Kontrovers är ett hårt band som gillar att svara på frågor känns det som. Här har några i gruppen tagit sig tid till detta i alla fal. Detta hände sig i mars 2003.

 

Historia?

-Mattias: 1996 var tanken att jag, Simon, Jonas & Zigge skulle starta ett coverband, bara gamla punkhits. Vi gick ner i repan, och det blev kängpunk direkt. Några covers var det inte tal om. Nån månad efter det att vi startat bandet, vid denna tidpunkt hette vi kreativt nog något som började med Dis..., spelade vi en demo på en kassettporta (demon fick namnet krigets offer, eftersom krigstema var det mest självklara, hmm...). Jag & Simon sjöng, men blev trötta det. Den gamla räven Stefan, trummis i diverse band, tog tag i micken, och det visade sig att han hade en rejäl stämma. Zigge slutade och Fredrik började. Rodrigo (Putrid Filth Conspiracy) erbjöd sig att släppa en 7"a med oss. Han spelade in oss i sin studio, släppta 7"an "skendemokrati". Vi fick skitbra recensioner överallt och vi mådde bra. Ett tag senare släpptes en split 7"a med japanska Beyond Description, av bolaget Crust as Fuck records. Detta kan ha varit år 2000 tror jag. Två år senare släpptes vårt första album "Kontrovers"(Putrid filth conspiracy). Carin ersatte Stefan under några spelningar, men när Stefan kom tillbaka så var det självklart att vi skulle ha både Stefan och Carin på sång. Sedan starten av bandet hade vi "bara" gjort spelningar i Sverige och Danmark. Nu bar det iväg ner i Europa. Efter två mindre svängar i Europa, och några spelningar till här i Sverige gick vi våren 2003, in i studion och spelade in vårt andra album "När Spelreglerna Ändras". Även denna inspelningen släpptes av Putrid Filth Conspiracy. Nu har även nyligen en split 7"a med "Mass Separation" från Malaysia kommit (Instigate Records). Våra låtar på den splitten är ganska gamla, de spelades in samtidigt som våra låtar till spliten med Beyond Description. 

Berätta om varje medlem, ålder, familj,. jobb, intressen, band bredvid eller före och något hemskt om varje medlem?

-Mattias: 27, bor ensam i Lund, jobbar på fritidsgård, tycker om att laga saker, allt från elektriska prylar till mat. Största intresset är nog skräckfilmer. För tillfället inga band värda att nämnas vid sidan av Kontrovers förutom Rektum raiders. En gång satte jag eld på en container för att få kompisar, jag var 9 bast men ändå. 14 år senare fick jag böter för att jag pissade utomhus.

Simon: 28, bor med sambo och ibland även en hund i Malmö, pluggar till serietecknare, han tycker om chips, death metal & mer chips. han har bl.a. spelat i Don´t bail, Rektum raiders och Intensity. Simon kan äta hur mycket snacks som helst utan att gå upp i vikt.

Jonas: 22, bor i Stockholm. familjen består av: mamma, pappa, Hanna, slavägaren Annabella och hunden under mig, plus svärmor som bjuder på vin i tid och otid, Skitkids, Hetsapan & skitkul är andra band han spelar i. En gång när Jonas vaknade efter det att vi spelat i Berlin, så var det jätteblött under honom. Det var många som såg honom göra det. ...Jonas förnekade allt på morgonen. Idag har han slutat leva en lögn, och inser att nog kanske var så som det var.

Carin: åldern är ovidkommande, men 29 och stolt, bor med en massa folk i Malmö, tidigare band Dixnöf, intressen: punk som folkgruppsminoritet & relationer - har kört glassbilen.

Fredrik: 29, bor med en massa folk i Malmö, för tillfället arbetslös, många band vid sidan om kontrovers, Fredrik är intresserad av mat & dryck tror jag - jag vet faktiskt inte. Fredrik tycker om att använda sig av uttrycket Hitlerben & hockeybänk. Fredrik är konditor.

Stefan: 25, är för tillfället ute å reser i världen, Stefans andra band heter Skitkids. Jag vet inte vad Steffes intressen är, men jag skulle gissa att han är intresserad av musik, Staffanstorp & metal. Absurdum, Anorectix, Snifter, ja banden är många där Stefan slagit på trumman. Stefan kommer från Staffanstorp. Stefan har kissat på många andra ställen än i toastolen.

Att spela den här typen av musik i Sverige, hur går det?

