LOTTA WENGLÈN

LOTTA WENGLEN är en tjej jag aldrig hade hört. Jag blev lite nyfiken på henne och därav denna intervju. Kul med ny musik och nya artister. Sep-2007

 

En liten kort presentation av Lotta?

- Jag är född och bor i Malmö. Har två roliga musikprojekt igång just nu förutom min sologrej. Up The Mountain som kör gamla countryhits och Sunshine Rabbits som framför elektronisk päls pop utan hämningar. Ibland gör jag lite filmmusik och spelat in andra artister i min studio.

 

Du har gjort mer skivor än den senaste....berätta låter det ungefär likadant?

- Har spelat i band tidigare, men gick solo 2000. Har släppt fyra soloalbum sedan dess. Debutplattan Golden Green var amerikansk singer songwriter tradition med en del country i botten och en extremt sparsmakad produktion med sången superlångt fram.. Paintbrush var med fullt band och blås. Mer tjocke Elvis i Las Vegas, men alltid med en soft touch av kärlek i låtarna.  Ask Harry utspelade sig mer i samma rum hela plattan igenom. Texter om resor i mitt inre och mycket akustiska instrument. Inspelad hemma i vardagsrummet. Mitt nya album In The Core är en mer outrovert skiva där jag är mer utagerande både i text och musik. Känns som att en bra kraft fått verka rakt igenom. Mer smuts mindre ursäkter helt enkelt.

 

I min recension jämför jag dig både med Anna Ternheim och Björk och plus detta lite country och då menar jag inte Jill Johnson-country....kommentar om detta?

- Känns som att du kommer skriva en fin och generös recension med tanke på namedroppingen. Förstår om du hör spår av country i musiken. Den har dock fått vika sig för rocken som vill ut.

 

Andra du jämförs med?

- Har genom åren jämförts med många. Allt från Courtney Love till Maria McGee, Ane Brun och Norah Jones. Folk som lyssnar på musik har ett behov av att kategorisera den för att få sina skivor sorterade på ett klyftigt sätt i hyllan och i huvudet.

 

Hur skulle du själv beskriva din musik med tre ord?

- Uppriktig, svärtat vacker och hoppfull

 

Hur har recensionerna varit? Är det något du bryr dig om?

Skulle du ändra något efter en dålig recension?

- Det har varit många fina recensioner av alla mina skivor. Visst är man nyfiken om skivorna man skickat ut har nått fram till personen i fråga. Postgången fascinerar mig. Jag skrattar jättemycket när det skrivs dåliga recensioner om en platta jag gjort. Dels för att de oftast är mer uppfinningsrika än de som skriver upp en. Jag vet att jag inte kan nå allas hjärtan med min musik och många kommer aldrig fatta vad jag vill med den. Jag har inga förväntningar på mig utifrån så jag känner mig fri att fortsätta göra min musik på det sätt jag väljer och som får mig att må bra.

 

Vad är det konstigaste som har skrivits?

- En recension började så här ”En sval kopp thé…” och jag tror att menlöst också fanns med i beskrivningen av min musik.

 

Textmässigt...vad skriver du om och framförallt vad får du inspiration ifrån?

- Jag skriver mest om hjärtats frågor och försöker genom mina texter få klarhet i saker som jag ännu inte fattar. Mina vänner känner ofta igen sig i mina låtar. Inte helt utan anledning då jag gärna plockar in människor i min nära omgivning i mina texter.

 

Margit Music? Berätta?

- Min mormor hette Margit och hon lärde mig att spela munspel när jag var liten. Mitt skivbolag är döpt till minne av henne.

 

Finns det några bra artister/grupper i Sverige idag?

- Ja det finns det verkligen. Jag tycker om Small Flowers Crack Conrete från Malmö och Montys Loco i Stockholm. Sen har vi såklart Cecilia Nordlund och hennes kommande sologrej, Katarina Nuttall och Ane Brun.

 

Hur tycker du annars det är att bo i Sverige idag?

- Just nu känns det helt ok att bo och leva i Sverige. Känner mig ofta en smula avskärmad från verkligheten i mitt arbete, men jag och vänner som jobbar med musik har känt av att vi har en ny regering då det dragits in på pengar till kulturen. Annars tror jag att man ständigt måste leta efter en balans där ens inre och det man har runt omkring sig synkar så gott det går. Ett 24 timmarsarbete, men jag kan inte komma på något annat sätt.

 

Var står du i debatten om mp3 och nedladdning?

- Jag är för nedladdning av musik. För oss mindre artister är det en fördel att folk tankar hem våra låtar och sprider musiken. Jag vill att så många som möjligt ska få glädje av min musik och det har jag aldrig lyckats med genom skivförsäljning via butik. Däremot så har jag sett att folk köper mer skivor på konserter för att ha ett minne för kvällen samt för att lindra sitt dåliga samvete för att de resten av veckan sitter och tankar låtar gratis. Med andra ord så är du som artist till råttorna om du inte får komma ut och spela.

 

Är det något du pysslat med själv?

- Jag tankar ner låtar vid behov. Framförallt när jag hört ett namn nämnas och jag är nyfiken på att lyssna på låtar de gjort. Jag har öppnat upp mig enormt musikaliskt sett genom att få tillgång till att lyssna på musik utan att det kostar skjortan. Jag brukar handla cd skivor på konserter och när det är nedsatt pris.

 

Vad är det för typ av folk som kommer på dina konserter? Ålder?

- Förr vad det män i 45 årsåldern och någon enstaka tjej i 20 årsåldern. Nu tror jag det folk mellan 20-30 av blandat kön. Vet inte riktigt än då jag väntar på en respons på nya plattan.

 

Vilka saknar du på dina konserter?

- Jag saknar alla dem som inte fått reda på att jag spelar, men som gärna kommit om de vetat.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

- Puha. Fem känns tungt just nu. Ger dig lite av varje som jag spontant kommer på. Platta: The letting go -bonnie prince billie, Konsert: The Ramones på mejeriet i slutet på 80 talet. Damien Jurado på mejeriet för ca ett år sedan. Viktigt är kärlek från min partner, vänner och familj

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

- Första var Changes One David Bowie. Senaste var Destroyer med Low. Dyraste var en box med Merle Haggard. Har ingen sån där collectors item skiva tyvärr.

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

- Billy Ray Cyrus

 

Hörs du mycket på radion eller hur är det för det känns som om din musik skulle passa bra där?

- Jag har inte varit P3 stoff då jag sällan satsar på en specifik singellåt på mina skivor. P4 har alltid gillat mig.

 

Du har uppmärksammats av TV också eller hur var det?

- Kan inte påstå att jag förekommit ofta på tv. Fem gånger kanske under min livstid. Jag är ingen kändis och jag tror att många som läser detta inte har en aning om vem jag är.

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt? Vilken är frågan du aldrig får men vill ha?  Ställ den och besvara den?

- Jag tycker det är roligt att svara på bra frågor. Ni har ställt många bra frågor och jag känner inte att jag saknar någon.

 

Framtidsplanerna med musiken?

- Att få komma ut och spela så mycket det bara går med mitt underbara band.

 

För dig själv som människa?

- Jag hoppas att jag fortsätter älska som jag gör just nu och att de människor jag har omkring mig fortsätter att finnas där.

 

Visdomsord?

- Behandla andra så som du själv vill bli behandlad. Känns stabilt och funkar även som  termometer när det gäller att förstå vad andra människor behöver.

 

Nåt att tillägga?

- Tack för att ni hörde av er med er nyfikenhet