Lapinpolthajat är en riktigt bra finsk grupp som spelar hardcorepunk på det gamla goda finska sättet. Jag fick en CD med 27 låtar på och det var underbart. Kolla in dem och läs om dem här. December-2014

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

-Jukkeli: Lapinpolthajat bildades i slutet 90-talet i Rovaniemi, Finland. Vi var ett tremannaband med mig på trummor, Tommo gitarr & sång och Moguli på bas. Vi spelade några lokala spelningar, gjorde en demo och slutade att spela eftersom jag och Tommo flyttade till södra Finland. Efter ett decennium av tystnad så ville vi göra om inspelningen med förlorade låtar bara för oss själva. Det var så roligt, så vi bestämde att släppa den på 7 "EP med hjälp av vår vän Höhnie från Tyskland. Sedan fick vi spela ett release gig ... och ombads att spela fler spelningar ... allt som händefick oss  verkligen spontant att fortsätta! Line-up förändrades lite eftersom Moguli bodde som 1000 kilometer ifrån oss. Så vi tog in Häsperi på bas. Senare anslöt Tommos bror som 2: a gitarrist. Nu har vi några fler releaser, spelat fler spelningar, turnerat i Brasilien och har studion bokad.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla?

-Tommo: Jag är 37, bor ensam (jag har en flickvän), arbetar i en sovsal för autistiska människor, studerar för att bli en en som jobbar med sociala tjänster, spelar i punkband Uhrit: bass, Lapinpolthajat: sång, gitarr), om jag har tid jag hjälper jag min pappa att bygga ett hus, gå till gymmet eller jogga, gå på spelningar, kör runt med min motorcykel (Royal Enfield Bullet 500 EFI). Dåligt om mig: jag dricker ibland för mycket och agerar som en total idiot. Jag tror att jag har en svår och ambivalent personlighet, och jag tror att jag aldrig kommer att växa upp till att bli en anständig vuxen. Jag intresserar mig inte alls.

Jukkeli: Jag är 41 bor i Lempäälä, nära Tammerfors. Mina andra band verkar komma och gå (Sotatila, ex-Riistetyt, ex-Turun tauti ...) Jag kör också Kämäset Levyt -distro och etikett som släpper punk & hardcore skivor . Jag gillar också att göra andra punk "jobb" som att sätta upp spelningar, teckna, festa eller vad ... Jag är gift och jag är beroende av öl och glass (separat).

Jukkeli: Antti hade 30-års födelsedag i två dagar han har andra aktiva band just nu (!): The Heartburns, Useless Cunts. Så han är upptagen med dem men går till jobbet när det är möjligt. När han börjar skratta, finns det inget stopp haha!

Jukkeli: Häsperi tjänar förmodligen sina pengar nu för framtiden - vilket innebär dricka coctails och spela poker med sin bärbara dator någonstans i Indonesien. Han spelar också i Diskelmä, Generals and Surffiveikot minst. Han är också 30 år ung.

 

Lapinpolthajat vad betyder det? Det bästa bandnamnet du vet?

-Jukkeli: Förmodligen ett av de sämsta. Men låt oss säga att det är en anti-krigs namn från historiska Lappland.

 

Era influenser är många men en hel del gammal finsk hardcore, har jag rätt? Några favoriter från då?

-Tommo: Du har rätt ... om ett band måste nämnas som ett musikalisk inflytande  för Lapinpolthajat, så säger jag Lama.

 

Vad är det bästa med att spela live? Jag kan tänka mig att med er snabba musik så är det vilt?

-Tommo: Hm. När på MDMA kanske? Hahaha! Nej, men allvarligt jag tror bästa med att spela live-gigs är när det är bra: när ljudet är bra, är energin bra, känslan är bra ... när det är bra då är det bra?

Jukkeli: Jag gillar också de som går åt helvete- ännu mer!

 

Och var är bäst att spela?

-Tommo: Tja, det har ingenting att göra med "var", är , min erfarenhet är att en spelning kan vara fantastiskt när det finns skit PA och taskig backline och endast få människor finns i publiken, och spelningen kan bli en katastrof  på en stor scen , en stor folkmassa och utmärkta PA & backline ... det har allt att göra med  den energi du har möjlighet att sätta in på en spelning på låtarna och även att att få respons från publiken.

