LIFE GIVING WATERS

Life Giving Waters är ett finska band som jag aldrig hört förr men de spelar verkligen en trevlig sorts musik. Här har Ilkka och Eric svarat på mina frågor en gång i mitten av September 2006.  

 

Historia?
-I: Bandet startades i slutet av 2003. Av Eric och Ile. Jag kom med några månader senare.  Den första inspelningen ägde rum 2004. Sedan spelade vi några spelningar och spelade in vår andra självsläppta skiva 2005. 2006, fick vi en ny trummis och släppte ut Minor disaster den här sommaren. Mer detaljerad information kan du få på wikipedia på http://en.wikipedia.org/wiki/Life_giving_waters


Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om varje medlem?
-I: Jag är nästan 27, lever i en relation. Har jobbar med mycket olika. Allt från snickeri till tråkiga kontorsjobb. Saker som driver mig i livet ör musik( spela, lyssna, köpa, hela grejen) god mat och öl. Jag blir rastlös ganska snabbt. Joose är långsam och vår sångare håller aldrig tyst :)
E: Ålder:27 år, status:singel, intressen: fotografering, musik, , dålig sak om mig: Envis.

 

My review of your record is like this LIFE GIVING WATERS-MINOR
DISASTER(M-CD-LGW 003)
En finsk grupp som jag aldrig hört förut.
Den finska rocken lever på bra och det hjälper LGW upp med denna skiva. Snabb punkrock(med lite emotakter) som jag nog nästan aldrig har hört från ett finskt band spela frånsett den gamla gruppen Electric Blue and Peggy Sue eller vad de hette. 7 låtar att förgylla vår fritid med är vad gruppen ger oss. Jag tänker på en hel del grupper men har svårt att få fram precis vilken jag tänker på så här i första läget. Sångaren har en ganska hes röst so jag gillar mycket och jag tror helt klart att gruppen borde kunna bli riktigt stor i vissa kretsar. Får ni chansen att höra eller köpa en skiva med gruppen….gör det.(SJU) 13/9-06
Vad tycker ni om den?
-E:Electric Blue and Peggy Sue låter som ett perfekt namn för ett band.
I: Har aldrig hört talas om dessa band, snälla ord är alltid roligt att höra.

Är det några andra band ni blir jämförda med?
-I: En massa folk säger att de hör många influenser med att de inte kan sätta fingret på ett specifikt band, jag tror att det är omöjligt uppdrag. För att nämna några  band som sagts, Husker Du, Leatherface, Hot Water Music, Outlast (hah) Strike anywhere, Kid Dynamite, Fugazi och även några influenser från Jello Biafra's Dead Kennedys kan hittas. Jag håller inte med om alla dessa men det kanske har något att göra med vårt sound. Men inget speciellt band utan alla band.

Bryr ni er om recensioner?
-E:Ja, självklart. Dåliga recensioner får dig att jobba hårdare eftersom man är förbannad och de bra recensionerna får dig at förstå att du gjort något rätt.

I: Yep, det är samma sak för mig "Ifall du inte gillar detta, stick till Ryssland."
Alla vill läsa en bra recension :)

Vad är den mindre katastrofen som ni döpt er skiva till?  ?
E:Det är en parafras som , definitivt kanske eller sanna lögner osv. Meningen bakom dessa ord kan vara vad som helst, det är upp till dig. Som att du kan tänka att det är bara 17 minuter till en mindre katastrof, inte fullskaligt, 80 minuters olycka .  
I: Hahah jag hade ingen aning om vad titeln betydde men det låter bra för min del. Vi kan alla dra våra egna slutsatser. Varje dag är en mindre katastrof, sättet vi förorenar och att vi inte bryr oss om sakerna som är fel i världen.? Hmm, så kanske det handlar om att vi håller på att gå mot en total destruktion av världen och hur vi lever våra liv medans vi gör det? Det handlar om de små sakerna.

Finland har riktigt bra rockkultur, favoriter from?
-E: Sielun Veljet, Shadowplay, Melrose
I: Jag skulle vilja säga att den finska punk/rockscenen är mycket bättre nu och det finns en massa bra band nu mer än förr i tiden men skall jag nämna ett par? Hmm? Svårt att säga?  Sepi Kumpulainen, Hassisen kone?

Är Finland ett bra land att leva i?
-E: Bättre än de flesta men självklart finns det lite att klaga på. Jag tror det bara finns ett land i världen man kan ha ett underbart liv och det måste vara i Brunei i Asien. 
I: Jag är inte säker på ifall svenska fortfarande tror att Finland är det samma som Ryssland men vi är inte alls som dem  :)
Finland är bra vi har allting vi behöver men ifall jag skulle flytta någonstans skulle det vara till Nya Zeeland eller något annat varmt land eller till och med åka över till Kina för att få ett jobb, hah.

