Kurt Olvars Rebeller har hållit på med sin punkmusik i tjugo år och det är länge för ett punkband i Sverige. Kul tycker jag och var ”tvungen” att skicka ett gäng frågor som besvarades i slutet av augusti 2008.

 

 

Ni har hållit på i tjugo år nu....hur orkar man hålla fanan högt?

-Orkar!! När hatet brinner och det hälls bensin på elden i form av den sittande regeringen, så är det inte svårt! Kan inte påstå att det känns jobbigt att spela punkmusik, då man får utlopp för sin ilska. Visst har vi hållit på länge, men jag är övertygad om att vi kommer att hålla på länge till. I dessa OS tider behövs fanbärare..hehe..

 

Många medlemsbyten? Berätta lite om varje person i bandet idag, ålder, familj osv.?

-Ja det har kommit och gått endel bandmedlemmar under åren.. Det var ju brorsan (Johan Andersson) och jag som bildade bandet efter en strulig inledning, många bandmedlemsbyten. Första ”riktiga” sättningen var: ”Sid” – trummor,               Martin – bas+sång, Johan – gitarr+sång. Denna sättning höll mellan 1988-1993.   ”Sid slutade..eller fick sparken och in kom Jocke på trummor. Jocke var med mellan 1993-2006.  ”Glenny” kom med 1996 och vi var fyra i bandet.                                Emil (från Warcollapse) var medlem ett kort tag runt år 2000. ”Herr Nilsson” (EA) kom med i gänget som en glad gitarrist ca 2000. Brorsan slutade 1999 i bandet. Nåväl.. tillbaka till år 2000..   Martin-sång+bas, ”Glenny”-gitarr+kör, Jocke-trummor, EA-gitarr.  Jag tror det var i början på 2006 som Jocke slutade och ”Herr Nilsson” satte sej på pallen vid trummorna och samtidigt kom den ”nya” killen in..Fredde. Repa, repa, repa och sen spelade vi in skivan ”Häng dom högt” som var en liten comeback för bandet eftersom vi inte hade släppt något sedan 1998! Ett år senare (2008) släpper vi skivan ”Älskade barn Hatar bäst”

 

Andra band bredvid eller före KOR?
-Ja.. vart ska man börja..? Ok. ”Herr Nilsson”- Smol, 3-way cum, Fuzzter, Stuck ups och fler som jag inte kommer på.. ”Glenny”- TC gang, Harleqin, Sveriges allmänna orkester mfl. Fredde – Iron Maiden, Mike and the silluets mfl. Martin - VFP, Aktiv död, Fuzzter, Punkrockers.

 

Är det inte lite självmordstaktik at ge ut en egen CD så här i dessa nedladdningstider?

-Dålig taktik eller inte, vet inte men en skiva är en skiva och ett nerladd är ett nerlägg!

 

Vad anser du om mp3 och nedladdning?

-MP3 är ett jävligt smidigt format, ladda ner för att lyssna och hitta nya band, att älska ”ja” – men inte bara för att tanka. Fan jag tycker inte ens om Cd-omslagen, för att de är för små..och vid nerladdning får man ju inget att hålla i alls så.. LP är bästa formatet. Tänk hur länge man studerar bilderna och dess inlägg på en LP…

 

Är det något ni pysslar med själva? Isåfall i vilket syfte?

-Jag är världens sämsta på ”datadata”, så jag vet nog fan inte ens hur man gör! Kan surfa lite på My Space och hitta roliga band.

 

Punken känns viktig för er? Vad är det med punk som gör den så bra?

-Energin. Det är sån jävla energi när man gjort en låt och man känner hur svetten bara sprutar! Hatet, ilskan och glädjen är viktig för oss. Punk är viktig!! Jag vet inte men jag vet inget annat än punk och har inte gjort något annat dom sista 25 åren. Så: Punk är jävligt viktigt!

