Gruppen som heter Marvel fast de skriver Märvel ger en ganska annorlunda intervju här och det är väl kul som omväxling. Detta skedde i början av maj-2014

Berätta lite om Märvels historia?

-Vi spelade innebandy tillsammans hos dagmamman Galadriel i Åtvidaberg. Sen åkte vi till Colorado och startade band för att vi redan kunde allt som dom lärde ut i skolan. Vi spelade in ett par singlar med producenterna Dennis Banks och Otto Leary innan vi släppte första fullängdaren Five Smell City 2005 hemma i Sverige. Vi valde tidigt att maskera oss pga en olycklig omständighet. 2007 släppte vi Thunderblood Heart som var frän och tuff, 2011 kom Warhawks of War som var bredbent och svängig och för några veckor sedan släppte vi ned Hadal Zone Express som en bomb i en ankdamm.

 

Berätta lite om varje medlem , ålder, intressen, familj och något hemskt om varje medlem?

-Vi är alla rätt unga, låt oss lämna det så. John bor ute på landet och brukar sin jord, han gillar maskiner av alla storlekar och slag och har en löpande prenumeration på Svensk Damtidning som han ogärna skyltar med. Tony bor i en kvart med sin hund Karlsson. Det finns egentligen inte så mycket hemskt att säga om Tony, men det händer att han bär sin maskering till vardags. Ulrik har flyttat runt lite och bor numera i ett kollektiv tillsammans med tre teologstudenter. Han gillar kaffe och lyssnar gärna i smyg på Roland Cedermarks plattor med lite mer klös i.

 

Har ni hetat Märvel med ä hela tiden eller har jag missförstått det?

-Det hela är troligen ett stort missförstånd.  Vi heter så klart Marvel, och det uttalas precis som man tror. Dock har vi i våran logo ett par fina umlauts över vårat A så det blir ett Ä. Således skrivs det ut Märvel, men uttalas Marvel. Precis exakt likadant som tex MotÖrhead eller MÖtley CrÜe.

 

Märvel Army...berätta?

-Det finns en galen tysk som forskar i ämnet rockmusik (kallas för professor Rock) på universitetet i Lüneburg utanför Hamburg. Han ville visa sin kärlek för bandet och startade en fanclub som kallas för Märvel Army (inspirerade av bandet Stryper och deras fanclub). Armén har spridits över jordklotet och finns på i massa länder. Rocken förenar och vi möts i musiken.

 

Jag förstår att ni jämförs med en del band..kan ni förstå jämförelserna eller blir bara trötta?

-Mjo, det är väl svårt att komma ifrån. Det är väl lite som religion, en förenkling av verkligheten så att man kan få lugn och ro i själen. Självklart är det hedrande att nämnas tillsammans med KISS (under rätt epok) och Hellacopters mm, men det är ju som sagt en förenkling.

 

Vad är det konstigaste ni jämförts med?

-King jämfördes en gång med en citrusfrukt. Men det kändes mest bara som ett konstigt fel. När det gäller musik, blir vi relativt ofta jämförda med Thin Lizzy. Det är ju ingen konstig jämförelse i sig, men den är nog fel, eftersom ingen av oss egentligen lyssnat så mycket på Lizzy. Däremot är tidiga Dire Straits en stor influens, för speciellt King, och det hörs i vår musik. Det är troligen det som en del översätter till Lizzy.

 

Jag tycker ni låter lika vitala som Kiss gjorde när de kom? Spelglädje, bra melodier etc?

-Tack! Ja, vi har spelglädje och bra melodier. Precis som Kiss hade när dom kom.

 

Bryr ni er om recensioner?

-Ja, jo, det måste man väl erkänna att vi gör. Man vill ju ha koll på pöbelns dom.

 

Hur har de låtit angående senaste plattan?

-Vi är överlyckliga. Det har i princip bara varit lovord runt HZE. Det känns som vi nått fram med vår vision denna gång. Alla som lyssnar förstår och hör vad vi försökt göra, och verkar uppskatta det. Så det är fantastiskt kul!

 

Namnet på plattan har säkert en historia, berätta?

-Det första och viktigaste kriteriet för namnet på Märvels skivor är att man inte ska få några andra träffar på sökmotorn Google (www.google.com). Hadal Zone Express är visionen av ett skenande tåg djupt ner på havets botten. Det är mörkt och livlöst där nere, men spännande och lockande. Vår mentala bild av titeln är Highway To Hell under vatten, jämför med "on ice"-konceptet: Disney on ice, Johannes Brost on fire on ice, Perry Mason on ice, etc.

 

Finns det någon bra musik i Sverige idag?

-Ja, det finns en hel del bra musik i landet idag, jag tycker musikklimatet är bättre idag än på länge. Rockscenen, som ett spontant exempel, växer ju så det knakar. Sen leder inte kvantitet till kvalitet nödvändigtvis men jag tycker ändå att det ploppar upp intressanta band lite här och var. Om man ska vara kritisk till något så är det väl att den konserverande inställningen till musikskapandet idag kan riskera att bli lite fantasilös om man inte aktar sig.

 

Jag förstår att punken finns där hos er någonstans....är det bara en musikstil, ett ord eller är det en livsstil tycker ni?

-Punk är väl numer mer av ett state of mind, eller? När det gäller musik så slutade ju punken vara relevant ganska fort, kanske i skarven runt 79-80. kanske 81. Det mesta nuförtiden som klassas som punk, och de flesta som tillskriver sig genren,  är bara exploaterande och kommersialiserande av urformen, och har ingenting med vad punk stod för att göra. Det är mest t-shirts och klistermärken, så att säga. HM-tischor och glossy MTV-videos.

