MANZANA

Manzana är ett riktigt intressant finsk band med gotiska influenser och jag tror att det kommer att vara Finlands nästa export i musik. Piritta sjunger i gruppen och han har varit så snäll och svarat på en massa frågor från mig i slutet av mars 2007.

 

.Historia?

-Bandet kom till liv sommaren 2003 när Piritta spelade in några demolåtar på skoj I Fantom Studio, där Henri jobbar och han spelade en låt för henne som han hade gjort ihop med Heikki och hon gillade det. Ville kom in ett år senare och de spelade en massa spelningar före de ens tänkte på en skiva etc.


Berätta lite om varje medlem, ålder, familj, intressen, eventuella jobb och något hemskt om varje medlem?

-Vi är mellan 25-33 och alla är kära i någon, i alla fall I oss själva.

Henkka , gitarristen, skriver det mesta av musiken. Han vet aldrig riktigt vad saker betyder men det fungerar. Han är den typiska studiopersonen, han har huvudet fyllt med ljud.

Ville, basisten. Han är rolig och trevlig person , är Dj också. Han har en fruktansvärt många skivor hemma. Han har hundar! Dåligt…han talar alltid sanning, varken du vill höra eller inte,heh.

Heikki är vampyr, han går upp klockan fem varje eftermiddag. Väldigt disciplinerad när han repar och spelar. Väldigt svart humor…Dåligt….han är ofta sen.

Piritta, jag sjunger och gör yoga. Jag skriver texter och älskar vatten. Dåligt….jag är ganska fåfäng och pratar för mycket..

 

Min recension av er skiva låter som så här MANZANA-NOTHING WHOLE AS A BROKEN HEART(CD-TRC RECORDS TRCCD3) Him kommer ju från Finland och det är väl inte så långt ifrån vad de pysslar med men till skillnad här så är det en kvinnlig sångerska istället. Det är samma goa blandning av goth och rock och Piritta på sång så växer detta riktigt mycket. Hon har en röst som passar ypperligt till den här musiken och visst har vi kanske hört en del av detta förut men Manzana skiljer sig ändå på något positivt sätt från alla andra dessa grupper som låter likvärdigt och jag råder er att kolla in detta och detta gäller alla men speciellt diggare av Within Temptation, Him, Sisters of Mercy osv.(SJU) 19/3-07
Vad gillar ni den?

-Tack så mycket, det låter väldigt bra.

 

Finns det några andra band som ni jämförs med?

-Inte så många egentligen! Bara finska Velcra och Lullacry, ibland. Quano Apes och No Doubt ibland.


Bryr ni er om recensioner?

-Ja, ibland ger oss en journalist väldigt bra kritik som ger oss idéer att jobba vidare. Många människor är väldigt självinriktade. Musik är gjord för folket och journalister är folk. Det är alltid bra att få en recension, dålig eller bra.  


Vilken är den konstigaste recensionen ni har fått?

-Den som handlade o matt Piritta var med I bandet bara för att hon var snygg. Jag har aldrig tänkt på att någon kan skriva låtar för att de är snygga. Kanske jag borde säga ”Tack så mycket” för att han åtminstone kallade mig söt. Det är ju alltid välkommet för en kvinna.  


Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

-Stark, stolt och elastisk.


Hur är det att leva i ert hemland?

-Finland är oftast OK. Det tar lite tid för folk att tina upp men ifall de känner för något då vet du att det är sant.  


Vad gillar ni regeringen?

-Igår var det val och det kommer närmare USAs ekonomiska politik hela tiden. Det suger. Välfärden håller sakta på att nedmonteras. När vi är gamla kommer våra barn att få betala för vår äldrevård tror jag. För många rika folk vill ge till de rika. Speciellt i Helsingfors, där de flesta av mina vänner flyttat, där pratar de om pengar hela dagarna. Det är konstigt hur känslan att alltid tävla simmar emot dem.  


Tycker ni att politik och musik går hand i hand?

-Ibland gör det det. Låtar är en individuell känsla och inte så politiskt. Men när en massa människor känner på samma sätt angående musik kan det växa till något som alla tror på och står för. Men det är inte musiken själv utan det är mer hur den lyssnas på. Ibland är låtar använda som ett vapen för politiska ämnen. Jag är lite förskräckt ibland och undrar om låtskrivaren VERKLIGEN menade det. Men jag känner mig ansvarig för lösningarna för små känsloproblem som mina karaktärer gör i mina låtar eftersom det är så personliga saker. Det måste vara rätt och trovärdigt.


Bästa politiska band?

-Svårt att säga…Soad skriver bra musik om Irak, Why Do They Always Sent The Poor etc. För min del tycker jag att socialpolitiska låtar är bäst, det är lättare att göra en låt om ljug, barn än at sjunga om bomber. Men dessa saker kanske är vanliga men också politiska på ett sätt. Bob Marley…Rage against the machine.


Finns det några bra band från Finland?

-Negative, Bloodpit  och Lovex är ganska kända och Ok men inte mina idoler..


Vad vet ni om Sverige?

-Finlandsbåtarna, en vacker stad i Stockholm, fantastisk ost, höga priser , fräscha och leende folk jämfört med finnar. Jag gillar Sverige . Bra rockband också. Vi gjorde en intervju med MTV Headbangers Ball förra veckan och jag sade där att jag inte kände det som om jag var utomlands alls, det är Sverige..


Har ni hört några bra svenska band?

-Hellacopters. Atomic Swing.The Cardigans. The Ark. Soilwork. Kent. Många bra band. Sahara Hotnights.


Ni är inget punkband….men hur är er relation till punk??