 

Hur tycker ni att punken lever på idag? Var det bättre eller sämre än när ni började?

-Det är kanske annorlunda idag.. vad vet jag?! När man var ung så var det en stor gemenskap, man var ett gäng som söp och spelade musik. Nu är man äldre och man har splittrats, man får en mer koncentrerad umgängeskrets. Men visst, dagens ”kids” kanske har det som när vi var unga..vad vet jag

 

Snälla berätta något roligt från er långa karriär? Nåt roligt som har hänt?

-Ja, det har hänt mycket under åren, men visst, här kommer en grej: ”Vi skulle lira med ”Sid” bakom trummorna. ”Sid” var då inne i en tung period med droger och skit så först fick vi hämta honom i hans lägenhet, på-rökt som fan, sätter sej bakom trummorna och det går i slowmotion. Vi skäller på honom, att han ska öka takten, då lämnar han scenen under spelningen, går till wc:n och ja efter 5 minuter sitter han på pallen bakom trummorna igen och spelar snabbt! Vad han gjorde på wc:n kan man ju undra.. Samma kväll ska brorsan (Johan) ge honom en smäll för att han var så jävla värdelös. De skulle göra upp utanför stället. ”Sid” drog kniv och där slutade den kvällen… Inget blodbad som tur var.

 

Jag förstår att folk frågar om namnet hela tiden så det gör inte jag men CD-titeln Älskade barn hatar bäst....varifrån kommer den och har den någon djupare mening?

-”Älskade barn Hatar bäst”, ja det låter väl bra?! Finns ironi och en tanke bakom..så smaka på titeln.

 

Jag vet ju att de flesta bands ambition är att bli bättre för varje år men så är det ju oftast inte om man är ärlig men med er tycker jag faktiskt att det är så....vad beror det på tror du?

-Det måste bero på att vi är bättre nu än förr..skratt.. Själv tycker jag att vi rent musik mässigt har gått bakåt mot hur Kurt Olvars lät från början. Vi hade rätt många slingor och mycket kör förr, så jag tycker nog att vi låter som vi ska nu. Melodi, ilska, tempo!

 

Beskriv er musik med tre ord?

-Du ska få en beskrivning på två ord: svensk punk.

 

Hur tycker du det är att leva i Sverige? Politiskt?

-Politiskt! Det är ett rövhål som styr, så det luktar skit i Sverige!! Alliansen är ett jävla pack och jag hatar varje cm av deras politik! Men annars är det bra.. skratt

 

Några bra band i Sverige idag? Favoriter från förr?

-Det finns så många bra band, så att nämna ett band vore en förolämpning mot alla andra band. Men jag kan väl säga att jag har jävligt svårt med band som redan innan dom repat första gången bestämt sej för hur de ska låta. Jag menar man måste kunna experimentera och ta det lite som det kommer. Jag lovar att vi aldrig har försökt låta som något annat band, utan vi låter som vi låter. Några bra band: Ramones alla dagar i veckan, dygnet runt! Sex Pistols, Exploited, Conflict, Varukers, nästan alla svenska -82 punkband. Rolling Stones, L.R, C.B, The Who m.fl. nöjd?!?

 

Blir det mycket spelningar eller är det dött på den fronten?

-Inte så många spelningar som vi vill… för vi hamnade i något mitt läger när det blev ”kängpunk” istället för ”vanlig” råpunk och trallpunk istället för punk. Men vem vet… vi kanske kommer ut mer på vägarna nu efter den senaste skivan, som vi själva tycker är det bästa vi gjort.

 

 

Vilken av era låtar är det som folk helst vill höra?

-Stockholm, Dödenstriangel, Arbetartjej. Ett tag när vi lirade, så hade vi så många nya låtar att vi inte hann köra någon låt som var utgiven. Det var ju lite kul för oss, men kanske inte för publiken.

 

Vad är det för typ av publik på era spelningar?

