Körsbärsfettera har ju ett kontroversiellt namn men musikaliskt är de inte sådär jättekontroversiella men riktigt bra. Gammaldags punk med mycket driv. Intervjun med tjejerna gjordes i november 2008.

 

Historia?

-Anna och Hanna kommer från Skövde och har varit kompisar långt tillbaka. Totta och Anna blev kompisar när Anna bodde i Borås och läste till SSK. Jennie och Totta blev kompisar via sina ex. Jennie och Jossan är systrar. Totta och Jossan och Anna var på festival tillsammans förra året, då hade Totta och Anna pratat om att starta ett band och frågade Jossan om hon ville vara med. Sedan dröjde det ända till runt jul när Jennie var hemma hos Totta på glöggkväll då även hon tyckte det kunde vara kul. I början skulle även en tjej som heter Elin vara med, men det blev inte så av lite olika anledningar. Åsså började vi repa, repade nog i några månader utan basist. Sedan frågade Anna Hanna om inte hon ville vara med och det ville hon ju. Problemet var bara att Hanna inte hade hållit i en bas någon gång. Men hon provade och tyckte det var kul så nu spelar hon bas. Jennie och Jossan har väl spelat lite gitarr innan sådär men Jossan är den enda i bandet som har varit med i nåt band och spelat ute förut. Totta har spelat trummor lite i ett å ett halvt år kanske.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, intressen, jobb, familj och något hemskt om varje medlem?

-Jennie (gitarrist)28 år bor i Göteborg med sin glamrockskille Ludde.

Jennie jobbar på ett bageri och älskar femtiotalet, bilarna kläderna och frisyrerna. Men hon älskar även Dropkick Murphys och har kontakt med Kenny i det bandet och har varit i Boston och hälsat på. Jennie har även en klubb i Gbg på Kontiki. Jennie är storasyster till Jossan. Om Jennie dricker fem öl fort blir hon packad och måste gå hem.

Totta (trummis)26 år bor i Fristad i ett hus med sin sambo Päff.

Totta jobbar i hemtjänsten älskar snus, glögg och att fota. Hennes sambo sjunger och spelar gitarr i Veckans klubba och spelar trummor i Gatans lag.

Totta har ett fruktansvärt morgonhumör och om hon dricker gin blir hon karate-full och vill slå folk på käften.

Anna (sångerska) 25 år bor i Skövde med sin sambo hårdrockaren Kalle karl. Anna jobbar som sjuksköterska på psyk.

Anna älskar tatueringar och håller på för fullt att täcka kroppen med denna vackra konst. Hon har bl.a. ett hel ryggtavla. Anna blir nästan alltid så bakfull att hon måste spy om hon inte äter piggelin.

Hanna (basist) 23 år bor i Skövde med sin sambo Calle. Hanna jobbar som lagerarbetare. Hanna älskar att festa och dricker glatt både whiskey och shots utan stopp. Hannas sambo är känd för bevingade ord som "Rövhöl är det enda höl som töl tvöl".När Hanna blir hungrig och inte får mat får hon en nära-döden upplevelse och måste så fort som möjligt äta och då helst lite av allt på gaffeln på samma gång.

Jossan 22 år bor i Borås med sin sambo Skagge och ibland hans två sötnosbarn Saga och Elis. Jossan jobbar på Fristads arbetskläder. Jossan är lillasyster till Jennie och lillasyster i bandet. Hon är en sprallig tjej som älskar att hålla på med musik hon har gått på musikgymnasium och spelat i band sedan hon var 16 år. Har tidigare varit med i Leopard Ladys. Hennes sambo är ett av nyförvärven i Vrävarna. Jossan går även under smeknamnet Korven Korvlander.

 

Jag tänker mig tillbaks till punkens barndom när punken var lite farligare, lyssnar ni mycket på gammal punk?

-Ja vi lyssnar nog ganska mycket på musik över huvud taget. Ja en del gammal punk lyssnar vi på men det som antagligen har satt sina punkspår i oss eftersom vi växte upp på nittiotalet är Definitivt-samlingarna och Äggröran.

 

När man lyssnar på era texter så känns det som om ni kan beskriva saker riktigt bra? Festivalsommar till exempel. Vem gör texterna?

