-Mitt och Mathias gamla band Quagmire lades på is runt 2008, men vi var säkra på att vi två ville fortsätta spela. Vi hade testat en annan trummis tror jag men fick inte till det riktigt. På en fest 2009 frågade vi om Jonas från Culkin ville trumma och då bestämdes det att vi skulle göra en trio som skulle heta Mamma Pappa Barn och det skulle vara svenska texter. Jag var rätt trögstartad då på grund av små barn med mera men 2014 började vi faktiskt repa. Låtar skrevs och vi spelade in 2015 det som blev vår första skiva DÅLIGA NYHETER och kom ut 2016. Sommaren 2017 började vi spela in UTAN FÖRVARNING som kommer ut nu 3 maj 2019. Vi har sett det här mer som projekt än band från början och tempot har varit väldigt lugnt på grund av familj, jobb, studier, andra band vi är med i och så. Men nu börjar vi få blodad tand och ska ut och spela lite i maj med Soviac, Huvet och Aabe och tänker oss att spela mer ute och ge ut mer musik.

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid??
-Jag, Viktor är 45 med tre barn i låg och mellanstadie, sambo, katt och hund. Är arkitekt och jobbar med sjukhus. Spelar bas i Legbiter sedan ett par år. Tidigare band är Quagmire 97-08 och innan dess frontade jag Spacebone (grunge) och gjorde gitarr i Pure Pain (industri). Bor i Stockholm (från Uppsala ursprungligen) sjunger och spelar gitarr i MPB.
Mathias är 39 och har en ettåring och sambo. Bor i Uppsala. Basist i MPB och i Quagmire förut, spelat gitarr och sång i Culkin (indie) med Jonas i över tio år. Har spelat bas i Kevlar, Shellfire och The Ghoulies. Är apotekare och jobbar med forskning på universitet.
Jonas är 39, gift med två barn på lågstadie. Stockholmsbo från Haninge. Trummor i MPB Jobbar med projektering av starkström. Också gitarr och sång i Culkin. Har spelat trummor i Brisco. Var medlem i Ellis the Vacuum Child. Har ett weezercoverband som heter Geezer och vikarierade på trummor i Legbiter en gång.
Alla fyra från Culkin har gjort en skiva med Nandor från Brick på sång för ett par år sedan. Den är riktigt bra, heter Brick och finns på Bandcamp med artisten The Depth Consists.

Jag kan höra mycket punk, indie, udda musik och jag kommer att tänka på en gammal grupp som hette Kommo, hör jag rätt? Var det bättre förr?
-Vi har alla bred musiksmak och grunden för oss är Indie, punk och Hc. Kommo är inget jag känner igen...
Det som var kul förr tycker jag är att jakten på musik var spännande. För att hitta ny bra musik behövde man resa, hitta skivaffärer, läsa tidningar och zines och gå på mycket konserter och festivaler. Nu finns allt på nätet vilket inte är lika kul, men väldigt praktiskt såklart. Och bra musik finns hela tiden! Både förut och nu.
 
MPB eller Mamma pappa Barn….vad heter ni nuförtiden, är det bara förkortningen som gäller? , är ni nöjda med namnet? Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?
-Vi heter Mamma Pappa Barn men det blir ofta att vi säger MPB, namnet är väl lite otympligt. Vi säger nog båda och använder båda.
Bästa bandnamnet på svenska måste ändå vara Sportlov och på engelska är det ju Born Against.

Vad är det bästa med att spela live?
-Personligen tycker jag att det är suveränt när det går bra live, då är jag helt i nuet och upplever totalt flow.

Var är bäst att spela, var är sämst?
-Har inte spelat så mycket på senaste men på Copperfields och Kafe 44 känner man sig välkommen och fokuset på musik känns starkt. Sämsta man kan göra är nog utomhus på dagen och med lite folk i kombination.

Hur är det att spela denna sortens musik i Sverige idag?
-Känns inte som att det finns en tydlig scen att förhålla sig till. Då hade det varit enklare kanske att spela inom en mer tydlig genre, då känns det som att det finns mer bloggar, minifestivaler och liknande. Kunde nog varit lättare att nå ut då samtidigt som vi dras till det som är mindre tydligt och blandat.