Jukkeli: Normalt är det bättre ju mer långt hemifrån du är.

 

Hur är det att spela den här sortens musik i Finland?

-Tommo: Det är bra. Vi älskar det. Många trevliga människor finns i scenen, intressanta personligheter, massor av spelningar, massor av zines, inga dumma slagsmål bland punkare som i en del andra länder.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Tommo: Punk. Glädje. Virago.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Tommo: För mig är punk ett perspektiv, en gemenskap, en kultur och en livsstil.

Jukkeli: Ganska mycket samma. men det finns också en hel del andra saker som är befintliga än punk i denna värld.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Tommo: Jag tycker det är onaturligt att försöka tvinga folk att köpa skivor om musik kan laddas ner eller lyssnas på gratis från internet. Jag hoppas några av dem köper skivor men jag inte oroar mig inte alltför mycket om det, jag är inte i ett band för att tjäna pengar.

Jukkeli: Bra sätt att hitta nya intressanta saker. Om jag gillar det, då vill jag ha riktiga saker.  Fungerar bäst med det omöjliga att hitta saker och för fattiga människor att njuta av samma saker som rika.

 

Hur är det att bo i Finland nu? Politiskt?

-Tommo: Just nu många människor är arbetslösa och den ekonomiska situationen är ganska dålig. Högerpartierna är populära, särskilt Kokoomus är populär bland folket.

Jag förstår inte det, det är en fest till förmån för små ekonomiska eliten, men folk verkar tro att genom att rösta på vackra människor med välstånd så kommer de att bli vackra människor med välstånd. Många människor i Finland är ganska trångsynta och konservativa och dumma i allmänhet. Fan dem. Jag vill inte tänka på det för mycket för då blir jag frustrerad.

Jukkeli: Nu är det kalla kriget igen. Jag antar att vi kommer att vara i Nato snart, tillsammans med Sverige antar jag. Rädslan för Ryssland tar aldrig slut här. Högerrörelsen ökar också - som överallt i Europa. Samt regeringar och storföretag försöker göra sitt bästa för att hålla folket tysta vad som händer. Samma skit överallt ...

 

Finns det några bra band från Finland nu? Är punkscenen stora ?? Hur är det i din hemstad?

 -Tommo: Det finns en hel del bra band som kommer från Finland, från punkband som jag vill nämna Kohti Tuhoa (min favorit, fortfarande har jag inte sett dem spela live), Useless Cunts, Heartburns, Kivesveto Go-Go, and Miettiin. Kouristus också, jag vill se dem på scen så snart som möjligt. Från metalband  som Speedtrap som är GUDAR när de spelar live på scenen, verkligen! Och jag skulle vilja se Hazard Wings spelningar oftare, det är en mycket psykedelisk rock'n roll upplevelse att se och höra dem göra sin grej på scenen. Bästa bandet jag har sett i år! Punkscenen är ganska stor här i Finland och här i Helsingfors finns det fler spelningar och evenemang än jag kan gå till.

Jukkeli: Tammerfors är bra också! Massor av bra spelningar på Vastavirta och annorstädes också. Ok, låt oss välja några bra från olika stilar ... hardcore (Vivisektio, Maailmanloppu, Kohti Tuhoa, Ahneus, Bad Jesus Experience, Planerade, Käpykaarti), punkrock '77 (Kaupungin Valot, Jata Jamat, Pää Kii), Post Punk / goth (Kuudes Silmä, Silent Scream), Metal (Ranger, Speedtrap) plus massor av gamla band som fortfarande låter skitbra.

 

Vad vet du om Sverige?

-Tommo: Jag bodde mina första fem åren av mitt liv i Luleå, Sverige. Jag har aldrig spelat spelningar i Sverige, men vi kommer över med Uhrit i några veckor för att spela 2spelningar (Luleå & Umeå). Sverige är vackert land med bra hockeyspelare, vackra damer och bra band. Som ett land är Sverige en god granne och förhoppningsvis något av en förebild för Finland.

Jukkeli: Anti Cimex, Snus, Kafe44, Folk Öl, Abba ... kommer inte jultomten från Sverige ??? Och bastun också !!! Och Rajoitus sångare som säljer sprit på färjan till Finland !!!

