Lidske Zdroje gav mig en riktigt lång intervju. Kolla in dem... du kommer att älska dem. Denna intervju gjordes i januari 2024.

Snälla berätta lite om varje medlem och bandets historia? Berätta lite om varje medlem, tidigare band och band vid sidan av Lidske Zdroje, jobb, ålder och vad jobbar ni med förutom musiken?

GO476910YB: Mitt civila namn är Pavel, men alla kallar mig Paaya. Jag spelar gitarr och sjunger. Jag är 38 år och undervisar i engelska, historia och musik på en högstadieskola i Wien, där jag bor. Men jag kommer från Brno, där resten av bandet bor. Förr i tiden var mitt huvudband FESTA DESPERATO (2002-2012), vi spelade rå hc/crust/punk och vi gjorde faktiskt covers på BOMBANFALL från Sverige också. Mitt första band med 16 var DĚTI SNĚTI (2001-2002). Bara tonårspunkrock. Vår gitarrist Klobi var basist. Jag har också spelat trummor i PRIPYAT (2006-2007) och REPUBLIC OF WASTE (2014-2017). Jag brukade skriva I ett zine (Drunk Nach Osten, som handlade om östeuropeisk punk), organisera spelningar etc. men sedan ett par år tillbaka har jag reducerat alla mina scenaktiviteter till LIDSKÉ ZDROJE och spelningsbilder (kolla upp dem på instagram.com/paayarazz). Jag skrev de första låtarna för bandet mellan 2014 och 2015. Först trodde jag att det bara skulle vara ett studioprojekt. Jag började repa med en trummis från Brno, men saker och ting började ta form först efter att han också hade flyttat till Wien. Vi hittade en österrikisk basist (Marco från ASTPAI), spelade in en demokassett och spelade våra första spelningar 2019. 2022 gick originalsättningen isär så jag frågade mina vänner från Brno om de ville repa ihop för några spelningar. Men det fungerade så bra, både musikaliskt och personligt, att vi bestämde oss för att fortsätta så här och flyttade replokalen till Brno.

CI485980YB: Jag heter Honza, är 28 år gammal och spelar trummor i LIDSKÉ ZDROJE. Jag bor i Brno men kommer ursprungligen från Kolín. Jag arbetar som pedagogassistent på barndiagnostiska institutet i Brno. Förutom LIDSKÉ ZDROJE spelar jag med BLANK OUT (bas och sång) och KOMPLEX VINY (trummor) och flera andra icke namngivna projekt. Ibland arrangerar jag spelningar i Brno och Kolín. Jag organiserar också två DIY-festivaler – GARAGEFEST och PUNX PIKNIK i Kolín-regionen (centrala Böhmen). Hur jag kom in i det här bandet är en ganska lång historia. I januari 2020 åkte de på en liten turné med ett band som heter VOLE och spelade en spelning i Graz, Österrike. På den tiden studerade jag fortfarande i Maribor, Slovenien som ligger ca 70 km från Graz så jag gick på spelningen. Det var första gången jag såg dem live. Nästa dag spelade de i Zagreb, Kroatien. Maribor är halvvägs, så jag frågade dem om de kunde ta mig med. Nåväl, de tog mig men stannade inte i Maribor och sa: "Om du vill åka med oss måste du uppleva hela resan". Så jag blev kidnappad och på väg till Zagreb, där jag fick uppleva en underbar fest med båda banden. På vägen tillbaka spelade jag gitarr och sjöng deras favoritlåtar i bilen, när Paaya-GO476910YB (mer som hans berusade alter ego som hette Igor) plötsligt kom fram till mig och sa: "Du ska flytta till Wien och gå med i vårt band på kompgitarr!". Några månader senare gick jag med i bandet som roadie på deras sommarturné i Tjeckien och Slovakien. 2022 fick jag ett samtal från Paaya om att den tidigare lineupen skulle splittras och att han letar efter nya medlemmar. Jag kunde inte tacka nej, så jag tog trumpositionen.

 

Er musik är en stil som kom fram för många år sedan, gamla favoriter som ni gillar idag?

GO476910YB: Jag växte upp med främst brittisk gitarrmusik från 1960-talet och framåt och min stora passion innan jag upptäckte punken var britpop, särskilt OASIS. Vilket förmodligen förklarar varför jag gillar den första vågen av punk så mycket. För att nämna några klassiker som satt sin prägel på vår musik... SONNY VINCENT (den största inspirationen till våra första låtar!), STIFF LITTLE FINGERS, UK SUBS, TV SMITH, COCK SPARRER, SOCIAL DISTORTION, RAMONES men även EBBA GRÖN, GRAZHDANSKAYA OBORONA, SLOBODNÁ EURÓPA, HRDINOVÉ NOVÉ FRONY, tidiga PRLJAVO KAZALIŠTE etc...

