Last Rough Cause är ett band som har några år på nacken, både som personer och som band även om de hade ett långt uppehåll och Max som spelar trummor svarade på frågorna samma dag som jag skickade dem(December 2010) Andy har svarat på samma frågor några dagar efteråt.  

 

Ni startade bandet igen 2003 eller? Varför?

-(Max)Jag träffade Andy och han frågade om jag skulle gilla att spela de gamla låtarna eftersom det hade gått 25 år sedan sedan vårt förra gig. Jag sade OK och efter några månader så fick vi med Phil Coates på gitarr som hade varit med i ett band som kallades Sugar atealers och Andy tog med Phil Heathwaite från ett band som han hade och som hette the Che men.

(Andy) Jag försökte att starta bandet 2003 med originalsättningen eftersom det fortfarande fanns lite intresse av gruppen. Vi lyckades att spela in 4 låtar men ingen i bandet var intresserad av att fortsätta. Inspelningarna vi gjorde är inte släppta officiellt men kan hittas på nätet eftersom jag gav bort inspelningarna till folk som hörde av sig till bandet. Jag planerar att återinspela alla gitarrdelar men den sättningen vi har nu så att inspelningarna kan inkluderas på nästa släpp kanske eller som ett ensamstående släpp eller så kanske vi bestämmer oss för att inte släppa de alls. Låtarna som spelades in var Lies som jag skrev och spelade in ihop med Major Accident, Twenty Six Percent vilken jag skrev ihop med Paul larkin från Major Accident och två andra låtar som var Open my eyes och The chain.

 

Är det bara ni två originalmedlemmar?

-(Max)Jag och Andy har varit med från första början.

(Andy) det är bara jag och Max som är med sedan originalsättningen. Vi började som ett tremannaband och sedan sjöng Des för oss ett kort tag och sedan blev vi ett tremanna band igen.  

 

Ni har spelat och spelar fortfarande i grupper utanför LRC, vilka?

-(Max)Andy har varit med i och är fortfarande med i Major Accident och ett skaband som heter the G-men. Phil Coates var med i en punkgrupp som hette Delayed Reaction för många år sedan som han och tre skolkamrater hade tillsammans. De spelade ihop med oss en fredag natt på puben när alla de var 15.Phil Heathwaite och jag har bara varit med i de band som jag tidigare nämnde.

(Andy)  Phil Coates hade sitt eget band Delayed reaction när han gick i skolan och han spelade med Max och mig i Sugar Stealers. Phil Heathwaite har spelat med en massa band men har aldrig gått längre än till repningar, Jag har spelat i Major Accident på 90-talet och gick med i bandet igen för 2 år sedan och jag har spelat med skagruppen the G-men.

 

Hur går det medMajor Accident, några nyheter från dem?

-(Max)Jag träffade på 2 av dem för 3 år sedan och frågade om de skulle börja igen och de gjorde det och har inte tittat tillbaks sedan d ess, de har gjort några bra spelningar. Men på den frågan är nog Andy som spelar gitarr där mer lämpad att fråga.  

(Andy) Major Accident planerar att spela i Tyskland I mars 2011 och i Sverige I April 2011 och kommer också att medverka på Rebellion 2011.

 

Varför startade ni LRC igen?

-(Max)Vi var alla lite uttråkade på musikscenen just då och tänkte för oss själva….skit i det, vi kommer aldrig att få höra den musik vi själva vill ifall vi inte spelar den själva. Det är det snabbaste svaret på frågan som jag kan komma på i alla fall.  

(Andy) Orsaken till vi spelar igen är att jag tror att vi fortfarande har något att ge till publiken och vi har fortfarande något viktigt att sjunga om.  

 

Ni spelade på Rebellion förra året med gruppen, hur var det?

-(Max)Phil H var på semester men vi njöt av det ändå och vi träffade en massa gamla vänner och band från förr och även de som är i nya band, Det är en briljant festival. Du måste åka dit någon gång.  

(Andy) Rebellion var underbart och jag njöt av det för det var en stor utmaning för oss och vi spelar gärna där igen om de som organiserar detta later oss spela, Vi har erbjudit dem våra tjänster så vi får se vad som händer.  

