Lastkaj 14 har seglat upp till ett av Sveriges viktigaste band tycker jag. När Skumdum hade börjat att sjunga på engelska så kom de som en räddning. Pierre har varit snäll så här i början av november 2018 och svarat på ett gäng frågor från mig.

 

Började Lastkaj 14 som ett sidoprojekt till Skumdum för att få sjunga på svenska igen eller hur är er historia?

-Bandet startades av mig (Stryparn) och Dr Dille någon gång 2003-04. Vi tyckte båda att det saknades fart och fläkt på den svenska trallhimlen sedan många band lagt ner och få nya startat. Skumdum hade börjat sjunga på engelska och kändes inte längre som en del av trallscenen och då det visade sig att både jag och Dille hade några låtar på lager sedan ett möte med en rysk sjöman var saken klar. I början var det bara ett studioprojekt och det dröjde ju till 2009 innan vi gjorde vår första spelning.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen. Ålder, familj, arbete och det bästa nåt riktigt smaskigt om varje medlem som ingen vet förrän nu?

-Stryparn: 41år, 3 barn, särbo med Bulten, ställningsbyggare till vardags. En gång i tiden var jag en jävel på schack och 1991 vann jag faktiskt ungdomsmästerskapet i Skellefteå schackklubb!

Bulten: 30år, särbo med Stryparn, 3 bonusbarn, glasblåsare i civila livet. Bulten har en jättelång tunga och är hittills obesegrad i tävlingen "äta godissnöre fortast utan att använda händerna".

Dr Dille: 39år, 2 barn,  manusförfattare/animatör i ekorrhjulet. Skrev sin första nekrofillåt vid 16års ålder! Den finns även utgiven på kassett.

Kapten Grå: 40år, gift med Towe, 2 barn, boendestödjare inom psykiatrin i verkligheten. Kapten Grås lillebror var med i TV-pucken.

 

Jag förstår att ni fått många frågor om ert namn men hur fan uppkom det?

-Jag och Dille skulle köpa fulsprit i Gävle och då skulle vi möta upp en rysk sjöman på just Lastkaj 14. När han kom dit visade det sig att han druckit upp spriten men ville kompensera oss med några ryska bompalåtar som han spelat in på kassett. Dessa låtar omvandlade vi till trallpunkdängor och när vi skulle ha ett bandnamn så föll sig ju platsen där hela grunden lades ganska naturlig.

 

Vilken är ditt absoluta favoritnamn inom rockvärlden?

-Binnike Bengt och Roy Rövmuns orkester

 

Ni släppte just en CD-singel med alla låtar från Sveriges jävla ryggrad? Varför inga nya låtar där?

-Haha det var ju nya låtar! Det var faktiskt vi som skulle släppa ny Cd-singel och då kom Pelle på idén att även göra en samlingsskiva och samla fler artister.

 

Har ni några nya låtar på gång?

-Ja i nuläget tror jag att vi har skrivit ca 20 låtar till kommande skiva.

 

Nu har det varit lätt att skriva nya låtar kan jag tänka mig på grund av det politiska läget med SD och all kalabalik? Blir det lättare att skriva låtar när det är såhär och man är ett politiskt band? Eller vill ni inte kalla er politiska?

-Klart som korvspad att vi är politiska! Vänster som satan är fint. Skulle inte vilja säga att det är lättare att skriva låtar med skitläget i Sverige idag, snarare svårare. När det gäller singeln "För Sverige" har jag aldrig haft så svårt att få ihop en text som inte låter som tusen andra före och samtidigt tillför något nytt. Det är ju lätt att skrika att SD och läget i Sverige är åt helvete men det är skitsvårt att göra det bra i en text tycker jag.

 

Har ni gjort något annat liknande till typ fotbollslag, hockeylag(Jag vet att Skumdum gjorde till Skellefteå var det väl) eller något politisk parti, Djurens Rätt eller liknande?

-Nä vi vill nog tro att vi är fria och obundna! Med det har jag inte sagt att det inte finns saker/kamper/övertygelser vi stödjer och skulle kunna spela för men i nuläget har jag ingen vision om att skriva en så riktad låt. Skulle vara en hyllningslåt till alla vänsterhänta då!

 

Vad tror du om framtiden i Sverige med det politiska kaoset?

-Jag blir ärligt talat bara slut i själen. Jag försökte göra mitt både inför valet och i valet men stod i slutändan bara med tomhet och sorg liksom 82% andra väljare...

 

Var du glad för att SD ”bara” fick 18 % eller är du lika förbannad att de har fått så många som de får för de själva trodde väl på 25 %? Vad är det tror du som får 18 % att rösta på ett sådant parti?

-Jag tycker det är käpprätt åt helvete att ett sådant parti 2018 kan locka så många väljare. Säg att de har en kärna av 10% och 8% som rakt av missnöjesröstade på dom så är det ju ändå tragiskt att så många blivit duperade av det jag ser som det största hotet i svensk demokratis historia! Hur fan är det ens möjligt att lura folk så grundligt i denna tid?

 

Nu tillbaka till musiken. Hur går det till när ni gör en låt, är det någon som kommer med en hel låt eller hur brukar det funka?

