LARKIN BRIGADE

Paddy från Larkin Brigade var riktigt snäll och skickade mig deras skiva och sedan svarade han på frågor om gruppen i april 2009.

 

Historia?

 -För tio år sedan, Dennis (trummisen) och jag startade ett irländskt coverband som gjorde en massa Pogues och Wolfe Tones låtar och vi tog ganska snart in min bror Paul på bas. Självklart var vi väldigt inne på punkrock och vi gjorde en hel del gigs. (Före det, så hade jag ett ett funk-rock band som hette Epileptic Disco.) Vi var alldeles för högljudda för att bli professionella och göra lunchmusik så bandet fanss inte så länge. Men det var lite så det började.  2003, så startade Paul och jag ett liknande band med en annan trummis och jag började att skriva originallåtar till tiden då vi blev ett mer original folkpunkband(med några covers inslängda på varje spelning). Och det blev Larkin Brigade. Vår trummis då, en organisatör som levde på det kom på namnet som en hyllning till Jim Larkin, en stor labouraktivist på Irland det senaste århundradet.  

 Vår första spelning var på Boston`s  Paradise Rock Club – men vi spelade I det lilla rummet. De efterföljande åren har vi haft en massa olika fiolspelare. Sedan hände två saker 2005: 1) Vår trummis flyttade till Detroit för att få ett jobb så Paul och jag fick Dennis att spela med oss igen och till vår stora förvåning han var eld och lågor inför detta faktum. 2) vi fick en ny permanent fiolspelare Joe.

 Detta är verkligen tiden då vi utvecklas som band. Och snart, tidigt 2006 så spelade vi äntligen in en fullängdare. I några år så jobbade vi verkligen och vår fanskara växte verkligen i Boston och runtom där. , Vi spelade runtom New England för att promota skivan och reste till New York City några gånger, plus till Jersey. Vi spelade så långt bort som Toronto Madison, Wisconsin. De flesta av våra gigs var bra, särskilt vår andra årliga Evacuation Day Extravaganza, på Middle East Upstairs 2007. Men vi spelade också på WBCN Rock ‘n’ Roll Rumble det året, och Darkbuster’s Hometown Throwup ett år senare. Vi blev också överraskade att bli nominerade till Boston Music Award. En massa rolig tid och roliga gigs.

 Efter att ha spelat varje helg ett tag så var vi nära att bli utbrända så vi började att lugna oss. Nu med jobb och familjeplikter och även andra musikprojekt så spelar vi två eller tre gigs lokalt per år.  

 

Snälla berätta något om varje medlem, ålder, jobb , intressen, familj och något hemskt om varje medlem?

 Jag kan börja med mig själv, Paddy Keys, sång och piano. Jag är 32.  Mitt jobb är att jag är redaktör på ett av de lokala universiteten – Jag har hand om en tidning och skriver i den. Så frilansar jag också(jag har precis släppt min första bok, en bok om Boston) och jag undervisar också i utgivande. Min flickvän och jag är inte gifta ännu men vi bor ihop. Skandalöst.  Det tog både familj och något hemskt på samma gång.  

 Nästa, min bror, basisten, Paulie Thunder. (Vi har alla tagit scennamn eftersom ingen av oss heter Larkin, så det skulle se dumt ut när vi är två bröder och som inte heter Larkin i ett band som heter Larkin Briagde. Paul är 28. Sysselsättning(och något henskt) Han är advokat. Han är gift och hans hobby är motorcyklar.  

 Diesel Dennis är trummisen. Han är också 32 och han är sjuksköterska. Danny är gift och har en fem månader gammal son. Han gillar att spela softball. Jag vill inte säga något hemskt om mina bandkamrater så jag säger bara det som sångare, Dennis är en jävligt bra trummis.

Till slut har vi Heavyset Joe på fiol. Han är babyn i bandet med sina 26 år. Han är kock och han intresse är matlagning och skytte, visa sin nygjorde tatuering: “OPEN FIRE.” Det är ganska dåligt. Och tjejer, han är singel.

 

Folkpunkmusik utan gitarr, hur kommer det sig?