 

Är inte Rebellion ett ställe för nostalgi eller spela det nya grupper där(Jag har aldrig varit där)?
-(Max)Det är en festival som samlar ganska mycket olika typer av punk och ska och till och me dlite glam. Den välkomnar yngre och alla de verkar älska det. Det finns en massa bra band men det finns också några som borde packa ihop och inte bara vara där för att få pengar och det finns några riktigt dåliga unga band som tror att punk handlar om att skrika ner micken. Men allt som allt så älskar vi det och vi skulle gärna spela där igen.  

(Andy) Jag håller med o matt Rebellion är mer för äldre band  och för några är det en nostalgitripp men det finns några nya band som verkligen är värda att se på på Rebellion som Gimp fist, the Dipsomaniacs och Key side strike och sedan oss förstås. Som allting annat så är det väldigt svårt att få vara med där men vi hoppas få vara det 2011.

 

Finns det några bra punkgrupper runtomkring nu?

-(Max)Jag är säker på att det finns bra band som startar upp världen runt. Våra kompisar i Gimp Fist börjar få till bra spelningar och även Steady Boys som är ett riktigt bra band.

(Andy)Jag har redan nämnt några I förra svaret men andra band som är värda att kolla in är Loudmouth, the Speed dogs och the Hi fi spitfires.

 

Vad vet du om Sverige?

-(Max)Sverige är hemmet för ABBA och bilar som kan ha på ljuset permanent. Men det är också ett land som börjar få mer intresse i vår musik än i vårt eget hemland. I vår egen stad är det många som gillar oss men annars är det sällsynt. Vi hoppas att Sverige gillar oss och vill att vi kommer över igen. Jag har lyssnat till Antipati och gillar de verkligen. Stockholme Stockholme är en skitbra låt. 

(Andy) Sverige hade en gång en bra porrindustri, är det fortfarande sant?  Sven Göran Eriksson var en gång Englands manager och självklart Volvo och viktigast av allt ABBA.

 

Har du hört några bra band?
-(Max)Som jag sade Antipati och de kommer att spela med oss I februari som inte är så långt borta så jag ser framemot att ta några öl med dem och Kimmen(promotorn). De verkar gilla West Ham så vi får repa in några covers för deras skull.

(Andy) Jag är imponerad över det jag fått höra med Antipati och vi ser framemot att spela ihop med dem i februari men för att vara ärlig så har jag inte hört många svenska band.  

 

Vad är typiskt svenskt? Och vad är typiskt engelskt?

-(Max)Är jag rätt ute när jag sager att det verkar so mom svenskarna är mer inne på gammal engelsk oi/skinhead/punk än vad de är här hemma. De yngre banden här är mer inne på snabbare hardcore punk som kom från Amerika för flera år sedan men vi föredrar den äldre punken och oistilen. Den är mer njutsam för våra gamla öron. Era skinheads ser ut som våra gjorde med blekta jeans och hänglsen. Det ser ut väldigt mycket som 1969 stil som era theher och killar har. Väldigt smart. Mycket mer traditionellt.

(Andy) Jag är inte riktigt säker på hur jag skall saver på denna frågan eftersom folk ofta har en fel bild om vad som är typsikt engelskt. En sak som jag kan säga är att vi alla älskar våra sporter som fotboll, cricket och rugby och självklart öl. En typisk svensk person eller rättare sagt som vi tror att det är att svenskar är väldigt attraktiva blonda tjejer som Ulrika Jonsson och porr.  

 

Hur har reaktionerna varit på er senaste CD Aggrophobia?

-(Max)Jag tror att folk som skriver om punk som du har lyssnat och gillar den medan de som gillar lite olika saker inte bryr sig om skivan så mycket. Kanske kan du tala om för oss vad du tycker, Ärlig åsikt såklart hahahaha. 

(Andy) Reaktionerna på nya skivan har varit positiv och vi ser framemot till att komma ut och spela , helst då i andra länder.