-”Punkpublik”..skratt.. Nja, jag vet inte om det är någon särskild kategori, förutom punken då. Kanske lite arbetare som vill höra lite protest musik.

 

Hur mycket säljer man av en CD idag? Hur många tryckte ni upp?

-Denna platta är gjord i 1000 ex på cd och 300ex på LP.  Så först till kvarn..

 

Säljer ni något/spelar ni nåt utanför Sverige?

-Nej vi har aldrig lirat utanför ”Svea rike”, men jag har hört att folk har köpt våra skivor i Tyskland och Finland. Jag har även sett oss i någon Japan grej.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Fem favvoskivor: 1, Never minds the bollocks- Sex Pistols 2, Alla plattor med Ramones (älskar deras ”Live”) vilket jävla tempo! Blir lika glad varje gång jag får höra: one, two, three, four! 3, Fan jag vill säga Sex Pistols och Ramones igen, för de har betytt så djävulskt mycket, så därför mina damer och herrar: Sex pistols och Ramones. 4, Ebba Grön-Were only in it for the drugs. 5, Exploited- Troops of tomorrow. Fast egentligen skulle jag vilja skriva: Sex pistols och Ramones på alla punkter.. Fem favvokonserter: 1, Ramones-Hultsfred 1990  2, Sex Pistols – Stockholm 1996 3, Rolling Stones- Cirkus 2003 4, Mazarine street – Alcatraz, Kalmar typ 1997 5, Rocky Ericsson – Hultsfred 2007

Fem viktiga saker i livet: 1, Att få leva 2, Ha hälsan i behåll 3, Njuta av livet 4, Ta vara på tiden och 5. Sköta om sin kära

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-Kommer inte ihåg den första inhandlade skivan.. men jag minns att jag fick Sex pistols – never mind the bollocks när jag var 7 år. Dyraste skivan.. ja du.. jag har ju ca 6000 st LP och ca 3000 st singlar, så vilken som är/var dyrast vet ifan. Men jag vet att jag har ett par plattor som är värda endel. Senaste inköpet var.. hm… det blir ju endel.. någon bra.. typ Napalm eller Bad Religion.. eller jag vet fan inte!

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-Pinsam? Jag tycker alla skivor är skivor och musiken riktar sej till olika människor med olika smak.. Varför skulle en skiva vara pinsam?! För att jag inte gillar den eller för att..?

 

Vilken är skivan som du är mest besviken på?

-Mest besviken… måste vara när engelska punkband på 80-talet började lägga in en massa jävla solon och låta som hårdrock.

 

Ni lägger en del tid på texter förstår jag...är det viktigt att det handlar om något viktigt eller skulle ni kunna spela in en ren kärlekslåt?

-Nja, jag vet inte riktigt det. Jag sitter hemma i köket och skriver. Oftast så kommer det en låt bara. Farsan är poet, så jag har väl fått lite av honom.. Angående att spela in en kärlekssång: Ja , varför inte? En låt som vi har heter ”Livet” och det är en kärlekssång till livet - en hyllning till människan. Sen tror jag ju inte direkt att Kurt Olvars rebeller kommer att göra en ”dansbandskärlekslåt”.

 

Vilken är den mest politiska låt ni gjort?

-Det tror jag att det är upp till lyssnaren att bedöma. Men visst är ”Stockholm”, ”Religion & Politik”, ”Lögn” men även ”Häng dom högt”,  a´ va fan vi har ju nästan bara politiska låtar!

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi vill ut och visa upp oss för publiken, lira in nya låtar – en ny platta.

 

För dig själv?

-Väntar på semester, jag har jobbat hela sommaren så det börjar kännas lite segt nu.

 

Visdomsord?

-Man får aldrig vara riktigt glad och den dagen man är riktigt glad så regnar det

 

Nåt att tillägga?

-Titta gärna in på vår hemsida för beställning av skivor, kläder och spelningar eller va social i vår gästbok!  www.kurtolvars.com