Litterbug är en riktigt trevlig poppunkgroup som gör mig glad. Stuart har varit så trevlig här och svarat på många frågor på bara en dag. Läs detta och lyssna på deras musik. Juni-2017

 

Snälla berätta för mig en liten historia om gruppen?

-Litterbug var ursprungligen ett soloprojekt som startades 2002. Det var mer experimentellt sound, med många instrumental. 2005 blev det ett 4-manna band som spelade alt/indie. En 7-track ep släpptes, som hette Speaking Through the Gaps. Under 2009 blev det ett tightare 3-manna band med en återkomst till punkrockrötterna för alla medlemmar.

Samma lineup är tillsammans idag och har producerat 3 album. Vi försöker för närvarande hårdare för att få spela fler spelningar ute och bortanför från komfortzonen. Något som vi borde ha gjort för många år sedan.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

-Vid 50, har Stuart bestämt sig för att sluta springa omkring och växa upp. Han får på något sätt till att organisera några musikhändelser, gör ett sällsynt leveransjobb samtidigt som han gör en vinst från ett vadslagningssystem. Listan över dåliga saker om honom är för lång. Tidigare band inkluderar Seizure, King Mob Echo, Deadstars och han också med Cas i ett Ramones cover band. Har ingen familj på grund av flera nervsammanbrott

Cassius 27 år gammal arbetar som grafisk formgivare för en tidning. Bor för närvarande med sin flickvän Lauren och brukade spela i Adjusters från Wigan, Storbritannien. Också Tartan Scars. Han är också en mycket dålig person.

Andy, är 52 år, är bandets far. Hans skivbolag, Just Say No To Government Music, har 32 utgåvor hittills, inklusive det senaste Litterbug-albumet. Bandet övar också i hans garage. Detta gör förmodligen honom till den största personen på jorden! Han är skild från två fullvuxna söner. Andy spelar också i Sick56 och tidigare Erase Today.

Jag kan höra mycket olika influenser men mest tidig punk och new wave etc? Favoriter från förr?

-Influenser för alla bandmedlemmar är mestadels 1977 original punkband, Pistols, Ramones, Damned, Clash och Buzzcocks. Kasta in SLF och Killing Joke in också.

På senare år är det Hüsker Dü, Pixies, Eels och Grandaddy. Stuart och Cas är fans av Leeds bandet Cyanide Pills, medan Andy är fortfarande besatt av Stay Clean Jolene.

 

Litterbug, är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Var du inte rädd för att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet?

-Att hitta ett namn på ett band tycker jag ofta är svårt. Eftersom det ursprungligen var ett soloprojekt, fanns det ingen debatt. Litterbug representerar att du spenderar dina tankar på låtformat, men också i normalt liv, när kanske någonting bäst hålls hemligt. Så slutar det på golvet där ute, som en stor röra för lyssnaren att lämna ensam i eller att städa upp. Så det är att uppmärksamma saker med ärlighet, även om vissa låtar kommer över en lite abstrakt ibland.

Det finns ett band i Kanada med samma namn, men det kom från mitt eget sinne innan jag visste om det här andra bandet.

Favoritbandnamn hänför sig ofta till dina favoritband. Ett bandnamn tar ofta en ny mening, eftersom orden blir en symbol för bandet och inte vad adjektivet eller substantivet beskrivs som i ordlistan. Sex Pistols var ett fantastiskt namn och stannar förmodligen längst av alla. Det ställer en fråga utan att vara så uppenbart.

 

Vad är det bästa med att leva live?

-För mig är liveuppträdande något som handlar om adrenalin medan du hör dina gitarrer göra det stora ljudet, tätt och i takt. De flesta band är lika bra som trummisen och vi har mycket tur att ha Cas. Att få positiv feedback eller applåder mellan låtarna hjälper självklart att få dig att känna att något är rätt.


Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Det finns inget bäst eller sämst ställe att spela. Allt beror på ljudsystemet och publiken. Jag gillar att komma ut ur staden och spela till en annan folkmassa och hoppas att vinna över några personer. Berlin känns ofta som den europeiska huvudstaden för punkrock.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i England just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med? Spelar ni på Rebellion i år?

-Vi har spelat på Rebellion en gång på 10 år, vilket är en besvikelse. Människor måste känna igen och uppskattar oss men det har lett till att spelningar erbjuds någon annanstans.

Vi spelar med många olika punkband i Storbritannien. Alltid roligt att vara på samma spelning som Cyanide Pills och Drongos For Europe. Vi kommer att spela med Duncan Reids band senare i år och har tidigare spelat med UK Subs, Goldblade, Briefs, Peter och Test Tube Babies och Vice Squad, bland annat. Det finns många små punkhändelser i Storbritannien nu och massor av nya band. För mig måste vi dock börja spela på Europas huvudområde.

 

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord?

-I tre ord är Litterbug konstant att hitta evolutionen.