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, arbete, intressen och något hemskt om varje medlem?
-(Max)Andy och jag gick på samma skola och vi är båda 45. Phil är 40 och Phil Heathwaite är 35 tror jag. Jag är gift med Michelle och vi har tre vuxna ungar. Phil Coates är singel och har 2 tonårsungar och Phil H är gift med Lorraine och de har inga barn(ännu) Jag och Phil har jobbat på samma företag de sista 6 månaderna. Andy jobbar som lärare på collage och Phil är ingenjör på ett företag som gör medicinska instrument. Dåliga saker om folk. Jag är inte en sådan människa som skvallrar men eftersom du frågar mig…här kör vi…Andy går omkring naken i sitt hus och öppnar dörren utan att ha något på sig förutom ett leende. Phil H har en stor samling med Engelsk Oaktree porrbilder som visar upp vår nationalträd i varierande snuskiga posér. Phil C  har fångats i mångas trädgårdar snoende underkläder fyra på morgonen. Alla gillar mig mer än de 3 andra och fortsätter säga att jag skall sluta hänga runt dem så jag är vid ett vägskäl i mitt liv just nu.  

(Andy) Max har redan svarat på frågan; Jag tror inte det finns mycket mer att säga..

 

Hur länge kan en man(eller kvinna) spela punk, är det inte en ungdomsrevolt(själv är jag 47 och känner mig mer punk än någonsin annars)?

-(Max)Jag tycker det borde vara en ungdomsgrej men jag tycker inte att det har varit det värt att snacka om de senaste 25 åren så vi tänkte att vi skiter i det, vi har alla vår eget uppror bara att vi äter reumatiska piller istället för att sniffa lim och dricka cider. Vi tycker att vår musik är mer energisk och konfronterande än den sederade skiten som  ungar spelar. Allt de verkar sjunga om är att bli kär och det är inget fel på att bli det. Men det är något fel när det är hela orsaken till att sälja skivor. Jag tycker att de dagarna är borta när man hörde en låt på radion förtryck, orättvisa eller att få sin näsa inslagen. Musikscenen är skit och vill inte vara en del av den och har aldrig varit det. Allt vi vill göra är en skiva med bra låtar och ha en bra fylla när vi spelar någonstans.

(Andy) Jag förmodar att punk för 30 år sedan var en ungdomskulturgrej som handlade om revolt och liknande och för några handlade de tom ett sätt att leva men jag tror personligen inte att ålder har något med det att göra. Med en massa respekt så tycker jag samma som jag gjorde för 30 år sedan och jag lyssnar fortfarande på samma band som då eftersom jag fortfarande är en punkare och kommer att vara det tills jag dör.

 

Är det inte ledsamt för unga punkare och att de har svårigheter att chocka sina föräldrar för på vår tid racket det med att klippa eller färga håret?  

-(Max)Du har svarat på din egen fråga. Hur kan vi som generation bli chockade av band eller musik. Jag tror att allt det där är gjort. Förhoppningsvis kommer det att starta om igen med Chuck Berry och Jerry Lee Lewis och sedan gå igenom hela saken igen. Det skulle passa mig. Scenen behöver en spark I arslet. Alla är så uppfyllda med målet att bli rika och få en massa pengar från något som inte är speciellt speciellt. Pengar betyder ingenting. Vi har alla haft väldigt lite pengar i livet men vi älskar fortfarande en kväll ute med polarna.  

(Andy) Det finns ingenting som någon kan chocka någon med eftersom det redan är gjort fött. Det beror på hur saker och ting vinklas I media och vad vi kan se på internet och sättet som folk svarar på vad som händer i världen.  

 

Hur skall de chocka sina föräldrar då?

-(Max)Ifall de gjorde en kopp te till sina föräldrar nu och det skulle chocka dem till att få en hjärtinfarkt. Det handlar inte om att chocka sina föräldrar tror jag. Det handlar om att ah en stark åsikt om någonting. Det chockar inte eller upprör en förälder ifall inte föräldern själv var en hemsk jävel när de själva var barn. Studenter blir vansinniga här över att avgifterna höjs och jag skulle stödja mina barn ifall de kände starkt för någonting. När folk gör revolt så är det en jävla känsla att spöa skiten ur allt. Skönt att titta tillbaks på..

(Andy) Ungar kommer alltid att göra saker tvärtemot vad föräldrar vill, det är ett sätt att växa upp. En förälder kan reflektera över misstag som görs eftersom de själva har mer erfarenhet än ungarna. Sedan förpassar de sin visdom till ungarna men det revolterar ungarna emot och det är så ungar gör. Det största de kan göra för att chocka sina föräldrar är att de skulle komma hem och säga att de är gravida, det skulle vara en chock.  

 

Hur är era känslor när vi snackar om nedladdning och mp3 och liknande saker?  

