Ligisterna från Stockholm är ett lovande band som för punkgenren med svensksjungna texter vidare på ett ypperligt sätt. Nicke Nackskott i gruppen tog sig tid och besvarade ett gäng frågor från mig i juni-2012

 

Historia?

-Ligisterna började med att jag (Nicke Nackskott) och Orre Oreda satt på kvarterskrogen i Hässelby och bestämde oss för att starta band. Efter det gick vi hem och skrev texter och musik till säkert tjugo låtar som vi spelade in på min dator med midi-trummor. Erik i Varnagel fattade tycke för en av våra låtar och vi hade faktiskt ett liveframträdande på Tre-backar med dem som kompband. Vi la upp en del låtar på nätet men la till slut ner hela projektet efter lite mer än ett år och omkring 50 inspelade låtar eftersom vi aldrig hittade nån trummis och det blev inte så mycket mer.

Nått år senare kom Orre i kontakt med Mange Mangel som kunde lira trummor och vi bestämde oss för att prova igen. Vi spelade in tre stycken demos och gjorde några spelningar men kom aldrig riktigt loss. Efter ett antal medlemsbyten och en del ändringar från orginalsoundet så är vi slutligen här. Nicke Nackskott- gitarr + sång. Nicke Näckro- Gitarr + kör. Kabbe Kaos- Bas + kör. Mange Mangel- Trummor + kör. Om man tittar noga i skivans mittuppslag så kan man även se bilder på två äldre medlemmar Terry Terror och Orre Oreda. På skivan så är dessutom Skitliv och Varför kan vi aldrig få lyckas låtar från den gamla tiden.

 

Berätta om varje medlem, ålder, familj, jobb , intressen och något hemskt om varje medlem?

-Vi är Siameser. Trillingar plus en till. tre är 15 år och en 14. Det var en lång och plågsam förlossning. Vi jobbar som superhjältar utsända av subcomandante Marco.

 

Spelar ni i några andra band också?

-Nackskott spelar trummor i Obey the suits och gitarr i Handgranat. Mange Sjunger och spelar gitarr i Greta Kassler och Hillstroem. Kabbe spelar trummor med Ohlson har semester production.

 

Ni gjorde en riktigt skiva och inte en bränd och inte bara Itunes ..ja du vet.. hur kom det sig?

-Ja vem vet? Personligen har jag alltid gillat ett schysst konvolut med texter och liknande. Sen är det inte så jäkla blodigt att trycka upp som skivindustrin försöker få en att tro. Därför vi bara tar 50 spänn för skivan. Skivan ligger även på Spotify, iTunes m.m. för de som vill ha den digitalt. Skivköp görs väl mest för att sponsra oss musiker så vi kan bekosta fler inspelningar.

 

Vad tycker ni annars om mp3 och nedladdning?

-Svårt att äga ljud. Nu kostar det ju lite att ge ut något så man vill gärna få det att gå runt. Men om folk vill ladda ner så låt de ladda, det är ju inte så att man blir bankrutt direkt. Vi står inte och kvider i nån dokumentär om att vi måste sälja våra Monét.

 

Hjälper det ett band som ert att folk laddar ner era låtar?

-Jag vill tro det. När man har en mindre distribution än de större bolagen så är den digitalt väldigt lättillgänglig och snabb för folk att tillgå. Vår musik är bara ett knapptryck bort på nätet och det finns många potentiella lyssnare där ute i landet. Lyssnare som även kanske vill stoltsera med en T-shirt eller boka in oss på något gig.

 

Jag tycker att era texter verkar som om ni är besvikna på mycket saker? Är det lätt att vara det i Sverige idag?

-Igår, idag, imorgon. Det finns alltid något att vara besviken över. Jag tänker så här: "Varför försöka när du ändå vet att du kommer misslyckas", och än har inte livet motbevisat mig.

 

Tror ni på det där att punken växer mer när vi har en högerregering?

-Det beror nog på hur man ser på punken, men indirekt skulle jag nog säga att en viss del av punken gör det. Jag tror det blir en ökad politisk medvetenhet bland människor i allmänhet när de inser att de inte har det så bra. "Här tror man att man är lycklig, så är man inte det?" - men god morgon. Det finns många sub-genrer med politiska agendor inblandade som växer, på gott och ont.

 

Finns det några bra band i Sverige idag?

-Ja det finns massor. Bland annat Ligisterna.

 

I Utlandet?

-Ja det finns massor. Bland annat Die Ligister.

 

Får ni mycket kommentarer om ert namn på bandet?`(Att ingen tagit det innan....)

-Nä faktiskt inte. Den enda kommentaren jag minns är från ett spelställe när ljudteknikern frågade "Är du från Ligisterna eller det andra bandet? - Öh, från Ligisterna. Vad var det andra bandet? - Det minns jag inte. Var så svårt namn att komma ihåg." Då hade vi alltså valt det bättre namnet.

 

Jag vill höra mer med er...när får man det?

-Vi har precis pratat om att spela in en EP. Kanske på vinyl. För tillfället är ingenting spikat. Sen ska vi förhoppningsvis vara med på en samling som heter "Turist i Tillvaron vol.6". Den kommer väl inte förrän i vinter tror jag, får se när vårt eget kommer. Förhoppningsvis innan.