Huvet records ger ut vår nya skiva digitalt, dom ger också ut Soviac och Aabe, hoppas på mer sånt. En samlande kraft för noiserock.


Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?
-indie. noiserock. postpunk. gud vad bra det är med sammansatta ord på svenska.

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?  Ni spelar inte precis punk rakt av men det finns influenser tycker jag…
-Punk för oss är främst en relation till musik, att spela det vi själva gillar utan att ta hänsyn till olika regler eller några kommersiella spekulationer. För mig betyder punk också något slags ganska direkt tilltal och att det är skevt, opolerat eller rått gjort. Punken är startpunkten för oss så det kommer alltid finnas kvar på något sätt.

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?
-Vi gillar Bandcamp väldigt mycket. Där går musiken att strömma eller ladda ner som mp3 eller lossless plus att artisterna bestämmer priset och får nästan alla pengar själva. Helt superbra. Och inget irriterande runt om heller, utan massa bra krönikor och musiktips.

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt? Med SD och KD som lätt konservativa partier…eller skiter ni i politik?
-Vi är en bit vänster ut, så det är en väldigt frustrerande utveckling vi ser politiskt i Sverige senaste två eller tre decennierna med en rejäl högersväng av hela samhället. Skulle önska att det fanns något effektivt och enkelt sätt att hejda SD.

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?
-Sverige: Rome is not a town, Tennis bafra, Soviac, Bitch hawk, Dimma, Bäddat för trubbel, Scraps of tape, Blessings, Det eviga leendet, Pyramido, Stockholm: God mother, Horndal, Stiu nu stiu, Tungsol, Aabe, Domkraft, The Sekt.

Spelar ni något utanför Sverige?
-Nej, men jag tänker att lite Danmark eller Norge kunde vara kul.

Andra bra band från utlandet?
-Finns så mycket aktiva bra band nu...
Sumac, Baptists, Metz, Daughters, Whores, Low Dose, Hot snakes, Cult leader, Yob, Sleep, Mutoid Man, Radioactivity, Retox, Kowloon walled city. Jag kan fortsätta hela dagen.

Mamma Pappa Barn är en grupp som har ett ganska eget sound och den enda grupp som jag kommer på sedan min uppväxt är Kommo men det är en grupp Viktor(som har svarat på frågorna) inte har hört talas om….april-2019

 

Lite historia om gruppen?


Era texter, vad influeras ni av?  Aldrig på annan språk än svenska?
-Första skivans texter sprang ur en bild jag fick... känslan precis efter ett stort haveri av nåt slag. Tror första texten var till Nanomalist. Sen spann jag vidare på det till nästan alla låtarna. Ett par låtar är inspirerade av rasism och fascister, funkar bra att sjunga när man är arg!
Andra skivans texter har sitt ursprung i ett internt skämt som ledde vidare till att jag tänkte ha industrialismen i Sverige som tema. De tankarna som fanns kring det har skrivits om och omtolkats tills det passade musiken, och är mer poetiskt än konkret. Men jag tycker det blev en bra stämning.

Kommer nog inte bli något annat än svenska i MPB, utgångspunkten var att det var nog med halvbra texter på engelska. Nu uteslutande halvbra texter på svenska.


Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?
-Ja, det finns det säkert. Ämnen behöver ligga inom räckhåll från min egen erfarenhet tror jag. Skulle heller aldrig skriva något för att bara chockera eller provocera allmänt.

Politik och musik, hör det alltid ihop?  Vilken är er mest politiska låt?
-Nej det behöver inte höra ihop, jag lyssnar en hel del på metal och där är det ju ofta vad som helst i texter, tomtar, troll och demoner. Finns ju en del samhällskritisk dödsmetall typ Genocide Pact, Memoriam och Pyrrhon i och för sig. Röntgen från förra skivan skrev jag texten till när åldersutredningar av asylsökande var aktuellt, det är nog låten med tydligast politisk anknytning.

Bästa politiska band/artist?
-Fugazi.

