Korslagda Kukar har ju kommit fram som ett band som har blivit nominerade till Årets Genombrott av Gaffa, sålt fler skivor en vecka än ABBA, N.W.A och Guns N Roses och här fär jag Ubbe som sjunger att svara på ett gäng frågor. Februari 2024

 

Berätta lite om hur ni kom på idén med gruppen? Ni kommer från Baboon Show och Mando Diao eller har jag fel?

-Gruppen kom till genom att vi på väg hem i flygplanet från en turné i Europa började snacka om svenska skådespelar”K”, och med det kom Håkan (Pedro Sanchez) idén om hur Micke Persbrandts punkband skulle heta. Då när vi landat sa han att namnet på Mickes punkband hade vart Korslagda Kukar och då började vi en diskussion om att vi skulle starta ett band med det namnet. Jag vill hellre säga att vi kom ”till” Korslagda Kukar.

 

Er musik är ju en salig blandning av Eddie Meduza punk, hårdrock , Ronny Jönsson och Jävla Anamma eller hur skulle du själv beskriva er för de som aldrig hört er?

-Glesbygdspunk är väl en utmärkt beskrivning av vår musik.

 

Vem gör texterna? Det finns inga gränser på vad ni kan skriva texter om eller hur är det?

-Det är Ubbe (Stefan ”Steffe” Sjur) och Pedro ( Håkan Sörle) som skriver texterna, hittills i alla fall. Nej, vi har inga gränser eller ramar att följa.

 

En text som fastnade för mig är den på De var i Hollywood som man nästan kan tro på….vilken är din favorittext och din favoritlåt? Vad får ni inspirationen ifrån när ni skriver texterna?

-Jag gillar alla våra texter, ”Check på den” till exempel som handlar om mina resor här i livet och som är sann till nästa 100%, Dennis så klart men även ” En sån här chans får man bara en gång i livet” där texten verkligen förklarar mina drömmar här i livet. Inspirationen kommer ju nästan alltid från livet, man är ju trots allt 50 år och har varit med om en hel del.

 

Namnet kanske inte går hem överallt, hur kom ni på tanken att heta så här och har ni fått mycket skit för det?

-Bandnamnet kom vi på som vi svarade på i första frågan, det var geniet Håkan Sörle som knäckte den nöten. Och nej, det går inte hem överallt, framförallt har pensionärerna svårt för säga namnet samtidigt som de älskar våra låtar och jag vet att även många som är yngre än pensionärer även skiter i att lyssna på oss eftersom ett band som heter Korslagda Kukar är redan dömda och placeras in i ett fack, men sen hör de våra låtar och fullkomligt älskar vad dom hör. Vi har väl inte fått direkt skit för vårt bandnamn, enda klagomålet radion fick när vi spelades där var att barnradion tog över precis efter att dom spelat vår låt och presenterat bandet så det är väl befogad kritik kan jag tycka.

 

Vilken typ av folk är det som kommer och tittar på er när ni spelar live? Är det några typer av människor du saknar? Ni ska spela I Göteborg någon gång snart eller hur är det?

-Vi har ju bara spelat live en gång och det var på en punkkryssning så då var det mycket punkare, men vi älskas ju av alla så det kommer nog att komma folk från punkare till raggare och allt däremellan. Ja vi ska ut på en miniturné 9-11 maj där vi börjar i Göteborg och går via Borlänge innan vi avslutar i Stockholm.

 

Har du fått någon uppfattning om vilka som lyssnar på er, är det storstadsfolk eller är det mer folk från mindre städer?

-Som jag skrev här ovan så har vi fans i hela Sverige från landsbygden uppe i Harads till innerstan på Stureplan, alla sortens människor verkar älska vår musik, det svåra är just nu hur vi ska nå ut till alla.

 

Ni har gjort skivan Den korslagda läraren och det är det enda ni har släppt ut eller?

-Skivan heter Den korslagda lärarn och är den första och enda skivan vi släppt hittills.

 

Har ni nya låtar på gång?

-Om vi har, att göra musik utan att ha några ramar är bland det roligaste man kan göra, så vi har en massa nya hits på gång.

 

Spelar ni live några låtar från era andra grupper?

