Lazy Sodz är en norsk grupp som jag verkligen gillar mycket. De har nyligen släppt en LP ... här svarar de på många frågor från mig. Oktober 2022.

 

Berätta gärna lite historia om gruppen, medlemmarna och vad ni gör när ni inte spelar musik, vad jobbar ni med och vilka åldrar är ni i?

Lazy Sodz grundades av Kjetil Andersen, Johnny Halvorsen och Anders Vatle Borger i februari 2018 med avsikt att spela covers på gamla norska punklåtar från sydöstra Norge. Efter ungefär ett halvår och ett par spelningar började vi göra några egna låtar. Detta fick mer fokus, så idag spelar vi mest våra egna låtar, men slänger in en coverlåt eller två ibland om vi känner för det.

 

Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många lineup-förändringar? Berätta gärna lite om varje medlem? Tidigare band?

Vi gjorde den gamla switch-a-roo på vår trummis efter ca 1-2 år. Johnny lämnade och Thomas blev vår nya trummis. Vår senaste spelning med Johnny var hösten 2019 tror vi. I övrigt har vi hållit ihop genom goda och dåliga tider! Alla medlemmar är "hillbillies in the city", inte mycket av intresse där, men vi kan berätta om några av våra tidigare band; Några av Kjetils tidigare band inkluderar Slips, Sterke Svakheter, T-Zers, Fuck-Ups, Ratcats och Stookers. Anders har varit i Dvergpornoklubben och Bauges Barn. Thomas har varit med i Betlehem Abortklinik, Stagedive Suicide och Bauges Barn tillsammans med Anders.

 

Lazy Sodz är namnet, var kom det ifrån och ni var inte rädda för att någon annan grupp skulle heta så?

Vårt namn är uppenbarligen stulet från Sex Pistols. Det finns ingen anledning att uppfinna hjulet på nytt om det fortsätter att rulla, så vi bryr oss inte riktigt om någon annan heter samma som oss. Vi tror att det finns minst två band som heter samma som oss, Lazy Sods och The Lazy Sods. De är båda Pistols-coverband, och båda skriver sina namn med ett S istället för ett Z.

 

Vad är bäst med att spela live? Har ni börjat spela efter covid-tiderna? Var är bäst att spela, vilket land, stad, plats?

The good times. Energin! Gratis resor och öl! (åtminstone ibland, hahaha). I dessa tider efter covid har vi mycket på gång! Vi har spelat ett 15-tal spelningar efter lockdown tror vi.  Det sämsta stället att spela på? Streaming! De där jävla streamingstudiorna med kameror på räls och blanka kameralinser överallt! Vi vet inte om vi har några favoritplatser att spela på.. Varje plats, varje stad, varje stad har något att erbjuda. Vi brukar föredra att spela på mindre arenor och pubar, trångt med folk runt en liten scen. 

 

Har ni varit ett av alla dessa band som har gjort livestreams nu under covid-19-tiden eller hur är det?

Hrmmm... Ja, vi gjorde två livestreams, en på Blitz och en i Jessheim. Det var alldeles för många kameror, och vi är verkligen glada att vi inte behöver göra det längre! Vi kände att vi var omgivna av någon övervakningsmyndighet eller något!

 

Är det viktigt att ge ut skivor som fysiska släpp tycker du? Skulle det kännas som att ni har släppt en skiva om ni bara släpper den digitalt?

En digital release känns inte som en riktig release! Det måste vara något fysiskt! Att hålla utgåvan i dina händer, lyssna på den, titta på omslaget - det är en riktig release! En digital release känns som bara en random låt som spelas på radion....så det är inte bra.

 

Spelar ni några covers när du spelar live? Om ni gör det, vilka då?

Vi har spelat massor av covers, och några av dem spelar vi fortfarande ibland. Som vi sa tidigare är alla våra coverlåtar gamla, både obskyra och välkända, från sydöstra Norge. Gör vi en cover nu för tiden spelar vi mest "Svart Framtid - Displin", "PVC - Sykebil" eller "K.Anfall - Fader Vår", men vi föredrar att spela våra egna låtar.

 

Berätta gärna lite om följande låtar

a) Alltid vaera liten

b) Igår blir I dag

c) Underskriv her

Alltid vaera liten - Den här låten handlar om att vara en maktlös förlorare i samhället, att bli nedslagen av "eliten"

I går blir i dag - Depression och känslan av att vara fast i en mörk, oändlig loop, där varje dag känns som dagen innan.

Underskriv her - Storebror, modern övervakning, paranoia och känslan av att vara iakttagen.

 

Är det viktigt att få ut sina åsikter i sin musik, och är det ett bra sätt att få ut frustration också?  

Vi tycker att det är viktigt att tala sitt hjärta, men vi föredrar att dela tankar, känslor och idéer om olika ämnen och hellre än att "predika" vad andra människor ska tycka. Vi ser oss mer som en berättare.. På tal om vår verklighet och vårt elände, hahaha. Frustration? Det kan du ge dig på! Vi släpper ut mycket frustration!

 

Tror du att era texter kan påverka andra människor som lyssnar på dem ... något exempel på det? Har de ändrat dig?

Ja, kanske någon relaterar till några av våra texter ... Eller så har vi fått höra ett par gånger. Om vi har ändrat oss vet vi inte.. Kanske har de ändrat sig om oss?

Hur är det att spela den här typen av musik i Norge vilken typ av band har ni konserter med?