 

Spelar ni bara runtom i Stockholm eller är ni ute i landet också?

-Nä vi spelar överallt där vi får. Jag kan hålla med om att det blivit en hel del i Stockholm senaste tiden. Vet inte riktigt vad det beror på, men ibland är det väl bara så det är.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Klassisk fråga med en miljon svar på. För mig är punk bägaren som runnit över. Sen kan det ta sig uttryck på en jäkla massa sätt både kreativa och destruktiva. Jag känner nog med de flesta som skriker i frustration och panik oavsett om de gör det från ett demonstrationståg eller från en parkbänk. Ditt sätt är ditt sätt, bra eller dåligt. Antar att det är punk för mig.

 

Vad påverkar er till att skriva de texterna som ni gör?

-Många saker. Allt man läser, ser och hör. Jobb, fritid, vänner. Kärlek, hat, liv och död osv, osv...

 

Om ni fick välja fem band att spela ihop från historien eller band som finns nu och alla vill spela ihop med er på en stor konsert ...vilka skulle ni välja?

-Dead Kennedys, Sepultura, Joy division, Jonny Cash och Nirvana tror jag. Svårt. Blev väldigt blandade genrer. Skulle bli en intressant live-upplevelse. Släng in Onkel Kånkel också.

 

Ni är gärna med på samlingsskivor skriver ni...finns det några ni är med på nu och isåfall är det låtar som inte finns på debuten?

-Vi är med på "Samling vid punken 5" med Framtid och "Inför ett sådant argument måste jag naturligtvis böja mej" med Skitliv. Båda finns med på debuten men i andra versioner.

 

Hur har skivan mottagits?

-Jag tycker jag bara fått bra kommentarer. Sen har den sålt ganska bra också med tanke på att vi i princip aldrig hade spelat utanför Stockholm, och i Stockholm enbart ett fåtal gånger innan vi släppte den. Vissa har tyckt det vart suspekt att vi sålt den så billigt, själv kan inte jag se det som ett problem? Sen har vi fått några fina recensioner av den också bland annat i Skrutt.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Anti-pasti - The last call. UK-subs - Another kind of blues. Kalle baah - Blacka rasta. Onkel kånkel - Kalle anka suger pung. Dead Kennedys - Bedtime for democracy. Inte nödvändigtvis i den ordningen, och om du frågar imorgon säger jag säkert några andra.

Har sett många schyssta spelningar på 44:an då det vart galet tryck. Oi! polloi typ 95 kanske? DLKs avskedsspelning och Poison Idea var också bra där. Jag såg Cock sparrer i England 2003 på Holidays in the sun festivalen det var bra. Antidote från Holland körde på samma festival det var grymt. Folk tog över scenen och röjde fan över allt. När jag spelade trummor med Nödvärn hade vi ett sånt gig i Finland. Vi skulle avsluta med Anticimex låt Warmachine och det slog fan slint. Folk stod och hoppade på högtalarna och välte cymbalställen. Det var kaos. Så det ska vara, he he he. Antar att det där sista var en viktig sak i livet eftersom jag minns det. Annars tycker jag nog det mesta bara malt på förutom några begravningar.

 

Första senaste och dyraste skivan i samlingen?

-Första var nog Nena med 99 Luftballons och den håller fan fortfarande. Senaste va Greta Kasslers EP Ge mej luft. Dyraste är nog Onkel Kånkels - Kalle anka suger pung på vinyl. Ett måste för alla musik älskare.

 

Bästa skivan att arbeta till?

-Det måste väl vara Östermalms första demo "Arbete dödar".

 

Att sova till?

-Förr sov jag alltid till Atomvinter - Atomvinter skivan. Nu för tiden är det mest tystnad men vem vet. Atomvinter kanske fortfarande funkar.

 

Att ha sex till?

-Kalle anka suger pung kanske?

 

Hur tycker ni det är att leva i Sverige idag?

-Det är antagligen ungefär som över allt annars i världen "Tempot höjs vid maskinerna..."

 

Vad kan förbättras?

-Det finns massor av saker som kan förbättras men jag har aldrig vart så mycket för det där med pekpinnar. Man kan läsa på om djurhållning, miljö, mänskliga rättigheter och arbetarrätt i världen. Om du inte hittar något som tycker verkar konstigt och borde förbättras tycker jag du ska ta en stryktipskupong gå hem och pilla naveln och känna dig nöjd.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Fortsätta rocka. Träffa ännu fler roliga människor, i ännu fler städer och förhoppningsvis få sälja eller på annat sätt sprida Ligisternas skiva (skivor) och annan merch

 

För dig själv?

-Ungefär samma som för bandet.

 

Visdomsord?

-Varför kallas det månadslön när den bara räcker två veckor?

 

Nåt att tillägga?

-Kan väl tillägga att frågorna är besvarade av Nicke Nackskott. Sen tycker jag att man ska gå in på vår sida www.ligisterna.se eller skicka ett mail till info@ligisterna.se och köpa skivan och/eller T-shirts. Gå även in och gilla oss på facebook. Det finns dessutom massor av musik på Youtube, Spotify och Soundcloud som ni får hålla er till tåls med. Sen vill jag dessutom tacka alla som vi träffat där ute i landet. Spelarrangörer, fans och liknande. Inga nämnda, inga glömda. Vi ses igen.