Loke är något så ”hemskt” som Öisare men han är också en helt lysande poet och vissångare. Det var därför som jag beslöt mig för att låta han vara 2008 års första intervjuoffer. Lyckas ni få tag på hans skivor så tveka inte…..

 

Berätta om dig själv, ålder ,intressen familj och så vidare?

- Jag är Loke, UndergroundVisans Hörförare. 30 år. 197 cm. Ursprungligen från Dalarna men Gbg:are sedan 10 år. Jag har en Far och en Mor, fyra systrar och en bror. Mina fritidssysselsättningar är alternativ kultur (dvs. kulturyttringar utanför det förväntade och institutionella), poker, fotboll, gatumusik, ”tema”-fester och resor inom Sverige. Men jag är intresserad av långt mycket mer. Jobbar efter principen att vara lite insatt i väldigt mycket.

 

Några band före?

-Jag började spela i band redan som 12-åring. Vi var oerhört tuffa, djävulsdyrkare och höll ritualer i min granne Jon Hållmarkers garage. NCA hette första bandet och det lät såklart skräp. Började spela punk på högstadiet i Plogvägen (gatan vi bodde på i Mora med en blinkning åt plogbillsrörelsen). Gjorde även en kortare tid i blackmetal-bandet Arckanum som idag är skitstora i den svängen.  Fortsatte på gymnasiet med bandet Il Cattivo som spelade ambitiös tequila-rock. Väl i Göteborg gick jag efter en tid med i byråkratrockbandet POST som fortfarande existerar även om vi är kvar på samma ställe som för åtta år sen. Slutligen startade vi folkmusikpunkbandet Räfven som har nått oanade och kanske oönskade framgångar. Släpper ny skiva den 8:e April.

 

Du gör texter som inte riktigt liknar någon annan? Vad jämförs du med? Jag drar själv paralleller till Demian och Sundström?

- Jag blir ofta jämförd med Demian och ibland även (hemska tanke) Björn Rosenström. Tycker dock det är lite missvisande. Ska man dra paralleller till andra textförfattare tycker jag att Dan Berglund, Jocke Thåström, Karl Gerhard och serietecknaren Martin Kellerman (Rocky) ligger närmast.

 

Bellman är aldrig något du funderat på att göra?

- Har definitivt haft tankar om Bellman. Har lyssnat mycket på Fred Åkerströms ”Till Carl-Michael” och har en mindre Bellmanrepertoar själv. Dock har det aldrig blivit av eftersom jag lagt allt fokus på mina egna sånger.

 

Gör du några covers annars? vad isåfall? Varför inte om du inte gör några?

- Jag spelar uteslutande eget material på mina konserter. Jag ser mig ju som vilken artist som helst och det är ju ganska ovanligt med band eller artister inom andra genrer som spelar covers. After-ski eller Ibizatrubaderiet har verkligen aldrig lockat mig och jag tror inte jag skulle vara speciellt bra på det heller. Skulle möjligen kunna tänka mig att spela någon mindre etablerad kollegas låt live. Har varit ganska sugen på Ola Sandströms ”Heligt Krig” men han gör den så bra själv så jag törs inte än.

 

Du är öisare också efter vad jag förstår(jag själv är inbiten gaisare och då menar jag verkligen inbiten gaisare). Du visar inte detta i dina texter?

- Jag är alldeles för fotbollsintresserad för mitt eget bästa. Det tar emellanåt stor del av min tid och energi och så kan man ju inte ha det när man är oberoende kulturarbetare. Väldigt liten del av min publik delar denna fanatism och ännu färre håller på samma lag som jag varför det känns ganska ointressant att försöka dela med mig av den från scenen. Dock har jag gjort en renodlad supporterplatta för ÖIS och den repertoaren har jag framfört både på puben innan match och på Valhalla IP. Jag ska erkänna att supportrar som publik är en extremt entusiastisk publik. (I alla fall Öisare)

 

Går du på matcherna? Varför gick det som det gjorde i år för ÖIS?

- Jag går så ofta jag har chansen och åker även på bortamatch om jag har möjlighet. Anledningen till att vi kan slå serieledarna på bortaplan (Bajen 06) och sen förlora mot jumbon på hemma (Öster samma år), vinna 5 matcher i rad (Superettan 07) och sen förlora 7 i rad (samma år) är att gud hatar mig. Av samma skäl får jag kämpa dubbelt så hårt som alla andra för att bli pokermillionär. Skämt åsido finns det massor av anledningar och ännu fler idéer om varför det gått åt snoken för rödblått. Själv tror jag på bristande kontinuitet och klubbens eviga fattigdom.