-(Max)nedladdning är väl briljant, är det inte? Jag är för det. Jag skulle bara vilja vara tillräckligt klok för att klara av hur man gör. Så jag bryr mig inte alls. Ifall vårt album är tillräckligt bra så kommer folk att köpa det lika mycket som de laddar ner det. Alla dessa rika rockare som är emot det borde se på sig själva när de var unga och fattiga. Spelade inte någon av dem in från radion på ett kassettband. Det är samma sak. Var stolt över faktumet att folk älskar deras musik och stäng din jävla viktiga mun..

(Andy) Nedladdning har blivit en stor del av det moderna samhället så det är kanske den bästa uppfinningen för att lyssna på musik utan att betala något men jag håller med Max där ifall någon verkligen vill ha en DVC eller en CD så köper de det nog i alla fall.

 

Är det bra eller dåligt för ett band som ert?

-(Max)det är skitbra för ett band som vårat tror jag. Få ut musiken till folk. Datorn är den bästa uppfinningen någonsin för att lyssna på bra musik utan att betala något. Du kan till och med lära dig spela ett instrument eller lära dig ett språk och det oftast utan att spendera några pengar alls. Hur bra är inte det? Det kan aldrig vara en dålig sak att utbilda sig för ingenting.  

(Andy) Internet är en bra form av underhållning. Det later folk förstå vem man är och vad du gör. Det är troligen det bästa som hänt i den moderna världen.  

 

Säljer ni mycket cd´s och merchandise?

-(Max)Nej, nästan ingenting alls haha.

(Andy) Försäljningen är inte dålig men kunde varit bättre. Även på nätet är det en del personer som fortfarande lyssnar på bandet 20 år senare som nu vet att vi spelar ihop igen. Förhoppningsvis kommer detta att visa sig där att vi har börjat göra artiklar för fanzines och på det sättet byggt upp en god kontaktbas.

 

Har ni varit utanför England och spelat med det här bandet?
-(Max)Nej, det här bandets första resa till ett annat land kommer att bli den i februari till er vackra del av världen.

(Andy) Vi har aldrig varit utanför England före den här resan till Sverige  I februari så vi håller tummarna för att allt kommer att gå bra.  

 

Hur ser er public ut?
-(Max)De fem eller sex som kommer för att se oss gillar oss. Gamla, väldigt gamla.

(Andy) det är väldigt olika människor som kommer och ser oss, du har både punkare och skins, både unga och gamla och en del vanligt folk också. Vi gjorde en spelning nyss I vår hemstad med Sham 69 och det fanns en hel del uppklädda par som hade kommit för att se oss och det var roligt att se.

 

Era texter verkar vara lite längre än Discharges texter, från var får ni inspirationen att göra dem?  

-(Max)Har aldrig fått en jämförelse med Discharge och jag tror inte du gör det heller. Jag våra texter är lite grand om vad som händer oss i det dagliga livet eller vad vi har hört från andra. Allting som påverkar oss direkt som att ha blivit arbetslös eller se våra pojkar gå ut i krig eller till och med fotbollsvåld eller festande.  

(Andy) Jag håller med i Maxs kommentarer på våra texter och att de är om alldagliga saker och vad som händer och liknande.  

 

Är det bara Andy och Max som skriver låtarna? Phil x 2 gör inga låtar?

-(Max)Det har varit Andy och jag som skrivit de flesta av dem men gitarrkillarna har skrivit skitbra låtar. Det gjordes nyss så de kom inte med på albumet men på nästa album så kommer vi att ha med en del av dem och jag tror att det kommer att bli ett bra album. Vi har nästan gjort klart 2 låtar redan och de låter mycket hårdare och starkare.  

(Andy) Som Max sade så har vi gjort det mesta av skrivandet på skivan men de andra kommer med ideér och det kommer nog att få nästa skiva att låta riktigt intressant.  

 

Och Michelle Turnbull har gjort texten till en låt? Hur kom det sig?

-(Max)Michelle skrev texten till What, where, when för ungefär 15 år sedan. Det var en tid då jag var tvungen att arbeta hemifrån och tyckte det var svårt att uppfostra barnen utan någon hjälp från mig. Hon visste att jag inte hade någonting annat att göra än att dricka på kvällarna så hon mådde ganska dåligt just då. Hon ville nog aldrig att jag skulle se det och hon ville nog inte att jag skulle göra en låt av det. Jag gjorde ett riff först utan att hon visste om det och resten av låten var lätt. Jag vet fortfarande inte om hon gillar det haha.

