Jag kan höra Rage Against the Machine., Nightwish, Clawfinger och hardcore i Laika Lost in Spaces musik. Hur tar de denna fråga och många andra från mig? Läs nedanför och läs intervjun som gjordes i april 2015.

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

-I slutet av 2011 Konni och Änno kom på idén att grunda ett band samtidigt som vi åt hamburgare och  eftersom de båda spelat gitarr i flera år men inte haft band på ett tag. Nadine är Ännos flickvän och eftersom de var tonåringar och lyckligtvis så är hon en fantastisk sångare så var hon för projektet. Arne och Konstantin kände varandra från skolan och de hade ett taskigt hardcore band för några år sedan så det var ganska klart att det måste finnas någon i bandet som gör lite skrikande . Så den enda felande länken var en trummis, som vi hade hittat i och med Jim som just flyttat till Berlin och letade efter ett band. Efter ett halvår av repetitioner så spelade vi in en demo-CD och beslutade att namnge projektet Laika Lost in Space. Sedan i slutet av 2012 spelade vi in ​​en annan Demo (Tape2) och spelade våra första spelningar i Berlin och runt omkring. Efter att vi spelat på de flesta av de arenor som vi gillar i Berlin började vi producera några DIY filmer och förberedde oss för vårt första hela studioalbum, som spelades in i slutet av 2013 och släpptes i april 2014 och som hette Frozen Doves of Peace. En första (Europa) turné och andra spelningar följde.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Har ni varit i några andra band innan?

-För att göra det kort:

Arne: nästan 30 år gammal, född i Berlin,är cykelbud och entusiasten och har varit i ett band med Konni som aldrig haft ett enda släpp av skiva eller gjort någon spelning. Arne är alltid sen och riktig dålig på allt som handlar om pengar och sånt.

Puppi: 24 år gammal från Sachsen arbetar som förskollärare och är mycket passionerad sångare och skrattar väldigt mycket. Hon har varit med i ett punkband som heter Deer Brown Button Eyes. Var du än är, oavsett hur kallt det är, oavsett hur svårt det är kommer Puppi alltid på ett ett sätt att få sin dagliga hårtvätt.

Änno: 25 år gammal, även han från Sachsen, är en instrumentmakare i en ganska trevlig gitarraffär i Berlin Kreuzberg. Han har också varit med i ett punkband som heter Duckshit. Bra sak: han fungerar alltid och vet allt om gitarrer. Dåligt: ​​han fungerar alltid och vet allt om gitarrer.

Konni: Han är en 30 år gammal mästare i arkeologi som beslutade att gamla ben är tråkigt och arbetar som chaufför för ett organisk bageri och gör nattskift i ett hus för problembarn. Förutom projektet med Arne hade han ett rockband som heter Mal à la tête. Konni är förvirrad. Det är ibland coolt, ibland inte.

Jim: Med sina 22 är han bandets unge. Född i norra Tyskland och  flyttade till Berlin för att studera geografiska områden. Han producerar också sin egen elektroniska musik och arbetar som DJ. Han spelade i ett stoner rock band som heter VaQuum. Jim är bara awesome,och det kan vara en jävligt jobbigt.

 

Jag kan höra Rage Against the Machine., Nightwish, Clawfinger och hardcore i er musik tycker jag? Har jag rätt? Favoriter från förr?

-Ja och nej. Vi skulle inte säga att dessa band har haft något särskilt inflytande. Det är mer vad du hör och tolkar när fem olika personer med olika bakgrund blandar sin smak av musik tillsammans. Vi antar att du skulle kunna be 100 olika personer och alla skulle höra olika influenser. Det är det som gör det så roligt.

 