 -Ärligt, gitarr skulle bara röra till det. Pianot är ganska högt och bra som det är och jag spelar ackord och det blir lite som en  kompgitarr och fiolen tar han dom sologitarren. Joe och jag gillar Cape Breton musik – det är mest piano och fiol och det rockar. Faktum är att i många irländska låtar är det pianot som är rytminstrumentet. Du vet  förr i tiden när pianot var ett instrument hos folk och istället för CD hade du musik på noter(och någon som kunde spela). Så vi fick till den där sortens tidiga 1900-tals stil tillsammans med att vi på det sena 1900-talet lyssnade på Minor Threat och liknande. Vi gör ungefär som Pogues gjorde på sin första skiva men piano och fiol istället för gitarr och dragspel. Jag tycker att det funkar.

 

Är punkare som spelar folkpunk annorlunda gentemot andra punkare?

 -Jag vet inte. Några är det , andra inte. Jag har definitivt mött folk som har varit strikt eller primärt inne I folkpunk. Men det finns en massa folk som vi som gillar, folk, folk-punk 70-tals punkrock, 80 och 90 tals hardcore, klassisk rockabilly, rockbilly revival, traditionell ska, two-tone och ska revival, Motown, soul, funk, klassisk rock, bluegrass, Gypsy swing, ja allt.

 

Ni har döpt er skiva till en bandmedlems namn??

 -Yeah. Du kanske tror att det var min idé men det var det inte. Det var Dennis idé och han har övertalat mig. Jag ville kalla skivan för “Piss & Vinegar,” men Dennis sade, “Google ‘piss and vinegar,’ och googla ‘Paddy Keys for Mayor’” – det fanns inga som helst hits på det senare. Jag är inte säker på hur han kom på det men jag tycker det funkar bra. Boston är en stor politisk stad eller var när vi växte upp med en väldig övervikt för Demokraterna , med en massa karaktärer, och många håller på dem och hoppas att få jobb och liknande saker. Och vi har alltid haft en fascination för legendariska figurer som  James Michael Curley, som var borgmästare i Boston en massa gånger i början av decenniet. Kanske det var det som gav Dennis idén. Just då pratade vi om att kalla skivan “Heavyset Joe Gets Religion” och “Diesel Dennis Is Saving Lives” och liknande men vi msåte skriva mer och spela in mer låtar för att detta skall hända.

 

Har ni gjord något mer som jag kan lyssna på? Eller som ni kan skicka och få recenserat?

 -Yeah, vi har gjort en sjutummare som hette “Boston Harpcore.” Jag jobbar på detta att få till en kopia till dig och skulle last detta innan jag skickade t-shirten.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

 -Högljudd irländsk  ragtime.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil

 -Ärligt, jag har aldrig haft någon vild tuppkam. Jag har aldrig ockuperat eller något liknande så jag kan inte ens saga att jag övervägt att kalla mig punkare. Jag har alltid varit en mer renrakad HC-unge. Men jag har alltid respekterat riktiga punkare, folk som verkligen lever ut det. Det är därför jag har fortsatt att vara renrakad – när andra har haft stora tuppkammar och Bad Religion t-shirts och tror att det gör de till punkare. Jag tycker det är en förolämpning mot riktiga punkare. Det betyder att jag har varit involverad i punk väldigt länge när det gäller musiken. Och menar man det med DIY då är jag punkare. Skaffat våra egna konserter i VFW-hallar, tryckt våra egna utklippta svartvita flyers och get ut dem på andra spelningar- det är en stor del vad punk betyder för mig. Det är roligt att man ser alla dessa karaktärer på en och samma show – punkares, skin, mods, greaser, olika.. Alla som inte passar in på mainstream( Och jag kan ärligen säga att jag nästan inte tittar på TV och lyssnar väldigt lite till kommersiell radio, å jag vet inte vad mainstream är idag). Det handlar om vilka vänner du får. De flesta av mina riktigt goda vänner och jag menar folk som jag levt med, jobbar med och folks bröllop jag gått till – de flesta har jag träffat på spelningar förr i tiden. Så jag menar att det betyder så olika saker för olika människor. Jag kan tänka mig att de som ”var med” på 70-talet tycker att allt var löjligt som kom efter dem. Men vad fan.  

 

 Idoler när du var liten?
-Hmm. Jag passar på denna. Kanske min pappa. Jag tror inte att Pac-Man räknas som idol.

 

 Första , senaste och dyraste skivan du har köpt?

