Listener är ett riktigt bra emoindieband och här har Dan varit så trevlig och svarat på många frågor. Han tyckte att det var för många så han svarade inte på alla ... .. Januari 2018

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

  -Listener var ett soloprojekt som jag startade officiellt år 2002 med en turné i USA och ett soloalbum året efter som hette Whispermoon. Jag hade använt namnet sedan början av 90-talet som ett solo-hiphopprojekt. Jag gavr ut ett par album och EP-skivor under namnet Listener som en indie hiphop-sak ... och det utvidgades till ett band 2006 och har varit så sedan dess ... först var det vänner som fyllde på gitarr och trummor och bas, och sedan blev det en säkrare uppställning från 2007/2008 fram till nu. Vi har gett ut 4 officiella album som band. "Return to Struggleville" 2008, "Wooden Heart", 2010, "Time is a Machine" 2013, “Being Empty : Being Filled” 2018.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

-Jag kan inte prata för alla killarna men jag är i trettioårsåldern och jag har en mamma och syster ... de var  i stan i helgen. Jag gillar att bygga konst och funktionella saker och arbeta med trä när jag är hemma ... mestadels arbetar jag med husprojekt. Jag har gjort Listener som ett turnéprojekt i 16 år nu, och före det var det Listener som ett inspelat hiphopprojekt. Jag gör soloturnéer under mitt namn "Dan Smith", och jag spelar basgitarr i bandet Red Sweater Lullaby.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mestadels emo och indie och lite snällare hardcore etc? Favoriter från förr?

-Några av mina favoritband är The Cure, Neutral Milk Hotel, Queen, Radiohead. Det är stora band, men jag älskar massor av självständiga hårt jobbande band. Jag gillar att stödja när en artist släpper ut en skiva och sedan reser omkring med den och andas livet med att spela varje kväll. Jag tycker att det är viktigt. Jag har inte lyssnat på mycket tung musik, men jag har varit och nosat runt det, och jag börjar förstå den och hittar vägen in för att tycka om lite av det.

 

 

Listener är du nöjd med namnet? Hur kom det upp? Var du inte rädd för att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Jag mår bra med det. I efterhand borde vi ha ändrat det när vi började turnera och spela in som ett band, men det fastnade och det är vad vi har varit hela tiden. Det finns en hiphopartist i Storbritannien som släppte ut en singel under namnet Listener, och de ändrar det ... även ett norskt band ... kanske danska, men de var verkligen artiga när vi kontaktade dem för att låta dem veta att vi fanns. Annat än det har vi inte riktigt haft mycket konkurrens. Listener, namnet, startade som mitt rapnamn.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Jag tycker om känslan av att lämna allt på scenen och spela med mina vänner och skapa en speciell sak på scenen med ett rum fullt av människor.

 

Och var är bäst att spela? Och den värsta platsen?

-Det är inte riktigt bäst och värst. Vi har spelat inför tusentals människor och tiotals människor på fantastiska scener och hemska ljudsystem ... och de har alla haft sina saker som har varit fantastiska och hemska, beroende på kvällen och publiken och hur vi kände oss tillsammans och separat . Förväntan blir i vägen, så jag försöker hålla mig borta från det och bara låta det bli vad det blir.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i USA just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Last år spelade vi konserter med '68 och Gospel Choir, Levi the Poet, Comrades och Everett ... .och ett ton mer lokalt varje kväll. I Europa spelade vi spelningar med '68, några med The Dillinger Escape Plan i Ryssland, och en festival med Converge and Explosions in the Sky och våra vänner i Birds in Row ... ..och också mycket mer som support i olika städer. Det är vanligtvis alltid en överraskning ... .Det har varit några bra överraskningar säkert, och ibland inte så mycket ... men det finns säkert höjdpunkter.

 

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord? I brevet som kom med posten stod det Talkmusic ... ..förklara det?

-Poesi, Rock, Hjärta. Jag tror att Talk Music kom ut ur turnerandet före och runt albumet "Return to Struggleville" våra promotorer och recensenter frågade efter en genre och det verkade fungera och det fastnade.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Jag vet inget om punk på det sättet.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och de grejerna?