-Eftersom vi bor utspritt brukar det alltid börja med att någon har en grundidé som läggs upp akustiskt på en gemensam plattform. I mitt fall brukar det vara en hel låt med vers, brygga och refräng men det händer att jag bara slänger upp en refrängidé som någon av dom andra skriver vidare på. Ibland händer det att vi skriver texter tillsammans. När vi sedan träffas och ska spela in skivan brukar vi ta 1-2 dagar innan då vi sitter tillsammans och går genom låtarna för att göra strukturen klar.

 

Förutom politik vad är det som influerar till texter? Finns det något ni absolut aldrig skulle sjunga/skriva om?

-Livet, samhället och människorna som vi lever med och runt om. Har aldrig funderat på om det finns något tabu som jag skulle vägra skriva om. Jag är ganska transparent med det mesta.

 

Hur tycker du punken lever på i Sverige? Finns det några nya bra band som du vill tipsa oss om?

-Tycker punken är jävligt levande i Sverige idag! Finns en massa bra band och människor som engagerar sig i scenen. Gubbjävlar tycker jag är ett band som i alla fall var okända för mig tills ganska nyligt. Vet Hut är väl inga duvungar men dom tycker jag borde få mer uppmärksamhet. Menudå tycker jag är ett ganska nytt jävligt fräsigt band.

 

Är det viktigt för dig att få ut fysiska skivor, jag vet många som tycker att det inte känns som om man släppt en skiva om man inte släpper den fysiskt? Vad är det favoritformat?

-Ja jag tycker att det är viktigt med fysiska skivor. Vinyl är det absolut roligaste formatet tycker jag för det är mer än bara musik. Det är ett konstverk också anser jag.

 

Köper du mycket skivor ännu själv eller är det bara Spotify som gäller? Förresten vet du hur mycket betalt artister får för varje spelning av låt?

-Jag försöker köpa skivor regelbundet. Ibland okända band men även stora artister. Jag gillar Spotify och har hittat mycket bra musik tack vare Spotify. Vet inte hur mycket artisterna får betalt men jag har förstått att det har väldigt mycket att göra med vem som distribuerar musiken till Spotify och hur stor andel dom tar. Vi har ett väldigt förmånligt avtal och drar faktiskt in några kronor varje månad tack vare Spotify.

 

Berätta om den värsta spelningen ni någonsin har haft med LK14 och den bästa?

-Kan inte komma på någon värsta. Kanske releasespelningen till Som en dålig film i Uppsala...De som var där vet. Bästa finns det många av. Kraken på Astas 40-årskalas, Close-up båten, Örebro Punkfest etc etc.

 

Vad gör en spelning bra?

-Att man hör i alla fall lite av vad man spelar och att dom som är där och lyssnar är glada och peppade.

 

Tänk om du fick välja vilka fem band som helst genom historien att ha en konsert ihop med LK14, vilka skulle du vilja spela med då på en minifestival?

-Har ju fått äran att spela ihop med många av dom nu senaste åren men om jag ska välja band som jag inte lirat med på sistone så får det bli:

Räserbajs

Sex Pistols

Enya

Manu Chao

Pet Shop Boys

 

Vilket band skulle du själv velat ha varit med och startat?

-Har redan startat dom. Men det hade väl varit ett bra drag ekonomiskt att stå som låtskrivare på Abbas och Beatles låtar...

 

Second Class Kids, är det ett bolag som är bra? Vad är det bästa med dem?

-Svinbra! Pelle är lyhörd och har ett jävla driv. Sen har Pelle en del idéer som är lite "out of the box" och det beror väl kanske mycket på att han aldrig spelat aktivt själv.

 

Vad tror du LK14 gör om tio år? Samma sak ungefär eller vad tror du?

-Samma sak fast förhoppningsvis mer av det som är roligt.

 

Blir det något mer med Skumdum? Varför inte ifall det inte blir något?

-Det vet nog ingen just nu. Men om vi inte kommer på en bra plan eller får ett tecken från ovan så blir det inget mer.

 

Fem skivor som har betytt väldigt mycket för dig? En lite förklaring på varje varför?

Pet Shop Boys - Actually (finns det nåt band som levererat så jävla mycket bra synthpop genom åren?)

Sex Pistols - Never mind the bollocks (tråkigt kanske men det var dom jag började punken med)

Enya - Shepherd moons (Världens bästa artist alla kategorier)

Räserbajs - Drömmen om EG (Världens bästa trallpunk)

Good Riddance - A comprehensive guide to moderne rebellion (Ett av de första skatepunkbanden jag fastnade för)

 

Framtidsplaner för bandet?

-Fortsätta göra meningsfull musik, spela mycket live, fortsätta njuta och ha kul tillsammans

 

För dig själv?

-Vara en bra pappa till mina barn, spela mera punk, vara en bra kille och vän, se mer av världen.

 

Har du något riktigt bra visdomsord att ge oss?

-Det är fortfarande en bajskorv även om du knyter en fluga på den

 

Nåt att tillägga?

-Tack för intervjun. Kom på våra spelningar och gå på alla andras spelningar. Det är trots allt det som håller scenen levande. Att band spelar och att människor vill lyssna på dom.