Kristofer och Lars från gruppen Lamont är killarna som svarat på frågorna denna gång. Överraskande nog så handlar faktiskt intervjun om just nämnda grupp Lamont. (25/10-07)

 

 

Historia?

-Lars: Kristofer och David flyttade ner till Malmö från Östergötland för att Kristofer skulle börja plugga på högskolan. Där mötte han mig och jag spelade för tillfället i ett band och behövde en bassist. Så då fick Kristofer hoppa in i det bandet. Efter någon månad så hoppade vi båda av det för att starta ett eget band. Min gamla barndomskompis Henrik kunde spela trummor och min syster Kristina spelade egentligen cello men jag visste att hon var duktig på piano så hon fick spela synt. David var i Asien när bandet bildades, men anslöt när han kom hem. Kortfattat skulle man kunna uttrycka det med att Malmö var musslan, Kristofer och David skitet eller sandkornet som råkade hamna i musslan. Jag; Kristina och Henrik var den pärlemo som omslöt oss om östgötarna och tillsammans blev vi en vacker pärla!

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, familj, intressen, jobb, något hemskt om varje medlem?

-Kristofer är 25 år, lillasyster, mamma och pappa. Intresse Musik

Lars 26 år, två storebröder och en lillasyster (Kristina) samt mamma och pappa. Intresse musik

Kristina 24 år, som ovan fast alltså tre storebröder. Intresse musik, litteratur

Mr Hank 26 år, storasyster och storebror samt mamma och pappa. Intressen Whiskey, V8 och Rockabilly.

David 25 år, 2 storebröder och mamma och pappa. Intressen: musik, resa, skejta och surfa.

 

Varför detta Ark-liknande omslag?

-Kristofer: För att sälja mer skivor, i hopp om att någon tar fel! Nä, skämt åsido… Det finns faktiskt ingen medveten tanke alls bakom det.

 

Visst finns det liknelser till Ark i er musik men vad jämförs ni med annars?

-Lars: Från början när vi gjorde mer syntig musik så jämförde många oss med Melody Club och the Sounds. Det slipper vi dock höra nu för tiden, även om dom har gjort bra musik.

Kristofer: Der är tyvärr väldigt ovanligt med band i Sverige som sticker ut på det sättet som vi gör, med utåtriktad och extravagant musik. Därför jämförs man lätt med de få andra artister som är på samma tema. Folk måste hela tiden kunna referera till något man känner igen.

 

 

Förstår ni att folk jämför band med andra band när man recenserar?

-Kristofer: Ja, som sagt, det har recensenter och publik gjort i alla tider.

 

Hur har recensionerna varit på skivan?

-Lars: I Skrivande stund så har jag inte sett så många recensioner men det brukar oftast vara ett riktigt bra betyg eller ett riktigt dåligt. Och mycket hellre det än att skivan bara går folk förbi!

 

Bryr ni er om recensioner och skulle ni kunna tänka dig att ändra på något bara för att recensent har sagt att ni borde göra det?

-Kristofer: Klart man bryr sig , men som Lars sa, hellre 1:or blandat med 5:or än bara 3:or som tyder på att man inte gjort nåt starkt intryck. Men jag skulle aldrig bli påverkad av en recensent, och ännu mindre anpassa mig till en enskild recensents åsikter.

 

Har en del recensenter för mycket makt? Namn på någon som har det om ni tycker det?

-Lars: Tja, klart att vissa av de stora recensenterna på de största kvällstidningarna kanske kan påverka hur de övriga recensionerna kommer att se ut. I vissa fall blir de vanligare att massan hypar ett band efter att de har hypat bandet eller tvärtom.

 

Var står ni i debatten angående Mp3 och nedladdning av musik? Vem gynnar det respektive missgynnar? Är det bra för en ny artist att komma ut på det viset för att skapa en hype?

-Kristofer: Nedladdning är bra i den mån att det tvingar branschen att tänka om och anpassa sig till verkligheten. Det håller inte att skivbolagen hela tiden ger minimalt utrymme och tid för en artist att utvecklas och bygga en karriär. Hade så klart önskat nånstans att folk köpte otroligt mycket skivor, men det gör inte folk längre. Och då är det viktigt som artist att våga anpassa sig till nya tider och hitta konstruktiva lösningar för att nu ut och sprida sin musik. Så jag tror alla kan både missgynnas och gynnas, de som är mest kreativa och mest orädda kommer stå som vinnare i slutändan. Folk kommer alltid vilja ha och betala för musik på något sätt.