(Andy) Max har redan svarat på denna.

 

Gör ni några covers live?

-(Max)Vi har alltid gjort SLF eller Clash låtar live och jag älskar att göra det. Vi gjorde en hel spelning med dem en gång för ett år sedan och hade en skitbra kväll. Jag tror att ett band som oss måste ha ett gäng låtar som folk känner igen. Vi kommer nog att damma av några tills vi kommer till Sverige.

(Andy) Vi gör några covers på begäran och inkluderar några i livesetet när vi har tid.  

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-(Max)JAG VET INTE

(Andy) Skitbra punk rock.

 

Hur är det att bo i England idag?

-(Max)det är okej om du har ett jobb men det är väl lika överallt. Det är skit ifall du är utan arbete. Nästa är kommer det att bli ännu jävligare eftersom regeringen kommer att vara ännu jävligare mot den fattiga befolkningen. Du vet att tories(de konservativa) håller efter de rika och de hatar arbetarklassen och känner sig hotade av mer intelligenta fattiga människor. Det kommer att bli upplopp i det här landet. Kom ihåg vad jag sagt Peter.  

(Andy) .   Det beror verkligen på vem du är. Ifall du har en massa pengar är det skitbra, ifall du inte har en massa pengar är det inte lika bra.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-(Max)Never mind the bollocks, Sergeant peppers lonely hearts club, The Clash, Highway to hell or If you want blood, OK computer. 

Viktigast I livet...1, Familj (jag kan inte tänka mig hur det skulle vara att vara utan någon av dem) 2, Hälsa (Fuck! Jag låter som en filosof), 3, Jobb och jobbarkompisar (fuck! Jag later som en rövslickande, girig fitta)  4, Alla sorters musik   5, England’s cricket lag (var fotboll förut , helst då  Darlington och Newcastle united men det är inte samma sak längre, brustet hjärta bara för det)

(Andy) .   Inflammable material, Never mind the bollocks, London calling, the incredible shrinking Dickies och Definitely maybe. Stiff little fingers Middlesbrough town hall 1981, Sex Pistols Finsbury park 1996, The Dickies Newcastle Mayfair 1990, Oasis Loch Lomond 1996, Green day Leeds 1998

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-(Max)Into the valley med the Skids. En briljant singel med en till och med bättre bakisda (TV stars). Den senaste jag köpte var UK subs best of dubbel album. Den dyraste var en Clash bootleg vinyl för £6. Låter inte mycket men var en förmögenhet 1980. Jag tror det var Capital Radio med en intervju med Mick Jones men man kunde inte höra den eftersom tunnelbanetåg passerade under inspelningen.  

(Andy) Firsta skivan jag köpte var Sound of the Suburbs med Members för 70 pence och den dyraste är  Suspect device med Stiff little fingers för £20.

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-(Max)Wild west hero med ELO. Total skit.

(Andy) Inte säker på denna men alla pinsamma skivor i huset tillhör min fru eller barnen.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-(Max)Jag tycker att det var musiken först. Men efter att vi hade lyssnat på vad Strummer och Lydon hade att säga och även om de sade olika saker så hade allt detta en mening. .

(Andy) Jag håller med Max på denna.

 

Framtidsplaner för bandet?

-(Max)Jag skulle älska att göra mer spelningar helst då i länder som vi aldrig varit i, så förhoppningsvis fortsätta att spela ute och göra klart en ny skiva. Killarna har inte ens hört 4 eller 5 av de nya jag har gjort och jag är riktigt spänd att höra vad de säger.  

(Andy) Vi har redan börjat arbeta på nya skivan och efter det hoppas jag på mer spelningar i andra länder.

 

För dig själv?

-(Max)För mig? Fortsätta med det jag gör nu. Jag har inga store ambitioner och jag vill bara fortsätta på samma sätt som nu för att vara ärlig?

(Andy) På det personliga planet är det att fortsätta på samma vis som jag gör just nu.

 

Visdomsord?
-(Max)Mänsklighet

(Andy) Sluta slåss.

 

Nåt att tillägga?

(Andy)- Supporta underdogsen och håll musiken levande.  .