Laika Lost in Space är ni nöjda med namnet? Hur kom det kom upp? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Ja, namnet är skitbra. Laika var det första däggdjuret i rymden, ditskickade av ryssarna 1957. Hon var aldrig tänkt att komma tillbaka så hon försvann i rymden som är lite ledsamt. Vi vet inte riktigt ihåg hur vi kom på namnet vilket betyder att historien bakom det inte kan vara alltför spännande. I grund och botten så gillar vi bandnamn som är lite töntiga som striden av Battle of Wolf 359, John Locke can walk eller Biff Tannen.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Att spela live är mycket roligare än att repa själv, du är direkt ansluten till publiken, om du har roligt så har de roligt också  runt, träffa nya människor, se platser du aldrig skulle ha sett utan bandet och du får nya intryck och influenser.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-De bästa ställena att spela på är de där de människor du möter gör saker med passion. Det beror inte på mängden fans som dyker upp eller hur mycket du får ut av kvällen. Det är alltid häftigt att träffa bokare som sätter upp en stor insats för att främja band även om ingen någonsin hört talas om dem och klubbägare som bygger upp en mötesplats med kärlek till musiken och deras gäster och lagar något trevligt och ger dig en mysig plats att sova. Och att träffa människor som är öppna för alla typer av bra musik och dansar runt även om de aldrig hört någon av dina låtar innan. Du kan hitta dessa platser och människor över hela världen. Inte för att vi har sett hela världen, men detta är vad DIY kulturen handlar om. Passion och kärlek. Inte vinst eller anseende.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland just nu?

-Det är verkligen svårt att svara på. Vi kan inte säga hur det är i Tyskland. Utom från de saker som nämns ovan. Vad vi vet är hur det är i Berlin. Här har vi en mycket viral klubbscen och levande musikscen. Du kan besöka hundratals klubbar och se massor av band varje vecka. Därför folk lite trötta. De tenderar sig till att hålla sig till saker de känner till , band och arenor och scener. Så om du gör något som inte riktigt passar in i någon specifik genre så är det verkligen svårt att övertyga folk om att detta du gör är något värt att ge en chans. Och det kan vara på samma sätt på varje plats där människor är försedda med en viral musikscen.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Oddish - Snappy - Noisy.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Jag vet att ni inte spelar punk men det verkar som att ni har några influenser därifrån också

-Som våra vänner i London baserade Djevara sätter orden: Punk är inte ett ljud.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Egentligen kan vi inte se något dåligt i mp3s och grejer. Kanske massan av tillgängliga musik på internet minskar folkets aktning för det enda musikstycket, men å andra sidan öppnar det många dörrar som vi inte skulle ha om vi fortfarande skulle vara beroende av en massiv musikindustri. Världen förändras, lev med det.

 

Hur är det att bo i Tyskland nu? Politiskt?

-Ja, det måste vara ungefär som det är i Sverige. Vi lever i ett rikt mitteuropeiskt land så för oss personligen så har vi inte för mycket att oroa oss för. Vi svälter inte eller fryser inte ihjäl eller blir skjutna på gatorna och vi kunde tänka oss att leva lyckliga här. Men å andra sidan har vi har våra problem här och det skulle vara lite för lätt att kalla dessa problem första Ilandsproblem. Allt hänger ihop så vår förmögna situation bygger på andras misär.

 

Finns det några bra band från Tyskland nu? Är musikscenen stor? Hur är det i Berlin?

-Som nämnts ovan så är scenen i Berlin mycket stor. Det är nästan omöjligt att känna till varenda band och naturligtvis finns det en hel del grymma band och musiker runt om men det skulle förmodligen fylla sidorna att nämna dem alla så låt oss inte få igång detta.

    

     Vad vet du om Sverige?

-Vi hörde att den svenska regeringen gjorde några konstiga genetiska experiment på 60-talet. Sedan dess är naturälskare och vandrare  inte säkra längre eftersom genetiskt modifierade älgar går och smyger på dem i mörkret och drar in dem i skogen för att flå dem levande och äta deras råa kött.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Ja, det finns en massa bra svenska band. Från stora namnen i metall som At the Gates eller Meshuggah till Punkrockband vi har lyssnade på när vi var tonåringar som The Hives eller Satanic Surfers till ännu okända band som gör intressanta nya grejer som Shirokuma eller Tengil.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?

-Den låtskrivarprocessen är som att skriva musiken. Det är alltid olika och beror på vem som kommer upp med en idé först. Så influenser varierar från personliga erfarenheter till politik eller ibland bara dåliga ordlekar.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Teoretiskt är det möjligt att skriva om allt. Det är inte så mycket om ämnet i sig utan mer om hur man hanterar det. Men förmodligen kommer du aldrig höra en festlåt eller någon hitlåt om att  skaka röv skit från oss.

 

Politik och musik, går det hand i hand?

-För oss ja, definitivt. Men det finns också musik som har en rätt att existera utan politisk efterfrågan. En sak att nämna kan vara här är att  de flesta band som försöker övertyga alla om att de inte är politiskt är de band som är minst i gråzon eller ännu mer på högerkantenskit. Hur är det i Sverige?

