Det är faktiskt Music Week the magazine. Vi är tidningen som skriver dagens musikindustri i England. Jag gillar at vara här, folket är utmärkt och jag gillar verkligen vad jag gör. Jag är fortfarande involverad i musik utan att gå ut där och spela den. 

 

Namnet Members är ganska enkelt men på samma gång ganska genialiskt, hur kom namnet upp?

-Ja member är ett annat namn för  kula, penis eller vad som helst och det kom fram under en väldigt lång drinkarsession. Vi tyckte det var ett bra namn som har en massa olika meningar.

 

Ni var ett band som tillhörde Virgin, hur var det?

-Det var OK. Vad band måste inse är att skivbolag är business, det är inte era vänner. Vårt stora fel var att vi bodde nära bolaget och vi var där inne hela tiden och stal skivor som vi kunde sälja så att vi kunde få mat. På toppen av det så var det så att varje gång jag var där var det något som bjöd ut mig på lunch. Detta var en riktigt trevlig tid men när vi blev kickade så visade de oss ett konto och varje gratis lunch jag hade haft var på det kontot, så egentligen hade jag bjudit andra på lunch. Jag tror inte att vi blev speciellt bra omhändertagna I slutet och sedan dess tror jag att Virgin lurade oss på våra royaltyn. 

 

Och nu har era album blev återutsläppta av Captain Oi? Han gör ett riktigt bra jobb, gör han inte

-Yeah Mark gör ett riktigt bra jobb. Jag har verkligen inget annat än beundran för arbetet han gör. Allt omkring denna produkt är riktigt utmärkt och han behandlar alla han jobbar med med respekt.

 

Vilken är din favorit Members-låt (Offshore banking business och GLC är mina)?

-Jag älskar fortfarande Solitary Confinement, min son Ned älskar We The People. Även Don’t Push måste var däruppe. De flesta av mina gamla flickvänner gillade Love In A Lift.

 

Vilken var låten publiken alltid ville höra?

-Sound of The Suburbs oftast – det är ifall du menar vilken låt folk oftast ville höra.

 

Politik och musik, går det hand i hand?

-Självklart och det borde det göra. Riktiga band måste ha något att säga om världen utanför dem, politik är både personlig och universal.

 

Bra politiska band?

-The Clash, Rachid Taha, Manu Chao,.

 

Ni var involverade i kampanjen Rock Against Racism då? Har det blivit bättre med rasismen eller har det blivit sämre?

-Det skulle inte vara fel med en revival av RAR. Det finns en stor risk att högerextremister vinner mark igen. All hysteri med invandring hjälper bara att ge bränsle åt våld och rädsla. 

 

Vad skall vi göra åt rasisterna?

-Undervisa dem. 

 

Vad vet du om Sverige?

-Ganska mycket om jag skall vara ärlig. När jag producerade skivor jobbade jag med en fruktansvärd grupp som hette Trance Dance, frontkillen klädde sig som Bon Jovi men gjorde musik likt Jason Donovan. Jag hade det skitbra i Stockholm men inte så bra tid I studion. Det roliga var att han inte gillade hur jag mixade materialet men den enda hiten från skivan var låten som jag hade mixat. Han gillade inte det moderna soundet, till skillnad mot publiken i Sverige. Jag spenderade en hel tid med en finsk grupp som hette Leningrad Cowboys. 

 

Har du hört några bra svenska band?

-Ja massor. Jag behöver inte göra en lista, väl?

 

Är du intresserad av fotboll, vad tror om Englands chanser i VM?

-Jag tror vi har en bra chans. Min tonårsdotter Lucy är ett stort fan av fotboll så det blir soffan med öl och chips. 

 

Ni kommer att möta Sverige igen, hur går det?

-3-1 till England

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna I livet?

-Dagens favoriter:

Album:

The Clash – London Calling

Manu Chao – Clandestino

Marvin Gaye – What’s Going On

The Rolling Stones – Exile On Main Street

The Mighty Diamonds – Bodyguard

 

Singlar:

The Adverts – Gary Gilmore’s Eyes

The Damned – New Rose

Material feat Nona Hendrix – Bustin’ Out

Tapper Zukie – MPLA

Primal Scream – Loaded

 

Konserter:

Rachid Taha – Meltdown 2005

Patti Smith – Meltdown 2005

The Ramones – Oakland 1982

Amadou & Mariam – La Cigalle 2005

Rolling Stone – 100 Club 1980 (?)

 

Mest viktigaste sakerna:

Min familj

Känslomässigt lugn

Musik

Känsla av rättvisa

Mänskliga rättigheter

 

Första och senaste skivan i din samling?

-Den första skivan jag köpte för mina egna pengar var första Rolling Stones skivan som min storebror fick mig att köpa för mina julpengar and sedan “lånade” han den väldigt länge(25 år). Den senaste skivan jag köpte 3+3 av The Isley Brothers, en briljant skiva.

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Troligtvis något av Kylie.

 

Ni har aldrig spelat ihop ett det att ni splittrades eller? Har ni fått den frågan många gånger? 

-Lustigt nog har jag varit på scen med JC och de andra killarna på JC :s 50-årsdag I februari. Det var första gången på 23 år som vi var på samma scen. Vi har funderat på att vi skall göra en sista spelning för våra ungar men vi har inte kommit på, hur, var och när. Den vanliga visan. 

 

Är det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

-Beror på; intervjuerna är intressantare idag eftersom de inte är så ofta och frågorna är mycket intelligentare än förut. 

 

Vilken är frågan du aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den?

-För att vara ärlig så tror jag att vi har fått de flesta frågor som är relevanta för vårt musikliv. Här är en: Ångrar du något? För många för att gå in på men inte så många ångringar som du tror. 

 

Framtidsplaner för dig själv?

-Jag är pappa nu så jag försöker att göra det bästa jag kan för mina barn. De är smarta, roliga och känner sina egna sinnen och jag tror att det är det jag kan hoppas på i detta livet. 

 

Visdomsord?

-Lev livet till fullo. När du är ung så behöver du inte bestämma dig för vad du skall göra resten av livet innan du levt något av det. Var alltid säker på att vad du än gör, sättet du behandlar folk, att du kan leve med det komma ut bra efter händelsen. När du blir äldre så kommer du på dig själv att plockar upp bagaget som du inte kunde sätta ner innan, ifall du vill resa gör det, ifall du vill bilda ett band eller ifall du vill skita i allt ett tag gör det. Var aldrig rädd för ändringar.  

 

Nåt att tillägga?

-Fem sidor med skit från Tesco är nog tror jag.