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Jag kan inte tala för alla, men för mig betyder punk yttrandefrihet och åsikter utan fysisk eller psykisk skada för andra. Självklart härrör det till ett generiskt musikformat av tempo av aggressivt ljud, men det behöver inte vara. Kläder kan göra ett uttalande, men ofta ett falskt eller falskt tecken på en personlighet i förhållande till punken.

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sådana saker?

-Jag tror att nedladdning är valfrihet. Det rensade verkligen pengarna männen i musikbranschen. Om folk verkligen gillar dig, kommer de att köpa cd eller vinyl också. Nedladdningar och streams är ett bra medium för att få ut ditt material.

 

Hur är det att bo i England just nu? Politiskt? Fascister? Brexit? Manchester?

-Rätt nu är det en politisk kaos. Vi har ett val och jag kan med säkerhet säga att de flesta jag vet kommer att rösta på Labour. Jeremy Corbyn har antänt fantasin för en bättre framtid när det gäller jämlikhet och mänskliga rättigheter. Han kommer sannolikt att förlora och man blir så ledsen när man att de flesta konservativa kommer att behålla sin status. Jag kan fortsätta ännu mer !! Jag ska säga en sak, Storbritannien eller någon borde inte göra vapenhandel med Saudiarabien. Det är pinsamt att inse de nuvarande regeringarnas blatanta lögner, vilka förstör hälso- och sjukvården och stoppar fördelarna.

Det har förmodligen galvaniserat den vänsterpunk scenen. Det finns fascister på de flesta ställen som tenderar att hålla tyst, bara för att sätta tillbaka sina huvuden i svaghetstid, som i Manchester. Tyvärr vill ISIS skapa en inre oro. Nationalism är en sjukdom för mig. Jag känner dess kliche, men vi är alla individer som råkar leva på samma planet. Intolerans och uppdelning är något jag inte förstår.

Vad vet du om Sverige?

-I all ärlighet känner jag till lite om Sverige och dess musikscen. Allt jag hör är hur dyr en öl är! Men jag är straight edge och det påverkar inte mig. Jag hörde om några högerflöjts svenska skinheadband som spelade i vår stad häromåret. Tack och lov fick de inte för mycket uppmärksamhet. Då var det Klawhammer? Tror jag? De verkade svära mycket för ingen bra anledning. Abba var en barndomsfavorit och producerade fantastiska popsånger. Jag tyckte ganska mycket om några av 90-talets indieband. På grund av min ålder har jag börjat glömma namn. Förlåt!

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Är det lättare att göra texter nu eller var det lättare att göra det när ni var yngre?

-Det är jag Stuart, som skriver, men jag har inget problemmed om någon annan kommer upp med något bra. Många av de nya låtarna handlar om livserfarenheter och det inkluderar naturligtvis nostalgi. Tidigare skrev jag några låtar från drömmar som kom över och de blev mer abstrakta. Det var roligt för mig. Skapa ett konstigt mysterium som är öppet för tolkning. De flesta låtar innehåller förmodligen någon form av instabil melankoli som lindras genom att spela igenom det. Förhoppningsvis kan folk relatera till det.


Politik och musik, går det hand i hand? Vilket är er mest politiska sång?

-De flesta låtarna kan hänvisa till socialpolitik, men jag försöker inte gå ner i allvarlig världspolitik baserat på orättvisa. Vi har en ny sång som heter Smokescreen. Den refererar till företag och ovalda ledare som orsakar oskyldigas död samtidigt som de förstör vår värld. den spelar på att det är invandrare som räddar oss från oss själva med ryssarna verkligen vill ha vänskap. Tro inte allt vad du läser etc etc.

Bästa politiska band/artist?

-Det finns många band som gör politik, men för mig var Pistols-texterna mycket djupa på den tiden 1977. Jag antar att de flesta kommer att välja Crass and Discharge i punk-miljön. Jag tror att Frank Turner gör sin uppgift bra med ett soloprojekt.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Musik hjälper utan tvekan människor genom tuffa tider. Vanligtvis är de mest plågade de mest passionerade, både lyssnare och konstnärer. Andra kommer att göra det för förmögenhet och berömmelse medan vissa lyssnar för förströelse eller dans. Allt är bra

 

Ert omslag på er CD ser väldigt bra ut, är det viktigt att ha ett omslag som visar vilken typ av musik du spelar? Ditt favoritomslag? Vem har gjort ert Och har ni några bra skivaffärer i er hemstad?

-vår hemstad har några skivbutiker, men inte som stora städer. Jag gör konstverket. Det kan drabbas av misslyckad kvalitet, eftersom Cas den grafiska designern alltid påminner mig om det. Vid detta tillfälle ritade Kit Reeve från Screech Bats apan med gitarr. Apa eller schimpans tema har löpt igenom vårt arbete under en tid nu. Jag ser världen med människor som beter sig som apor som väntar med pistoler just nu. Så hämta en gitarr och gör något konstruktivt istället.

