mAcHiNEs

punk from the past

 

Machines är en grupp som släppte en singel en gång I tiden på 70-talet och den är en av de dyraste skivorna från den tidiga punkvågen. Upp till  £180 kan du behöva betala för den. Nu over 25 år efter att singeln släpptes intervjuade jag en av medlemmarna…..   ….Nick Paul.

Skrutt intervju – 18 Augusti 2006

 

Varför började ni att spela ihop från första början?

-Jag började att spela när jag var 15. Jag hade lyssnat på folk som The Doors och The Who I några år och för mig var det självklart och naturligt att börja spela. Det bästa jag bestämt i hela mitt liv. 

 

Snälla berätta lite om varje medlem, hur gamla ni var när ni började och vad de gör nu?

-Medlemmarna var jag själv på gitarr/sång, Duff på bas och John Dee på trummor. Jag var 21 när vi började, Duff var 19 och John vara bara 16. På den tiden jobbade jag med nätutveckling, Duff blev tryckare och John mår inte tillräckligt bra för att jobba(dryckes/drog,rock n roll problem och livsstilsproblem). 

 

Du har ingen kontakt med dem nuförtiden?

-Ingen alls. Jag har inte sett Duff sedan 1978 och John sedan jag såg honom i ett reggaeband som hette Bushfire för 22 år sedan. 

 

När ni började att spela var det för att ni ville börja spela punk eller var det bara så att ni började att spela och blev kallade ett punkband efter ett tag? 

-Jag tror att jag kom in i punken på det tidiga 70-talet med grupper som Stooges, MC5, Velvet Underground och New York Dolls. Mitt första band, Raw Power, spelade Dolls-låtar 1974 så när punken kom var jag redo och väntande!

 

Ni gjorde en Ep, inget mer som ni släppte eller spelade in(förutom de två låtarna på Bored Teenagers) Ifall det är så varför inte släppa de på en CD(eller kan du ordna dem på CD till mig?)?

-De fyra låtarna på True Life EP plus de två som just släpptes på Bored Teenagers Vol 4 på Bin Liner Records var de enda som vi spelade in, vilket är väldigt synd eftersom det betyder att de resterade 14-16 låtarna förblev ohörda(men fortsätt att läsa för en STOR nyhet). 

 

Er EP har blivit väldigt dyr, har den inte? Hur mycket har du hört att den har blivit såld för

-Ja,True Life EP:n har blivit en samlarskiva som är väldigt eftersökt. Den fanns precis med i Record Collectors (populärt engelskt Magazine) som top 50 på de mest eftersöka singlarna genom all tider och det var en överraskning. Jag har hört talas om £180 plus för en skiva!

 

Är den värd det?

-Självklart inte! Jag skulle inte betala så mycket för en skiva gjord av Jesus som sjunger om hemligheten av evigt liv ens! Alla som vill ha den på CD kan få den för £3.50p från Detour Records som jag tycker är ett mycket bättre deal. 

 

Dina bästa minnen från Machines-tiden?

-Göra 6 extranummer på ett London College veckan efter att Damned fick göra 2. Se vår skiva gå upp på indielistan på nummer 20 första veckan efter releasen. Spela på det berömda Roxy och Vortex.  Våra livespelningar var alltid kaos. Höra vår skiva på en John Peel-show bak i vår van när vi var på väg från ett vilt utsålt gig. En massa trevliga minnen. 

 

Lyssnar du på punk idag? Favoriter i dagens musik?

-Jag besökte inte bara punken för en helg, det är för livet! Jag får fortfarande samma kick från The Dolls, Stooges, Television, Clash, The Gun Club osv som jag fick första gången jag hörde dem.

Favoriter idag? Massor! Jag gillar The Blood Arm, Towers of London, The Killers, Franz Ferdinand, the Wannadies, My Morning Jacket, Larrikin Love och alla band med lite stake!

 

Vad betydde punk för dig? Har det format ditt liv så att du blev den du är idag?  ?

