Lastkaj 14 har seglar upp till ett av Sveriges bästa punkband. Snart kommer nya skivan Speglar och Rök och jag har fått äran att lyssna på den redan och ni LK14-fans kommer inte att bli besvikna.  Intervjun som gjordes här nedan utfördes i februari 2020. Lyssna på nya singeln https://open.spotify.com/album/2CaELSWA9uJgNlVmCzDeoJ?si=z8uB3jpTRGGyEJIPm-trhw

 

Snart kommer nya skivan Speglar och Rök…hur är känslan?

-Det bubblar i magen och laddas! Vi är sjukt nöjda och hoppas även att andra gillar det vi har åstadkommit.

 

Speglar och rök , hur tänkte ni med titeln och omslaget?

-Dr Dille är nog bättre lämpad att svara den frågan men vi kände spontant med omslaget att det förra var svårtoppat så vi gick in med känslan att det skulle vara ganska enkelt och lite klassisk gammal känsla. Speglar och rök är ju det som en Illusionist lurar publiken med. Är inte samhället och vissa relationer likadana?

 

Second Class Kids skrev att ni lät som Winnerbäck med speed eller något sådant? Tankar om det?

-Tycker det är en ganska bra liknelse för dom som inte är invigda i punkmusiken. Vemodigt, tralligt och snabbt som fan. Vad skulle du vilja likna oss vid om du förklarar för någon som aldrig lyssnat på punk i sitt liv?

 

Andra band ni blivit jämförda med genom tiderna.?

-Kommer inte på några extravaganta jämförelserna förutom dom uppenbara...Har du nåt som du tror är första gången?

 

Ni skrev något i er pressrelease att ni skulle vilja ha gjort en glad skiva men att det inte gick? Jag tycker inte det gör så mycket för musiken blir så mycket bättre med arga texter etc och skivan och er musik gör i alla fall mig stark?

-Tack. Nä vi tycker nog inte heller att det gör något men på ett sätt är det ju tragiskt att alla våra skivor blir så jävla ledsna eftersom vi bygger dom på våra liv. För oss har musiken och Lastkaj blivit ett sätt att skriva av oss sorgen och eländet så vi istället kan vara glada och mysiga när vi umgås med varandra och andra. Det lyckas väl inte alltid men jag har alltid sett musiken som en form av terapi och bearbetning av mitt personliga inre.

 

Vad är det mest upplyftande någon fans sagt om er musik eller gjort(typ tatueringar etc)?

-Ojojoj. Det finns ju faktiskt helt fantastiska saker som människor gjort så jag har svårt att sortera det hela. En sak jag minns är en mamma som skrev och berättade om sin dotter som tappat fotfästet men hittat styrka i vår musik och våra låtar. Sådant värmer ofantligt.

 

Berätta lite om låtarna

-Livsgnistebrist

Man kan komma till en punkt där allting går runt och man märker att man gått fel bana. Då måste man omfamna förändring för annars blir det tomt.

-Gaffa, glas & porslin

Det var en låt jag skrev under en mörk tid i mitt liv då jag var tvungen att få ur mig mycket dåligt. Det värsta med låten är att jag var lite osäker på att ge ut den då det ju ger personen någon form av erkännande vilket han ju bara kommer att absorbera som ännu en fjäder i hatten. Nu valde jag att ge ut den då jag tycker det visar att låten är viktigare än personen.

-Lämnad åt gamarna

Den handlar om att bli lurad i en relation där allting slutar i spillror.

 

Finns det några andra bra band som är nya eller gamla som ni vill tipsa mina läsare om i Sverige idag?

-Sardo Numspa, Björnarna, Illbutts, Död TV, Kardinal Synd, Vet Hut, Anti-Lam Front, Laarhöne, Civil Olydnad, Charles Hårfager, Sector Sexs, Mögel (Borås)

 

Vad är det mest udda du lyssnar på?

-Beror nog på vem du frågar men det är få som tror mig när jag säger att jag tycker Enya är den bästa artisten någonsin!

 

Berätta lite om följande om något album? Varför och vad tycker du om de idag?

-Ditt första album:

Vet ej men de första låtarna som jag minns att jag älskade på var Eric Clapton - Layla och Four Tops - Reach out. Fantastiska låtar än idag!!!

-Albumet som förändrade ditt liv

Sex Pistols - The great rock'n'roll swindle

-Albumet som du har men skäms lite för?

Finns inget

-Albumet som gör så att Lastkaj 14 låter som de gör?