Vi har aldrig bandbilder normalt, eftersom musik är ljud och inte en vision för mig. Vid detta tillfälle har vinylversionen ett livefoto, men suddigt. CD: n är annorlunda.

Tidigare använde vi en ikonisk bild av Captain Kirk med Dr.spock i Star Trek. Därför titeln, Its punk rock Jim but not as we know it. Albumet fick heta så eftersom vi riktigt har accepterats i den brittiska punkscenen.


Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vilket som?

-Jag ser cd-skivor och vinyl som en del av processen i ett band. Om folk gillar din konsert och köper en skiva, ibland gratis, kan den bara förbättra relationen till dem. Vi har gjort vår första vinyl nyligen och behöver hjälp med distributionen om någon vill hjälpa till. Ville bara nämna det!

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Första gången började vi spela bakom en gardin. Förstärkaren dog precis innan vi skulle börja. På något sätt fanns det ett gammalt tangentbord förstärkare på baksidan av scenen. Det fungerade! Det var lite panik en stund.Nuförtiden finns det en del av skämten mellan några låtar, men vi tenderar att spela och inte prata så mycket. Jag antar att det inte är så roligt!!

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på dina konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

-Just nu spelar vi några spelningar bara. Är sällan borta länge. Vi behöver verkligen testa vattnet förr eller senare men Cas skulle sakna sin flickvän och sin mamma 🙂

Vår publik, om vi har en, tenderar att vara punk i stilen. Uppenbarligen är Rebellion ett tvärsnitt av åldrar. I allmänhet tenderar punkare att vara 30-60 år gamla idag.

Vi spelade med Uk Subs som tidigare nämnts. Åh ja 999 också.Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste saker i livet?

-Det är självklart jag talar för mig här, men poster 1. Never mind the bollocks.. Sex pistols 2. Doolittle... Pixies. 3. It's alive... Ramones. 4. Damned damned damned 5. Killing Joke .. Killing Joke

Concerts.. Pixies Preston 1990 Ramones London 1994... Sex pistols London 1996... Stiff little fingers  Manchester 1980. ... måste säga Pixies igen London 2004 på deras återföreningstur. Första UK-spelningen efter 13 år. Otrolig atmosfär.

1. Förnuft 2. Undvik panikattacker 3. Var så ärlig som möjligt 4.njut vad du gör och dra nytta av det. Tiden flyger för fort. 5. Se efter vänner och familj, såväl som främlingar i nöd.

 

Första, sista och dyraste skivan någonsin köpt?

-Första skivan jag köpte var Skids ... Charade. Senaste skivan jag köpte var Grandaddy .. TheLast Resort. Dyraste? jag vet inte.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

-Vi blir sällan intervjuade. Din intressenivå i Litterbug är dock spännande. Jag har antagligen gjort ungefär 4-5 intervjuer på 12 år!

 

.Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nuförtiden och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

- Utan tvekan skulle jag vilja ha spelat med Ramones, Pistols, Pixies, Buzzcocks och The Damned. Lite självklart antar jag.


Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Musik är ett fantastiskt sätt att släppa ut någon form av energi, inklusive frustration, ilska, bitterhet, lycka, eufori och humor. Jag försöker alltid med den senare om möjligt. Oavsett ämnet.

 

Vilken är den märkligaste frågan du någonsin har fått i en intervju?

-Nej har egentligen allt fått en konstig fråga, men jag antar att jag gillar filmer och även abstrakta texter där du gör upp med ditt eget sinne. Jag skulle vilja gå djupt eller linjärt för att diskutera Pistols som förändrade vårt samhälle utöver vad jag har känt eller Pixies för meningen med deras låtar.

 

Framtida planer för bandet?

-Mina planer för bandet är att spela anständiga spelningar i vilket land som helst. Försök att göra det livskraftigt och förhoppningsvis sälja våra skivor och cd-skivor. Jag vet inte om det finns mer

 

För dig själv?

-För mig personligen försöker jag fortfarande utarbeta varför jag är här och varför självförvaring tycks stoppa mig från erfarenheter. På något sätt så bryter jag mig fri med musik. Medlemmars planer dock ha ha.

 

Visdomsord?

-Klok visdom, jag skulle citera Dalai Llama. Den som spelar dåren verkar bara för att skydda sin egen visdom. Också en hel del rader från våra låtar, i synnerhet vårt album titel Your Perception, is Not my reality. Hur många gånger om dagen händer det?

 

Något att lägga till?

-Tänk på att ditt eget ego och brist på ödmjukhet kommer att förstöra vänskap. Du är bara en liten del av systemet. Så sluta att hata,sluta döma andra sluta vara bitter medan du dömer människor på egen hand ... och hjälp människor omkring dig. De kommer att uppskatta det. För mycket av vårt cyniska samhälle har avhumaniserats av själviska handlingar.