-Vi har skrivit några låtar var och några tillsammans. Festivalsommar har vi faktiskt skrivit ihop den låten är ju lite mer ploj än våra andra låtar. Känns som vi har gjort en låt om hur det är sterotypt på festivaler.

 

Låten PK är kul också tycker jag, hur kom ni på tanken med den?

-Det finns ju så mycket folk som placerar sej själva i ett fack bara för att ha en tillhörighet utan att egentligen veta fullt ut vad det innebär. Funderade på det och så blev det en låt.

 

Är det inget bolag som är intresserat av att ge ut er? Kjelle Hell borde vara intresserade....

-Nej vi har inte fått något konkret förslag men det finns ju dom som har hört av sej och gillar det vi gör bla. Kjell Hell.

 

Rövsvett, Raped Teenagers, Räserbajs och nu Körsbärsfettera, hur tänkte ni med namnet? Jag förstår att det blir mycket reaktioner? Tror folk att ni är ett plojband eller hur reagerar folk..?

-Ja en del tror säkert att vi är ett plojband eller snarare ett könsrockband. Körsbärsfetta är inget skällsord egentligen utan ett uttryck för en snygg tjej. Vi har pratat om att heta det långt innan vi startade bandet så när vi väl gjorde det så kändes det som att det inte fanns nåt alternativ.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

-Punk,enkel och melodiös

 

Vilken är den mest politiska låt ni gjort?

-Det beror på vad man menar med det. Man kan ju alltid tolka texter och läsa mellan raderna. Eller så tar man låten bara på orden. Vi har nog aldrig tänkt att nu ska vi skriva en politiskt text men man har ju sina åsikter och det speglas ju ofta i det man skriver.

 

Har ni bara gjort den här tio-låtars demon Skyll dej själv?

-Ja vi startade ju bandet på riktigt i februari i år så vi har inte hunnit med mer än. Men det kommer....

 

Ni bor på en massa olika ställen, hur får ni ihop detta?

-Vi repar i Fristad så dit pallrar sej alla i bandet iväg en och ibland två gånger i veckan. Det är ju såklart lite jobbigt för dom som bor långt bort men vi tycker det är så kul att både repa och träffas så det får det vara värt. Vi skulle ju inte träffats alls lika ofta om vi inte spelade ihop så det är ju ett plus.

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

-Har väl blivit några intervjuer nu men det är kul. Man ska ju inte hyckla och säga att man inte blir glad av uppmärksamheten. Men en del frågor är svåra att svara på faktiskt.

 

Frågan ni aldrig fått men vill ha, ställ den och besvara den?¨

-Tror ni att ni har fått så mycket positiv respons bara för att ni är tjejer? Det går ju inte att blunda för att det hjälpt oss att få uppmärksamhet just att vi är tjejer. Men när folk säger att dom gillar det vi gör så hoppas jag verkligen det är för att dom gillar våra låtar. Jag tror folk tycker det är bra att det finns band med bara tjejer som lirar punk också nu.

 

Snälla ranka era fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Okej vi valde en var båda första kategorierna så får du se vilken mix vi är.

Topp fem skivor: Blood for blood-outlaw anthems

Social distortion-sex love & rock..n..roll

Vrävarna-animalsexuell

Eva Eastwood-En ny stil i stan

Misfits-walk among us

 

Topp fem konserter: Desmond Dekker Augustibuller

Volbeat Sweden rock

Los fastidios Henriksberg

Mustach Sweden rock

Dropkick Murphy..s The Avalon Boston St Patricks day

 

Topp fem viktiga saker i livet:

Vänner,kärlek,familj,glädje och solidaritet å glögg.

 

Första, senaste och dyraste skivan ni har köpt?

-Jag minns inte....senaste kanske var nån med Flogging Molly.

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-Skulle kunna vara Absolute music nåt nummer.

 

Den största skivbesvikelsen?

-Vi är för unga för sånt, när man började köpa skivor hade det redan kommit så mycket bra musik som man ville ha.

Jag satt inte och väntade på att Strebers skulle släppa en ny platta till exempel för då var jag runt 8 år.

 

Hur ser ni på nedladdning osv? Förstör den musiken eller hur ser ni på det?