 -Den första skivan jag köpte måste ha varit en Metallica skiva och jag skulle nog saga kassett. Eftersom detta var 1990 och all min musik var på kassett. Jag kommer definitivt ihåg min först kassett som jag ”lånade” från min pappa– Led Zeppelin IV. Jag kommer aldrig att glömma när jag lyssnade på den första gången. Den första CD.n jag köpte var nog  Sex Pistols (ganska mycket kliché, huh?). Den senaste jag köpte var nog en CD med de lokala förmågorna Muck & the Mires. Jag brände Harder They Come soundtrack från biblioteket häromdagen. Den dyraste. Jag har aldrig köpt en CD som har varit så dyr som har stuckit ut för att ha varit för dyr.  

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

 -Troligtvis Bee Gees best-of dubbel CD. Jag bara älskar den.

 
Blir det mycket konserter?
Hur ser er publik ut?

-För ett tag sedan spelar vi varje helg. Nuförtiden blir det inte så ofta. Vår publik ser ut som en bunt huliganer.

 

Vilket är det största bandet ni spelat ihop med?

 -The Skatalites, på Three Floors of Ska fest i New York City.

 

Vilka andra stora artister har ni spelat med?

 -The Toasters, the Pietasters, the Aggrolites, Darkbuster, Black ’47, the Hudson Falcons, the Tossers, Big Bad Bollocks.

 

Har ni fått några recensioner på er CD Paddy for mayor---?

 -Bra, vilket är trevligt.

 

Bryr ni er om recensioner?

 -Nja, alla recensioner har varit positive så jag tror att det är lätt att säga :-”Ja”,

 

Vad vet du om mitt hemland Sverige?
-
Oh, man, där satte du mig på pottan. Den vanliga visan om amerikaner är att de inte vet något om resten av världen. Jag har gått på college. Jag läste New York Times varje morgon och jag hade en stora karta uppsatt av världen I min matrum, så jag tror jag kan försöka. Sverige gränsar till Norge. Det är hemlandet för Drew Barrymore karaktär i Wayne’s World II. Wayne stannade uppe så länge för ett projekt angående Sverige. Det är den bästa Drew Barrymore film som jag sett med henne och jag var ett fans av ET(vi är ändå i samma ålder). Uh. Låt oss se. Ni har excellenta köttbullar likaväl kan en världskänd kock inte förstå dem. Jag har en vag känsla om att ni har ett jätte bra socialförsäkringssamhälle som vi skulle kunna vara avundsjuka på om det inte var sp att vi måste alltid snacka om att det är ”socialism”. Så i ölreklamen har ni ett riktigt attraktivt svensk kvinno volleyball lag.

 

 Har du hört några svenska band?
-
faktiskt, ja: Turbonegro. Jag älskar verkligen detta band. Jag har bara en skiva; Apocalypse Dudes, men jag har verkligen slitit ut det. ABBA(Nej jag skojar inte) Å andra sedan så gillar jag inte filmen Mama Mia. Inte alls.

 

Era texter, vad handlar de om, vilken är den mest politiska låten som ni har gjort?
-
Detta är den längsta intervjun jag någonsin gjort OK, låtarna handlar om olika ämnen. Jag skrev en bunt av dem runt 2003., och vad som var toppen på Bush era. Jag har aldrig velat vara ett politiskt band , eller rättare sagt jag vill inte sjunga en massa manifest. Jag ville sjunga låtar som lät som låtar. Så jag tog saker som jag blev förbannad på och silade dem genom en poetisk sil så de fortfarande håller idag. Jag tänker speciellt på “Banana Republic” och “This Is A Rebel Cry.” det är de mest direct politiska låtarna som vi inte har spelat in. Andra låtar som har behandlat ämnet är  “You Can Tap My Phone Lines, But I’m Tapping Your Wife.” Andra låtar som har behandlat olika ämnen är. “We’re All Wicked Liquored Up at the Upscale Downtown Irish Pub” – delar av denna då kan ta micken från publiken men du kan inte ta publiken från micken, delar av detta är min uppfattning med at spela traditionell musik på de irländska pubarna.  Men den låten handlar o matt driva med sterotyper. Nästa låt på skivan passar ihop med den: “The Banshee Went To Outer Space!” det är från ett perspektiv av en irländsk-amerikan som inser att Irland inte längre är någon mystisk ö längre. Det är verkligen amerikaniserat med en massa motorvägar osv. Det är fortfarande ett bra ställe men som jag säger i låten, “I guess you can’t go home again.”