Punken, för mig, handlar om att slå ur underläge, att provocera och utmana etablissemanget, och musikaliskt med stort hjärta och själ till det man tar sig för; Hellre än bra, alla kan, DIY. Nerv!

Vi har ju lite av den anden i oss, men musikaliskt hörs det kanske inte så mycket. Vi känner oss ju inte låsta till något fack, och gillar kontraster, så vi har inget problem att sätta Stiff Little Fingers jämsides med Toto, eller Weirdos brevid Kiss. Bra musik är bra musik helt enkelt.

 

Era texter, vad influeras ni av?

-Mestadels konst, teater och tung litteratur men även av hjärndöda diskussioner som uppstår helt utan förvarning i replokalen. Ibland, sällan men det händer, påverkas texternas innehåll av hur vi mår och vad som händer i våra liv.

 

Politiska texter ihop med musik....kan det vara något?

-Det kan det absolut vara. Vi är väl själva inga riktiga Alf Robertson-karaktärer, men vi gillar att det finns band som står på barrikaden och stökar och säger som dä ä!

 

Finns det något band/artist som gör bra politiska texter?

-Jag tycker man ska ta sig en lyssning på Bäddat För Trubbel. Vardagsbetraktelser och politik i en fin symbios. Fortfarande ett av Sveriges finaste nutida band.

 

Skulle ni likt band som nu gör en skiva med FI göra något för ett politiskt parti eller något annat ni tror på eller är det dumt att måla in sig?

-Om RiksOst hörde av sig skulle vi hoppa på tåget direkt.

 

Hur är en bra konsert med Märvel?

-Svettig, hårig och högljudd, då brukar man slippa kämpa mot U-formationen. Ett tips för er som lätt hamnar lite längre bak är att Ulriks skjorta ofta åker upp lite när det är full fräs, då kan man få se hans mage om man kommer närmare scenen och är uppmärksam.

 

Vad drar ni för sorts publik?

-Vi har oftast en relativt homogen rock´n´roll-publik, med förkärlek för jeansvästar och bandpatches. En o annan trevlig 70´s mustasch och herrar med långt hår och lugg.

 

Vilken typ av människor saknar ni på era konserter?

-De kan delas in i två kategorier; Mer långhåriga killar med Turbojugendjackor och giftassugna medelålders kvinnor med smak på rockmusiker. Jaha! Som vi SAKNAR... Tja, det blir väl tvärsemot det vi sa precis innan.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

-Faster, Harder, vedbod

 

Ifall ni fick välja fem band från nu eller band som inte finns etc för att ha en bra konsert ihop med Märvel, vilka fem band skulle ni välja?

-Kiss (från förr)

The Supremes

Kraftwerk

Dire Straits

Dead Boys

 

Har ni varit mycket utomlands och spelat? Var var bäst?

-Lagom mycket. Vi har fått törnar och erfarenheter men är fortfarande sugna på väglivets vanebildande lockelser. Tjeckien var grymt, en gång fick vi en stadig svamp-wok. Finland, Spanien och Tyskland är bra. De tycker om att mötas i musiken, i Sverige tror många att scenen är en stor tv.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Det där med topplistor… Här är fem bra skivor:

- KISS - Rock and Roll Over

- Dire Straits - S/T eller Communique… låt oss säga S/T

- Leatherface - Mush

- Dio - Holy Diver

- Death - Leprosy

- Bubblare: Eddie Meduza - Eddie Meduzas samlade verk

 Konsertfavoriterna blir ju självklart listan från frågan ovan!

 Fem viktiga (om inte de viktigaste) saker i livet:

 -   Svarta kaffet

-   Maten

-   Naturen

Läder

Levande musiken

 

Första,senaste och dyrast skivan du köpt?

-Första - Nån Snowstorm sjua

Senaste - Woods - With Light And With Love

Dyraste - Oklart, men troligen Mel Wynn & The Rhythm Aces - Stop Sign 7"

 

Skivan du köpte för att omslaget var tufft eller fräckt men blev så besviken på?

-"Pelle Karlsson - Han är min sång och glädje" dyker spontant upp i huvudet men "Ferne - Progressiva texter" är också värd att nämna. Den var först en besvikelse som sedan växte till en älskad skiva.

 

Är det viktigt att släppa fysiska skivor(jag älskar det)?

-Ja för tusan! Inget slår en välmatad skivsamling. Om tio är finns inga datorer kvar och då har vi bara skivorna att luta oss mot.

 

Hur ser du annars på nedladdning, mp3 och så vidare?

-Nedladdningen är väl i stort sett död för musik, sen Spotify och the like dök upp. Digital streaming i övrigt, för ett band i vår storlek, är mest positivt. Som ett reklamredskap för vår musik och våra konserter. Sen gillar man ju inte att det blir väldigt mycket business runt det. Och såklart borde artisterna få mer betalt, men jag tror man måste följa med utvecklingen. man kan inte vara en dinosaur som sitter o håller på allt. Ut med det till publiken, o gillar dom det, kommer det löna sig ändå till slut.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi siktar på att göra en duett med Jennie Abrahamsson samt spela in en coverplatta av W.A.S.P.s första skiva. I början av sommaren kommer en video till låten Danish Rush från nya skivan. Den görs av Peder Carlsson (Backyard Babies) och Johan Bååth (The Doits) och är fantastisk. Rakt in i vedboden!

 

För dig själv?

-Jag ska köpa mig en skrivarstuga är tanken. Det kommer även snickras och lödas en hel del där ute samt en del annat, men det vill jag inte prata om.

 

Visdomsord?

-Carpe diem

 

Nåt att tillägga?

-Din kropp är ditt tempel, tag hand om ditt tempel. Lägg nytt tak ibland, måla om fasaden, etc.