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Tommo: Fru Dörr och Sista Försöket är både bra, de spelade en spelning i Hässäkkä-päivät förra sommaren. Anti Cimex, Skitsystem, gamla klassiker. Hellacopters och Entombed!

Jukkeli: Tommo du glömde Totalitär, jag vet att du älskar dem! Jag också, många andra också: Ebba Grön, Asta Kask, Mob47, Wolfpack, Herätys (! Men jag tror sångaren är från Guatemala), Burning Kitchen, Imperial Leather, Fy Fan ... och mer.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?

-Tommo: Jag skriver de flesta texterna. Jag har inte  för många influenser när jag skriver texter. När stämningen är rätt börjar jag lyssna på demomelodierna och sedan kommer texterna och idéerna och jag skriver ner dem. Ibland går jag ut för att promenera i skogen, det hjälper lite. Ibland kan jag gå vilse i skogen. Jag gillar texter av Teemu Bergman (PAA Kii, Heartburns), Masa (Ydinperhe), Paula Vesala (PMMP) och Juice Leskinen var ett riktig geni, må han vila i frid.

Jukkeli: Tommo gör bra texter, men de är ofta mycket svåra att översätta bra.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

-Tommo: Jag tror att jag har aldrig skrivit en kärlekssång ... ja, jag skrev en om gammal kille som blir kär i en prostituerad när jag var med i Elinvoima (ett finsk rockband jag var med i för längesedan), men förutom det , inga kärlekssånger. Jag tror att jag aldrig kommer att göra det, det skulle kännas löjligt att skriva en del av det "Åh ni är så söta, dina ögon är söta, jag vill älska med dig" skitsnack. Det är inte för mig. Jag vill att damer vill ha mig eftersom jag är en dålig röv alfa man viking krigare, inte för att jag skriver lite sweet-ass struntprat med grädde och körsbär på toppen, hahaha!

 

Politik och musik, går det hand i hand?

-I Punk gör det det. Punk har, gör och pratar ut om saker som är lite politiskt: livets värde, jämställdhet, mänskliga och djurens rättigheter, miljöfrågor osv Punks tenderar till att vara intresserade och medvetna om den rådande situationen i allmänhet och några av de frågor höjer starka känslor i dem. Det är inte ovanligt att träffa en punk med ett starkt socialt samvete, och många av de punkare som jag vet är alldeles för intelligenta för att hantera sina uppfattningar, idéer och känslor genom att helt enkelt ignorera dem eller genom religion eller konsumism. Jag tror att om alla människor på planeten skulle vara som de flesta punkare är, så skulle den mänskliga rasen ha hopp att överleva som art de kommande 1000 - 3000 år, men så är inte fallet.

 

Bästa politiska band / artisten?

-Tommo: Aleksandr Andropov, han som komponerade musiken till Sovjets nationalsång , eftersom han komponerade musiken till nationalsång Sovjetunionen. Har du sett videon på youtube, den här låten med svenska ord? Ryska Nationalsången? Jag tror ryssarna borde ändra texter på deras nationalsång, de svenska texterna är långt bättre än originalet.

Jukkeli: Crass var förmodligen det mest inflytelserika bandet som påverkat hela punkrörelsen. Men jag skulle säga att det inte är tillräckligt för att få vara det bästa bandet / artisten, utan snarare många tillsammans med en bra idéer gör ändring.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, jag menar folk som lyssnar på musik?

-Tommo: Kanske det är möjligt, det måste finnas en anledning till att radikala muslimer att vilja förbjuda all musik som spelas med instrument. Allahu akbar, spela inte gitarr!

Jukkeli: Ja, lite i taget ... allt börjar någonstans.

 

Har ni tänkt på att göra en hyllningslåt till ett fotbollslag eller så? Är du intresserad av fotboll, om du bryr dig vilket lag?

-Tommo: Jag är säker på att jag skulle vilja skriva en hyllning sång för ROPs, fotbollslaget från vår gamla hemstad Rovaniemi. Jag är inte ett stort sportfan, men jag stöder ROPs! Go ROPS!

Jukkeli: Är det därför vi har studion bokad, Tommo?