CI485980YB: På grund av mina föräldrar växte jag upp mest med hård rock och metal. Min biljett till punkmusiken var GREEN DAY och OFFSPRING. Sen upptäckte jag klassiker som RAMONES, SEX PISTOLS och såklart tjeckiska band som VISACÍ ZÁMEK, HOUBA, E! E... De banden formade mig i mina tidiga tonår. Om jag är tvungen att nämna några band som inspirerar mitt trummande i Lidské Zdroje så skulle det vara The Ramones, Bad Religion, Deecracks, Dark Thoughts, The Hives, Direct Hit, The Clash, Descendents, Green Day och BLINK 182....

 

Namnet Lidske Zdroje, var kommer det ifrån? Ni var inte rädda för något annat band skulle heta så tidigare? Det betyder Human Resources, eller hur? Ert absoluta favoritbandnamn?

GO476910YB: Ja översättningen är korrekt. Namnet hade jag tänkt på redan innan jag skrev en enda låt. Det sammanfattar perfekt vad vår roll som individer i ett kapitalistiskt samhälle är, eller hur? En ganska orwellsk term. Tja, det är också lite av en sarkastisk antydan om det faktum att det från första början har varit ett projekt där jag skulle tillskansa mig mycket av den "konstnärliga kontrollen" och liksom omge mig med kapabla "mänskliga resurser", vänner som skulle vara villiga att följa med mig på resan. Men man kan också förstå namnet på ett mycket mer positivt sätt – bandet, låtarna, musiken... Det är något som förenar människor. Personligen kan jag definitivt säga att det bästa sättet för mig att få kontakt med andra människor är genom musik. Så - låtarna i sig blir humana resurser. Jag gjorde efterforskningar och förvånansvärt nog har jag inte hittat något annat band med det namnet. Någon animerad serie med samma namn dök upp på Netflix nyligen, haha. De har inte stämt oss än. Vårt mål är att varenda jävla företagskille som googlar de två orden först måste gå igenom femtio sidor som refererar till vårt band. Favoritbandnamn? Kan inte komma på några just nu. De flesta bandnamn är bara okreativt, meningslöst skräp, eller hur?

CI485980YB: Har inget favoritbandnamn. Jag bryr mig inte så mycket om deras namn, mer om musiken och budskapet. LIDSKÉ ZDROJE är dock ett ganska snyggt namn! Bra jobbat GO476910YB!

 

Är det viktigt att släppa fysiska saker? Eller kan man känna att man har gjort en skiva om man bara släpper den digitalt? Ni gjorde en flexi som inte är så vanlig nuförtiden, hur kommer det sig?

GO476910YB: Det är definitivt viktigt för oss. En digital release är bara halva grejen. En riktig release måste ha ett konstverk, texter, omslagsanteckningar och allt det där. Jag är väldigt konservativ när det kommer till det. Det är svårt att nå yngre människor nuförtiden utan att ge ut det digitalt, men vi kommer alltid att ge ut våra grejer på vinyl också. På något sätt känner jag att det är där den verkliga affären är. Vem som helst kan streama sin skiva, men om de verkligen gillar det borde de ha chansen att få en komplett fysisk release också. När det gäller flexi - priserna för att pressa en 7" skiva har nått löjliga toppar nyligen och vi har varit för långsamma med att repa och släppa en hel LP när som helst snart. Men vi behövde få ut något eftersom vår demo är 4 år gammal och inte riktigt representerar bandet längre. Det verkar vara ett billigt och praktiskt sätt att få ut en singel innan albumet är färdigt. Vi kanske släpper ut några fler tills dess, låt oss se.

CI485980YB: Det har alltid varit min dröm att ha ett eget bands skivor i min skivsamling. Drömmen går i uppfyllelse. Det handlar inte bara om musiken på skivan. Jag vill hålla, läsa och helt enkelt känna på det medan jag lyssnar. Så ja, det är viktigt för mig. Det är en passion.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller varit här som turister? Med det här bandet eller något annat band ni har varit med i? Om ni inte har det, när kommer ni?

GO476910YB: Nej, aldrig! Även om Festa Desperato hade en mycket vänskaplig relation med Kaj från Wasted Sounds i mitten av 2000-talet, det fanns till och med planer på att släppa vår 12" på hans bolag och jag tror att vi fantiserade om att turnera i Sverige då, men inget av det kom någonsin till liv. Jag skulle gärna besöka Sverige någon gång, med eller utan bandet. Om vi blir inbjudna är jag säker på att vi skulle anta utmaningen!

CI485980YB: Har aldrig varit i Skandinavien! Jag hälsar gärna på! Förhoppningsvis en dag...

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

GO476910YB: Hittills är det 8 länder – Tjeckien, Österrike, Slovakien, Tyskland, Polen, Kroatien, Luxemburg och Belgien. Ser fram emot mer i år! Jag är definitivt inte intresserad av att spela på samma tjeckiska ställen varje helg år ut och år in.

 

Snälla berätta lite om följande texter....och vem skrev den och varför?