-Punk betydde allt för mig. det var musik, attityd och livsstil, allt ihop till ett. Det var spänning, utmaning, fara, exprimentlusta, optimism, revolution, allt. 

Attityden och värderingarna som jag plockade upp I punken är väldigt mycket hjärtat i min person som jag är idag. De här värderingarna handlade om att vara öppensinnig, inte blev chokad så lätt, acceptera olikheter, en vilja att försöka nya saker och tänka utanför lådan. Inga dåliga värderingar alls!

 

Eller var det så att punken inte alls var politisk när den kom utan det började med Conflict, Crass och de grupperna?

-Politik var en stor influens i början för många band som för The Clash (the Pistols visade aldrig mycket intresse för politik) och saker som Rock Against Racism rörelsen.

Personligen gillade jag inte Crass, Conflict och den typen av band eftersom musik var min huvudintresse och jag är ledsen för de banden rockade inte för min del.

 

Spelade ni ute ofta?

-Vi spelade så många spelaningar som vi kunde få och det var oftast 4-6 I månaden. Vi bodde i en stad(Southend on Sea) som också var ett hem för och väldigt mycket i klorna på RnB band som  Dr Feelgood and Eddie and The Hot Rods och vi var tvungna att kämpa för att få spelningar. Vi hatade all den där RnB skiten och dolde inte det heller. 

 

Har ni gjort något återförening någon gång? Är det något ni vill göra? 

-Ja! Vi spelar igen. Den första spelningen på 28 år kommer att äga rum på Boston Arms, Islington, London, UK den 11 September 2006. Det är första gången Machines kommer att kunna höras live på 28 år. Förutom mig själv är medlemmarna Tash på bas (ex Raw Power) och trummisen i anarkipunkarna Kronstadt Uprising, Steve Pegrum.

De som också skall spela denna kväll är The Ordinarys, The Plague och The Steroid Kiddies. Det kommer att bli en jävla bra kväll. Jag kan inte vänta med att komma upp på scen!

Jag skulle också vilja komma tillbaks till det regelbundna spelandet och göra mer skivor såklart!

 

 

 

 

På den tiden var det inte svårt att chocka sina föräldrar, sin omgivning osv genom at vara punkare, vad skall dagens ungdom göra för att chocka

-Gå omkring naken?  Gå med I en galen religiös sekt? Göra ett könsbyte? Det finns en massa vägar, de behöver bara använda sin fantasi!

 

Vilken är den viktigaste punklåten någonsin?

-Efter True Life (he he!) måste det vara antingen Anarchy in the UK (den var startskottet som alla beväpnade punkare hade väntat på!) eller New Rose med The Damned (den första punkskivan som visade vägen för en massa andra band).

 

Vad tycker du om “di gamle” som spelar punk fortfarande som Charlie

Harper(UK subs), TV Smith(Adverts) osv. Är de patetiska eller vad tycker du?

-Jag tycker inte att det är deras ålder de skall bli dömda för om de fortfarande kan leverera bra saker. Jag såg Adverts 1977 och ifall TV Smith fortfarande är så bra så skulle jag gärna se honom. Charlie Harper måste vara 65 så lycka till för honom att han fortfarande är i livet!

Förra året såg jag television sälja ut 2500 sittplatser två kvällar I rad och göra en riktigt bra show. Tom Verlaine och Richard Lloyd är båda 57, räcker så?

 

Vad vet du om Sverige?

-Det är därfirån Wannadies och ABBA kommer ifrån. Det finns en massa metal variationer (black/death/heavy etc). Det är ett land där regeringen ger bidrag för att man skall kunna göra skivor - respekt.

Invånareantalet är ungefär 9 miljoner. Huvudstaden heter Stockholm.  Fisken är väldigt god. Ni har en julfigur som heter Tomte och bor i skorstenen och det bästa av allt ni har bastu och som man efter det rullar sig I snön och sedan piskar man varandra med ris- coolt. Jag tror jag vill flytta dit någon gång.