-Jag känner mig ganska punkig själv, jag har spelat i garageband i flera år, släppt självfinansierade plattor, försökt och få spelningar, kört turnébilen, alltid skrivit mina egna saker, skrikigt en del, sjungit barfota, organiserat party för små band. Jag har aldrig tänkt på pengar och även nu har vi vårt eget bolag och förhindrar pengarna att gå in i ett jättestor amerikansk/japansk industri. Jag gillar punkmusik också som Bad Religion, Pennywise och den typen av skatepunk som jag lyssnade på när jag var yngre. Men det bästa med punken är DIY och försvarandet av de små.


Vad är det bästa och det sämsta med att vara en kvinna som frontfigur i ett band??

-Det bästa är att jag slipper allt bärande av instrument, ingen klagar och ifall jag bär allt och svettas så säger folk “Hon har attityd”. Det dåliga med det är att jag blir trött på allt det tekniskt manliga snacket om drickande, instrument och musik och jag skulle ibland vilja ha en tjejkompis att prata med på turnéer. Som före spelningen där man kan fråga om man skall ha det rosa eller det svarta. Hon skulle säga, ta det svarta. Löjligt men en ganska trevlig liten grej


Snälla ranka dina fem favoritkskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

  1. Stoosh, Skunk Anansie

  2. Versus, Pearl Jam

  3. Violator,Depeche Mode

  4. Blood Sugar Sex Magic, RHCP

  5. Throwing Muses, University

 

  1. Hälsa: Mental och psykisk

  2. Kärlek

  3. Familj och vänner

  4. Musik och skrivande

  5. Samhörigheten med naturen

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Senaste: Billy Talent: 2, Entwine:FatalDesign

Första: Billy Idol, Whiplash Smile ( White Wedding? Vadsomhelst. Vinyl =)

Den dyraste har jag inte köpt.

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Pasi Kaunisto:Suomalaisia Lauluja.

 

Gör ni några covers på scen? Varför eller varför inte?

-Fatith No More, Digging the grave. Skunk Anansie: Twisted. Vi spelar något ibland bara för att vi gillar låten och att det passar in i vår musik.  

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

-Ja, ibland blir det tråkigt men oftast ganska intressanta konversationer!

 

HoroFinns det någon chans att se er i Sverige snart?

-Vi har spelat på båtarna men inte i Sverige. Vi kommer dit. Kanske, förhoppningsvis snart.


Var är bäst att spela?

-Tekniskt är det de stora klubbarna i Tammerfors, Helsingfors och Åbo  men annars gillar jag att spela på mindre ställen eller på landet. Folk är mer öppna och dansar och blir mer galna och går in i musiken. Cityfolket försöker alltid vara lite coola fall inte bandet är det största i världen.


Hur är en bra spelning med er?

-När vi är avslappnade och ingen irriterar någon annan(det händer ibland) och publiken är lite full och inte skall gå till jobbet dagen efter, Jag hör vad de vill och vi kan ge dem det. Bra kontakt med alla.


Vilken typ av folk kommer till era konserter??

-Mestadels Goth/rocky 20 åriga tjejer men det kommer tonåringar med lila hår och 40-åriga långhåriga gamla män. Ganska många är riktigt snygga studenter också. Det är ganska vitt.  

 
Vad skall vi göra med alla rasister? Är det ett problem i Finland?

-Vi borde sända dem till en liten by i Afrika eller Afghanistan i ett år utan pengar och utan karta och fråga dem hur det var. Ja, det är ett problem, ganska stort i många områden. Och det hjälper ju inte till när vi har ett “punk”band  som heter Kylähullut som just släppte en fin låt om muslimer …..jag skulle vilja sparka den killen lite. Dumjävel.


Mermaid måste vara er hitlåt?
Vilken låt tror du kommer att bli en hitlåt för er?

-Falling to pieces gick upp på andraplatsen på singellistan och den har varit på radio många gånger, så den är en liten hit. Inte en stor men en liten. Cripple är vår nästa singel, den kommer om två veckor, förhoppningsvis blir det en hit också. Mermaid funkar alltid live…det är en gighit.  


Varifrån kommer namnet?

-Manzana har en bra rytm, det är ett vackert ord, jag älskar det spanska språket. Det betyder äpple och det är en bra symbol också. Det förbjudna äpplet, delikat, fräscht, hunger , “ a manzana a day keeps the doctor away”, ta en tugga…enkelt att leka med ordet.

Nothing as whole as a broken heart...vad menar ni??

-Jag menar ett en person inte är vuxen förrän det går åt skogen en gång. Hur kan man älskar något som är helt och skinande. När du får lite fåror, då kommer ditt rätta hjärta och din mänskliga skönhet syns och då kan man kontakta andra personer. Vi är alla brutna och det är Ok, det är meningen. Linjen kommer från bibeln. Det är inte ett gospel album I vilket fall men detta är stulet från bibeln.  


Framtidsplaner för bandet?

-Spelningar, promota albumet, nya låtar, vi har redan låtar klara, nytt album, mer spelningar, radiospelningar. Vi har inga andra jobb än musiken så vi hoppas på en succé så vi kan få koncentrera oss på detta. Någon turné utanför Finland också, Tyskland och något annat är på gång!


För dig själv?

-Lugn och ro, bra låtar, tid att se vad som händer I världen och tid att läsa så att jag inte blir dum och självisk..

 

Visdomsord?

-Jag försöker att göra allt på det sätt så att jag inte behöver känna mej ledsen för att jag inte försökte när jag är gammal. Jag är inte vis tillräckligt för att ge ut några visdomar men som en vanlig blondin från Rantaperkiö måste det vara bättre att ta det än att känna sig ledsen efteråt.

 

Nåt att tillägga?

-Cheers! Keep it rock.