 

Politik och musik, går inte det hand i hand?
-
Ofta, ja, så skulle jag vilja säga att det gör det. Men det behöver inte göra det. Det finns en massa av gamla dansmusik(från traditionell irländsk till Motown till vad som helst) som är politiska( undantag är vissa extrema religiösa typer som kanske gör låtar att dansa till) Men visst, folk och punk har en lång tradition av politisk medvetenhet och protest. Jag måste berätta att ett av mina favoritband i alla tider är Hudson Falcons och de gömmer inte sin politik alls. Det är ganska fräckt att höra låtar som stödjer arbetare och speciellt om man stödjer en fackförening – just nu och alltid. Gud vet att mainstremspop är inte stödd av folk som bryr sig om sådana saker, ganska patetiska, löjliga budskap där. Jag tror att det därför är bra att ha en Woody Guthrie eller Mark Linskey som pratar om andra saker, eller hur?

 

När vi snackar om politik, hur ser du på nedladdning och mp3?
-Jag är den minst tekniske av medlemmarna i bandet eller kanske i vilket band som helst. Jag har ingen  IPod. Så de sakerna är långt over mitt förstånd- vad betyder det, vad händer. Jag vet bara att jag är glad att vi spelade in en skiva när bandet i alla fall kunde spela in en skiva.Sedan har ju band spelat in singlar i åratal innan album och jag tror att allt kan ändras och vi får lära oss att leva med det.

 

Är det bra eller dåligt för ett band som ert?

 -Det är inte alls dåligt, det är bara en mer saker att tänka på – vi kan inte bara sälja skivan I affärer, vi måste lägga den på Itunes. Men effektivt är det. Ifall det är där som folk köper sin musik istället för att ungar kopierar låtar och artisterna inte för något alls för dem. Spelar ingen roll för oss som band eftersom vi är amatörer, eller kanske halvproffs – jag menar vi har vanliga jobb vi är inte beroende av musiken för att få en inkomst.

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?
-
Det här är min första intervju på ett tag och nej det är inte tråkigt. Jag bara skämtade tidigare att detta var den längsta intervjun någonsin även om det troligtvis är det. När vår första skiva kom så gjorde vi några intervjuer som band och när vi läste dem i tidningen så märkte vi att Dennis var citerad mer än mig eftersom jag pratar så fort så ingen reporter hinner med att skriva ned allt. Heh.

 

Har du några favoritwebsidor du kan rekommendera?
-
Jag vet inte. , jag har ganska mycket på jobbet just nu. Jag gör ingen surfing bara på måfå. Men för några år sedan brukade jag läsa The Onion varje onsdag. Den är helt fantastisk.

 

Alla nya saker med  MySpace och liknande saker, har det hjälpt er mycket?
-
Jag kan nog säga att det gjort det. Faktumet att folk som du på andra sedan jordklotet har upptäckt Larkin Brigade, som egentligen bara är ett lokalt Boston-band – det är ganska otroligt.

 

Framtidsplaner för bandet?
-
Svårt att säga. Saker och ting ligger på is just nu med Dennis nya barn och resten av oss är ganska upptagna med olika utvecklingsområden både privat och i arbeten. Och andra musik projekt – Jag är med i ett skumt garage rock revival typ av band som heter Sprained Ankles (www.myspace.com/sprainedankles), och Joe’s är med i ett obeskrivbart band som heter Cham-peons (http://www.myspace.com/thechampeons). Joe och Paul spelar också traditionell irländsk musik ibland. MEN DET SKULLE vara trevligt om Larkin Brigade kunde spela in ett nytt album någon gång. Under tiden så skulle jag vilja släppa ett livealbum för vi har en massa spelningar inspelade.

 

Framtidsplaner för dig själv?

 -Jag hade ju tur som släppte en bok denna månaden. Jag har idéer till mer. Vi får se hur det går.

 

Visdosmord?

-En annan kliché. Ingen kommer att titta tillbaks och säga:” Jag skulle ha spenderat mer tid på jobbet”

 

Nåt att tillägga?

 -Nej, jag är helt uttömd.