 

Har du hört några svenska band värda att nämna?

-Förutom det jag skrev här ovanför är inte Bettie Servert, the Cardigans och the Hives svenska? Om jag skal vara ärlig, så är jag en dåligt informerad britt, jag blir konfunderad med banden för jag vet inte om de är svenska eller om de är isländska/norska/finska! Förlåt!

 

Du spelar inte musik nu eller och vad gjorde du efter att Machines splittrades? 

-Efter the Machines bildade jag Collectors som gjorde en singel som hette ‘Different World’ på Central Collection 1980. Den är också ett samlarobjekt nu. John Peel beskrev oss som  ‘The Sound of young Acton’ (en del av  London). Vi spelade tillsammans i nästan 20 år och spelade på många bra ställen som Dingwalls runtom i London.

 

Vad tycker du om skivor som Bored Teenagers och liknande skivor?

-Fram till att Detour Records kontaktade mig att vara med på Borde Teenagers vol 4 så var de enda punksamlingarna jag hade hört sedan  ‘Farewell to the Roxy’ album var de som hade använt mina låtar utan att fråga som till exempel Killed by Death Vol.2, Bloodstains across the UK, Break the Rules Vol.7 och Every one a classic Vol.6 osv.

Som koncept gillar jag dem men jag är bara intresserad av dem om det finns något värt att lyssna på. Jag har hört en massa rocksamlingar från 60-talet och blev imponerad av variationen på dem så jag hoppas att ungar kommer att vara detsamma när de hör dagens punksamlingar. 

 

Köper du mycket skivor idag?

-Självklart! Det finns fortfarande en massa bra musik, både ny och gammal, Den här veckan köpte jag New York Dolls CD.n(den med gratis DVD:n) och en underbar dubbel Stooges –skiva med outsläppt material med den klassiska Raw Power- line upen. Förra veckan köpte jag The Stands och The Kings of Leon. Det finns mycket därute! 

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Skivor:

1.    MMarquee Moon med Television

2.    FFörsta Velvet Underground albumet

3.    RRaw Power av the Stooges

4.    DDen första New York Dolls skivan

5.    BBack in the USA med the MC5

Konserter

1.    TThe Sex Pistols och Clash på the 100 Club Punk festival i Sept 1976.

2.    JJJohnny Thunders Heartbreakers första uppträdande på The Roxy Club sent 1976.

3.    TThe Clash och Tom Robinson band på Rock Against Racism free gig i Victoria Park London 1978.

4.    TThe Ramones på The Rainbow, Finsbury Square, London 1977.

5.    TThe Clash tillsammans Jam och the Buzzcocks på the Hammersmith Odeon 1977.

5 viktigaste sakerna?

1.    AAtt vara glad.

2.    aAtt vara frisk.

3.    AAtt ha en bra partner och bra vänner.

4.    AAtt ha tillräckligt att leva på.

5.    AAtt ha det bra och roligt!!!

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första skivan var Very ‘Eavy, Very ‘Umble med Uriah Heep – ugh!

Den senaste var Stooges dubbelskiva I dagarna. Den dyraste? Jag tror aldrig jag har betalat något annat än affärens pris.

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Barry White’s Greatest Hits, köpte den för 10p eftersom jag gillar trummorna och basen  ‘Can’t get enough of your love’ – he he!

 

Visdomsord?

-Mr Grimsdale!

 

Nåt att tillägga?

-Ifall du vill veta mer om The Machines, kolla in www.myspace.com/77machines (där finns alla 4 låtar från EP:n möjliga att lyssna på gratis.) och www.southendpunk.com (en fantastisk websida som ger er fulla historien  av punken i området där vi bor)  www.Punk77.com och detaljer om Bored Teenagers Vol.4 och våra framtida spelningar är http://www.detour-records.co.uk/bored_teenagers.htm

Avslutningsvis, ett stort hej till alla era stora vikingar och kvinnliga vikingar dör ute!