-Mattias: Det går bra, musiken går hem. Men egentligen så är det nog mer uppskattat utomlands, spelar man käng/hardcorepunk och kommer från Sverige så blir det ofta uppskattat direkt. Som att spela trall och komma från Köping eller nått. Det är kul att spela ute i Sverige, men det är faktiskt roligare att spela utanför Sverige, scenen är ganska bra mycket större neråt Europa, och mycket fler spelställen finns att tillgå.

 

Skitsystem finns ju men finns det några andra bra band i Sverige i samma stil?

-Mattias: I samma stil finns det många tycker jag. Det går ju trender hela tiden, och man är ju lättpåverkad. Just nu är trenden, 'allt e skit' och 'nu skall jag fan ta livet av mig', det gillar jag inte alls. Jag vill ha pepp!

Jonas: Sunday morning Einsteins gillar jag som fan, sen låter väl alla band som Skitsystem och de flesta är väl ganska bra

Andra bra band överhuvudtaget?

-Mattias: Jag är omåttligt förtjust i Pink Floyd. Lyssnar jag inte på Pink Floyd eller nån soloskiva från någon av medlemmarna, så blir det ofta nuförtiden (nu börjar jag namedroppa lite):Stooges, Discharge, Nina Hagen, Bo Hansson, State of fear, From ashes rise, Pixies, Killing Joke, Supertramp, Infected mushroom, Bloodbath, Opeth, Balance, Spazzer, Rocky and the Sweden, Ebba Grön, Blue for two, Kort Prosess, Marillion, Strike Anywhere, Hansson the wolfe united, Bread and water , R.E.M.. & World burns to death. Det är detta som går mest varmt i huset just för tillfället i alla fall.

 

Musiklivet i Lund hur är det? Bra band där och spelställen?

-Mattias: Stället jag jobbar på som heter Hemgården, huserar en del bra band i sin källare. det har alltid kommit rätt mycket band just från Hemgården. Kontrovers startade sin bana där också en gång i tiden. Förutom hemgården så finns Mejeriet i Lund, och där finns några bra band. Spelställen för punk? Bara Mejeriet och Hemgården. Punkscenen i Lund är i stort sett död. Malmös är mycket bättre. Den lokala diy-föreningen Punk Art Riot. styr upp ganska mycket spelningar. Så Malmö, lever och frodas.

Har ni fått mycket skit för en låt som Punkhierarki?

-Mattias: Inte vad jag vet. Skulle någon ta åt sig, så tror jag inte att den personen skulle uttrycka något missnöje, det skulle ju vara samma sak som att erkänna hierarkin och därmed gräva sin egen grav på något sätt. Vet inte om du fattar vad jag menar. Det finns säkert många som känner sig träffade, men det är nog inget som någon vill berätta.

Men ni får in mycket vettigt på era korta texter, är det viktigt att ha en text som berör?

-Mattias: Jag är inte den som skriver flest texter. I alla intervjuer så kommer frågan musik v/s text upp. Ibland så känner man en ilska, ibland en glädje & ibland så känner man inget alls. Ibland uttrycks detta med musik, ibland med texter. Har man något vettigt att säga, så är det ju utmärkt med en bra text som får en att tänka till kanske. Har man inget att säga alls, så är det väl i så fall bättre att sjunga om absolut ingenting eller kanske köra instrumentalt. Är en text framkrystad så tror jag att det märks.

 

 

 

 

 

 

Hur är en bra konsert med er, vad är utmärkande för en bra konsert, hur känner ni er efteråt när den varit bra?

-Mattias: Efter en bra konsert så mår man så bra man kan. Efter en dålig mår man inte alltid så bra. Utmärkande för en konsert med oss? Hmm, jag hoppas att det är ganska tight. Jag tror att vi rör oss ganska lite på scen. Våra spelningar ser nog väldigt olika ut hela tiden, helt beroende på hur vi mår när vi spelar så klart. Det utmärkande för våra senaste spelningar var nog att Carin hade skadat sitt ben ganska allvarligt, vilket gjorde att hon var tvungen att sitta ner & sjunga hela spelningen.

 

Om ni fick välja fem band att spela ihop med(döda och levande) på en konsert tillsammans med er, vilka skulle ni välja?