Vad gillar ni er regering?
-E: Den suger hela tiden. Men ännu en gång måste jag säga att troligen varje land har en dålig regering. De ger dig löften men de fullföljer aldrig dem. De leker med folks liv och gör aldrig något för de vanliga människorna. De säger att de bryr sig men de gör egentligen inte det. De bryr sig inte ett skit om människor dör så länge folk har tillräckligt med pengar för att betala skatt. Den här planeten jorden är styrd av hycklare och pengarna får världen att gå runt.
I: Yep, Eric sade det. Det finns så många fel med världen/regeringen idag så jag vet inte var jag skall starta. Jag skulle bara säga att man skall hålla sig framme om man har chansen.  Lyckligtvis är det upp till oss att välja de idioter som skall styra vårt land, inte alla har den chansen, så rösta och involvera er lokalt..

Tycker ni att politik och musik går hand i hand?
-E:Självklart. Jag har insett att det finns tre sorters musik, politisk som har ett budskap tillsammans med dansbeats. Sedan finns det den drömska musiken som tar dig bort från den depressiva världen. Och till sist finns det musik som inte tillhör något av detta och det är musik som man inte vill höra. 
I: Jag tycker att de går hand i hand. Musiken är ett perfekt redskap att få folk att tänka till. Jag säger inte att det kommer att ändra världen men ifall man kan få i alla fall en person att tänka till om politiska/globala ämnen så har man lyckats med uppdraget. Jag skulle hellre lyssna till ett band som har något att säga än ett som sjunger  "shake your booty", i alla fally.

Bästa politiska band?
E: The Clash
I: Propagandhi, textmässigt. De flesta band som jag lyssnar på är lite politiska.

Finns det några bra band i Finland nuförtiden?
-E: Laika & The Cosmonauts, Soul Tattoo, While I'm Alive.
I: Manifesto jukebox, Kakkahätä 77, Abduktio, Aortaorta, Fun, Lähempänä
Loppua, Unkind?
En massa band, kolla in dem.  

Vad vet du om Sverige?
-E: Jag har bara varit i en stad i Sverige, Stockholm. Senaste gången jag var när jag åkte dit för att se på Mars Volta på Berns och jag ångrar att jag höll mig nykter på båtresan. Du vet de båtarna mellan Stockholm och Helsingsfors. Du måste vara full där eftersom det är ett helvete utan sprit. 
I: Sverige är det mest amerikanska landet i Europa.?  Vackra flickor, massor av bra band. Stockholm är skitfint att vara i ibland. Ile, vår sångare jobbade i Borås i januari Han älskade det, inte så långt ifrån Finlands kultur men små olikheter som kryddas med en utländsk krydda  De unga människorna är väldigt medvetna om världen och vad som händer och sedan har Borås en massa finsktalande människor eftersom många innan flyttade till Borås på 60 och 70-talet för att få jobb så han behövde nästan inte lära sig svenska alls =)

Har ni hört några bra svenska band?
-E:the Hives, Entombed, Hellacopters, Weeping Willows, Soilwork, In Flames,
Katatonia...
I: REFUSED!, To what end, Victims, det finns en massa bra band I Sverige men jag är för trött för att komma ihåg något.

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-E: DIY. Det är mer punk än någonting annat. Inte att följa någon annan och vad den gör, hitta ditt eget sätt att göra saker och leva ditt liv(och komma ihåg att den enda person är ansvarig för det är du själv) .
I: Mycket samma sak, DIY, etik, solidaritet, göra vad man vill utan att någon skall säga till dig vad du ska göra eller inte göra. Även om, det är hela idén med punk, att göra vad man vill, så kan punkare vara riktigt konservativa nuförtiden. För mig är punk en känsla om hur man lever sitt liv,skulle inte kalla det en livsstil, utan mer et sätt att tänka. 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?
-E:
Skivor:
1. Jimi Hendrix - Are You Experienced
2. The Clash - London Calling
3. Paradise Lost - Draconian Times
4. Therapy? - High Anxiety
5. The Cult - Dreamtime
Konserter:
1.
Moonspell - Lepakko '99
2. Sub-Urban Tribe - Maailma kylässä -festarit'97
3.
Moby(under punkåren) - Ice-Hall '96
4. Faith No More - House of Culture '96
5.
Raoul Björkenheim - Vanha '96
Alla spelningar var i Helsingfors
Saker:
1. Musik
2. Hälsa
3. Choklad
4. Cykel
5.
Prag
I: Det här är den svåraste frågan att besvara , i alla fall för mig, listan varierar varje vecka  ..
Skivor
1. Refused - Shape of punk to come
2. At the drive in ? Relationship of command
3. Operation ivy - Energy
4. Avail - Dixie
5. Choking victim - No gods no managers
Konserter
1.
Rancid - Lepakko '96
2. Fugazi - Nosturi '01
3.
Roskilde - '05
4. Mars Volta - '02
5.
Tinc - Tavastia '05
Saker
1.
Musik
2. Flickvän+katt
3. Mat
4. Vänner
5.
Resa