GO476910YB: Hittills har jag skrivit – eller som jag föredrar att uttrycka det – stulit och sammanställt all vår musik och alla texter.
Ich erwarte nicht mehr

Skrevs sommaren 2015 hemma hos min kompis i Split, Kroatien. Jag var ganska rörig då. Förkrossad, kämpande med låg självkänsla och brist på självrespekt, hade förlorat mitt jobb, spenderat min tid med droger, sprit och raggning för att inte känna mig ensam. Texterna är så nihilistiska som det bara kan bli. När jag ser tillbaka på det nu har jag lite svårt att förstå budskapet. Men det var så jag såg på världen på den tiden... Och det är också lite av en hyllning till 80-talets tyska punk.

Right to choose

Jag minns att jag skrev den här våren 2020, i början av pandemin, när jag och min sambo tog en promenad genom skogen utanför Wien (senare fick jag reda på att Beethoven hade letat inspiration när han gick genom samma skog, haha). Jag såg hur olyckliga alla runt omkring mig var just då, så jag försökte skriva något upplyftande för en gångs skull i mitt liv. Nja, jag är inte helt säker på om jag lyckades haha...

Špatnej vtip

De flesta punkare i vårt land växte upp med att lyssna på ZÓNA A från Bratislava, Slovakien. Om jag skulle välja en låt från 1980-talets tjeckoslovakiska scen som jag skulle älska att göra en cover på, skulle det säkert vara deras "Chceš si žiť po svojom". Bara för gitarriffet. En av de bästa någonsin! Dessvärre har deras sångare länge varit inne på en tvivelaktig rasistisk väg tills han slutligen blev en direkt förespråkare för nynazister. Att göra en cover på någon av deras låtar var därför uteslutet. Istället snodde jag riffet, ändrade det lite och skrev en ny låt kring det, men med en text som deras sångare knappt skulle gilla. Det är en berättelse om en medelålders man, en vanlig kille, som är en förlorare utan kontroll över sitt liv och som tar ut det på minoriteterna.

 

Ni gör låtar på många olika språk, vilket är bäst att sjunga på?

GO476910YB: Jag skriver alla låtar, texterna kommer oftast först med en kort bit av en melodi och jag avslutar dem medan melodin vecklar ut sig i mitt huvud. Beroende på mitt humör eller ämne skriver jag antingen på engelska eller på tjeckiska. Det finns ingen övergripande plan bakom det. Allt kommer naturligt till mig. Engelska passar mig bättre för personliga texter medan tjeckiska tenderar att fungera bättre för till exempel sociala ämnen. Men det är inte en regel som är huggen i sten. Jag skrev en tysk låt också och har till och med två gamla låtar på rumänska. Jag älskar språk i allmänhet. Var och en har sitt speciella sätt att uttrycka saker och ting och var och en låter lite annorlunda i musik.

 

Finns det något ämne du aldrig kommer att sjunga om?

GO476910YB: Säg aldrig aldrig till något. Jag kan dock inte tänka mig att skriva roliga texter... Väldigt få människor kan göra det på ett sätt som inte låter patetiskt för mig, och jag vet att jag inte är en av dem. Dessutom är de flesta roliga texter bara roliga första gången du hör dem, om alls. Inte min grej...

 

Hur är det att bo i Tjeckien nuförtiden, rasister, politik?

GO476910YB: Jag har bott i Österrike sedan 2012 så mitt perspektiv är lite begränsat. Sedan bolsjevismens fall 1989 har det funnits ett giftigt narrativ i det tjeckiska politiska landskapet, som kopplar alla prosociala idéer till den totalitarism som rådde före 1989. Inför varje val presenteras en falsk dikotomi om att det bara finns två vägar att gå – antingen röstar landet på konservativa liberala partier som kommer att avveckla alla rester av social trygghet för att påstås rädda landet från konkurs, eller så kommer vi att bli en skuldtyngd misslyckad stat där ingen längre vill arbeta och vi kommer att gå direkt tillbaka till tiden före 1989. Så antingen har du dessa antisociala Thatcheristiska nyliberala avskum i regeringen eller socialdemokraterna, som är en jävla fars och faktiskt knappt har något "socialt" kvar att erbjuda. Under det senaste decenniet har detta blivit ännu galnare i och med framväxten av Trump-liknande populistiska partier som ANO och SPD som försöker få makt genom att utnyttja folkets rädsla och ilska och rikta denna ilska mot minoriteter, flyktingar, hbtqi-rörelser, klimataktivister eller vem som helst som passar deras fiendeprofil. Denna kulturella konflikt mellan liberaler och konservativa blir ännu otäckare med tiden och många saker som skulle ha varit förbjudna bara ett par år tidigare har blivit accepterade under tiden. Men det är en sak som är gemensam för de flesta västländer och som enligt min mening är nära kopplad till framväxten av sociala medier.

CI485980YB: GO476910YB beskrev det exakt. Rasism, homofobi, främlingsfientlighet... Dumma desinformatörer sprider sin pro-ryska propaganda vid varje steg. Vad som är ännu mer sorgligt är att du kan hitta människor som delar dessa idéer i punkscenen. Så du vill lämna det här vardagliga skitsnacket, gå på en spelning eller en festival för att vara på en säker plats där folk förstår dig och delar samma eller liknande politiska idéer och ibland stöter du på dessa idioter. Som tur är ser man dem knappt på små DIY-spelningar eller ställen, men ändå... De finns överallt.