-Jonas: Poison idea, Kiss, Lädernunnan, ACDC, Don´t bail

Mattias: Svart Snö, Neurosis, God Machine, Minor Threat, Dschinghis Khan

 

Vilka är dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Jonas: ACDC- High voltage, ACCEPT-Metal masters, SDS-Scum system kill, Paintbox - Earth ball sports tournament, Christer Sjögren - allt. Konserter – Ac/dc´s första, Jimi Hendrix woodstock, Beatles, allt på den tid de begav sig, Danzig - sthlm - Lou reed - någon gång. musik, brudar , öl , motorcyklar och fotboll

Mattias:

skivor - Roger Waters - Pros and cons of hitch hiking, Discharge - why, Def Leppard - Hysteria, Svart Snö - Nemesis Divina, Pixies - come on pilgrim/surfer rosa

Konserter - shit vad svårt, jag tar sådana jag varit på - Pink Flyod, Tool, Consume, Lamb, AFI

...i livet - god mat, folköl, asiatisk horror, solsken, skejta 

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Jonas: Nån Simpsons cd singing the blues eller Michael Jackson bad, senaste ett packe brännbara på Siba för 69 spänn, dyraste en jävla Uutus sjua jag blev på lurad när jag var nybliven punkare. 80 spänn, lyssnat på den en gång

Mattias: första var Nationalteatern 'Barn av vår tid', senaste var idag, Miranda Sex Garden 'Fairytales Of Slavery'. Dyraste? hmm... Godspeed kanske typ 220,- spänn, köper aldrig dyra skivor.

 

Var står du i mp3debatten, laddar du ner själv?

-Jonas: Lätt att jag gör. Min sambo har precis fått en gammal vevmaskin till dator och fri musik är bättre än att lägga en massa pengar för det. Det säger ju sig självt. Sen köper jag väl nån punkplatta ibland när jag är peppad på bandet

Mattias: Jag laddar hem för fullt, men när jag hittar nått jag verkligen gillar så köper jag det 'på riktigt'. Det bästa är man aldrig behöver köpa grisen i säcken, det sämsta är att man hittar så jävla mycket bra musik som man känner sig tvungen att köpa.

 

Får skivbolagen skylla sig själva att det blivit så här?

-Jonas:Ja, de jävla svinen gör ju kultur till affärer, plus att de har länge prackat på oss väldigt mycket skit som Pontare, Ultima Thule och andra vansinnigheter som man har fått tvingas lyssna på överallt. Sen tror jag i och för sig inte att det här kommer få skivbolagen på fall. Det var väl samma snack när kassettbanden kom och de har väl inte direkt blivit ruinerade

Mattias: Det drabbar ju ingen fattig direkt. det lägger lite mer vikt vid tuffa häftiga skivomslag också.  Har ett band världens tråkigaste omslag, så missar man inget om man inte köper skivan. är det en fet booklet och en massa tuffa utvik å grejer så är det ju självklart att man vill ha den i handen.

 

Hur ser det ut om fem år tror ni?

-Jonas:Britney Spears toppar listorna samt utvikt i nu, Mette Marit har fött ännu en liten ängel och Arnold ger ut sina memoarer på talkasset

Mattias: Hahaha, Jonas har förmodligen tyvärr rätt. hahaha. jag tror att mp3-handeln har utvecklats. Mer onlineshopping. kanske att man kan köpa licenser från skivbolag, för en större summa, som ger dig rättigheter att ladda ner å lyssna på, bränna ut osv med deras musik.

 

Vad gör ni själva om fem år?

-Jonas: Kanske har jag barn och lirar punk och lyssnar på Motörhead.  Fan har ingen aning. När jag var 14 ville jag ha ett stort järnkors på min arm samt flytta till Uppsala. Jag kommer nog på nåt

Mattias: Förhoppningsvis något jag gillar och trivs med. kanske har jag slutat spela musik, men då hoppas jag att jag haft en jävligt bra anledning till dig. typ att mina armar är borta eller något annat troligt scenario. Barn har jag kanske Kanske är jag i Afrika, men det hoppas jag inte.

 

Hur trivs ni med att bo i Sverige, vad är bäst respektive värst?

-Jonas:Jag både trivs och vantrivs. Bäst är sommaren sämst är vintern. Det är lätt att fixa olika prylar men när jag bodde i Barcelona behövde man inte tänka på att fixa pengar till alla räkningar hela tiden och det gjorde att man kunde syssla lite med vad man ville och förhöjde livskvaliteten. Men bäst är nog mina band här. De flesta spelningar där är skit

Mattias: Det sämsta är kylan, det bästa är tryggheten. Jag gillar Sverige, hade jag inte varit så mesig så hade jag nog flyttat utomlands ett tag. Hade varit bra med lite distans till saker och ting. Men jag är som sagt så jävla feg. jag vågar knappt gå å handla när det är mörkt.