 

Har ni gjort något på andra språk än finska språket?

-Tommo: Nix. Tja, jag brukade vara medlem i ett band som hette Grooves of Fury, men jag skrev inga texter, spelade bas och gjorde ett par låtar.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under nån spelning?

-Tommo: Detta är inte  en rolig historia, men det måste vara värsta som någonsin hänt oss hittills: Det var första dagen på vår turné i Brasilien (våren 2014), Jeferson Pizoni kom att för att hämta upp oss från flygplatsen i Sao Paolo, och eftersom det inte fanns någon spelning  den kvällen, då beslutade vi oss för att gå till en lokal bar nära Jeferson's lägenhet. Vi började dricka öl, och efter några timmar för kylskåpet tomt och ägaren gick för att få mer öl med skottkärran. Alla var berusade och hade roligt, då helt plötsligt denna lilla unge, kanske 11-12 år gammal, kom till baren beväpnad meden  ENORM jävla revolver. Han rånade ägaren under vapenhot och sedan kom han till vårt bord. Jeferson berättade för honom just då och där "jag vet vem du är! Jag vet var du bor! Varför ska du råna oss?". UNgen sade till Jeferson att stänga käften annars skulle han skjuta ut våra hjärnor , tog sedan Ad's (lokal snubbe) telefon från bordet och sprang iväg. Det var ett brutalt uppvaknande till verkligheten i Sao Paolo: det finns gäng med vapen, massor av fattigdom och massor av våld. Mänskligt liv är billigt, folk dör för ingenting. Jeferson kontaktade oss för några månader sedan och berättade att ungen hittades död i rännstenen i området, där han sköts ihjäl. Kanske polisen gjorde det, kanske några gangsters, vem vet. Lokalbefolkningen verkade tycka att ungen skulle dö för vad han gjorde, och han levde inte särskilt länge efter det.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

-Tommo: De tenderar att se ut som människor. Den som tycker om vår musik och kommer till vår show är välkomna om de inte är våldsamma rövhål eller rasistiska fanatiker. Jag bryr mig inte vad för slags kläder människor bär, viktigare är deras sinne och personlighet.

Jukkeli: XXL t-shirts sälj snabbast ...

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?-Tommo: 1. Saukki & Oravat, 2. W.A.S.P: Last Command, 3. Riistetyt: Riistetyt (compilation -96), 4. Lama: ...ja mikään ei muuttunut, 5. Bathory: Under the Sign of a Black Mark. Favorit konserter:Ministry @ Tuska Open Air (-03), Clown @ Puntala (-13), Hazard Wings (Lepakkomies -13), Sotatila @ Puntala (-11), Hellacopters (Tavastia -97). Fem viktigaste sakerna i livet: att skriva låtar, nära och kära, hälsa, lycka, katter. Omgjorda motorcyklar är också väldigt cooal.

Jukkeli: Dessa svar förändras för ofta, sorry ...

 

Är det tråkigt med intervjuer? Vilken är den mest korkade frågan ni har fått ??

-Tommo: Jukkeli kan svara på detta.

Jukkeli: Inga kommentarer

 

Finns det några nya låtar på  väg? Hur låter de?

-Tommo: Tredje ett sista album är på väg, jag skriver låtar, men det verkar ta tid att skriva texterna och att få allt gjort.

 

För dig själv?

-Tommo: Jag försöker att avsluta skolan så snart som möjligt, det finns en liten kurs jag msåte komplettera , en period av praktik som tar 10 veckor, och avhandlingen jag måste skriva, sen kommer det att vara klart. Jag försöker att betala tillbaka lånet jag tog för att köpa motorcykel, och efter det tror jag att jag kommer att flytta till Tammerfors så jag kan leva mer nära  min flickvän.

 

Visdomsord?

-Tommo: Tänk du bara lever en gång och att vår tid här är mycket kort. Var sann mot dig själv och försök uppnå de saker som verkligen gör dig lycklig: kärlek, upplevelser, utmaningar. Kom också ihåg att de människor du älskar kanske kan vara borta i morgon, behandla dem så att om att så är fallet : behandla dem rättvist och låt dem veta att du älskar dem.

 

Nåt att tillägga?

-Tommo: Skål för våra vänner och fans! Hej mamma!