 

Är det bättre att bo i Tjeckien nuförtiden om man jämför för säg ca 25 år sedan??

GO476910YB: Så vi pratar om sent 90-tal? Oj... Det är inte en enkel fråga att svara på, för det går inte att isolera bra och dåliga saker. Vissa saker blev bättre, andra blev sämre. När jag var tonåring betydde till exempel ett besök i Österrike att allt skulle kosta fem gånger så mycket. Nu när du lämnar landet är priserna ofta desamma, eller högst det dubbla, trots att du fortfarande får halva lönen än i Västeuropa. Det nynazistiska gatuvåldet har minskat, men å andra sidan har den rasistiska agendan blivit allmänt accepterad över hela det politiska spektrumet och har lämnat underjorden. Men det gjorde också många progressiva idéer, som på den tiden bara drevs av anarkister, punkare och andra alternativa ungdomar. När det gäller punkscenen så växte den sig större, men också latare och äldre. Ärligt talat, om jag skulle välja mellan att leva nu och för 25 år sedan så kan jag inte bestämma mig. Men om du bad mig välja mellan 1980-talets Tjeckoslovakien och nu, skulle jag inte tveka en sekund. Jag skulle stanna där jag är. Det är säkert.

 

Har du något favoritlag i fotboll (jag håller själv på Arsenal och ett svenskt lag som heter GAIS)? Eller några sportfavoriter alls?

GO476910: Nej, egentligen inte. När jag var liten hade jag en period då jag passivt skulle heja på Brnos fotbollslag (som hette Boby Brno på 90-talet, numera Zbrojovka) och jag tittade också lite på ishockey, det tjeckiska laget i slutet av 90-talet höll toppklass. Men det var inte mycket mer än grupptryck och mitt sökande efter något att leva för. Musiken har vunnit, uppenbarligen. Jag gillar att hålla min kropp aktiv, men jag föredrar att göra det själv (tyngdlyftning, löpning etc.) framför kollektiva sporter. Jag var tvungen att sluta med Muay Thai på grund av en knäskada, det suger.

CI485980YB: Jag har alltid föredragit ishockey framför fotboll. Mina favoriter i NHL är Edmonton Oilers. I tjeckiska ligan är det HC Dynamo Pardubice. Men jag bryr mig inte så mycket längre. När vi var tonåringar brukade vi gå på hockeymatcher ofta. HC Blue Blucks Kolín var ett lag i min hemstad som spelade i andradivisonen. Men folkmassan besöktes ofta av nazister. Så vi slutade åka dit efter några incidenter, förstås. Inom fotbollen skulle jag säga St.Pauli på grund av dess antifascistiska fanclub. I Tjeckien skulle det vara Bohemians1906 även om jag fick reda på att det också finns några gråzons/nazistiska ultras bland deras fans... Den enda sport jag någonsin har varit involverad i var skytte när jag var typ 10 år gammal eller så, jag är inte riktigt en sportkille. Passivt spelar jag squash ibland eller vandrar, cyklar eller simmar.

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv? Din favoritölstil? Har ni inget eget Lidske Zdroje-öl? Om ni gör något sådant, eller kommer att göra det, vad kommer det att heta? Eller kanske ni är straightedge?

GO476910YB: Vi är definitivt inte straight edge. Även om vissa av oss skulle kunna tjäna på idén, haha... Personligen är mina hardcore partydagar över. Jag föredrar att smutta på ett par öl och ta det lugnt. Så ja, vi är alla ölälskare, men ganska polariserade när det kommer till smak och stil. Klobi och jag är de kräsna flotta divorna, notoriskt svåra att tillfredsställa. Det är vad det gör med dig att bo utomlands, antar jag. På senare tid föredrar jag mest ale (särskilt IPA) och stouts som  jag gillar mest men också veteöl och Zwickel. Jag gillar inte Märzen-öl (som tyvärr är den vanligaste ölstilen i Österrike...) och suröl. Men en bra öl är en bra öl och jag tackar inte nej till en bra lager heller. Och när du är på turné dricker du vad de ger dig ändå. Den som har överlevt en natt på varma burkar Ottakringer Helles, kommer att överleva vad som helst.

CI485980YB: Jag antar att GO476910YB menar mig med sXe-idén, dra åt helvete, haha.. Jag älskar öl. Öl är nog det enda jag kan vara stolt över att vara tjeck eftersom vi bokstavligen har den bästa ölen i världen, eller hur? Jag föredrar lageröl (mest pils) och pale ale främst från små bryggerier. Jag gillar inte veteöl och jag brukar ha det svårt i Tyskland, eftersom de flesta av deras öl smakar piss. Ledsen, inte ledsen.

 

Finns det några bra band från Tjeckien värda att nämna? Och hur lever punk/hardcore/oi-scenen vidare i Tjeckien just nu?