Vi har inga svårigheter att spela vår typ av musik i Norge idag. Scenen lever och frodas, och det finns flera ställen att välja mellan. Det var mycket värre för 40 år sedan!  Några av banden vi har haft konserter med är: Politisk Hjærnesvikt AS, The Fects, Anti-Social Rejects, Pink Dirt, The Oxydants och Faensmakt. 

 

Jag gillar öl och gör även öl.. Om Lazy Sodz skulle göra en öl , vad skulle det heta och vilken typ av öl skulle det vara? Eller kanske ni är straightedge?

Vår egen öl skulle vara den hembrygda, dåliga, lata ölen som stod dammig och bortglömd i källarens mörka hörn eftersom ingen kom ihåg att hälla ut den ... Lazy Beer kanske?    

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord för alla som aldrig har hört er?

Pønk rock roll!

 

Vilken är er egen favoritlåt bland era egna låtar?

Vi har inga favoriter! Vilken låt som är favorit beror på vilka låtar som är nyast... Men om vi måste välja:

Thomas: Offentlig Beklagelse

Kjetil: Nyhetene

Anders: Øyeblikk

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om du jämför när du först började spela i ett band?

Det finns fler spelställen nu för tiden! Och utrustningen har blivit så mycket bättre! För 40 år sedan var det brist på ställen och det mesta av utrustningen sög.  För Anders och Thomas har de senaste 17 åren i band varit ungefär likadana.

 

Gamla norska punk/hardcoreband som du verkligen gillar?

Svart Framtid, Bannlyst, Siste Dagers Hælvete, K.Anfall, Kafka Prosess, Betong Hysteria, Kjøtt, ØBK, Oslo Beurs, Stroyers, 1984, De sjenerte, Hærverk, Hjertesvikt AS, Z-off, Kaare og Partiet... och det är bara från toppen av våra huvuden!

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt?

Anders - Surströmming, igelkottar och D-beat

Kjetil - Asta kask, Christer Petterson och Olof Palme... Och Volvo! ... Och Ebba Grön. Fläsk! Systembolaget!

Thomas - Trallpunk.

 

Har ni någonsin varit här? Några bra band från Sverige som ni gillar?

Vi har alla varit i Sverige. Det är inte så långt! Verkligen! Vi gillar många punkband, både gamla och nya: Ebba Grön, KSMB, Asta Kask, Stockholms Negrer, Attentat, Skäms, Moderat Likvidiation, Mob 47, P-nissarna, Sötlimpa, Puke, Bisex-B, Sixten Redlös, Bitch Boys, The Past, Missbrukarna, Trogsta Trask, DLK, Satanic Surfers, Borgerlig Begravning, Civil Olydnad, Troublemakers, Böset... ja, och Nationalteatern!    

 

Er publik när ni spelar live, vilken typ av människor kommer, ålder?

De flesta är i åldersgruppen 30-60, mest punkare.. I övrigt brukar det vara en blandning av olika sorters människor.

 

Berätta gärna en rolig grej som har hänt under ett livegig med ert band?

Många roliga saker har hänt under en livegig, men de flesta av dem är saker som bara vi tre tycker är roliga ... inre skämt och allt det där.  En gång tappade Thomas sin trumpinne 7 gånger under en spelning. Det var kul.    

 

Finns det några bra band i Norge idag? Nya band vilket är bra? Gamla band som fortfarande är bra?

Många av banden vi har spelat med är riktigt bra. Vi vet inte om Beinkjør är tillbaka, men om de är det, räkna in dem! Dømt, Danger! Man, och Murder Maids är bra nyare band. Backstreet Girls är en gammal favorit!    

 

Vilken är skivan som ni alltid måste ha i turnébussen?

I vår turnébuss har vi en sällsynt ABBA-skiva i nyskick som används för att upprätthålla stämningen från konserten till efterfesten!

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker för att lyssna på musik?

Kjetil: Jag är nöjd med de skivor och kassetter som jag har. Jag behöver inte mer.

Anders: Jag köper mycket cd-skivor, skivor, kassetter... och lyssnar ibland på Youtube när jag är för lat för att sätta på en skiva

Thomas: Jag köper både skivor och kassetter, men lyssnar också mycket på digitala releaser!

 

Hur är det att leva i Norge överlag, covid, rasister och attacken med Breivik och på gaybaren?

I Norge är allt lika taskigt som det någonsin varit. Vi ser att de här sakerna påverkar samhället, men i övrigt har vi inte så mycket att säga. Vi vill inte ge dem mer uppmärksamhet!

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

En riktigt dålig recension kan vara rolig! Hmmm, ja, det skulle nog vara trevligt att få en bra recension också... Kjetils gamla band Fuck-Ups fick en bra recension i Maximum Rocknroll en gång. Det var häftigt!

 

Om ni kunde välja fem band från förr och nu och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

Anders: Svart Framtid! Bad Brains, GWAR. Jag skulle älska att uppleva dessa liveshower!

Kjetil: Stooges från '69, Big Balls och Great white idiots

Thomas: Converge!

 

Framtidsplaner för bandet?

Vi har gett ut två nya skivor! Albumet "Blod, svette og utgåtte skosåler" och EP:n "Her er vi igjen". Vi kommer förmodligen att spela fler konserter, både i Norge och utanför Norge, och vi är säkra på att vi kommer att släppa mer material i framtiden

 

Visdomsord?

Thomas: Ät inte den gula snön!

Anders: Stäng av fantomströmmen!

Kjetil: Du måste fråga min tandläkare om det

 

Något mer att tillägga till intervjun?

Inga kommentarer.

 

 

 BIlder Madeleine Johansen och T.Lönstad