 

Bästa politiska band / artist?

-Det beror egentligen på hur man definierar ett band som politiskt. Men här är det några du bör kolla av politiska skäl. Catharsis, Djevara, Mutabor, Irie Révoltés, Feine Sahne Fischfilet, Saalschutz eller gamla goa Dead Kennedys.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, jag menar folk som lyssnar på musik?

-Musik kan ge dig en Tinitus. Och det kan vara en stor livsförändring...

 

Hur kom ni på soundet med den kvinnliga rösten som är vacker och den arga manliga röst?

 -Se första frågan. Och tack.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte?

-När du köper en skiva, speciellt vinyl så köper du inte bara själva musiken, du köper också en stor konst och texterna och allt det vad du inte skulle ha om du skulle bara hämtat albumet. Så med det finns en möjlighet att komma närmare bandet eftersom de var tvungna att tänka på teckningen, färgen på vinyl och typografi på textbladet. Kanske är omslaget handvikt eller handnumrerat. Och de gillar att göra det där, så köp ditt favoritbands skivor.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under nån spelning?

-Ja, Vi åkte på turné med ett annat band, en duo. Efter halva turnén splittrades de och bara en av killarna bodde hos oss som roadie. Efter en show så gick vi för att äta några hamburgare. Några av oss ville gå till en bar efter det och en del beslutade att gå tillbaka till den plats där vi bodde, den nya roadien gick till toaletten och vi andra gick. Var och en av de båda grupperna trodde att han var med den andra så ingen undrade var han var. Efter att ha sprungit runt genom staden i hällande regn och letat efter oss kom han tillbaka till lägenheten med bar överkropp och våt. Det var det första ögonblicket då vi insåg att någon saknades.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

-Publiken är ganska blandad. Eftersom vi spelar blandad musik på blandade spelningar så allt är superuppblandat. Det vi saknar är människor i djurdräkter.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet

-Okey? Vi kan inte rangordna saker men eftersom vi är fem personer nu så har alla en chans att nämna en av dessa saker. Så utan inbördes ordning:

Skivor:

K: Beastie Boys – Ill communication

Ä: Enter Shikari – A flash flood of colour

P: Mutabor – Individuum

A: Refused – The shape of punk to come

J: Fall of Troy – In the unlikely Event

Konserter:

K: M.I.A. @ Huxley's, Berlin

Ä: Dritte Wahl @ Alter Gasometer, Zwickau

P: Mutabor @ Alter Gasometer, Zwickau

A: Converge, Oathbreaker , Birds in Row @ Bei Chez Heinz, Hannover

J: Enter Shikari @ Columbia Club, Berlin

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

-Eftersom det här är vår tredje eller fjärde intervju så är det fortfarande roligt och ett bra sätt att reflektera över oss själva, så tack för frågorna.

 

Om du fick välja fem band från det förflutna och historia och idag och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade ni valt?

 -Än en gång, varje medlem namnger ett:

K: Dead Kennedys

Ä: System of a Down

P: Enter Shikari

A: Botch

J: Tool

 

Är musiken ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevlig person utanför musiken?

-Det är ett bra sätt att kanalisera dina känslor och ta itu med ett vardagligt problem. Bättre än att slå människor i ansiktet.

 

Vilken är den mest udda frågan ni har fått i en intervju?

-Det finns inga udda frågor, endast udda svar.

 

Vilken är frågan du vill ha men aldrig får. Ställ den och besvara den?

-Om du var en enhörning, skulle du köpa tandkräm med eller utan ränder?

Vi skulle träna MMA för  att vara förberedda för zombieapokalypsen.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi skriver just nu på det andra albumet. Vi har redan spelat in de två första låtarna i norra Tyskland. Vi kommer att ha ytterligare tre inspelningar på olika platser. I slutändan kommer alla låtar att släppas på ett album, förmodligen på en dubbel 7 ".  Vi bokar en turné runt om i Europa i oktober och kommer att spela några små festivaler i sommar.

Tja, och utbilda oss i kampsport naturligtvis.

 

För dig själv?

-Win Tsun, Karate, Taek Won Do, Judo, Krav Maga, character dance.

 

Visdomwsord?

- Crew kärlek är sann kärlek.

 

 Nåt att tillägga?

 -Tack för att ni läste

i.