GO476910YB: Efter att ha haft turen att bevittna uppgången och fallet för många fantastiska tjeckiska band under 2000-talet (COMPLICITE CANDIDE, DREAD 101, EVIDENCE SMRTI, VYBOR VEREJNEHO BLAHA, AD CALENDAS GRAECAS, HOMOCONSUMENS, TELEFON, V.I.R., GRIDE, SHEEVA YOGA, MAD PIGS, MAC GYVER, FOOLOCRACY, BALACLAVA, GUIDED CRADLE, CUNTACENTACLAMANT... för att nämna några som redan har slutat), jag har svårt att hitta dagens band som är intressanta. De som jag verkligen gillar har för det mesta funnits I antingen i 20+ år (INNOXIA CORPORA, THALIDOMIDE, SEE YOU IN HELL, LAHAR), eller så är de nyare band med samma människor, som till exempel LUCIFER EFEKT som förmodligen är mitt favoritband just nu. Nya band saknar oftast idéer eller färdigheter eller både och, eller så experimenterar de med några stilfusioner som helt enkelt inte talar till mig. Eller så är jag bara grinig, kräsen och för lat för att släppa taget, jag vet inte. De enda relativt yngre banden som jag kan komma på nu är VOLE (väldigt metallisk och kaotisk kedjepunk från Prag, inspelningarna är en enda röra men de kör över alla live!) och INTERPUNKCE (rå hc-punk, också från Prag). Även LICKSPIT (thrashcore) och SKIPLIFE är bra. Och DEATH CULTURE DEPRIVATION – bullrig rå punk med Marek från FESTA DESPERATO på gitarr.

CI485980YB: Det finns mycket! Jag håller med om de flesta av banden som GO476910YB nämnt. För egen del skulle jag vilja lägga till DEATH WISH KIDS (hc-punk), ANTISOCIAL SKILLS (hc-punk/postpunk), HOUBA(punkrock), GREEN SMÅTROL(ska/rocksteady), ŠVINDL(punkrock/ramonescore), THE CRUSHERS(garagerocknroll), KRANG (skatepunk), RABIES (skatepunk), TRHAN (punk), BRÜNNER TODESMARCH (rå punk), THE ROCKET DOGZ (psychobilly), ROZRUCH (Oi!), RV-4 (hc-punk), EMPTY HALL OF FAME (hc-punk), ACID ROW (stoner-punk), MORDLOCH (death metal punks), SØLITÄR(crust)... och det finns många fler. Hur scenen lever här... Jag måste säga att det verkligen beror på en region. Vissa platser är helt döda och ingenting händer egentligen där, eller så finns det en liten grupp aktiva människor som försöker sätta upp några spelningar men ingen runt omkring bryr sig särskilt mycket. Respekt till dessa människor som fortsätter att försöka! Å andra sidan är scener i större städer oftast ganska levande men splittrade, vilket känns lite sorgligt för mig. Jag växte upp i en liten stad där vi förenades som en scen med band som spelar olika genrer som emo, funk, grindcore eller metal och vi stöttade varandra. Det fungerar inte så mycket i större städer och jag saknar det. Som promotor för spelningar för mestadels utländska band på turné måste jag dock säga att dessa band alltid älskar att komma tillbaka till Tjeckien

 

Vad är er styrka när ni spelar live? Vad är den största skillnaden mellan att spela nuförtiden och om ni jämför när ni började att spela?

GO476910YB: Vi har en tajt trummis som alltid pressar tempot i låtarna till gränsen för vad vi kan. Jag antar att vi också har en bättre förståelse för hur man sätter upp ett bra sound, och när jag jämför oss med mina tidigare band eller till och med med vår ursprungliga line-up, skulle jag säga att det här är det tajtaste bandet jag någonsin varit en del av. Och vi har kul på scenen. Jag skulle säga att det faktum att var och en del av våra låtar är lite annorlunda och att vårt live-set ökar i energi inom dessa 30-40 minuter, verkligen hjälper oss att hålla folk intresserade. Jag gjorde min första spelning 2001, när jag var 16 år, och det är en helt annan upplevelse nu. Jag blir sällan nervös längre, jag vet vad jag vill och inte vill, jag kan bättre hantera oväntade saker utan att stoppa låten, i stort sett allt går lättare. Tja, spelningarna har också förändrats sedan dess. Att få en hyfsad publik nuförtiden är mycket mer av en utmaning, det finns massor av turnerande band, men också fler ställen som drivs av människor från scenen nuförtiden. Tjecker har mer pengar än tidigare så man har ofta bättre ljud på spelningar och det som är bra är att ingen röker i ansiktet på en längre. Att behöva ta itu med några nazistiska boneheads som attackerar spelningen är också extremt sällsynt nuförtiden. Men man märker också att publiken har blivit latare och mer kräsen.