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?
-E: Första skiva: Prince - Batdance(vinyl)
Senaste: Kamelot - The Black Halo & Iggy Pop - American Ceasar(CD)
Dyraste: Manic Street Preachers - Holy Bible deluxe edition.
I: Första som jag kommer ihåg var Iron Maiden - Seventh son of the seventh
son LP.
Senaste var Drunk - The company tie
Dyraste, jag är inte säker på om jag har några dyra skivor. Jag har betalat rätt mycket för mina Husker Du-skivor.

Den mest pinsamma skivan i samlingen?
-E: Ingen. Jag hatar dem alla lika mycket.
I: Ingen, de har alla en mening i mitt liv i något tidpunkt av mitt liv. Jag gör mig aldrig av med några gamla skivor även om jag inte kommer att lyssna på dem. Kan bli roligt att gå igenom 500 skivor efter 20 år eller så och kolla vad jag lyssnade på förr :)

Släpper ni alla era skivor själva? Inget bolag som vill ha er?
I: Yeah, vi har släppt våra skivor hittills själva. Inget bolag har hittat oss ännu.  Jag tycker vi är bra nog så att de skulle veta av oss. Vi har inte försökt att komma in på ett bolag….vi vill bara ha ut vår musik. 


 

Har ni gjort något mer än Minor Disaster? Ifall ni har det, hur får jag tag på dem?
E: Self-titled & Incarcerated. För att få tag på dem…gå in på hemsidan och ladda ned dem och bränn dem på en CD. Personligen tycker jag att alla skall ha råd med musik, därför säljer vi alla våra skivor som varken gör oss rika eller fattiga.

Ja , jag vet att det är dåligt försäljningsargument men pengar är bara pengar , ju mer du har , ju mer problem har du. 
I: Vi tänkte lägga ut utskrivningsbara omslag också men det kommer nog någonstans I framtiden, annars är de gamla slutsålda.

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?
-E: Nej, inte alls. Jag skulle vara skitglad om jag fick göra mer.
I: Nej,jag skulle kunna göra detta hela dagarna.( hahaha :)

Vilken är frågan ni aldrig får men vill ha, stall den och besvara den?
-E: Föredrar du katter eller hundar? Jag skulle inte vilja ha någon av detta eftersom jag tror att varje djur i världen har rätt till en existens för sin egen skull och deras orsak att finnas är inte att förnöja för mig.
I: Är det en riktig person under masken?

Finns det någon chans att se er i Sverige snart?
-E:Yes.
I: Jag vi kommer till Umeå i December och förhoppningsvis till Sverige i Maj 2007

Var är bäst att spela?
-E: Jag tror att Rzeszow i Polen har varit bäst hittills. 
I: Haha till exempel den ovanför men varje ställe har sin godo atmosfär och trevliga folk.

Hur är en bra spelning med er?
-E: När man spelar nykter men inte kan komma något ifrån spelningen. 
I: En spelning där det är en kille/tjej i publiken som gillar musiken.

Namnet varifrån kommer det?
-E:Det är taget ifrån Dead Can Dance's låt som heter Xavier. Här är en bit ur den:
Although Xavier has prayed
That life-giving waters may rain
Down on the souls of man
To cure them of their ways
I: Även Jimi Hendrix's låt "Bold As Love" inkluderar life
giving waters och är nämnt.
Det har inget att göra med religion.

Framtidsplaner för bandet?
-E: Spela in mer material och spela ute så mycket vi orkar.
I:Spela så många spelningar som möjligt och spela in lite nytt material emellanåt. 


För dig själv?
-E: Hålla mig levande.
I: Hitta ett meningsfyllt ställe här i livet och förhoppningsvis inte jobba i tråkiga 9 till 5 jobb i resten av mitt liv....

Visdomsord?
-E:"Jag är inte ung nog att veta allt  " -O.Wilde
I: "Det finns ingen sanning i det du tror" - ezra

Nåt att tillägga?
-I: Kom och se våra gigs när du har chansen. Gå till vår hemsida och lämna ditt avstamp där.  Tack för att ni last igenom allt detta..
Tack,
Ilkka & Eric / Life Giving Waters

 

 

 

 .