-Jag tror att digital musikåldern har varit fantastisk för band stora och små ... .men speciellt för småband. Sajter som BandCamp till exempel ger verkligen makten till småband att publicera sin musik och har makt över hur det distribueras, och låter bandet betalas för fans som köper deras musik. Det har till och med varit en massa bra digitala distributionsplatser som dyker upp för att låta band publicera sin musik på den större webbplatsen, som iTunes och så. Jag är inte säker på att jag är den bästa personen att fråga om tjänster som Spotify eller Apple Music men ... Jag tycker att det inte är bra för musik, på samma sätt som MoviePass-saken i USA är dålig för teater. Ett band lägger ut en skiva och lägger den på Spotify, och det spelas lika många gånger som det skulle vara på Bandcamp (till exempel), och de får pennies för spelandet och Spotify får annonsintäkterna, fandata-värdena och ett månadsabonnemang att betala sina anställda och aktieinnehavare (inte bandet, och definitivt inte rättvis lön till banden). Fansen får obegränsat tillträde till musiken på deras tjänst för 10 dollar per månad vilket är fantastiskt ... den delen är bra .... men deras månatliga prenumerationspengar går till företaget Spotify och inte till de band de lyssnar på som jobbade hårt för att göra musik

 

 

Hur är det att bo i USA just nu? Politiskt? Fascister?

-Politiskt är det en mardröm att bo i USA. Det är sällsynt (tack och lov) men när jag träffar en person som stöder Trump, kan jag bara inte komma på ett sätt att förstå var de kommer på många saker. Typ, det går inte ihop. Det finns en riktig polariserande uppdelning när det gäller att han är president. Jag röstade inte på honom, och inte heller den verkliga majoriteten i USA ... .men det finns ett gammalt system som tar våra röster i åtanke och faktiskt röstar för oss. Vilket är bedrägeri, och det är inte rättvist ... .som exempelvis gamla lagar som styr våra rättigheter att äga pistoler .... Det bygger på en lag som skrevs i slutet av 1791 (227 år sedan) när pistoltekniken endast stod för vapenskytte 1 kula i taget, och det fanns cirka 4 miljoner människor bosatta i landet (istället för nu på nästan 325 miljoner), och det var verkligen inte fanns några livsmedelsbutiker att prata om, kanske i en storstad ... och så har människor använt vapen för att leta efter mat. Men nu har tiderna ändrats, men Trump-supportrar ser inte ett behov av att uppdatera lagar som denna för att reflektera vart vi är på väg som ett land. Det är lite svårt att förstå men det här är landet jag bor i, och jag försöker att dela mina synpunkter när det är lämpligt.

 

Vad vet du om Sverige?

-Jag har varit några gånger i Sverige. Jag vet inte så mycket om Sverige, så jag kommer inte att tråka ut dig med de sakerna ... .men städerna jag har varit i är Malmö, Stockholm, Göteborg, Linköping, Jönköping och Örebro ... .allt har varit för spelningar eller festivaler ... men jag har alltid funnit att människorna är varma och tröstande och respektfulla. där jag är i USA var det ofta många svenska invandrare och så människorna i Sverige påminner mig ibland om några kvaliteter om mina farföräldrar eller vänner eller hur människor i USA är.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Inte så många tyvärr ... vi spelade ett par konserterr med Blindside här och i Sverige, och jag har lyssnat på Extol :).

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Är det lättare att göra texter nu eller var det lättare att göra det när ni var yngre?

-Jag skriver texterna för Listener, och det är lika lätt eller lättare än när jag var yngre, men jag skriver mycket mindre färdigt sångarbete ... och fler tankar och linjer.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska sång?

-Vi har en låt på den nya skivan ... den första halvan av låten Plague Doctor är ganska politisk, men det är inte något jag är för intresserad av att skriva låtar om.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Jag tror det. Musik har förändrat mitt liv, och det beror bara på hur mycket du tar in i ditt sinne och hjärta och tillämpar det på ditt liv.

 

Omslaget på er CD ser väldigt snyggt ut, är det viktigt att ha ett sivomslag som visar vilken typ av musik du spelar? Ditt favoritomslag? Vem gjorde ert? Och har ni några bra skivbutiker i din hemstad?

-För den nya skivan fick vi vår vän Jesse Reno att måla för den. Han är fantastisk, och det finns några bra affärer i Kansas City. Skivor med Merritt är så bra, och det är Mills Records. Båda är nära mitt hus.

 

 

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst? Har ni gjort någonting med singlar innan du släppte det här hela albumet eller hur var det?

-Jag tycker att det är viktigt, mindre antal människor samlar den fysiska skivan och det är OK, men jag tror fortfarande på musikägande ... äga en kopia istället för att betala en tjänst för att låta dig få tillgång till din musik.

.Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

-Jag gillar intervjuer, men jag skulle mycket hellre göra dem personligen.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nuförtiden och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

- Förmodligen Cure, Queen, Tom Petty, Outkast och Radiohead.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken ??

-Det kan vara ... göra något som ligger utanför dig själv och skapa ett bra sätt att vara.

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju?

-Når vi blev ombedda att göra en intervju i ett badkar i England ... .Jag tror att det var för en youtube kanal, men vi vägrade det.

 

Framtida planer för bandet?

-Vi släpper ut en helt ny skiva den 2 februari och sedan turnerade.