Mögel - Ditt ljug, Illbutts - Gubben i månen, Radioaktiva Räker - Valfritt, Räserbajs - Valfritt, Charles Hårfager - Korpen faller, Död TV - Valfritt, Sector Sexs - Valfritt`, Strebers - Valfritt, Asta Kask - Valfritt

-Albumet som alltid måste finnas i turnébussen?

Lastkaj 14 - Speglar och rök

-Albumet som du skulle ha velat vara med och spelat på?

Strebers - Öga för öga (Spela med Ulke och Majken, mmmmm)

 

Vilka är er mest önskade låtar på en konsert? Vilka låtar tycker du personligen är roligast att spela? Vilken av era låtar är svårast att spela live?

-Inte arg, Becksvart, Håll höjd, Våra dar, Overkligheten mfl. Jag tycker alla är svinroliga att spela men om jag får säga en favorit så ligger nog Inte arg och Overkligheten i topp. Svårast är att spela dom låtarna som sällan kommer upp typ utan blir set nr 3 el 4 när vi släppt "seriösgarden"

 

Vad händer nu när släppet är…blir det en massa spelningar eller hur ser det ut?

-Ja nu ska det spelas som satan. Vi är fullbokade fram till sommaren

 

Hur ser en typisk livekväll ut med er. Före giget, under giget och efter giget?

-Köra bil, stressa in för att hinna göra allt innan gig...Kanske stressa till hotellet och byta kläder, annars stanna kvar och hänga med mysiga människor...Ladda och gå upp på scen...Efter gig - total urladdning med allt vad det innebär.

 

Om ni skulle spela in en coverskiva med 5 låtar, vilka 5 låtar skulle ni/du valt då? Gör ni några covers live?

-Asbest - Som ett löv

Illbutts - Stadens original

Sjukdom - Trolligt pulver

Mental Härdsmälta - 20C Kallt

Död Tv - Ingenting

I nuläget har vi inga covers på setlistan men det har gjorts och kommer troligen göras igen ;)

 

Nu till det politiska som verkligen ser becksvart ut… Hur fan ska vi nå ut till idioterna som är så lurade av SD, KD:s etc propaganda? Ska vi fortsätta att propagera eller propagerar vi det bara för de som redan tycker som vi gör?

-Självklart ska vi fortsätta propagera! Om det sedan ger något eller inte får vi ju se i nästa val. Jag tror däremot att det är viktigt att fundera på varför hela det politiska klimatet har förändrats innan vi dömer. Ska vi nå fram till folk så måste vi även lyssna till enskilda individer och just deras historia. Jag vägrar tro att 20-25% av Sveriges befolkning är rasister men ser vi på valbarometrar så är det ju uppenbart att SD lockar så många. Varför?

 

Berätta lite om spelet som ska komma med i skivan? Hur kom den idén upp? Svårt att få med sådana saker om man bara lyssna på Spotify?

-Spelet är baserat på Lastkaj 14 och våra historier samt alla medlemmar, nuvarande och tidigare! Vill folk spela är den enda chansen att köpa vinylskivan. Det är ett förjävla roligt spel oavsett om en gillar Lastkaj eller inte.

 

Hur lyssnar du helst på musik? Vinyl, CD, digitalt?

-Jag slår helst på en vinylskiva men tiden räcker sällan till så då blir det digitalt. Cd-skiva spelas endast om jag inte kan hitta musiken någon annanstans.

 

När ni gör en skiva har ni ett speciellt tänk när ni lägger låtarna på skivorna. Är det någon speciell ordning ni vill ha som blir ”förstörd” om man lyssnar bara på någon låt digitalt etc?

-Näe. Vi gör en låt och försöker mixa den så att alla som lyssnar, oavsett media och ordning, ska gilla det dom hör. Vår musik är för alla och inte bara dom som anammar vinyl eller trallpunk. Lastkaj är ett band för folket! Självklart har vi en plan när vi sätter skivornas låtordning men jag hoppas alla tycker att låtarna står för sig själva.

 

Framtidsplaner för bandet och för dig själv?

-Förhoppningsvis ska vi turnera konstant i nåt år eller så nu samt träffa skitmycket glada och snälla människor. Däremellan ska jag försöka vara den bästa pappan i hela världen till mina döttrar samt kakla om köket hemma. Om tiden finns vill jag även fixa altanen på baksidan av huset och bjuda min flickvän på svinromantisk middag där i sommar.

 

Något annat att hälsa?

-Fortsätt stödja musik genom att gå på konserter, köpa skivor/merch, lyssna aktivt på Spotify etc. Ni tror att det är ett piss i havet men det är vårat allt!