Left Hand Black är en så pass ovanligt som en svensk horrorpunkgrupp. Ännu mer ovanligt är att de kommer från Hönö utanför Göteborg. Augusti-2020


Lite historia om gruppen?

-Ja hur skall vi börja? Vi fyra spelade i ett coverband tillsammans så inför en spelning juldagen 2019 så frågade Hans om vi kunde testa någon låt som han hade färdig så han fick hänga på sig en gura och jag tog basen och efter det repet som var vi rörande överens om att detta kan bli bra.

Så i mars fick vi frågan om vi ville spela på Thomas (ex TDND) 40års kalas tillsammans med Troublemakers och Rob Coffinshaker. Så klart vi gjorde det och där mötte vi Per Stålberg och vi kom överens att spela in en skiva i mitten på september. Tror vi gick in den 9 september. Satte alla grunder live på 2 timmar så allt var klart på 2 dagar sen mixade och mastrade Per och Kalle Lija allt.

Vi skickade ut skivan för skoj till ett gäng bolag för att se om det fanns intresse och det fanns det några bra dealer och några sämre men när Sasha på Wolverine records hörde av sig så var det inget att snacka om. Skivan kom ut 27 Mars 2020.

Där har du historien hur vi blev till.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid? Jag vet Overdrive Solution, Skeletunes och The Dead next door?

-Johan Hansson, 44 bass gift och har 3 barn tillsammans med Sofia. Har spelat i Skeletunes, Fuego, Overdrive och tillsammans med Daniel och Johan från Lake Of Tears. Just nu bara LHB då inte tid finns så har vi lagt Overdrive på hyllan. Jobbar som Underhålls samordnare på Volvo.

Anton Zachrisson,30 år Trummor, sambo med  Matilde och sonen Otis 3år, Spelar med skeletunes, Scratch, Overdrive är också bara aktiv i LHB. Jobbar som snickare på Öckerö.

Jonathan Jansson, 44 gitarr och bakgrundssång och sambo och 2 barn. Dead Next Door behöver ni väl ingen vidare info om. Bara aktiv i LHB Jobbar som Snickare på Hönö.

Hans Hagström gitarr och Sång. Ex TDND sambo med Jessica och har ett barn sedan ett tidigare förhållande. Bara aktiv i LHB

 

Jag kan höra mycket punk och en liten gnutta metal, hör jag rätt? Var det bättre förr? Jag tycker ni är som en hybrid mellan Misfits och Psychotic Youth?

-Ja alla har väl metal i bakgrunden sedan barnsben men sen har Jonathan och Hans gått mer åt punken och jag åt mer extremare musik. Anton som är uppväxt på 90-talet med band som Bad Religion, Green Day och nyare metal. Men i grund och botten är det just punken som är avgörande i  musiken. Lyssna bara på första Maiden och ett band som DarkThrone och Show no mercy med Slayer, de har rötterna i punken. Så din uppfattning är väl inte fel. Man blev ju kär första gången man hörde Mother med Danzig. Kommer ihåg att jag spelade in ett kassettband med Danzig på ena sidan och Ride the lightning på andra och gav Hans i skolan. Hahaha, så på den vägen är det.

 

Left hand Black, är ni nöjda med namnet? Var kom detta namn ifrån! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

-Bandnamn är så jävla svårt  och vi var inte riktigt överens om namn tills Thomas snackade med Hans och sa Ta LHB. Klockrent. Så kom Anton med en skiss på loggan och då var det självklart. Bara såg första Danzig plattan framför mig. Svart med Vit Skalle…HAHAHA. Så ja vi är nöjda med bandnamnet även att det är snott från Danzig….

Bästa bandnamn….??

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Det är ju fantastiskt kul att träffa andra inom samma sväng och finns inget bättre än en publik som står och sjunger med på ens egna låtar. Det är en fantastisk upplevelse .

 

Var är bäst att spela, vad är sämst?

-All väntan, transporter all logistik är svintråkig men det är det ju ändå värt.

 

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag? Spelar ni mycket utomlands?

-Vi ville göra en  platta som mer gick åt old school horrorpunken då vi tycker att den mesta horrorpunk som kommit senare åren drar väldigt mycket åt metalhållet . Vi vill ha enkla låtar med bra melodier som sätter sig. Ja som Misfits tex. Fast ändå inte bli för poppigt. Samt så tycker jag att all musik är så jävla överproducerad idag, så vi ville spela in live för punk ska inte vara sönderklippt.

Så till frågan, det har bara varit positiva reaktioner hittills och i och med  att vi inte hållit på så länge med just detta bandet och att Covid kom ”jättelägligt” för att turnera..så har det inte blivit mer än 2 spelningar. Riggade upp grejerna och spelade utanför replokalen i somras utan att göra ett event av det så kom det helt plötsligt 100 pers puh….men det gick fint bara hoppas inte Tegnell får veta ;)

Skulle spelat på Den årliga Halloween punkfesten i Hamburg men det blir inget. Samt att vi skulle gjort ett gäng spelningar i våras med ett annat större punkband i Sverige men…

Så nu är väl planerna att boka in ett par helger i Tyskland ihop med  The Other som vi fått riktigt bra kontakt med.