 

Det sägs att blåvitt är disco och GAIS är rock n roll....vad är då ÖIS?

- Jag ser nog inte Blåvitt som disco. Jag tänker mer på blåvitt som det där pipandet till testbilden på Kanal 1. Eller som karaoke. GAIS är möjligen gubbrock eller Eddie Meduza-covers medan Öis är ett möte mellan Beethovens ”An die Freude”, Dead Kennedys, Röda Arméns Manskör och Sahara Hotnights. Unikt, stort, vackert och plågsamt på samma gång.(Man märker att den här grabben är som jag….enögd ;-))

 

Tillbsks till texterna...varifrån får du din inspiration?

- Jag hämtar inspiration från mitt eget liv. Jag känner direkt om jag blivit berörd eller upprörd och nästan lika snabbt vet jag om det går att skriva en sång om. Jag har blivit lite mer sakpolitisk i mina sånger och det är mycket tack vare vissångaren Maud Lindström (Gaisare btw). Det är sällan eller aldrig dokumentärer ur mitt liv utan mer dramatiserade tolkningar av något som hänt mig eller någon närstående. Jag skriver dock aldrig om saker till vilka jag inte har någon relation. Därför kommer jag inte skriva om mordet på Pakistans opinionsledare Buttu även om det berörde mig.

 

Vem är Sveriges bäste textförfattare förutom dig själv?

- Jag är bäst på det jag gör men inte bäst. Jag vet inte vem som är bäst  men de bästa svenska texterna tycker jag är Ola Sandströms ”Heligt Krig”, Christina Kjellsons ”Cirkus”, Lars Winnerbäcks ”Tvivel”, Cornelis ”Grimas om morgonen”, Demians ”Alkohol”, Jenny Almsenius ”Din sista sång” och... en jävla massa andra inser jag. Det får räcka så.

 

Skulle du kunna tänka dig att göra en riktigt banal text? Vilken är den mest banala du har gjort?

- Jag försöker att inte begränsa mig när jag skriver. Jag bryr mig inte om ifall jag blir sentimental, patetisk eller banal. Bara jag själv tycker det är bra får det vara hur klyschigt som helst. Jag har en låt som heter Klyschan och det kanske är den som är det mest banala jag gjort. Jag vet inte riktigt.

 

Din relation till punken?

- Punken är den enda gruppidentitet jag känt att jag tillhör. Under min svåra, svåra högstadietid var den en räddning för mig och jag ser mig fortfarande som punkare även om den gängse definitionen verkar ha förändrats en del sedan – 93

 

Det var något jag läste om präst också på din hemsida, utveckla?

- Som det späda barn jag var hade jag en gudstro och bad varje kväll ”gud som haver barnen kär”. Dock kände jag mig nog mer rädd över att behöva lägga mitt öde bortom mig själv och blev mer agnostiker redan på lågstadet. Idag ber jag endast vid straffsparkar och All in-situationer och det är vanligtvis till Allah av någon anledning.

 

Hur tycker du att musiklivet i Sverige lever just nu? Favoritgrupp/artist?

- Musiksverige är en tragedi. Förhoppningsvis blir det mindre schlager nu efter TheArks fiasko men det fästs så orimligt mycket uppmärksamhet vid den industriellt framställda popen att man knappt orkar fnysa åt den. Jag är dåligt insatt i populärmusik i övrigt och lyssnar nästan uteslutande på polares band. Kultiration, Lyxbabian och Lucas Stark är några av dessa favoriter.

 

Politik och musik, hör det ihop?

- Absolut. Jag skulle hävda att de flesta av mina texter är politiska. Politik är ju mycket mer än bara hur man röstar eller tycker i sakfrågor. Min attityd mot mina medmänniskor är indirekt en politisk handling. Många av mina texter handlar om medvetenheten om sina egna fördomar eller bristande respekt för sina medmänniskor. Det tycker jag är politiskt.

Men idén att skriva sånger som rätt uppochner säger att sexistiska män är dumma, moderater är onda, nazism är fel tror jag är meningslöst. Då sjunger man för de redan frälsta och påverkar inte så jägars mycket.

 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt?

-Jag älskar intervjuer i alla format. Det fick gärna vara dubbelt så många. Det enda tråkiga är att bli felciterad i press. En gång framstod jag som Sverigedemokrat efter att ha blivit felciterad rörande EU-kritik. Sånt är trist

 

Känner du att mycket har ändrats sedan valet? Till det bättre eller det sämre för egen del?