CI485980YB: Ja, han har rätt. Innan jag gick med i LIDSKÉ ZDROJE var jag van vid att spela med snabbare och tyngre band som FICKEN LEBEN (något i stil med grind/crust med lite stoner-inslag) eller KOMPLEX VINY (snabbt hardcorepunkband som jag fortfarande är medlem i). Nästan alla låtar av LIDSKÉ ZDROJE går i mellantempo vilket jag tycker om att spela och jag försöker lägga så mycket energi jag kan, så ibland är det på gränsen till möjligheter som GO476910YB säger. Jag känner mig som en annan person när jag står på scenen. Jag tänker annorlunda och jag ser saker ur en annan synvinkel. Jag startade mitt första band när jag var runt 13 år och jag spelade trummor. Jag var nybörjare då, men jag älskade fortfarande varje sekund av att spela med ett band. Det har alltid varit en dröm för mig – att vara med i ett band. Drömmen gick i uppfyllelse, igen. Nuförtiden skulle jag inte dela scen med vissa band och människor som jag har delat tidigare när jag var yngre, mer naiv och mindre erfaren. Jag bryr mig mer om både saker kring scen och musik och musik i sig. Tja, "I guess this is growing up" (Blink-182), haha.

 

Vilken typ av folk kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar du?

GO476910YB: Det känns som om vi liksom svävade utanför alla dessa scenkotterier och trendiga splittergrupper, bara gjorde vår egen grej och inte riktigt passade in någonstans till 100%. Så som ett resultat får vi en stor variation av människor. Från alternativa tonåringar via 30-åriga crustpunkare, hc-kids och skinheads, till 60+ gamla punkrockare och slumpmässiga "normala" människor. Jag gillar verkligen blandningen måste jag säga. Även om det finns spelningar och publik som jag kanske känner mig mer bekväm med än andra. Speciellt i 77/streetpunk-miljön finns det många människor som har åsikter och attityder som jag inte nödvändigtvis delar, det finns en hel del oemotsagd sexism och en allmän redneck-mentalitet är mer utbredd än låt oss säga när vi spelar för en mer "politisk" publik etc. Men för det mesta är vår publik och banden vi spelar med ganska coola. Vem saknar jag på våra spelningar? Unga, aktiva punkare som är entusiastiska och som spöar oss med sin attityd. De flesta unga är antingen inte intresserade av den här typen av musik eller så är de bara passiva konsumenter och det är det sorgligaste med dagens punkrock för mig. Låt mig veta vilka lokala scener som är annorlunda och sätt upp en spelning för oss där! Jag är trött på att spela på 30+ fester, haha...

CI485980YB: Återigen beror det på en typ av show och dess specifika plats. Men ja, man ser knappt tonåringar på punkspelningar. De flesta är i min ålder eller äldre. Låt oss hoppas att det kommer att förändras en dag!

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och sånt för att lyssna på musik? Finns det någon bra skivaffär i din stad?

GO476910YB: Alldeles för många! Jag växte upp med vinylskivor och kassetter som barn och slutade aldrig riktigt lyssna på dem. När du är i Wien bör du definitivt besöka Musikversorgung Steiner, en ny hc/punk skivaffär med ett stort utbud. Mina andra favoritskivaffärer är Record Bag, Schallter, Rave Up och Substance. MP3-filer och streamingtjänster är praktiska, men de kan aldrig ersätta ett fysiskt format med ett omslag, texter, foton och allt det där. Inte för mig i alla fall.

CI485980YB: Både och! Jag lärde känna en massa bra band på de musikplattformarna. Men jag föredrar förstås fysiska kopior. Det finns några bra skivaffärer i Brno som Kabinet records, Vinyl records etc. Ibland bläddrar jag bara i begagnade skivor och hittar en del bra grejer. Enligt mig är det bästa att köpa skivor direkt från artisten eller bolaget de släpper under.

 

Säljer ni någon merch på era spelningar, köper folk det? Vad säljer bäst?

GO476910YB: Ja, det gör vi. Vi har aldrig lagt så stor vikt vid det med mina tidigare band, men nu gör vi det ganska mycket. Jag tycker om att designa den, folk tycker om att få chansen att ta med sig något hem från vår spelning, och det gör att bandets budget alltid är ett steg från att torka ut helt. Win-win-situation. Vi försöker bara göra trevliga saker av hög kvalitet. Jag vill inte se unga springa runt med någon smaklös skit med vårt namn på. T-shirts säljer bäst, förstås. Vi gör i princip nya mönster hela tiden, inga nytryck.

CI485980YB: Ibland tycker jag att det är synd att jag är med i det här bandet. Jag skulle köpa all merch vi har! Men jag bär inte merch från mitt eget band, så det så.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

GO476910YB: Vanligtvis den senaste, så nu skulle det vara en låt som heter "Mokry sen" som jag skrev i somras. Jag gillar verkligen "Ten-Meter Fence" också, en gammal låt från vår demo. Vi kommer att spela båda live ganska snart. Men jag gillar dem alla, även om jag har spelat några av dem i nästan 10 år nu och jag ser fram emot att uppdatera vår låtlista. Folkets favorit... Jag antar att det måste vara "Ich erwarte nix mehr"?

CI485980YB: Jag tycker mest om att spela "No borders, no oceans". Fast det var nog den svåraste låten att lära sig och den längsta också. Tjeckerna älskar "Špatnej vtip", tysktalande föredrar "Ich erwarte nix mehr". Kanske.. Jag vet inte. Vår repertoar är mångsidig. Varje låt har något speciellt tycker jag.