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?
-Absolut på personnivå, det tror jag det finns många berättelser om. Den sociala kraften i musik kan ju påverka grupper starkt också, då påverkas ju både individer och samhälle.

Ert omslag är riktigt fräckt på er CD, vem har gjort det. Vem föreställer det på nya skivan? Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…
-Tack! Jag har gjort layout och Jonas har tagit bilden (för flera år sedan), samma upplägg på förra skivan. Det har varit en grej att det bara är vi tre (plus Mattias Lindberg som spelar in) som gör allt. Kan vara skönt på ett sätt att lämna omslag till nån utanför bandet, men att styra alla kreativa moment känns bra för oss just nu. Vi känner inte mannen på omslaget, men han går ofta förbi där jag bor.
Förut tror jag det vara viktigt att musiken syntes i omslaget, när skivbutiker var betydande. Idag tror jag det inte spelar så stor roll, men konstnärligt är det alltid starkare med en helhet.
Bäst omslaget någonsin är nog Action park med Shellac ändå. Helt minimalistisk framsida och en detaljerad teckning av ett nöjesfält inuti, fin kontrast.

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?
-Nej, jag tycker inte det egentligen. Det räcker ju fint med Spotify, Bandcamp och så vidare. Men vi har alla samlat skivor från början så för oss är det viktigt att ge ut fysisk musik. Vinyl är ju riktigt fint men dyrt och tar lång tid att få från presseriet. CD är bra ljud, tar typ en vecka att beställa, billigt att göra, lågt porto när man skickar så det har blivit det för oss.
I Uppsala finns Open Mind, en fin butik.

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?
-Jonas blev biten i benet backstage av Pelle i Fireside när Ellis the vacuum child turnerade med dom!

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?
-Än så länge är det mest vänner och gamla bekanta, tror jag. Såg här om veckan att vi haft rätt många spelningar av skivan på bandcamp så jag kan ha fel. Skulle gärna se att vi nådde ut till fler, tycker själv att vi borde funka för andra med blandad smak inom indie och punk.

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?
Jesus Lizard - Liar, Black Sabbath - Black Sabbath, Neil Young - Harvest, Pixies - Surfer Rosa, the Clash - Give em enough rope
Chavez på Tantogården 97, Mission of Burma på All tomorrows parties 2002, Shellac på Pukkelpop 94, Sumac och Baptists på kafe44 nu nyss i mars, Fugazi i Nurnberg 98.

Är det tråkigt med intervjuer?
-Nej, det är kul att prata om musik!

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?
-Drive Like Jehu, Television, Steel Pole Bath Tub, Unwound, US Maple.

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var yngre?
-Absolut, jag hade inget aktivt musikprojekt mellan 09 och 14, det var frustrerande och jag var nog en aning grinig under den tiden. Är arg på liknande sätt idag som när jag var ung men när jag var yngre trodde jag nog mer att ilskan skulle vara produktiv och leda till något bra. Idag försöker jag undvika den känslan.

Vilken är den konstigaste frågan ni fått I en intervju?
-Kommer inte på något, kanske den här?

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?
-Det skulle vara roligt med frågor om förstärkare, instrument och inspelning. Det är vi -intresserade av.
Berätta om hur ni spelar in? Ja tack som frågar. Vi har spelat in skivorna i Voilum studio som ligger på samma våning i Handenterminalen som replokalen. Vi har spelat in instrumenten live och lagt på sången efteråt samt ett fåtal pålägg med gitarr, trumpet och körer.

Framtidsplaner för bandet?
-Spela våra gig i maj (10/5 Eskilstuna, 16/5 Stockholm, 17/5 Uppsala), och gärna boka fler till hösten. Börja spela in något nytt i vår som vi skriver i höst.

För dig själv?
-Fortsätta med Legbiter och MPB växelvis på något smart sätt.

Visdomsord?
-Borsta tänderna minst 2 minuter morgon och kväll med en mjuk tandborste och flourtandkräm.

Nåt att tillägga?
-Tack för frågorna! Sjukt kul att du haft zinet igång så länge, hoppas på en lång fortsättning.