 

Jag kan tänka mig att era låtar kommer att höras mycket på radion? Detta har kanske redan skett? Isåfall vilka program passar ni bäst i?

-Lars: Hmm jag vet inte exakt vilka program som vi har spelats i, men det är ju mest på P3 och på olika studentradiokanaler. Och där passar vi väl in bäst antar jag, men det är ju inte fel om de spelar oss på reklamradiokanalerna också!

 

Hur ser er publik ut?

-Kristofer: Jättesnygg!

 

Spelar ni mycket ute? Var är bäst?

-Lars: Eftersom vi är ett liveband och trivs bäst på scen så har vi ju byggt upp mycket av det vi är idag för våra konserter. Så vi har spelat en hel del men det är svårt att säga var det är bäst. Där det är många öppna, glada och ärliga människor! Vi ska ju i December ut och turnera i Sverige, och en liten sväng till Finland!

 

Vad lyssnar ni mest på just nu? Era fem favoritskivor just nu?

-Lars: Båda Arcade Fire-skivorna (”Funeral” och ”Neon Bible”) har gått varmt här hemma ett tag nu.

Kristofer: Moto Boys nya skiva!

David: Tom Waits,”Rain Dogs”

Mr. Hank: The Go Getters, “Welcome to SIN CITY”

 

Den senaste skivan ni köpte`? Den första skivan ni köpte? Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Lars: Kan bara tala för mig själv här:

Senaste skivan: Arcade Fire - Funeral

Första skivan: Tror det var Metallica – Ride the lightning

Mest pinsamma: Finns inga pinsamma! Har jag köpt den så har jag gillat den och det står jag för! Det skulle i så fall vara något av våra allra första demos, haha.

 

Hur tycker ni annars det är att bo i Sverige just nu? Märker man någon skillnad det här första året efter att alliansen kom till makten?

-Kristofer: Ojdå… det har jag ingen stark åsikt kring. Jag trivs än så länge i Sverige, om det beror på vilken regering vi har vet jag inte... tror inte det.

 

Politik och musik ihop?hur ser ni på det? Är det nåt för er?

-Lars: Musik och politik hör ju oftast ihop vare sig det är tänkt så eller inte. Även om man inte menar att göra något politiskt av det så kan det gärna tolkas till det. Vi står för ärlighet och glädje och det kan man ju tolka hur man vill. Samtidigt så har det ju varit otroligt vikigt med politisk musik genom historien, eftersom musik sammanför och inger hopp och sånt.

 

Bästa politiska artist?

-Kristofer: Dead End, ett gammalt band som David vår basist spelade i i slutet av 90-talet.

 

Finns det några bra band i Sverige idag?

-Lars: Det finns en hel del bra band och förutom oss så tror jag att Moto Boy kommer slå riktigt stort inom den närmsta framtiden!

 

Varför gör ni musik? Eller rättare sagt vad driver er och hur vill ni att publiken skall reagera på den, med glädje, sorg eller vilken sinnesstämning vill ni folk att komma i?

-Kristofer: Vi vill att folk ska känna glädje så klart, men också känna att det berör på ett ärligt sätt. Det är en svår balansgång, som jag tycker vi lyckats otroligt bra med på vår skiva. Och det är väl därför vi gör musik…för att beröra och ge publiken nånting de gillar, och framförallt nåt vi gillar. Vi älskar att stå på scenen, och det tror jag märks när vi spelar. Våra konserter är en fest med oss tillsammans med vår publik.

 

Blir det mycket intervjuer nu? Är det tråkigt?

-Lars: Hittills tycker vi det är kul, men det handlar ju mycket om vilken typ av frågor det är. Det är lätt att man bara upprepar saker gång på gång som en papegoja, men med rätta frågor så är det en utmaning att variera sina svar.

 

Vilken är frågan ni aldrig får men vill ha? Ställ den och besvara den?

-Kristofer: Hmmm… När har ni erövrat världen? Svar: 2009 tror jag!

 

Framtidsplanerna med musiken?

-Lars: Total världsdominans! Innan dess så satsar vi först på Sverige och kommer väl sen köra en del i Europa. Men just nu så börjar vi faktiskt bli väldigt populära i Sydamerika där vi spelas flitigt på en hel del radiostationer. Det hade varit otroligt spännande att åka dit!

 

Framtidsplanerna som människa?

-Kristofer: Ojdå… se till så att jag och min omgivning är lyckliga!

 

Visdomsord?

-Elegance & Discodance

 

Nåt att tillägga?

-Köp vår skiva, ni kommer inte ångra er! Puss!