 

Ni har släppt skivor på eget bolag men nu på Papagajuv Hlasatel, hur är det?

GO476910YB: När vi släppte vår demokassett eller en Flexi-skiva var det en logisk sak att göra. Du vill få ut något, du gör det själv, eller hur? Speciellt när det mesta säljs på våra spelningar i alla fall. Samma sak gäller för alla våra digitala releaser – jag ser ingen anledning till att någon annan ska göra det åt oss, när vi enkelt kan hantera det själva. Men att ge ut och distribuera en vinylskiva är en annan sak. Jag kunde inte vara tvungen att ta hand om hela distributionen och sånt. Ingen tid för det. 2022 sprang jag på Pavel från PHR på Rebellion Fest i Blackpool. När vi tittade på THE BOYS kom han med förslaget att släppa vårt band och det lät som en bra idé. Det kan finnas en hel del saker på bolaget som jag personligen inte gillar, speciellt vissa band från den tjeckiska scenen är inte min kopp te, men det finns också många av våra favoritband och skivor som vi växte upp med och fortfarande lyssnar på. Bortsett från det är Pavel en person som vi har känt sedan vi var tonåringar. Vi köpte våra första skivor från hans distro, han satte upp de första spelningarna vi någonsin besökte, han organiserade spelningar för våra första band etc. Vi känner honom, han känner oss. Lokalt skivbolag som släpper ett lokalt band. Låter helt rätt för mig!

CI485980YB: Jag tror att jag har känt till det här bolaget sedan jag började lyssna på punk. Många tjeckiska band som jag lyssnade på på den tiden var på det här bolaget. Nu är det en ära att få vara en del av det!

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det konstigaste ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band ni har varit med i?

GO476910YB: Ja och nej. Jag är nyfiken på vad folk tycker om vårt band, men inte till den grad att jag oroar mig för det eller låter det påverka vad vi gör. Recensenter är människor som alla andra. Visst, det är coolt att läsa lite beröm eller meningsfull kritik. Men i slutändan är det viktigaste om vi själva gillar det eller inte. Resten är bara ett körsbär på toppen. Du kommer aldrig att vara alla till lags och det borde du inte heller vilja.

CI485980YB: Jag tror att jag gör det. Det är viktigt att acceptera kritik. Men vi gör det som vi vill ha det i alla fall. Våra tankar är viktiga först, andras tankar är sekundära, känner jag. Har redan fått många märkliga recensioner med detta band och andra också. Kan inte komma på några specifika nu.

 

Om du kunde välja fem band från förr och historia och nutid och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt? Eller har ni redan delat scen med alla dessa band?

GO476910YB: Okej, det är en svår fråga, men det kommer säkert att bli OASIS, för jag har varit ett inbitet fan sedan jag var liten. SONNY VINCENT, för att han var en så stor influens för mig som låtskrivare och gitarrist. Speciellt i början av LIDSKÉ ZDROJE. SLOBODNÁ EURÓPA, mitt favoritband från Slovakien. Mitt tjeckiska favoritband var COMPLICITÉ CANDIDE, de spelar inte längre, tyvärr. Men jag hade turen att få dela scen med dem med mitt gamla band, FESTA DESPERATO, och vi åkte också nyligen på en miniturné med deras gitarrists nya band, LUCIFER EFEKT. Fan, en till... Något av 70-talets brittiska punkklassiker antar jag - THE ADVERTS, UK SUBS, STIFF LITTLE FINGERS, THE DAMNED... you name it. you name it.

CI485980YB: Min drömline-up att vara en del av med LIDSKÉ ZDROJE skulle nog vara tillsammans med The Ramones, UK Subs, The Clash, Stiff Little Fingers, The Dead Boys.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

GO476910YB: Inte nödvändigtvis. Vissa människor skulle göra mänskligheten en mycket större tjänst om de aldrig spelade in en enda låt. Tja, om du ger det en chans och är öppen för det, så kan naturligtvis musik hjälpa dig att utvecklas och bli en bättre människa, lika mycket som något annat, antar jag. Det beror på vilken typ av person du redan är och vilken typ av människor du umgås med. Det är inte så mycket musiken i sig som det är miljön som omger den. Det är där DIY-punkscenen är ganska unik måste jag säga. Du får sällan denna fantastiska anda av ömsesidigt stöd och samarbete någon annanstans. Som aldrig tar för att förvåna mig och inspirera mig. Men idioter finns överallt. Sånt är livet. Och ingen peace punk-låt kommer någonsin att eliminera det helt.

CI485980YB: Intressant fråga! Vissa band och deras texter förändrade min syn på den här världen och kanske till och med förändrade mitt beteende, måste jag säga. Så, förändrade det min personlighet? Kanske. Det förändrade definitivt mitt liv. Jag kan inte tänka mig att jag inte skulle hålla på med musik alls. Vem skulle jag kunna vara? Ingen aning. Jag tycker att det är upp till var och en, om de vill förändras och bli trevligare människor.

 

Politik och musik, hör det ihop?? Vilken är er mest politiska låt eller vill ni inte lägga in politik i er musik?