 

Var står ni politiskt, eller skiter ni i partipolitik?

-Mattias: 'Vi' är ganska svårt att utgå ifrån. vi är 6 olika individer, med 6 olika åsikter. Jag är politiskt intresserad, inte aktiv direkt. Aktiv är jag utifrån att jag gör medvetna val i vardagen. tänker på vad man köper/ inte köper, stödjer/ inte stödjer, osv. Jag personligen tror och hoppas på ett samhälle som inte styrs av marknaden. Jag tror på ett kollektivt tänkande med individerna i centrum. Marknadskrafterna måste avväpnas den politiska makten. 

Partipolitik tror jag inte på, men jag röstar. Jag lägger inte min röst på det jag verkligen tror på, jag lägger den på det jag tycker minst illa om.

 

Kan ni tänka er att medverka på en skiva som går till något speciellt ändamål, djurförsök, nåt politiskt eller till någon fotbollsklubb eller liknande?

-Mattias: Oj... hehe svårt å svara på. Vi har ju varit med på samlingar som har haft tema, där pengarna går till olika välgörande ändamål. Så ja på den frågan. Men det beror ju så klart helt och hållet vad det är för något et går till. Fotbollsklubb??? haha det hade varit ball... fan vad sjukt det hade varit.

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

-Mattias: Ja det blir en del intervjuer. Det tråkigaste är väl framförallt att det ofta är exakt samma frågor. Det är kul att folk uppmärksammar oss, men det är jävligt tråkigt att skriva samma saker om å om igen. Att kopiera gamla svar är nog inte så uppskattad varken av skribenten eller läsaren. Muntliga intervjuer är mycket bättre. Då är allting färdigt när man svarat färdigt.

 

Vilken är frågan ni aldrig får men vill ha? Ställ den och besvara den?

-Sättning? svar: Matte gitarr, Carin sång, Simon bas, Fredde gitarr, Stefan sång och jag (Jonas) trummor

Mattias: Vilket gäng hade du velat vara med i? svar: Hook and the daggers

 

 

Vad tycker ni om internet, hur viktigt för ett band i er position är det att ha en?

-Mattias: Internet är en utmärkt kanal för skitsnack och smutskastning, det är också ett jävligt billigt alternativ till frimärken och brevskrivande. Internet förenklar en jävla massa grejer. Men samtidigt är det en massa som blir fan så mycket mer komplicerat. Nej jag tror inte att det är jätteviktigt för band med internet. Men det kan nog verkligen hjälpa jättemånga på traven.

 

Har ni några favoritsidor på nätet?

-Mattias: Det enda jag kollar på nätet är buzz.bazooka.se & imdb.com

Jag är ganska tråkig på internet. pallar inte prata med folk eller göra nått viktigt.

Jag sitter mest och laddar hem grejer.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det kanske en livsstil för er?

-Jonas: Det är lätt en livstil. Alternativare människa än mig får man leta efter. Nä men för mig e det väl att få utvecklas hur jag vill, försöka att vara fri från normer (så mycket det går) och ett sjujävla röj

Mattias: Ja det är klart att det är en livsstil. Punk, i from av musik, attityd & attribut betyder sjukt mycket. Det är också jävligt skönt att man kan avfärda allt genom att säga, 'ahh, det är punk' hehe.

 

Framtidsplanerna för bandet?

-Mattias: Eftersom Jonas inte är med i bandet längre, så letar vi efter en trummis för fullt. Jag hoppas att det kommer att gå vägen, och att vi kan börja göra spelningar igen. Ganska kortsiktigt plan, men det är allt jag vill just nu...

 

För dig själv?

-Mattias: Tja, det varierar från dag till dag. Just nu känner jag mig ganska tom och känner inte för nått. Imorgon vill jag säkert bygga hus i Spanien, igår ville jag bli elektriker. Allt jag vet är att jag kommer pyssla med musik på ett eller annat sätt resten av mitt liv.

 

Visdomsord?

-Jonas: När en människa dör är det en tragedi, när hundratals dör är det bara statistik Stalins sista inför beria och ett gäng gamla ryska rävar nådens år 1953)

Mattias: Hönan lägger ägg. Grisen lägger korv.

(Hedda, 5 år, från någon rolig bok av/om barn.)

 

Nåt att tillägga?

-Jonas: Bajsbögen står på tv och sjunger opera. Skitkul e på g

Mattias: -Tack för intervjun, det var kul. Nu skall jag titta på 'så ska det låta'.