Ingen av oss har väl spelat jättemycket utomlands. Ännu.

 

 Hur skulle du beskriva er musik med tre ord? Mycket melodier har ni er musik, är det viktigt? Hur går det till när ni gör en låt, är det en i bandet som gör låten eller kommer ni med olika delar?

-Old-School Horror Punk . Ja som jag sa innan så är melodier viktiga för oss. Hans röst har ju utvecklats något enormt. Helt galet bra men nu kör vi vanlig stämning och inte nedstämt som TDND och det passar honom mycket bättre.

Första skivan hade väl Hans mer eller mindre klar i huvudet men vi har satt ihop allt tillsammans i replokalen så alla 4 är väldigt involverade när en låt sätts ihop på alla plan.

De nya låtarna gjorda på samma sätt men det skickas mer idéer mellan varandra nu. Så kanske att andra skivan kan bli lite mer riffig men vi skall absolut inte frångå det som vi lyckades med på första. Hans är jävligt duktig på sångmelodier och slingor. Skickade en ide till honom så när vi träffades i replokalen och testade så satte han sången på 5 min.hahaha Sjukt!

Så det är lätt att skapa med det här gänget.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk betyder mycket för oss, svårt att undgå den när man är född på 70- talet, men vi lever väl inte som några extrempunkare det är ju lite svårt när man har villa på Hönö hahaha men lovar att vi är väldigt ödmjuka och generösa killar. Så fråga om vi kan bjuda på en öl när vi träffas så får du se hahaha.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-Jag är ju en musiknörd och samlare och köper fortfarande vinyl, cd och kassetter så det är ju roligt. Men nu när det blivit mer populärt och det har ju  blivitnackdelen att det är jävligt dyrt att köpa vinyler. Så vi har sagt att inte ta mer än 150-160 för en v inyl för frakten är så jävla dyr. Men det är ju streaming och sociala medier som gäller idag och det är ju bra för att nå ut till fler men konkurrensen blir ju hårdare när vem som helst kan lägga upp musik idag. Så då blir det ju viktigare att promota och det kostar och därför är det gott att ha bolaget i ryggen. Så på det stora hela så har vi inget emot det och det är som det är och skall man se till att tjäna pengar på musiken i dag, glöm det.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt? Corona? Har ni blivit drabbade på något sätt förutom att ni inte har spelat ute?

-Att bo i Sverige idag? Vad fan skall man säga men ser man till resten av världen så har vi väl det rätt bra i Sverige. Politik i Sverige känns som en avslagen öl!!  Coronaviruset  har inte drabbat någon av oss ännu om du menar att någon har insjuknat. Sen tror jag på ett sätt att alla har mer tid till att ta till sig musiken i dessa tider med lockdown karantänen och det gäller ju även såna som dig som har blogg och magasin. Finns inga live recensioner att göra så kanske band som oss blir mer uppmärksammade?

Vi bor ju alla på Hönö och det är ju glest med folk om man jämför med storstäderna så vi har inte märkt av det så mycket här ute vilket leder till att folk blir mer oaktsamma.

 

Finns det några band i Sverige idag? I er hemstad? På Hönö?

-Band på Öarna vad vet är vi, Pagandom, PA, Overdrive…!  Horror punk band har jag ingen koll på om det finns några i Sverige mer än Zombie Suckers?

 

Så ni har inte spelat utanför Sverige?

-Inte än men det kommer

 

Andra bra band från utlandet?

-Det finns en hel del om vi skall hålla oss till Horror. The Others, Calabrese, Blitzkid, 5 cent freakshow mm.

 

Era texter, vad influeras ni av? Mycket texter om död etc? Ni gillar skräckfilmer kan jag tänka mig? Isåfall vilka är favoritfilmerna?

-Får väl erkänna att de flesta av texterna är skrivna av Thomas ex TDND då Hans och Thomas är skräckfantaster av stora mått så är texterna självklara. Sen har ju Hans även en annan pervers böjelse inom porren, Behind The green Door hehehehe.

Splatter är nog det som går bäst hem, Evil Dead mm

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

-Politik

 

Politik och musik, hör ihop? Inget för er?

-Inte hos oss i alla fall det finns så många andra som gör det bättre än oss.

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc? Eller musik överhuvudtaget?

-Ja det tror jag helt klart den kan (vår stil får man se med glimten i ögat) musik har alltid skapat intryck hos människor i alla tider. Är ju samma i naturen med alla läten som också är en sorts musik. Fan det lät jävligt snöigt. Svårt att förklara men ett stort JA.