GO476910YB: Det beror på hur man förstår politik. Vi är inte nödvändigtvis ett politiskt band i den bemärkelsen som du förmodligen menar det, men vi är definitivt inte ett band utan attityd. Jag tror att det knappast finns något i den här världen som inte har ett politiskt, eller om man så vill – socialt sammanhang. Det finns inget som heter att vara opolitisk. Också det personliga är politiskt, som man säger. När jag skriver personliga texter är jag fortfarande en del av samhället. Hur jag behandlar mig själv och mina relationer har fortfarande mycket att göra med sociala förväntningar, maktstrukturer etc. När folk skriver roliga låtar uppstår inte heller skämten i ett vakuum. Även som en rent instrumental musiker, som inte använder några texter, så har det sätt på vilket du fungerar i den här världen, de val du gör varje dag, fortfarande en politisk natur på ett sätt. Vare sig du medvetet överväger det eller inte. Att hävda att man är "opolitisk" är också ett politiskt val, bara ett mycket ytligt och lat sådant. Det betyder "Jag är okej med status quo, jag kunde inte vara arg på att använda min hjärna för att föreställa mig något bättre". Med det sagt, till skillnad från mina tidigare band, känner jag för närvarande inget behov av att reflektera öppet politiska, sociala frågor i mina låtar. De flesta av mina texter nu är mer personliga. Speciellt de på engelska. När jag skriver på tjeckiska brukar jag dock fortfarande kommentera en del politiska saker, mest den här vardagliga främlingsfientligheten, konservatismens framväxt, survival of the fittest... (låtar som Špatnej vtip, Běs, Mokrý sen etc.). Och jag tror att vi kommer att få se fler sådana låtar i framtiden.

CI485980YB: Nu måste jag citera ett av mina favoritband, igen: "Om du tror att punkrock inte blandar sig med politik. YOU´RE WRONG!" (NOFX).

 

Finns det några bra svenska band du gillar?

GO476910YB: Definitivt inte ABBA. Sverige har dock alltid haft några sjuka band... Jag älskar gamla ASTA KASK, EBBA GRÖN, SJU SVÅRA AR, BURNING KITCHEN, THE HIVES, REGULATIONS, TOTALITÄR, MOB 47, NO SECURITY, MARY’S KIDS, THE VICIOUS, MASSHYSTERI, ANTI CIMEX, DISARM, THE ACCIDENTS, VALD…

CI485980YB: THE HIVES, BOMBSHELL ROCKS, TOTALITÄR, WOLFPACK/WOLFBRIGADE, SATANIC SURFERS, NO FUN AT ALL, EBBA GRÖN, DS-13, THE HELLACOPTERS, ANTI CIMEX, SKITSYSTEM, MILLENCOLLIN, DISFEAR, THE DAHMERS… och jag hatar inte ABBA!

 

Är det tråkigt med intervjuer? Blir det mycket intervjuer? Vad föredrar du telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

GO476910YB: När frågorna är intressanta är intervjuer bra. Jag brukar tycka om dem, eftersom de får mig att tänka på och formulera idéer. När de är slumpmässiga intervjuer i frågeformulärsstil kan de också bli ganska tråkiga, men så är vanligtvis inte fallet. Jag föredrar e-post eftersom det ger mig mer tid att tänka på svaren och det är lättare för mig att uttrycka mig i skrift än att prata. Men båda är okej.

CI485980YB: Jag gillar att läsa/titta/lyssna och att göra dem! Jag föredrar ansikte mot ansikte, där jag kan uttrycka mina känslor mer. Hur som helst, stor respekt till dig om den här! Bra frågor och fin struktur. Fortsätt så!

 

Framtidsplaner för bandet?

GO476910YB: Steg för steg vill vi spela in alla våra låtar och släppa dem på vinyl. Vi har material till två LP-skivor, men vi är lite långsamma med att få dem inspelade. Nyligen var vi i en studio igen så det blir i alla fall några digitala singlar så länge, kanske en flexiskiva till eller något sådant. Vi har ett 20-tal spelningar inplanerade de närmaste månaderna, inklusive en Balkanturné. Fler spelningar, fler turnéer! Sverige skulle bli skitkul någon gång!

CI485980YB: Att spela med så mycket glädje och färre misstag som möjligt!

 

Framtidsplaner för dig själv?

GO476910YB: Jag måste säga att jag är ganska nöjd med var jag är i mitt liv just nu. Så planen är bara att möta utmaningarna, fortsätta och gradvis göra det ännu bättre. Resa lite, lära mig lite nya språk, reflektera över den dumma skiten som jag gör då och då, inte fastna på ett ställe, utvecklas...

CI485980YB: Att njuta av mitt liv. Att spela musik, resa, vara med människor jag älskar, träffa nya människor ... allt som gör mig glad.

 

Visdomsord?
GO476910YB:
Låt det vara.

CI485980YB: Var inte skitstövlar. Gå på spelningar och stöd lokala scener.

 

Nåt att tillägga?

GO476910YB: Tack för utrymmet i ditt zine, kompis! Fortsätt så!

CI485980YB: Skål och vi ses!