-Absolut inte, vi är Korslagda Kukar, inget coverband.

 

Hur många ex ger man ut en skiva i dag. Hur mycket gav ni ut denna i och hur mycket har den sålt? Någon koll på det?

-Vi började försiktigt med en unik första upplaga på 200 exemplar som sålde slut på mindre än 24 timmar, andra upplagan som är släppt vet jag inte hur många som är släppta men vi låg på 3e plats i Sverige på försäljningen den veckan som andra upplagan släpptes, före både ABBA och Guns’n’Roses.

 

Jag tittar på bilderna och tycker mig känna igen dig från merchbordet för Baboon Show, är det rätt eller vilken anknytning har du till Baboon Show?

-Jo, så är det. Jag har följt babianerna sedan 2013.

 

Ser också att du gillar Hammrby, jag håller ju på GAIS som gick upp I år. Vad tror du om placeringarna för Hammarby respective GAIS I år?

-Varje vår inför premiären och under premiärmarschen till Nya Söderstadion har jag känslan att om att SM-guldet ska vinnas. Herrarna lyckades tyvärr inte det 2023 men Söderbönorna tog dubbeln, så man fick ju smaka på guldets sötma 2023, vilka hjältar alltså! Har dålig koll på GAIS uppsättning men jag hoppas att dom klarar sig kvar.

 

Du gillar öl också efter vad jag förstår på bilderna och jag älskar också öl , om Korslagda Kukar skulle göra en öl, vad skulle den heta och vilken stil skulle det vara?

-Öl är fantastiskt gott, och med öl menar jag ljus lager, ingen IPA eller liknande skit. Om vi skulle haft en öl skulle det självklart varit en ljus lager och med en alkoholhalt runt 4,7%, namnet skulle varit ”IPA är djävulens påfund”  (Där föll ni ner på min lista eftersom IPA är min favoritstil 😉 /red)

 

Ni är ju inte speciellt politiska när man lyssnar till era texter även om allt kanske är politik på sitt sätt? Vilken låt skulle du säga att den är KK:s mest politiska låt?

-Det måste väl ändå vara De var i Hollywood.

 

Men du själv verkar politiskt intresserad, vad tycker du om dagens Sverige och vår “fina” regering?

-”Sverige kan bättre” är väl en bra sammanfattning av dagens Sverige.

 

Vad har ni fått för recensioner på Den Korslagda Läraren? Är det några riktigt konstiga eller vad säger folk om skivan?

-Bara positiva recensioner, folk älskar skivan och den är även nominerad till Årets Album under Dalecarlia Music Awards. Kritiken vi fått är att låtarna är för bra så folk lyssnar sig trötta och vill ha mer musik från oss.

 

Bryr du dig om recensioner egentligen?

-Både ja och nej, det är ju alltid kul att folk tycker om vår musik, men samtidigt vet man ju att alla människor är unika individer och med det även olik musiksmak, så detta med recensioner är ju missvisande då det ibland är en enda person som kan döma en skiva, film eller maträtt och sen följer 90% av befolkningen den sammanfattningen personen beskrivit.

 

Spelar du i något annat band än KK?

-Nej

 

Om du kunde välja fem band , döda och levande att ha en konsert tillsammans med er, vilka skulle du valt då?

-Euskefeurat, Blues Brothers, Elvis Presley, Scooter, Hurriganes och AC/DC som förband.

 

De fem bästa skivorna just nu?

Pascow-Jade

Scooter-20 years of hardcore

Korslagda Kukar-Den korslagda lärarn

Euskefeurat-Sista färden hem till byn

Die Toten Hosen-Reich & Sexy

 

Framtidsplanerna för bandet?

-De ser väldigt ljusa ut, nästa skiva kommer bli en killer, en modern klassiker och så länge vi tycker det är kul kör vi på och för tillfället ser det ut som att bara döden kan stoppa oss.

 

För dig själv?

-Det ser ljust ut för mig också, spännande och otroligt roligt jobb framför mig samt inspelning av ny skiva och turné och en familj och vänner som är friska.

 

Visdomsord?

-Som Scooter brukar säga: It’s nice to be important , but it’s more important to be nice

 

Nåt att tillägga?

-Hoppas vi ses på turnén och Check på den!