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er CD/LP, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag så att man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilket är ert favoritomslag alla tider?…

-Anton har gjort logon och en kompis har ritat och fixat till den för oss. Vi är väldig nöjda med den. Omslag till LP och CD har jag gjort ihop med en vän som heter Anna. Photoshop, det är hennes grej ;) . Jag tycker omslag och logo är viktigt och nu valde jag ett väldigt stilrent och lätt omslag för att vår logo skulle sticka ut. Sen var det bara kul att inte göra exakt samma med cdomslaget.  Kanske gör att nån köper både LP och CD hahaha. Horrorpunken har ju sin grej så det funkar ju inte att göra vad som helst. Jag håller nog Första Danzig och första Slayer högst.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och? Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar? Köper du skivor själv?

-Egentligen inte, Hade vi gjort detta för 4 år sedan så tror jag inte vi hade släppt den fysiskt. Men nu vill ju marknaden ha fysiskt också vilket jag själv älskar. Känns som USA och övriga Europa vill ha CD och i Sverige vill inte många ha det. Men det är ju bra att skicka runt för recensioner och dylikt.  Som jag skrev innan är jag skivnörden i bandet. Dom andra bryr sig inte om det alls.

Göteborg har ju en hel del bra skivaffärer nu. Annars är det väldigt mycket på FB forumen och Skivsidorna där som man köper och säljer.

 

Hur kom det sig att ett band från Hönö får ett skivkontrakt med tyska Wolverine Records?

-Därför att Horror Punk svängen behövde ett band som inte drog åt metal mm som jag skrev tidigare ;)  Ingen är gladare än vi har Wolverine Records som ju har funnits sedan -92 och är väl ett av dom ledande inom horror/psychobilly i Europa.Bra rykte och lätta att jobba med.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

-TDND gjorde en spelning i Västerås ihop med nåt anna tband som jag inte kommer ihåg men i alla fall skulle det andra bandet headlina och trummisen var borta. Efter ett tag hittade de honom liggandes avdäckad bakom ett träd. Så frågan var vad i helvete gör vi med honom nu?? Isbad kom någon på. Fyllde badkaret med is och vatten och i med killen i en minut och sen bars han upp på scen. Han klarade av hela setet.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

-Vi har nog rätt bred publik i och med att den är lätt att ta in med alla melodier, vilket är jätte kul. När vi spelade i somras kom det hela familjer med småbarn till dom gamla vanliga punkarna  Så vi saknar ingen ;)

 

 Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Jag håller nog Metallica –Kill ém All varmast om hjärtat och det var den som fick mig att börja spela. Konsert är det Metallica -91 Monsters of rock på Gentoftestadion eller Entombed och Morbid Angel på Gamla XL i Göteborg -88/89?

 

Är det tråkigt med intervjuer? Vad föredrar du telefon, live eller via mail som här?

-Nej det tycker vi inte, Jonathan gillar att ta dom engelska och vi andra delar på de svenska ;) Engelska på mail om det inte är direksänt eller till nån podd då. Annars spelar det ingen större roll.

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Misfits original,Slayer,Bad Religion( det är väl inte fem ;-)

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare? Eller skulle ni inte kalla er punkare?

-Musik påverkar klart humöret så är du arg och förbannad sätt på Murder on my mind med oss så blir du glad hahaha. Har en kompis vars dotter skall borsta tänderna till den låten varje kväll för den är just 2 min. hahaha

Det är ingen av oss som har energi att vara arga längre vi är ju gamla gubbar alla fall 3 av oss J( Vad är då jag/red)

Skulle du möta oss utan att veta vilka vi är så tror jag inte att du skulle kalla oss punkare. Vi är rätt olika alla i bandet vilket kanske gör att det funkar så bra?

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?

-Det var nån tysk jävel som frågade om många tyckte jag var lik Fleksnes, va fan karln måste vara blind. hahaha

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Hur kändes det att spela CBGB´s?  Jävligt bra hahahaha

 

Framtidsplaner för bandet?

-Det har ju precis börjat för bandets del så vi kommer köra på som fan och en andra skiva borde väl komma inom ett halvår, låtarna är väl nästan klara J

 

För dig själv?

-Jag kommer lägga procent på detta .mina barn är lite äldre, 12 och 15 än de andras barn som är små men vi skall nog få ihop en turne sväng vad det lider

 

Visdomsord?

-Vi är inte så visa tyvärr ;)

 

Nåt att tillägga?

-Jag  vill be alla som gillar oss att sprida vår musik och allt finns online på alla sociala medier. Gå gärna in på Spotify och följ och dela med era vänner och samma på FB

Det finns några vinyler och CD kvar om nån vill ha så bara skicka ett mess på FB eller besök oss på bandcamp.

Så hoppas vi att vi ses i Sverige live till våren..Ta hand om er!

https://open.spotify.com/artist/7bAxWclAi23ZHesFA3llk1?si=Lq44qA6-QN2WIzDq5yaxcw

https://www.facebook.com/Lefthandblackhorrorpunk/

https://lefthandblack1.bandcamp.com/