-Nej det tycker vi inte. Den förstör säkert för stora artister men dom kanske har tjänat tillräckligt med pengar nu? Jag tror inte folk kommer sluta göra musik bara för att man inte kan tjäna pengar på det men jag tror inte folk slutar köpa skivor helt heller. Däremot tror jag man får chansen att lyssna på mycket mer musik och musik som aldrig hade kommit fram annars. Så tex. för oss är det ju till och med bra.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, jag menar politiskt då?

-Herregud jag tycker vi är på väg utför i den största nedförsbacken Svensk politik varit på länge. Hela mitt liv har man ändå kunnat vara lite stolt över den svenska politiken. Att vi har haft en egen politik och förvaltat vårt arv. Då menar jag arvet ifrån dom som kämpade för åtta timmars arbetsdagar och att vi skulle ha semester och som startade fackförbunden.

Men nu, nu ska vi lyssna på Eu och dras med i någon slags global politik som inte alls stämmer med svenska värdegrunder. Vad har hänt med våra fackförbund och vad har hänt med solidariteten? När till och med en så stark grundpelare som yttrandefriheten rubbas så blir man ju fan rädd!!!

 

Vad tror ni om valet om ett par år....blir det ett maktskifte igen?

-Ja absolut. Det är ju bara sisådär var tolfte år svenska folket glömmer hur det är när borgarna sitter vid makten och får någon konstig idé om att låta dom pröva. Nu säger jag inte att den ultimata lösningen är ett socialdemokratiskt styre men det är ju överlägset i jämförelse med vad vi har nu.

 

Det bästa med borgerlig regering är att punken växer varje gång det är en sådan? Är det något ni märkt?

-Kan nog vara sant men det är ju för att det väcks så mycket frustration. Nog för att jag gillar punk men jag hade nog hellre varit utan den tillväxten om det innebar en bättre politik i Sverige.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk är såklart en livsstil och musik. Det finns ju massa söta punkare som ser ut som sterotypa punkare så man kan se det på femhundrameters håll och det gillar jag. Men man behöver inte se ut så för att vara punkare.

Det handlar om en inställning. Man ser att något är fel och väljer att inte delta. Enligt min uppfattning är punkare folk som protesterar mot något. Men punkare är absolut inte snobbar som ser ner på folk bara för dom inte är som dom.

Även om en del tycks ha den attityden.

 

Några bra band i Sverige idag?

-Ja det finns många faktiskt. Tack vare internet har man ju chansen att hitta nya hela tiden.

För att nämna några så måste jag börja med Asta Kask. Sjukt kul att dom håller på fortfarande och att det nya inte känns fel heller.

Gatans lag hoppas jag ingen har missat. Torpedo Gbg är det bästa på länge. Roligt också att det finns bra Ska från Sverige med The Liptones.

The Accidents är en annan höjdare. Stötte nyligen på ett band som heter De Pistolhoters också som jag gillar skarpt. Sen måste jag bara tillägga Bruset fast dom spelar ju inte längre...

 

Finns det några riktigt bra hemsidor som ni vill förmedla oss adressen till?

-Ja Körsbärsfetteras myspace är inte så dum....

 

Är det svårare eller är det lättare som enbart tjejer ha ett band? Jag menar att få spelningar osv? Eller ställer namnet till något för er?

-Lite lättare att få spelningar har vi kanske. Men mest hänger det väl på vad man känner för folk inte bara att vi är tjejer. Eftersom vi spelar punk vill vi ju spela på punk-klubbar så då känns inte namnet som nåt problem.

 

Om någon kaller er tjejband , blir ni förbannade då?

-Nej vi är ju tjejer. Jag blir förbannad när folk säger att alla tycker vi är bra bara för vi är tjejer.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Fortsätta spela ute och spela in. Repa mycket så vi blir lite bättre musikaliskt. Ha sköj å supa ihop!!!

 

För dig själv?

-Kanske byta jobb och ha ett körsbärfetteimperium.

 

Visdomsord?

-Huvudsaken är att alla får va mä!

 

Nåt att tillägga?

-Ja du har ett jätteroligt smeknamn!!! (Vad är det för smeknamn du menar tro?)

Tack för att du ville skriva om oss Kram /KF