- Jag och min publik har ju vårt eget hemliga förhållande under jorden och vad som händer uppe på ytan påverkar oss inte särskilt mycket. Däremot vet jag att det blivit sämre för frilansmusiker eftersom regeringen skurit ned bidragen för förmedlingsorganisationer som tex. MCV och MIV. Dessutom är de nya A-skattereglerna än värre än de tidigare men inte heller det påverkar mig eftersom jag gett upp tanken på att någonsin få bidrag för länge sen.

 

Hur ser du på MP3 och nedladdning?

- Jag tycker fildelning är oerhört bra om man utgår från att lyssnaren sedan betalar för sig om de tycker om musiken. Jag har haft enormt mycket hjälp av att min publik skickat låtar till sina vänner som sedan beställt skivor. Nu är det också mycket upp till oss producenter att finna nya sätt att ta betalt för musik. CD-skivan är ju döende och vi kan ju inte begära att ungdomar som inte ens har CD-spelare ska köpa skivor.

Däremot är de som tycker att musik ska vara gratis tomtar som inte har en aning om hur musikeryrket eller musikbranschen fungerar.

 

Är det något du pysslar med själv och isåfall i vilket syfte?

- Nix. Jag laddar inte ner någonting. Jag spelar nätpoker istället. Dessvärre(?).

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

- Skivor: 1: Thåströms solodebut. 2: KSMB, SardjentPepper 3: Dan Berglund. En järnarbetares visor 4: Minestry, Psalm 69 5: Sjostakovic Cellokonsert nr 1 i F-moll

Konserter: 1: Hedningarna på Kåren, 2: Slayer på Hultsfred, 3: KSMB på Bergslagsrocken, 4: Napalm Death på Bergslagsrocken, 5: Räfven på Oceanen (Min fiol pajade mitt under gig så jag fick gå ut i publiken istället. Jävlar vad bra vi var, upptäckte jag)

Viktigaste saker i livet: Tja, hade jag vetat det hade varit ganska enkelt här på jorden. Men för mig är det viktigt att hamna i rus (ej kemiskt), vara okej med sig själv, längta efter saker,  känna sig fri och trygg och att tycka om andra människor. Men det finns ju massor av olika grejer man måste göra för att uppnå det.

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

- Min första skiva skiva var Sepulturas ”Schizofrenia”, senaste var Gogol Bordellos ”Gypsy Punk” och dyraste vette fan. Har aldrig betalat mer än 200 pix för en skiva dock.

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

- Jag har några riktigt usla punkskivor från nittiotalet men det är ju mest pinsamt för dem som gjort skiten.

 

Vad är bäst respektive sämst med Göteborg? Varifrån kommer du från början?

- Bäst med Gbg är alla trevliga människor från övriga landet som flyttat hit för de hört att det är en trevlig stad. Det är de som gör Gbg till en trevlig stad. Sämst är kollektivtrafiken. Jag är född och uppvuxen i Dalarna men är inte ”hemmavid” särskilt ofta numera.

 

Framtidsplaner med musiken?

- Jag ska försöka få till flera större gig med bandet. Vi är 7 pers totalt och musiken blir såklart en helt annan när vi brakar på med hela pansarbandet än när jag står själv och knäpper med gitarren. Sticky Fingers topfloor i Feb-Mars är närmast. Sen ska jag ta mig till orter jag inte spelat på förut och speciellt till norrland där jag är gräsligt underrepresenterad. Dessutom ska vi ta oss till fler festivaler än förra året.

Ska försöka hinna med tre projekt under våren. Det ena är ett nytt band vi startat med ockulta vaggvisor för vuxna. Det andra är översättningar av forna Jugoslaviens största vissångare som jag gör tillsammans med en vän som heter Bekim Gasi. Sen ska jag skriva en musikal som vi förhoppningsvis sätter upp i Gbg i höst.

 

För dig själv som person?

- Jag ska bli mer organiserad och koncentrerad. Har en rad nyårslöften och de flesta handlar om att komma i mental och fysisk form. Sen ska jag träffa massor av roliga människor runt om i landet och hamna i oväntade, galna situationer. Det är alltid min målsättning.

 

Hur kommer ÖIS i superettan 2008 och GAIS i allsvenskan 2008?

- Öis kommer 2:a i Superettan efter Häcken och direktkvalificerar sig till allsvenskan. Gais kommer slå Örebro, Trelleborg, Ljungskile och eventuellt Sundsvall.

 

Visdomsord?

- Man kan inte kramas på Facebook.

 

Nåt att tillägga?

-Tack för en trevlig intervju.